RTL Nieuws - Hoge inkomens draaien op voor zorgkosten Wat vinden jullie hiervan? Natuurlijk wil ik solidair zijn maar als de hogere inkomens nog meer moeten gaan betalen en dit ligt ( niet bij iedereen ) aan levensstijl... Dan wordt het wel wat zuurder om meer te betalen.
Waarschijnlijk ligt het op de 1e plaats meer aan het feit dat de wat lagere opgeleiden lichamelijk zwaarder werk verrichten dan een hoger opgeleid iemand en dus sneller wat mankeren. Levensstijl zal er ongetwijfeld ook wat mee te maken hebben maar ik denk persoonlijk niet dat dat de hoofdoorzaak is. Wat ik er verder van vind..tja..kunnen wel gaan klagen maar je bereikt er zo weinig mee, hoe zuur het misschien ook is.
Wij zijn lager opgeleiden. Mijn vriend is metselaar en ik schoonmaakster. Dat zijn lichamelijke zwaardere beroepen als bv advocaat of directeur.
helaas, het is toch levensstijl (eetgewoonten, roken, beweging) en maar een heel klein groepje van de laagopgeleiden heeft een fysiek zwaar beroep en vergis je niet 11 uur achter elkaar opereren is geen sinecure.... Zwaarte van werk is geen factor op de totale groep
Lichamelijk ja. Maar mentaal niet, en daar kan je uiteindelijk ook (zware) lichamelijke klachten van krijgen. In het stukje staat dat lager opgeleiden vaker ongezond leven, dat lijkt mij ook een onderdeel dat je niet kan uitsluiten. Maar dat geldt ook nit voor iedereen, net zoals het lichamelijke aspect niet geldt voor ieder laagopgeleide functie, of mentaal zwaar werk voor hoger opgeleide functies.
Lekker makkelijk om te zeggen. Die achterlijke CPB directeur Coen blabla is zeker ook hoog opgeleid. Hij zegt letterlijk dat laag opgeleiden ongezonder leven. Vergelijk mij maar eens met een hoger opgeleide, ik weet zeker we gelijk staan. Ik rook niet, drink niet, en met een lichamelijk zwaar beroep beweeg je veel meer dan iemand op kantoor. En mij hoor je niet zeggen dat chirurg zijn oid geen zwaar beroep is hoor?
meneer heeft dit uitvoerig laten onderzoeken hoor en het gaat om de totale groep en geen individueel geval. Eenlichamelijk zwaar beroep beweeg je misschien meer maar dat zegt helemaal niets. Misschien dat de kantoormiep wel 2 uur hardloopt op een dag
Klopt. Maar het is niet eerlijk dat hij alle laag opgeleiden over 1 kam scheert. Zoals ik al zei, hij zegt letterlijk 'Laag opgeleiden leven ongezonder'. Terwijl dat dus lang niet voor allemaal geld. Maar ja, ik denk niet dat het hem gaat lukken om dit idee echt in te voeren.
Welk idee? Ik heb niets gehoord over het CPB die een idee heeft om in te voeren. Ze hebben geconstateert dat hoger opgeleiden meet zorgkosten betalen dan ze opmaken, en lager opgeleiden precies andersom. En dat lager opgeleiden hogere zorgkosten hebben dan hoger opgeleiden, mede door een ongezondere levensstijl. Ik heb nergens iets gezien over 'een idee doorvoeren'. Er is alleen geconstateerd dat hoger opgeleiden wel eens minder solidair kunnen zijn als deze trend zich voortzet. En dat jij heel gezond leeft en weinig zorgkosten maakt zegt niets over de algemene populatie 'laag opgeleiden' zoals die in het CPB onderzoek voorkomt. Het kan zijn dat jij een uitzondering bent. Dat mijn oma haar hele leven gerookt heeft en niet aan longkanker is overleden betekent toch ook niet dat je van roken geen hogere kans hebt op het krijgen van longkanker? Er zitten altijd uitzonderingen in een populatie.
En er wordt zeker met geen woord gerept over dat het lager opgeleiden o zo makkelijk wordt gemaakt ongezond te leven? Dat gezond en bewust leven gewoon heel veel meer kost (en dan heb ik het niet alleen over geld)?
Dit was volgens mij al bekend, lager opgeleiden leven gemiddeld genomen idd ongezonder dan hoger opgeleiden. Wat ik vooral schokkend vind is dat lager opgeleiden 11-13 jaar eerder DOOD gaan dan hoger opgeleiden, dat is nogal wat!
Eerlijk gezegd verbaasd mij dit niks. Vraag me wel af wanneer iemand 'laag opgeleid' is. Is dat als je minder dan mbo 4 hebt of mbo 2?
Ik meen dat volgens de statistieken "hoog opgeleid" afgerond hbo en wo wordt bedoeld, maar kan ook alleen wo zijn. Had nooit verwacht dat het zó veel jaar zou schelen, hooguit een paar jaar.
Per saldo zal het dan uit eindelijk het zelfde zijn. Hoog op geleiden leven dan langer en gebruiken dan langer aow en pensioen komt het nog op het zelfde neer. En wat een flut onderzoek. Dus als je laag op geleid ben ben je zo en zo al gedoemd om veel van de sociale zekerheid te gaan gebruiken. Laten ze dan eerst eens die laag op geleiden wat meer helpen in plaats in een hoek te drukken. Studie kosten en zo die nu zelf betaald moeten worden en wie zullen het eerste stoppen met hun studie als ze hoger op willen juist de mensen die al minder te besteden hebben. Die geen rijke papa of mama achter de hand hebben en zo is het cirkeltje weer rond. En ja laag op geleiden doen vaak het zwaarste werk dat is al gemeen bekend. De stratenmaker van nu is er beter aan toe dan die van in de jaren 60 die hadden uit eindelijk een slechte rug. De schoonmaakster van toen moest alles op haar knieën doen! Tja. Behoor tot de laagst op geleiden doel groep. Dus voel me aan gesproken.
Wat ik zo jammer vind is dat er, sinds Rutte, een tweedeling aan het ontstaan is tussen laag- en hoogopgeleiden (en arm en rijk). Het is ineens zo'n issue aan het worden. Heb het idee dat er de laatste tijd steeds meer over de verschillen tussen deze groepen wordt gesproken dan anders. Er ontstaan op die manier twee kampen en dat zou zonde zijn... Zeker in deze tijden.
Tsjah wij zijn beide hoogopgeleid en betalen ons scheel aan zorgpremie etc. Geen toeslagen etc. Aan het eind van de maand houden we net zo veel over als lager opgeleiden... De belasting weet je te vinden als je goed verdient.
Moeilijk. Deels wel helemaal waar, weet ik zeker. Maar vaker roken vraag ik me wel af...ik zie genoeg mensen roken die duidelijk een hoog beroep ghebben (mijn manager bijv. al haha). Longartsen roken ook vaak. Is gewoon zo. Ik heb in een paar ziekenhuizen gewerkt en echt je verbaasd je hoeveel artsen er roken. Ongezond eten? ja, denk ik wel. Goed eten kost geld en meestal hebben laagopgeleiden niet enorm veel te besteden. Voer die vettax maar in wat mij betreft en maak gezond eten goedkoper (groenten, fruit, speltbrood, vlees wat niet van de plof afkomstig is). Wij zijn zo'n uitzondering; Ik heb receptioniste (geen opleiding voor nodig, heb wel eerder een opleiding gedaan maar voor mijn werk nu niet...) mijn man is cipier (MBO nivo 3, die zou veel hoger kunnen maar wilde perse dit werk doen). Samen dan wel een aardig inkomen. Maar dus niet hoogopgeleid (wel havo op school), en wij sporten beiden 5 a 6 uur per week, roken en drinken niet, ML 1 biertje per jaar misschien, snoepen zeer matig, eten gezond. Gaan praktisch niet of nooit naar HA of ZH. Maar misschien vallen wij wel al onder de hogen aangezien we geen enkel recht op zorgtoeslag e.d. hebben. Dus we betalen an sich al de volle mep. NL is en blijft een zorgstaat, je vangt de kosten samen op. Je kunt dat wel weer gaan splitsen maar dan moet je naar een particulier en een gewone zorgverzekering gaan. Zoals het vroeger was. En of we dat nu moeten willen, NL wordt al zo verdeeld, zo leuk vind ik het hier niet meer. We hebben de afgelopen jaren met z'n allen voor elkaar gezorgd, laten we dat graag voortzetten. Anderzijds vind ik wel dat wanneer er bijv. sportabbo's vergeod worden er een vorm van begeleiding moet zijn, en deze mensen verantwoording meoten afleggen, bijv. hoe vaak ze er gebruik van maken en wat ze bereiken. Ik betaal nl. ook 700 euro per jaar voor mijn sportschool, maar krijg niets vergeod en doe het net zo geod voor mijn gezondheid. Ik zie het in het zwembad waar ik dus receptioniste ben, er wordt van alles vergoed, maar die mensne dobberen wat en eten daarna patat. In dit soort geintjes zit heel veel geld en ik vind dat daar wat aangedaan mag worden.
Ik betaal een hoop, maar gebruik ook veel, dankzij een chronische ziekte die ik hoogstwaarschijnlijk heb overgehouden aan een heel slechte gewoonte van mijn ouders (die middelbaar opgeleid waren). Ik vind deze hele discussie zo overbodig. Het moet niet gaan over arm versus rijk, of laagopgeleid versus hoogopgeleid. Het moet gaan over de consequenties van keuzes die mensen zelf maken, en over wat nu eigenlijk noodzakelijke zorg is die in het basispakket moet (en welk deel van de zorg daar helemaal niet in hoeft). Als we vinden dat alles in die basisverzekering moet, mogen we ook echt niet zeuren als de premie ieder jaar omhoog gaat.