dineren - wat is een verantwoorde keuze?

Discussion in 'Gezondheid' started by Elly80, Jan 9, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Elly80

    Elly80 Lid

    Jan 22, 2012
    88
    0
    0
    Friesland
    Dag dames,

    Ik heb binnenkort een diner van mijn werk. Nu heb ik al even op internet gekeken bij het restaurant wat er op de menukaart staat. Wat vinden jullie als zwangere een verantwoorde keuze? Waar moet ik absoluut niet voor kiezen? Weet dat carpaccio nu niet zo goed is, en eierpasta zal ook wel niet handig zijn. Natuurlijk: smaken verschillen, maar waar zouden jullie voor kiezen? (ook wel lekker topic zo vlak voor etenstijd, zou spontaan trek krijgen, haha).

    Koude Voorgerechten


    Fryske Carpaccio*
    rucolapesto, Frysk Hynder mosterd, Friese Droge worst krokantjes en Riper Kritekaas
    € 9,75

    Ardennerham & Paddenstoelen
    gecombineerd met chips van ham, paddenstoelentapenade en Aceto Balsamico siroop
    € 9,75

    Gerookte eendenborst & Gebakken eendenlever
    met cranberry- honingsaus, rauwkost van rodekool en spekjes van eigen vet
    € 12,00

    Salade Niçoise
    bestaande uit verse tonijn, rucola sla, ansjovis dressing,
    olijven, haricot vert en gepocheerde kwartelei
    € 12,00


    Warm voorgerecht / Soep


    Wilde eendenborstfilet
    gecombineerd met uien soubise, truffelaardappel en hazelnotenjus
    en een kleintje uiensoep met een vleugje Berenburg
    € 12,00

    Gebonden bospaddenstoelensoep
    en garnituur van prei en champignons en Friese droge worst
    € 7,50

    Black Tiger Gamba’s gebakken in teriyaki saus
    met peterselie, gemarineerde groenten en Frysk Hynder mosterdsaus
    € 12,00

    Hoofdgerechten

    Vis
    Zalm gegaard in de oven
    daarbij zuurkool, gepofte krieltjes, oude kaas en Franse mosterdsaus
    € 20,00

    Kabeljauw op de huid gebakken
    met crème van pastinaak, bospeentjes, gefrituurde peterselie en een romige sjalottensaus
    € 21,00

    Vlees
    Zwijnshaas
    gepofte tamme kastanje, pompoen en rode bietjes
    € 20,00

    Parelhoenderfilet
    cranberrycompote, doperwtencrème, dadels en hazelnootjus
    € 21,00

    Runder-Rib-Eye*
    truffelaardappel, chips van rode ui, paddenstoelen, bosui en jus
    € 22,00

    Tournedos*
    champignons, spek en ui op een modieuze wijze en kalfsjus
    € 26,00

    Vegetarisch
    Groenten pastei uit de oven
    afgedekt met bladerdeegkorst gegratineerd met pesto kaas
    € 20,00

    Huisgemaakte eierpasta
    met gebakken herfstgroenten en saus van paddenstoelen
    € 20,00


    Desserts

    Slagroomijs
    met vanille bavaroise, lange vingers, perzik- karamelsaus en sinaasappelkletskop
    € 7,50

    Appel- kaneel sorbetijs
    met warm appeltaartje, saus van cranberry, gelei van groene appel en geslagen room
    € 8,50

    Karamel- roomijs
    stoofperen- amandeltaart, citroen mousse, stoofpeersaus en amandelkoekje
    € 7,50

    Chocolade-ijs Wit & Puur
    pudding van speculaas, chocolade crème, chocoladesaus en siroop van cacao
    € 8,50

    Diverse harde- zachte- en schimmelkazen
    € 12,00
     
  2. Saga

    Saga Fanatiek lid

    Jul 10, 2012
    1,472
    0
    0
    N-Nederland
    Ooww lekker!

    Zou vooraf de salade doen of de gamba's maar ik zie geen problemen met de rest, behalve de carpaccio dan.
    Hoofgerecht de rib eye of tournedos, dan vragen of ze hem door willen bakken. Maar net als voorgerecht, als alles goed doorbakken is, kan je alles eten.
    En toetjes kan je allemaal eten, sommige eten geen kaneel, zou iig niet de kazen doen.

    Maar nou ben ik niet zo heel erg op mn strepen met eten, laat wel alle rauwe dingen enz staan. Maar als iets goed gaar is en verhit is, eet ik het gewoon
     
  3. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    Mar 26, 2011
    8,809
    1,014
    113
    Female
    Drenthe
    Nou verse tonijn en lever zijn ook wel een echte afraders.

    De ham, tja weet niet hoe die bereid is.
    De rest; goed doorbakken geen probleem!

    Tipje; geef gewoon aan dat je zwanger bent goed personeel behoort dan ook wel het een en ander te weten.

    En geniet :)
     
  4. Amytje

    Amytje Fanatiek lid

    Jul 7, 2010
    1,044
    25
    48
    Female
    Midden Nederland
    De rauwe ham mag ook niet toch?
    Inderdaad vragen of ze het goed doorbakken en anders vragen of ze dingen willen weglaten..
    Kaneel mag wel, maar met mate.

    Ziet er lekker uit hoor!
    Beter dan de zuurkool die ik net op heb hihi...
     
  5. Sabrine1984

    Sabrine1984 Niet meer actief

    De tonijn, carpaccio, tournedos, rib eye en eendelever zou ik laten staan.. Tenzij je de tournedos volledig doorgebakken eet dan mag het wel. Oh ja let ook op met Mayo, als deze vers gemaakt word kan je deze beter ook niet eten.
    Edit: die kaasjes, au lait cru kaasjes (gemaakt van rauwe melk) ook niet eten :)
     
  6. Elly80

    Elly80 Lid

    Jan 22, 2012
    88
    0
    0
    Friesland
    Dag dames,
    Bedankt voor jullie adviezen, hier kan ik zeker wat mee. Zal idd aangeven dat ik zwanger ben, als het goed is kunnen ze me dan ook wel adviseren wat ik beter niet kan eten.
    Krijg er nu al zin in (vooral de toetjes), mjammie!
    Bedankt en een fijne avond nog.
     
  7. Omelet

    Omelet VIP lid

    Nov 14, 2008
    14,874
    2
    0
    Koude Voorgerechten

    Ardennerham & Paddenstoelen
    gecombineerd met chips van ham, paddenstoelentapenade en Aceto Balsamico siroop
    € 9,75

    Salade Niçoise
    bestaande uit verse tonijn, rucola sla, ansjovis dressing,
    olijven, haricot vert en gepocheerde kwartelei
    € 12,00
    *Verse tonijn wordt afgeraden om veel te eten, maar een keertje mag wel. En deze is LEKKERRR ;) * (denk ik)


    Warm voorgerecht / Soep
    Gebonden bospaddenstoelensoep
    en garnituur van prei en champignons en Friese droge worst
    € 7,50

    Black Tiger Gamba’s gebakken in teriyaki saus
    met peterselie, gemarineerde groenten en Frysk Hynder mosterdsaus
    € 12,00

    Hoofdgerechten

    Vis
    Zalm gegaard in de oven
    daarbij zuurkool, gepofte krieltjes, oude kaas en Franse mosterdsaus
    € 20,00

    Kabeljauw op de huid gebakken
    met crème van pastinaak, bospeentjes, gefrituurde peterselie en een romige sjalottensaus
    € 21,00

    Vlees
    Zwijnshaas
    gepofte tamme kastanje, pompoen en rode bietjes
    € 20,00

    Parelhoenderfilet
    cranberrycompote, doperwtencrème, dadels en hazelnootjus
    € 21,00

    Vegetarisch
    Groenten pastei uit de oven
    afgedekt met bladerdeegkorst gegratineerd met pesto kaas
    € 20,00

    Huisgemaakte eierpasta
    met gebakken herfstgroenten en saus van paddenstoelen
    € 20,00


    Desserts

    Slagroomijs
    met vanille bavaroise, lange vingers, perzik- karamelsaus en sinaasappelkletskop
    € 7,50

    Appel- kaneel sorbetijs
    met warm appeltaartje, saus van cranberry, gelei van groene appel en geslagen room
    € 8,50

    Karamel- roomijs
    stoofperen- amandeltaart, citroen mousse, stoofpeersaus en amandelkoekje
    € 7,50

    Chocolade-ijs Wit & Puur
    pudding van speculaas, chocolade crème, chocoladesaus en siroop van cacao
    € 8,50


    *heeft trek*
    Eendeborst is doorbakken niet te eten dus zou ik niet kiezen. Zelf vind ik doorbakken rundvlees ook niet zo, dus met voldoende alternatieven op de kaart zou ik eerder voor iets anders gaan. Kaasplankje kan wel, wel even navragen, maar zou het risico niet nemen.
    Eierpasta is toch niets mis mee?
     
  8. Raket78

    Raket78 Fanatiek lid

    Dec 7, 2011
    3,002
    1,139
    113
    Female
    Canada
    Ik zou de carpaccio, de koude ham en lever laten staan. Carpaccio is rauw rundvlees, koude ham wordt hier in Canada afgeraden (weet niet hoe dat in NL zit) en in lever zit te veel vitamine A (veel meer dan in bijvoorbeeld leverworst, die wel met mate ok is). Bij de nagerechten zou ik de kaasjes laten staan omdat het waarschijnlijk lastig na te gaan is of ze nu wel of niet zijn gemaakt met rauwe melk.

    Voor de rest ziet dit er prima (en smakelijk!) uit! Tonijn mag je best af en toe hebben en de eierpasta is ook geen probleem aangezien pasta nooit rauw wordt gegeten, en als je de pasta kookt is het ei wat erin zit dus ook gekookt!
    Let er verder op dat de rundvleesprodukten redelijk doorbakken zijn.

    Enjoy! :)
     
  9. Sophy

    Sophy VIP lid

    Aug 28, 2011
    5,885
    2,893
    113
    Noord-Holland
    Ik zounalle vleesdingen laten staan want die zijn medium het lekkerst. De veiligste en meest verantwoorde keuze is volgens mij de soep vooral en de zalm met alle goede omega vetzuren als hoofdgerecht.

    Houd er rekening mee dat verse mousse en bavarois enzo met rauwe eieren gemaakt worden.
     
  10. Bri

    Bri Niet meer actief

    Er staat bijna niets op wat wordt afgeraden voor zwangeren. Leuke menukaart, ziet er lekker uit allemaal!

    Voorgerecht:
    Wat hier op het menu staat, is geen echte carpaccio van rauwe ossenhaas, maar van friese droge worst. Het lijkt mij dat je dat wel mag eten (zij het met mate, er wordt de laatste tijd wat moeilijker gedaan over worst).
    Zelf zou ik niet voor de lever gaan, en ook niet voor een gepocheerd eitje (dus geen salade niçoise).

    Hoofdgerecht:
    zie ik geen problemen in, alleen moet het rundvlees well-done worden gekozen (en sommigen vind het dan niet lekker).
    eierpasta kan natuurlijk, die pasta wordt gegaard!

    Dessert:
    ik zou even vragen of de zoete gerechten met rauw ei gemaakt zijn (dan niet nemen).
    en als de zachte kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt, zou ik daar lekker voor kiezen.


    Wat ik sowieso deed, was zeggen wat ik niet wilde eten, en dan mag de keuken mij verrassen :). Alleen maar zeggen dat je zwanger bent is niet genoeg, niet iedere chef is op de hoogte van de adviezen voor zwangeren. Zo kreeg ik een keer doodleuk een redelijk doorbakken biefstukje met ganzenlever, in het Amstelhotel (dus niet het eerste het beste eetcafé om de hoek), terwijl ik heel duidelijk had aangegeven dat ik zwanger was.
     
  11. Leo85

    Leo85 Niet meer actief

    Dat appeltaartje met cranberrysaus *kwijl*

    Waarom kijk ik hier ook haha, nu heb ik honger! :D

    Zou idd even aangeven dat je zwanger bent, misschien hebben ze dan nog wat meer alternatieven :)
     

Share This Page