Ik kan me helemaal voorstellen hoe je je voelt. Wij hebben ook na lang aanmodderen besloten een nieuw plekje voor onze poes te zoeken. Ze heeft namelijk de neiging om geheel uit het niks ons ineens aan te vallen. Zit je lekker rustig op de bank, hangt er ineens een kat in je arm..:x. Ze heeft het alleen bij ons gedaan, en ze doet het maar af en toe. Maar met de kinderen kunnen we gewoon geen risico nemen. Ze heeft onze oudste van de week al flink gekrast. Onze dierenarts stelde euthanasie voor. En het asiel (zogenaamd ook met een non-euthanasie beleid) had ook geen beter idee. Waarschijnlijk hebben we wel een plekje gevonden, waar het lekker rustig is, ze veel naar buiten kan en geen kinderen zijn. Hopelijk gaat het daar beter.. Succes!
Heb niet alle reacties gelezen, maar we hebben hier hetzelfde gehad en het is begonnen toen onze dochter is gaan kruipen. Het werd dag in dag uit erger. Contact gehad met de fokker en haar broertje bleek het ook gedaan te hebben. Het blijkt veel voor te komen en heeft wanneer er ook kinderen in het spel zijn ook te maken met jaloezie en daar helpt geen spray of bach therapie tegen helaas... Kan een heel lang verhaal typen, maar ze is herplaatst bij een vrouwtje zonder kinderen en ze heeft daar nooit meer binnen geplast. We hebben er veel verdriet van gehad, maar vooral dat we zo lang gewacht hadden om haar te herplaatsen. Ze had het duidelijk niet naar haar zin bij ons. Katten plassen namelijk niet zomaar binnen... Nu horen we regelmatig hoe het met haar is en ze geniet van haar nieuwe leventje Onze kat (Brits Korthaar) was toen ook 3 jaar.
Bedankt allemaal voor jullie reacties en ervaringen. Om mijn kat aan de clomicalm te zetten is misschien nog een optie, maar aan de andere kant weet ik niet of dat wel zo verstandig is, de kat dus gewoon aan de kalmeringsmiddelen...? Ze komt met mooi weer ook buiten en zo en moet wel alert blijven. Ik weet niet of ik dat moet doen. Het beestje zit duidelijk niet lekker in haar vel en ik denk dat ze ergens anders beter af is. Maar bedankt voor de tip in ieder geval
Mmm, vervelende situatie! Al ben ik niet zo'n voorstander van een dier weg doen omdat er iets niet bevalt! Een ander zal namelijk hetzelfde probleem hebben, wat gebeurt er daarna met een kat?
Nou sorry, ik weet niet of je goed hebt gelezen, maar het is wel meer dan dat er 'iets niet bevalt'. Zou jij dat kunnen, een kat die 3 á 4x per dag je hal volzeikt, weken en weken achter elkaar? Deze kat zou heel goed op een boerderij kunnen, of op een manege/stal, waar ze het warm heeft, verzorgd wordt en gezelschap heeft van andere mensen of dieren.. En het is iets wat al speelt vanaf het moment dat we haar hebben. Dus bijna 3 jaar. Dan vind ik deze opmerking wel wat kort door de bocht.
Misschien kan ze ergens op een boerderij gaan wonen waar ze niet echt binnen komt maar toch lekker kan rondstruinen. Voel je niet schuldig meis, jullie hebben het al zó lang geprobeerd. Hopelijk kan het asiel een goed nieuw huis voor haar vinden, nu is ze blijkbaar sowieso niet gelukkig. Ik hoor het wel vaker met katten in gezinnen met jonge kinderen, niks aan te doen verder. Sterkte en geniet straks weer lekker van je "pies-vrije" huis.
Hier werkt clomicalm ook super tegen het plassen. Eerst kreeg ze een iets te hoge dosering waardoor haar karakter veranderde (kat zat heel de dag weggetrokken onder het bed, vacht deed raar e.d.). Nu hebben we de goede dosering te pakken en onze oude kat is helemaal terug (nou ja behalve het plassen op de bank dan). Nu moet ik zeggen dat ik niet voor medicijnen bij dieren ben, maar de keuze was of de medicijnen of de kat de deur uit. Nu kan ik haar, ondanks haar vervelende plassen, niet in het asiel achterlaten omdat het zo'n schat is. Het is een al wat oudere kat en ik denk dat ze de rest van haar leven geen echt nieuw thuis zou kunnen krijgen. Ik ben zo blij dat de pillen werken en ze gewoon lekker bij ons oud kan worden. Ze slikt nu al bijna een jaar de pilletjes en al zou ze het de rest van haar leven moeten doen, mij maakt het niet uit, als ik maar merk dat zij er blij van blijft. Het valt echt te proberen!
Onze kat deed het eerst ook, maar toen er een jonger katje bijkwam die het goede voorbeeld gaf, was het snel afgelopen.
Vraagje, deed ze het de laatste tijd alleen in de hal op de tegels? Of ook nog op andere spullen? Als het alleen op de tapijttegels is dan hb je kans dat ze over haar eigen geur gaat piezen. Hoe goed je het ook schoonmaakt, die zeiklucht krijg je er nauwelijks uit. Je kat ruikt dat en gaat er weer over heen piezen. En je zegt dat ze dit al vanaf het begin doet. Hoeveel bakken heb je voor de katten staan? Mn moeder heeft 2 katten en 1 pist ook alles onder als er te weinig bakken staan of als hij maar iets vuil is. Als er een bepaald soort grit in zit dan gaat ze er echt niet op. Dat grit verbannen en ze gebruikt de bak weer. Maar ze wil pertinent geen bak met de andere kat delen.
Ze schijt gewoon op de bak en de tegels zijn met biotex grondig gereinigd. En ze piest wel op de bak maar vaker niet dan wel. Van de bakken had ik al verteld: als ik er meer neerzet, gaat die andere kat ze allemaal gebruiken dus nutteloos.
Ik denk dat ze plassen op de bak nu associeerd met pijn. Dan gaan ze vaak ergens anders piezen en blijven ze dit als plasplek zien. Me biotex krijg je het er nooit helemaal uit. Er hoeft maar 1 ini mini plekje achter te blijven wst naar pis ruikt en het is bal. Ik zou dr met een bak opsluiten in een bench voor een week. En die tegels wegdoen of met een stoomreiniger of speciaal goedje reinigen zodat je zeker weet dat de geur eruit is en ze dit niet als "haar" piesplek associeerd. Hier hetzelfde gehad met kater. Die ging ineens op dekentjes en in boven bakken mey spullen piezen. De kattenbak stond 2 meter verder. Poepen deed hij well op de bak. Kon dat beest wel killen Hij ging gerust voor je neus op je spullen zitten piezen, je uitdagend aankijkend. Dacht echt dat hij het expres deed. Tot hij dagen later op de trap lag. Ziek. Blaasgruis met grote verstopping. Speciaal voer en medicatie en operatie. Hij bleef okp de spullen plassen. Af en toe op de bak als die spullen weg waren. Bleek dat hij die plekken als "zijn" plekje was gaan beschouwen. Moest van de da alles waar hij ooit op gepiest had, weggooien of met speciaal spul reinigen. Zodat hij echt zn geur niet meer rook. En week opsluiten met bak. Zodat hij wel verplicht op de bak moest. Probleem opgelost. Maar na een paar weken was trouwens de gruis nog niet weg. Heeft echt den tijd geduurd. Ook omdat blaas een flinke optater had gehad.. Wb de bakken die stinken, dat ligt echt aan het soort voer. Hier stinkt alles de tent uit bij brokken. Ze piezen veel wat stinkt en poep is ook niet te harde . Nu vers vlees werkelijk waar, als ze hebben gescheten ruik ik niets meer. Plassen is minder en ruik ik ook niet meer. Voordeel, blassgruiskater hoeft ook geen duur speciaal voer meer. Poep haalde ik er met een boterhamzakje uit zodra ik het rook. Elke dag de stront en klonten urine eruit. Hier geen stank
Zoals Droebeltje al zegt: Als een kat blaasgruis/blaasontsteking heeft, dan heeft zij pijn bij het plassen. En als je niet uitkijkt, gaat ze dan de kattenbak associëren met pijn ('plassen op de bak doet pijn, dus dan kan ik het beter ergens anders doen'). Dus het kan zijn, dat nadat de kat medisch behandeld is, eht onzindelijkheidsprobleem niet is opgelost. Het kan helpen om de kattenbak (tijdelijk) op een andere plek te zetten, goed schoongemaakt met bleek (goed uitspoelen wel!) en gevuld met een ander soort kattenbakvulling. maar dan moet je wel eerst zeker weten dat het medische probleem is opgelost en de kat pijnloos kan plassen. Dus als je kat op plekken piest waar dit niet mag: Eerst medische oorzaken uitsluiten/behandelen, en naderhand zorgen dat de associatie met de pijn verdwijnt! Het lost misschien niet altijd het probleem op, maar misschien zijn enkelen van jullie hier toch mee geholpen! De tip van Droebel (kattenbaktraining, de kat tijdelijk in een kleine ruimte opsluiten met water, voer en kattenbak) is ook een optie, en kan ook heel goed in de badkamer. Het lijkt misschien zielig, maar de alternatieven zijn nog veel zieliger! En inderdaad zorgen dat ieder mogelijk spoortje geur uit de tapijttegels zijn!
Skatje als jij echt denkt dat het komt, omdat ze heel stressgevoelig is dan moet je gewoon doen wat voor jou het beste voelt om nu te doen. Ik heb zelf een heleboel opstartproblemen gehad met mijn kat en ik snap heel goed hoe moedeloos je daarvan kan worden. Als straks je kleine meid geboren is en die kat piest nog je hele huis onder ga je niet gelukkig worden. En die kat al helemaal niet, want die voelt echt wel aan dat jij niet goed in je vel zit. Er wordt aangehaald dat ze het misschien doet , omdat ze de kattenbak associeert met pijn, maar dan zou ze het toch continu moeten doen...zoals ik het lees piest ze ook wel eens in de bak. En een kat een medicijn geven waardoor de stress wat afneemt...is dat dan niet precies hetzelfde als waar met oud op nieuw zo n heisa over was met honden en kalmeringstabletten? Nogmaals, als jij voor jou gevoel alles geprobeerd hebt en je ziet gewoon aan je kat dat het puur uit stress is en omdat ze niet in jullie uitbreidende gezin past dan denk ik dat het juist nobel van je is als je een ander huisje voor haar zoekt of ervoor zorgt dat ze in dat asiel wordt begeleid door de gedragsdeskundige en dan herplaatst wordt.
Wij hebben ook problemen met 1 van onze katten gehad en hebben toen een gedragsdeskundige laten komen. Google maar eens op Marcellina Stolting. Wij hadden een kat die extreeeeeeeeeeem angstig was, alles onder pieste, constant ruzie had met de andere kat etc etc. Beestje was een paar maanden later onherkenbaar veranderd dus als je er wat geld voor over hebt zou ik het zeker proberen!
hoi, het klinkt mij meer als een terretoriale strijd. als jouw kater iedere bak toeeigend die er is, heeft zij geen eigen plekje. Zij gaat dus ook spullen markeren. en hoe doen ze dat door alles onder te zeiken. Onze katten zijn gek op doosjes, en soms maken ze daar ruzie om wie er in mag, dus markeren ze de doos als van hun (gelukkig al lang niet meer voorgekomen). Soms ook hebben we 1 dame die haar bak dan te vies vindt en dan een ander plekje gaat zoeken, vaak dan weer de schone wasmand.. Wat je kan proberen is een feliway geur verdamper ophangen. Dit ding gaat 30 dagen mee, en zorgt dat het in huis wat kalmeert, je katten hoeven geen ruzie te hebben om teretoriaal te zijn tegenover elkaar. Suc6 (ps mijn mening; liever een gang die naar poep ruikt wat je kan vermaskeren met een amibipur, dan een wasmand die opnieuw gewassen kan worden, of pies door je hele huis heen)
Tja, weet je wat het is, laatst hadden we de bak schoongemaakt. Helemaal, met chloor, dat vinden ze doorgaans lekker. Kater was buiten. Schone bak neergezet voor haar, ze zeek doodleuk in de gang. We hebben haar bijna 3 jaar waarvan we al 2,5 jaar vanalles hebben geprobeerd. Het gaat niet over 1 nacht ijs. Het asiel waar we haar willen brengen heeft een wachtlijst en ik hoooooop dat ze in de tussentijd er mee ophoudt of zo. Maar ik denk dat na 3 jaar die kans vrijwel nihil is..
Ik heb niet alles gelezen en ik herken het heel erg goed. Alleen is onze kat een gecastreerde kater. Het begon toen we gingen verhuizen, een kat erbij hebben genomen en ik zwanger was van de jongste en waarschijnlijk de grootste bron, buurtkatten. Hij is dan zo gestresst dat hij zijn territorium af moet bakenen. De buurtkatten gingen ook expres voor het raam zitten, om hem te etteren. Hij pieste elke keer het aanrecht onder en doet dat nog steeds, als we ons niet aan zijn spelregels houden. Overdag en 's nachts (behalve als het zoals nu koud is!) gaat hij naar buiten. Dat wil hij ook zelf. Hij heeft een plekje onder ons huis gevonden, waar hij slaapt. Als hij binnen blijft, mag hij 's nachts bij ons op bed, daar blijft hij de hele nacht liggen. Als mijn vriend 's ochtends weg gaat, gaat hij weer naar buiten. Wij zijn regelmatig met hem naar de DA geweest en heeft antibiotica gehad voor een blaasontsteking (kwam door de stress). Ook de Feliway gebruikt, maar die pieste hij gewoon onder.. Hij kan nu als het erger wordt, wel een soort antidepressieva krijgen, maar ik weet niet of ik dat wel wil. Het gaat nu redelijk en hij piest de spullen van de kinderen niet onder (nooit gedaan trouwens!) Succes want ik heb ook wel eens de neiging gehad die kat weg te doen, omdat ik het zooo zat was. Maar als hij dan 's avonds weer bij je komt liggen, dan kan ik dat niet over m'n hart verkrijgen...
Je kunt een soort druppels krijgen bij de dierenarts,ik weet namelijk niet of het stressplassen is of een gewoonte. Dat spul heet Haldol en bij mensen word het gebruikt die psychoses of dat soort dingen hebben gehad. Je mag het ook maar een paar weken gebruiken. Ik heb het van de dierenarts gekregen en een kattenbak in de gang gezet want onze kat plaste dus oo beneden terwijl boven de kattenbak stond. Oke,nu hebben we wel de kattenbak beneden maar geen onzinlijke kat meer Maar bij ons lag het aan vreemde katten in de tuin (denk ik) en stress. Het kattenluik is nu nieuw zodat er geen vreemde katten naar binnen kunnen. Trouwens in asiel in NL mag om die reden geen euthenasie meer gedaan worden,althans bij ons in Eindhoven niet. Soms zit zo ene kat wel een jaar maar ze gaan dan altijd naar een boerderij waar ze niet bij de mensen binnen komt. Effe edit: Als ze naar het asiel gaat en misschien bij oudere mensen komt of in een rustige situatie zou het best kunnen dat ze niet plast. In het asiel zien ze het al meteen,al ze het netjes op de bak doet is het echt stress geweest.
Ik heb er wel voor gekozen om onze poes weg te doen. Het was bij haar heel duidelijk wat de oorzaak was, ze vond het gewoon te druk worden in huis. Toen ik zwanger werd van de 4e begon het al, ze wilde niks meer van mij weten. Terwijl ze daarvoor altijd bij mij wou liggen. Achter mij aan liep als ik de kinderen van school ging halen en dan liep ze ook weer mee terug. (net een hondje) Zodra ik babyspullen begon te verzamelen, begon zij met plassen. Alles wat voor de baby bestemt was, daar pieste ze overheen, verder nergens. Ik heb het nog een tijdje volgehouden maar ook toen ik bevallen was wilde ze niet meer bij mij komen. Sterker nog, ze wilde niet eens meer in huis komen, ze is nog 1x vrijwillig naar binnen gekomen maar toen de baby begon te huilen rende ze naar de achterdeur en bleef daar heel zielig zitten miauwen. Daarna nog een paar keer zelf naar binnen gebracht maar dan pieste ze direct over het eerste beste wat ze tegen kwam van de baby. En ging dan bij de deur zitten. Ik ben op zoek gegaan naar een stel zonder kinderen die haar wel graag wilden hebben. Het probleem besproken en afgesproken dat als ze daar ook ging plassen dat ze dan weer terug naar huis zou komen. Maar het ging gelukkig goed daar, we hebben nog een aantal keer gemaild en hebben ook nog wat foto´s gekregen. Ze was daar duidelijk beter op haar plek en heeft bij hun dus nergens meer gepiest. Misschien had ik haar medicatie kunnen geven oid maar ik vind dat onnatuurlijk in dit geval. Ze was gewoon niet meer happy bij ons en verdiende gewoon een eigen plekje zonder medicatie. Ik vond het heel moeilijk om haar weg te doen maar uiteindelijk ben ik blij dat ik daarvoor gekozen heb.
Als je er echt alles voor over zou hebben zou ik serieus eens contact opnemen met Kattengedragsadviesbureau Je kan ze geloof ik elke dinsdag bellen voor advies en/of een afspraak te maken. Geloof me; ik dacht ook dat mijn kat een hopeloos geval was (met 6 wkn al weg bij de moeder dus ook totaal niet gesocialiseerd) maar het heeft serieus wonderen verricht!