Mijn meisje van 4 heeft helaas een gaatje in haar kies. Deze wordt over 2 weken gevuld, maar de tandarts wil dat doen met een zilverkleurige vulling i.p.v. een witte vulling. Ik baal daar wel van, maar hij onderbouwde dat goed. Deze zijn sterker dan de witte. Zijn ervaring is dat de witte bij kinderen nog wel eens sneller kapot gaan. En de behandeling gaat sneller met een zilverkleurige vulling, en aan gezien mijn meisje er helemaal geen zin in hebt, leek me dat wel verstandig Maar toch ben ik nieuwsgierig naar jullie ervaringen. Zijn er hier kinderen met vullingen? Welke kleur? En zijn er hier inderdaad ervaringen dat witte vullingen gesneuveld zijn? En hoe hebben jullie ze voorbereid? Ik doe met nu door middel van omkoperij
Oei wat jammer zeg. Ikzelf heb een heel slecht gebit en op jonge leeftijd veel gaatjes gehad. De tandarts deed dit met zilveren vullingen om dezelfde reden en toen was er nog niet zo veel wit. Maar oh wat heb ik mij altijd geschaamd zeg!! De zilveren zijn inmiddels bijna allemaal vervangen en dat heeft me een vermogen gekost. Aangezien er een hoop kiezen zo vol zaten dat ik kronen moest. Ik zou voor mijn kinderen dus een witte kiezen maar dat is puur gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring. Wat beter is kan ik je niet vertellen.
Bedoeld hij een amalgaam vulling? Dan zou ik het absoluut 100% zeker weten niet doen!!!! Daar zit kwik in. Dan liever een witte vulling die er desnoods 10 keer uitvalt. Ik heb altijd alleen maar witte vullingen gehad en er nooit problemen mee gehad. Sta er eigenlijk heel erg van te kijken dat een tandarts dit voor een 4 jarige aandraagt? Mensen laten ze tegenwoordig massaal verwijderen... Ik zou het eens navragen of het echt een amalgaam vulling betreft, maar zo ja dan zou ik erop staan dat het een witte word!
Die kies gaat ze toch wisselen dadelijk? Dan zou ik een witte vulling doen. anders zijn zilverkleurige 10x sterker en beter als permanente vulling.
Het is wel melkgebit toch, of zeg ik nu iets geks? Ik bedoel, het gaat er toch ook weer uit? Los van dat, zou ik ook voor wit gaan. In verband met dat amalgaam, slecht voor de gezondheid kan zijn.
Wij hebben ook een pechvogel met een gebitje, dat niet zo sterk is. De tandarts heeft er gewoon witte vullingen in gedaan. Tijdens de 1e afspraak heeft de assistente eerst alles uitgelegd en tijdens het boren en vullen deed de tandarts dat weer. Het ging heel snel en vlot. Hier helemaal geen tranen, of paniek... terwijl ik daar op voorbereid was
Nee hoor. Donkere vullingen zijn idd veel sterker en hoeven minder snel vervangen. Zo heeft mijn tandarts dat ook uitgelegd. Weet niet precies hoe schadelijk die oude vullingen waren, maar ik neem even aan dat daar in de laatste 30 jaar ook wel wat aan gedaan is...
Nee hoor, nog net zo slecht als 30 jaar geleden. Ik zou nooit een amalgaam vulling laten plaatsen in de mond van mijn kind (ook niet bij mijzelf) Mijn zoontje had laatst ook een gaatje, de tandarts haalde met een schrappertje de verkleuring weg zonder te boren. Daarna speciale witte vulling erin, die zonder uv lamp uithard. Was binnen 5 minuten gepiept!
Zou een klein kindje zelf niet een extra lange behandeling laten ondergaan met bovendien het risico dat het overnieuw moet. Daarnaast is een zichtbare vulling voor veel kinderen een goede motivatie voor beter poetsen en minder snoepen. Hieronder wat info over amalgaam. Van tandarts.nl De opname van kwik uit het voedsel (gemiddeld 4,2 miljoenste - = 0,0000042! - gram anorganisch kwik per dag uit het dieet plus 2,4 miljoenste gram organisch kwik uit vis, alsmede minieme hoeveelheden uit lucht en drinkwater) is groter dan de opname uit amalgaamvullingen. Ook blijkt uit onderzoek dat bij het verwijderen van oude amalgaamvullingen en het vervaardigen van nieuwe amalgaamrestauraties geen onveilige hoeveelheden kwik vrijkomen. Ondanks het feit dat tandartsen dagelijks met kwik omgaan en zij meer kwik in hun lichaam hebben dan patienten, blijkt uit onderzoek niet dat zij een zodanig hogere concentratie kwik in het lichaam hebben dat daardoor gezondheidsklachten ontstaan (uitzonderingen daargelaten, die door slordig omgaan met kwik geringe geheugen-stoornissen e.d. kunnen hebben). Dat is ook niet te verwachten , omdat de hoeveelheid kwik in 't algemeen ook bij tandartsen nog ver onder de internationaal vastgestelde maximaal acceptabele hoeveelheid blijft. Uit inventarisatie van de literatuur kan worden geconcludeerd dat tot op heden uit wetenschappelijk onderzoek nergens is gebleken dat amalgaam bij patiënten een giftige werking op het lichaam heeft. Weliswaar komen uit amalgaamvullingen uitermate geringe hoeveelheden kwik vrij, maar deze bedragen niet meer dan enkele procenten van de toegestane veilige dosis. Nergens is in door deskundigen erkend wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er enig causaal verband is tussen deze minimale hoeveelheden en vermeende negatieve invloeden op de gezondheid.
Wij poetsen onze dochter prima en zijn ook matig met snoep. Toch heeft onze oudste 2 gaatjes. Ze heeft erg diepe groeven in haar kiezen waar je met de tandenborstel gewoon niet bij kunt! Gelukkig zijn de gaatjes klein en worden ze niet groter, er hoeft dus niks aan gedaan te worden. Maar het heeft echt niet altijd te maken met veel snoepen of slecht poetsen!!!:x Mocht het wel gevuld moeten worden dan zou ik het met wit doen.
Ik neem aan dat de tandarts het meeste verstand heeft van gaatjes vullen. Als mijn tandarts dit zou adviseren dan zou ik daar in mee gaan. Zeker omdat het nu toch nog het melkgebit is. Ik heb ook alleen maar goede ervaringen met mijn tandarts en al zijn adviezen tot nu toe zijn goed geweest.
Persoonlijk zou ik gaan voor een witte vulling. Waarom zo'n lelijke zwarte? Onze tandarts gebruikt speciale witte vullingen die extra fluor afgeven. Ik schaam me nog steeds voor die lelijke donkere vullingen....
Ben zelf tandarts en aan alle vulmaterialen zitten hun eigen voordelen en nadelen. Dat gaat te ver om hier allemaal uit te leggen, maar de ene vulling is nou eenmaal beter voor het ene kind, en een andere vulling is weer beter voor het andere kind (afhankelijk van de verwachte medewerking, locatie, omvang,diepte van het gaatje enz.). Desondanks gebruik ik zelf nooit meer amalgaam. Dat is eigenlijk obsoleet aan het raken, ondanks dat het een materiaal is met hoge slagingspercentages.
Super. En met jou heel veel andere tandartsen die het niet meer gebruiken dus blijkbaar zijn de meningen daar toch over verdeeld.
hoi, hier een tandartsassistente... ik vind het een beetje een raar verhaal, als ik eerlijk ben. bij ons in de praktijk word al sinds de jaren 80 geen amalgaam meer gebruikt. bij een amalgaam vullen moet er zoveel meer gezond weefsel worden weg geboord. een composiet vulling werkt ook nog een stuk sneller!
Dit komt ook door het ontbreken van goede richtlijnen in de tandheelkunde. Maar... Er is onlangs 2012 wel een richtlijn mondzorg voor jeugdigen uitgebracht er hierin staat het volgende: Overige overwegingen: Amalgaam lijkt in deze tijd geen plaats meer te hebben in de behandeling van het melkgebit. Met composiet, compomeer en resin modified glasinonomeer cement (GIC) worden vergelijkbare succespercentages gemeld. GIC lijkt door de geringe buigsterkte minder geschikt voor klasse II restauraties. Bij zeer uitgebreide caviteiten lijken de voorgevormde RVS kronen de grootste overlevingskans te hebben (Uribe 2007). Ook restauraties in het melkgebit kunnen (zelfs bij hoog-cariësrisico kinderen) een lange levensduur hebben en tot de wisseling functioneren. Het onderzoek betrof 3-jarige resultaten. (Marks 1999). Aanbeveling : Bij het restaureren van melkelementen is het restauratiemateriaal van eerste keus compomeer, composiet of een resin modified glasionomeer cement. Bij zeer uitgebreide cariëslaesies kan een voorgevormde kroon de voorkeur genieten.