Ik heb afgelopen woensdag een infoavond in het ziekenhuis gehad, thuis kreeg ik toch deze vraag. Ik meende mij te herrinneren dat als je in een ziekenhuis al een ruggeprik krijgt de bevalling medisch is, en dan onder de zorgverzekering valt(is dat nog steeds in 2013, na alle bezuinigingen?!?!)... is dit dan ook bij een pijnpompje?. Zelf zit ik meer naar pijnpompje te neigen als pijnstilling, en als ik daarmee een hoge kosten kan besparen, zou het heel mooi zijn... Wie heeft hier antwoord op?
Een pijnpompje maakt je bevalling medisch en daarmee een andere indicatie. Het beste wat je kunt doen is contact opnemen met je verzekeraar en eens goed op een rijtje zetten hoe je verzekering in elkaar zit. Heel veel verzekeringen vergoeden ook volledig een poliklinische bevalling (hou rekening met je eigen risico).
Ik neem aan dat je niet alleen een pijnpompje wil om onder bepaalde kosten uit te kunnen komen??? Je gaat toch eerst proberen hoe de bevalling gaat zonder pjnstillende medicijnen (die ook gevaarlijk zijn voor je kleine baby??) Mijn verzekering vergoedt alles..of ik nou medisch ben of niet.
Dit dacht ik ook meteen! Zijn er serieus vrouwen die pijnstilling maar nemen om in het ziekenhuis onder medische indicatie te mogen bevallen i.v.m. de zorgverzekeraar? Shocking!
Ik meen dat poliklinisch bevallen (dus zonder medische indicatie) nooit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Tenminste, bij mijn verzekering ben ik vanuit mijn aanvullende verzekering verzekerd voor een poliklinische bevalling in het ZH. Hier betaal ik dan ook geen eigen risico over. TS, zou je keuze voor bepaalde pijnstilling trouwens niet af laten hangen van het feit of je verzekering de kosten hierbij wel of niet dekt Je kunt je bij het maken van deze keuze beter richten op wat je wilt en wat de voor en nadelen voor jou (en je gezondheid) en je baby kunnen zijn. Dit geldt ook voor je keuze om thuis of om in het ZH te bevallen.
Of je een eigen bijdrage hebt bij een poliklinische bevalling is afhankelijk van je verzekering. Check dit dus goed! Maar bedenk ook dat mocht je pijnstilling willen en nemen, je wordt overgedragen aan de gynaceoloog omdat het medisch is. Je bevalling wordt dan niet meer door je eigen vk gedaan! (Sommige blijven er misschien wel bij, maar ze zijn niet meer de officieel verantwoordelijke)
Hier toevallig wel 100% vergoeding voor poliklinisch bevallen vanuit basisverzekering ,wel excl. Eigen bijdrage,maar die krijg ik weer vergoed vanuit aanvullend. Ik wil ook in het ziekenhuis bevallen deze keer ( vanwege eerste bevalling en problemen ) en vind het een fijne gedachte dat mocht het nodig zijn er pijnstilling bij de hand is. Maar ik ga in eerste instantie voor poliklinisch en op eigen kracht! @Ts gebruik van pijnstilling in ZHuis ( ongeacht welke vorm ook ) word medisch dacht ik.
weet je zelfs mijn Vk adviseerde mij dit ! wou heel graag thuis bevallen maar hun zagen dat niet zitten ! woon 3 hoog zonder lift en toen zei ze van ik wou je toch adviseren om pijnstilling te nemen dan is je bevalling gedekt uiteindelijk ben ik ingeleid vanwege mijn hevige bekkeninstabiliteit en het feit dat ik al 3 dagen bezig was en er niks gebeurde.. maar ik stond wel even te klapperen met me oren ik vind het niet kunnen je wilt zelf een kind en als je dan in het zh wil bevallen moet je daar voor betalen mits je natuurlijk een medische indicatie hebt
zo wat een reacties. Bedankt alvast. Reden dat ik in een ziekenhuis wil bevallen is dat ik in een flat woon en niet wil dat alle buren kunnen 'meegenieten' met onze bevalling... Daarnaast lijkt mij het een fijn idee om toch in een ziekenhuis te zijn, mocht er iets aan de hand zijn. Niet dat wij extreem ver van een ziekenhuis wonen, minuutje of 20, maar toch. Van mijn verzekering heb ik begrepen dat ik 200 euro(FBTO gezinsmodule) krijg voor een gekozen ziekenhuisbevalling OF kraamzorg. Aangezien ik hoop snel naar de bevalling naar huis te mogen wil ik liever die 200 aan kraamzorg besteden. Ruggeprik wil ik liever niet, lijkt mij niks dat er een draadje in je rug blijft zitten(infuus in de hand heb ik geen probleem mee). En de bijwerkingen die jezelf en de baby ervan kunnen krijgen, lijkt me niets. En ja. een bevalling lijkt mij pijnlijk, en als ik dan iets kan hebben waar ik de scherpe randjes mee afhaal lijkt mij dat erg fijn. Mocht ik het niet veel nodig hebben druk ik wat minder op het knopje.(heb me nog niet verdiept in de bijwerkingen van het pijnpompje, daar ben ik pas sinds 2 weken achter dat zoiets bestaat) En nou is het niet zo dat ik daar binnenstap, en meteen medicatie wil, liefst natuurlijk zonder. Maar mij kennende, zal ik toch wat nodig hebben. Twas gewoon een oprechte vraag. Ik zal het iig nog even verder opzoeken.
Het is toch te gek voor woorden eigenlijk! Terwijl een bevalling met pijnstilling ook nog duurder is, dus zou het voor een zorgverzekeraar goedkoper zijn om ook de bevalling zonder pijnstilling te vergoeden. Nu kiezen sommigen dus (sneller) voor pijnstilling zodat zij zelf lage kosten hebben, maar daardoor worden de totale kosten van de bevalling wel hoger voor de zorgverzekeraar. Die pijnstilling aanbrengen en de pijnstilling zelf en eventuele complicaties daardoor kost ook extra geld. Hmmm... vreemde wereld! Verkeerde stimulatie door wat de overheid aanbied in het basispakket van de zorgverzekeraar vind ik. Al zijn de meeste vrouwen wel aanvullend verzekerd als ze zwanger zijn lijkt mij en doet het er dan helemaal niet toe waar en hoe je bevalt!
Een bevalling met medische indicatie wordt vergoed uit de basis verzekering. Hou rekening met het eigen risico! Een bevalling zonder medische noodzaak wordt tot 197,- per dag vergoed uit de basisverzekering. Geen eigen risico wel een eigenbijdrage van ca 300-350,- per dag.
Verloskundige zorg rondom zwangerschap en bevalling ( ook door een gynaecoloog ) valt niet onder het eigen risico!
Maar een poliklinische bevalling zonder aanvullende verzekering heeft wel een eigen bijdrage. Evenals dat je zonder aanvullende verzekering ook een eigen bijdrage voor de kraamzorg moet betalen. Wil je die eigen bijdrage niet, moet je, je hoger verzekeren. Of dus zoals sommige mensen blijkbaar bereid zijn te doen, pijnstilling nemen om medisch te worden en een poliklinische bevalling niet te hoeven betalen
Klopt! Die bijdrage krijg je weer vergoed uit je eventuele aanvullende verzekering.maar het kost je geen eigen risico. Verder ben ik het met je eens hoor
Nee! Verloskundigzorg niet. Maar een gyn is een medische specialist (geen verloskundige zorg) en dit valt wel onder het eigen risico.
Voorbeeld: Verloskundige zorg en kraamzorg Zorg rond zwangerschap en bevalling valt niet onder het eigen risico. Het gaat om: kraamzorg echografie voorgeschreven door huisarts, verloskundige of gynaecoloog; ziekenhuisopname tijdens zwangerschap in verband met complicaties bij de zwangerschap; verloskundige hulp door een huisarts en een verloskundige; medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog; gebruik van de verloskamer; ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis. Geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, prenataal onderzoek (vlokkentest) en de ambulance naar het ziekenhuis in verband met de bevalling vallen wel onder het eigen risico.
kortom grote deel wordt wel degelijk vergoed, alhoewel het ook deels niet helemaal waar is , aangezien een GUO ( echografie voorgeschreven door verloskundige uitgevoerd in zkh en gynaecoloog ) ook onder het eigen risico valt, en ik dus vorige keer ineens een leuke rekening op de deurmat kreeg. de gewone 20 weken echo de ( SEO ) wordt wel weer vergoed zonder aanspraak op het verplichte eigen risico trouwens van die ambulance wist ik niet maar ja gebeurt idd dat je om pijn medicatie vraagt tijdens je bevalling omdat je je medische indicatie wilt , niet iedereen kan de behoorlijke eigen bijdrage van het zkh bevallen nou eenmaal betalen. of sommige extreem dure extra pakketten vanuit de zorgverzekering was zelf ook bang voor thuis bevalling ( ivm risico spina bifida in de fam ) maar had geen medische indicatie . GUO was goed. zou dan behoorlijke eigen bijdrage moeten betalen om in zkh te bevallen. Ben uiteindelijk thuis bevallen en ging op zich prima. Dacht dat ik zon 800 tot 900 moest betalen dus toch lekker thuis , had bijna zo geweest of had toch mijn medische indicatie te pakken omdat ontsluiting niet liep zou als het zou moeten.
Ik denk dat je er uiteindelijk niks aan kunt doen,dat vrouwen kiezen voor pijnstilling ivm verkrijgen medische indicatie en dus die kosten proberen te ontlopen...! Dan moeten ze die regel aanpassen,anders voorkom je dit dus niet! Maar ik snap ook heel goed het onbegrip van anderen daarover.
klopt heb paar maanden terug ook een topic hier over geopend ! je kan ook niet beslissen voor iemand of die pijnstilling wil of niet