Ik kom als belgische ook vaak op het forum en lees inderdaad een aantal verschillen. Maar... ik ben mama van 2 tieners (14 en 12jaar) en een baby van 10 maanden. De adviezen die ik 14 jaar geleden meekreeg van kinderarts en CB (belgische 'kind en gezin') zijn ondertussen heel erg veranderd. Zo adviseerden ze een aantal jaar geleden om je baby dagelijks in bad te zetten, terwijl ze nu aanraden om dat niet dagelijks te doen, eerst fruithap en dan groenten, enz... Enige groot verschil, voor mij althans, is dat ik nu bij een derde kind eerder mijn eigen gevoel volg en doe wat IK best vind voor mijn kind, bij een eerste ging ik eerder de adviezen volgen van de kinderverzorgers in m'n omgeving. En zo is dat denk ik ook voor de Nederlandse mama's.
Ik woon dan wel niet in Belgie maar in Duitsland en hier zijn de verschillen met Nederland ook best groot. Zo wordt er aangeraden GEEN brood te geven tot het eerste jaar, maar wel een granenpap (beats me) en men begint ook standaard met een wortel- of venkelhapje. Stigmatisering tegenover flesvoeding is veel groter dan in Nederland. En in Duitsland beval je in het ziekenhuis waar je dan minimaal 3 tot 4 dagen moet blijven. De standaardonderzoeken worden gedaan door een gyn en na week 24 kun je een Hebamme uitzoeken (een vk) die meer de 'psychische' begeleiding doet en na de bevalling de noodzakelijek onderzoeken doet als je weer thuis bent. Mijn Hebamme kreeg zowat een hartverzakking toen ik vertelde dat er in Nederland kruiken bij baby's in het wiegje worden gelegd. Kon ze niet geloven. In Duitsland is dat absoluut uit den boze. Het leuke is dat mijn schoonfamilie dan weer uit Rusland komt en die hebben soms wel heel vreemde opvattingen over baby's en opvoeding over het algemeen.
Ik vind het ook grote verschillen, mijn belgische osteopaat kon haar oren niet geloven dat mijn dochter toen ze 5 maanden was alleen wortel kreeg, of alleen sperziebonen, zonder aardappel erbij En mijn belgische vriendin gaf ook groentehap 'sochtends en fruit smiddags, voor mijn gevoel verkeerd om, je werkt toch toe naar gewoon mee eten met de pot, wij eten groenten als avond eten en geen banaan
Ik woon niet in Belgie, maar hier in Engeland is iets doodnormaals als een box (voor NL dan) een vreselijk iets "dat doe je je kindje niet aan, je sluit hem niet op hoor!" Vk raadde me trouwens aan om het 1e jaar uitsluitend bv te geven en dan pas over te stappen naar vast voedsel..
Mijn man komt uit Uganda en die keek mij ook aan alsof ik volslagen gek was geworden toen ik na het doorkomen van zoonliefs eerste tandje met een tandenborstel en babytandpasta aan kwam zetten. Overigens verschillen de cb's onderling al zo van mening, dat ik me levendig kan voorstellen dat de adviezen in België of Duitsland weer anders zijn. Ik heb voor de bevalling netjes alle adviezen opgevolgd, maar ben er al snel achter gekomen dat mijn moedergevoel véél effectiever werkt dan al die adviezen bij elkaar! Wij geven trouwens de groentehap voor nu nog overdag, omdat als baby erop reageert met darmkrampjes oid, dan heb ik er iig geen slapeloze nacht van.
een schimmel is geen ras, maar een kleurslag Paarden met deze kleurslag beginnen meestal met een donkergrijze/zwarte vacht als veulen en hoe ouder ze worden, hoe witter en uiteindelijk worden ze meestal helemaal wit. De een sneller dan de ander. En bij bepaalde rassen komt dat meer voor dan bij andere rassen of bij een aantal rassen helemaal niet zoals de Fries bijvoorbeeld.
Ik woon als Nederlander in Belgie net over de grens. Ik vind de verschillen ook best groot. Mijn opvattingen zijn vaak Nederlands maar wat mij verteld wordt is Belgisch haha. Ook gaat hij naar een Belgisch Kinderdagverblijf en daar eet hij dan ook smiddags zijn groenten. Thuis eet hij gewoon met ons mee dus savonds. Verder vind ik dat ze hier nogal snel voorschrijven met bv. de aerosol. In belgie lijkt het wel of bijna ieder kind in de winter aan de aerosol zit en in nederland hoor je het eigenlijk nooit. Zuivelbehoefte Nederland bij een Kindje van 1 jaar is 300ml dacht ik? en in Belgie zeggen ze 500ML..
Ik ben Belg en woon in Nederland en idd dat van die aerosol hoor ik heel vaak in Belgie! Mijn zoontje heeft tig keer in het zh gelegen met zuurstof en aerosol maar ik kreeg er echt geen 1tje voor thuis van de kinderarts de reden het is best duur en we kunnen dan de zuurstof niet meten! Terwijl een dagje ziekenhuis hier in NL snel 1200 euro per dag (ja daar schrok ik best van toen ik het zag) kost en een aerosol maar 60 euro! En verder vroeger at ik ook altijd warm eten tussen de middag en hier in Nl is dat niet zo de gewoonte lijkt het net Ook mogen de baby's niet op hun rug slapen in Belgie terwijl het hier wel moest Het ligt niet ver uit elkaar maar echt heel verschillend zo kan ik ook nog een uur doorgaan over vanalles en nog wat!
Waarom mogen kruikenzakken nou weer niet? Toen mijn dochter werd geboren mocht het nog... Zie niet in waarom het niet mag of ligt t nu aan mij?
Hier ook een Nederlander in België en ik merk ook best wat verschillen. Wat ik echt fijn vond, was de ziekenhuisbevalling. Ik wilde gewoon uit voorzorg in het ziekenhuis bevallen, maar was heeel blij dat ik niet na de bevalling met goede afloop binnen een uur weer naar huis werd gestuurd met baby. 4 dagen heel goede zorg gehad, op de 5e dag voelde ik me ook echt fit en eraan toe om naar huis te gaan. Qua eten hebben ze nooit gezegd dat ik 's middags groenten moest geven, maar ik heb dat wel een tijdje gedaan omdat mijn dochter niet goed sliep als ze 's avonds warm had gegeten. Nu gaat dat weer prima. Kruikje in bed (met kruikenzak uiteraard) heb ik wel gehad, maar dat kwam misschien omdat we in Nederland gingen winkelen voor de babyuitzet en een kruik was gewoon standaard op ons lijstje Over winkelen gesproken, ik ga noooit meer naar Premaman. Eerst dacht ik: fijne winkel, blijkt dat ze dezelfde spullen van hetzelfde merk in andere winkels veel goedkoper verkopen.
Ik zie mijn dochter toch nog niet meteen mee-eten met ons. Wij eten pas rond 19u, en zij gaat al slapen om 20u. Zo laat groenten eten kan toch nooit goed zijn voor haar vertering, denk ik...