Dames ik weet even niet meer wat ik hiermee aan moet en zou graag jullie mening willen weten. Wij hebben een poes, inmiddels 19 jaar en doof. Sinds zes maanden is ze ook dement(erende). Nou is dat op zich niet zo erg maar iedere nacht,vanaf een uur of 4! Begint ze met keihard mauwen/krijsen en houdt daar niet meer mee op. Ik kan je vertellen dat na een half jaar dit behoorlijk zijn tol gaat eisen van je nachtrust en dat ik er behoorlijk geïrriteerd van begin te raken. Ook stinkt de kattenbak enorm naar diarree, omdat haar ontlasting alleen nog via diarree (sorry) eruit komt. Ze kotst regelmatig de bende onder, wat ik altijd zonder mopperen schoonmaak hoor, maar ik vraag me af, wanneer besluit je dat het genoeg is geweest? Ze is graatmager maar komt wel nog iedere avond bij me liggen. Zal ze het nog naar haar zin hebben? Of eist de dementie de tol van haar en haar lijfje? Ik kan het niet over mn hart verkrijgen om haar in te laten slapen maar besef wel dat dit niet zo veel langer door kan gaan, ook omdat het de nachtrust van mijn gezin kost. Wat zouden jullie doen?
Oh wat naar Ben je al naar de dierenarts geweest? Misschien kan die aangeven hoe ze ervoor staat? Sterkte
Voel helemaal met julllie en poeslief mee. Mijn kat ging ook dementeren (met 20 jaar). In overleg met de dierenarts besloten haar te laten gaan, na ongeveer een jaar. In 't begin viel 't namelijk wel mee, maar na verloop van 't jaar werd het echt té erg. Kat was zó bang de hele dag (wist niet meer waar ze was), dat ze alleen nog maar rustig kon worden, als je haar tegen je aan hield en dat is gewoon niet de hele dag mogelijk. Voor mij was dus genoeg: Katlief had (ook volgens de dierenarts) een vreselijk leven, dat niet meer "fijn" zou worden. En dat gunde ik mijn kat niet, hoe veel ik haar ook zou missen. Heel veel sterkte hoor, want 't is een moeilijke beslissing!
Ga eerst naar je dierenarts en laat haar helemaal goed nakijken inclusief bloedonderzoek. Diarree is geen probleem "tussen de oren". Beide klachten die je beschrijft zouden bijvoorbeeld bij een schildklierprobleem kunnen passen (wat prima te behandelen is). Voordat je overweegt je dier te laten inslapen moet je m.i. eerst fysieke problemen die mogelijk nog op te lossen zijn uitsluiten. Heel veel succes!
Ja eerst even naar de dierenarts. Misschien kan die nog andere voeding aanraden (en eventueel een medicijn) zodat het kotsen en diarreeprobleem opgelost/minder wordt. Voor de krijsen: erg vervelend dat je nachtrust eronder lijdt. Heb je al geprobeerd om poes een shirt of trui te geven waar je geur aanzit? Wie weet helpt het. Veel sterkte voor jou en poes. Hoop dat de dierenarts een oplossing heeft en ze nog even bij je kan blijven.
voor mij zou dit genoeg zijn om het beestje in te laten slapen. ik denk dat je een poes die al niet op haar gemak meer is geen plezier gaat doen met medicijnen geven en onderzoeken.
Ik zou haar eerst eventjes na laten kijken, is er lichamelijk niks aan de hand en toch blijft de diarree en het braken aanhouden en blijft ze zo vroeg in de ochtend krijsen dan is denk ik inslapen het beste. Dementie wordt steeds erger en laten we eerlijk zijn, 19 jaar is toch een prachtige leeftijd voor een poes? Heel veel sterkte met je besluit!
Al deze onderzoeken (bloed e.d.) zijn half vorig jaar al bij haar uitgevoerd en daar kwam niets uit. Toen liet ze haar ontlasting alleen maar lopen (steeds op ons bed, niet fijn dus!) en ben daarvoor toen met haar naar de dierenarts geweest. Natuurlijk wil ik haar niet laten gaan, maar daarom vroeg ik ook; wanneer is het genoeg? Wanneer moet je je eigen verdriet aan de kant zetten en doen wat het beste is voor de poes?
Je moet altijd in het belang van het dier handelen, dat is het allerbelangrijkste, tenminste dat is echt mijn mening, heb helaas ook al verschillende keren in mijn leven die verschrikkelijke beslissing moeten nemen.
Er zijn mensen die eindeloos door kunnen gaan met het verlengen van een kat zijn of haar leven. Jou verhaal. Ze is oud ze voelt zich echt niet meer happy en daar bij begint het ook voor jou gezin zwaarder te worden. Ze is bijna 20! Vandaar uit zou ik zeggen ze heeft een mooi poezen leven gehad en om haar en jullie best wil. ( Nog een keer na laten kijken kan natuurlijk geen kwaad) maar soms moet je beslissingen nemen die niet leuk zijn. Maar op basis van jou verhaal zou ik zeggen plan een datum en neem afscheid van het beestje. Sterkte er mee wat je ook doet.
Ik herken jouw verhaal,mijn poes had ook dat harde schreeuwen en was mager. Ik ben naar de da geweest en kreeg een voedingssuplement (weet niet meer welke).Deze nam ze na een paar keer niet meer. Ze was ook aan het spugen en werd erg mager.Kwam wel veel bij me en lag dan lekker te slapen,leek geen pijn te hebben. Maar het kon gewoon niet meer zo. Uiteindelijk ook voor poes gekozen en haar laten gaan.....ontzettend moeilijk maar jouw poes is 19 en dat is op zich wel een hele mooie leeftijd. Veel sterkte....
Onze oude kater werd ook steeds angstiger en viezer. Op het laatst sliep hij zelfs bijna in zijn eigen ontlasting. Omdat een kat van nature een schoon dier is vond ik het voor hem niet meer fijn . En heb ik besloten om hem in te laten slapen. Lichamelijk ging het ook niet goed.Steeds meer last van de nieren.
Ik ben zelf dierenartsassistente en gezien jouw verhaal, dat je vorig jaar alle onderzoeken al hebt laten doen e.d.. Zou ik denk ik toch voor inslapen kiezen hoor.. Zijn allemaal dingen die ws. niet meer over gaan, zeker de dementieklachten niet. Is allemaal uitstel van wat er toch wel komen gaat, ook omdat je zegt dat ze zo ontzettend mager is.. Je moet inderdaad vanuit het dier kijken, hoeveel lol is er nog voor haar. En natuurlijk heeft ze goede en slechte momenten, maar probeer objectief de positieve punten en de negatieve punten naast elkaar te leggen.. Als de weegschaal dan doorslaat naar de negatieve punten is het toch tijd om afscheid te nemen denk ik.. Heel veel succes in ieder geval, ze heeft een prachtige leeftijd bereikt sowieso!
Dank je Leo85 voor jouw inzicht, zeker omdat jij er (veel) mee te maken hebt. Dank andere dames voor jullie mening, ik zie nu wel in dat het niet eerlijk is tegenover onze poes om haar zo nog langer te laten lopen. Pffff
Wij hadden vroeger thuis ook een oude poes. 21 jaar is ze geworden. Ongeveer de zelfde klachten als jou kat had. Het miaauwen midden in de nacht dan niet maar het wel het spugen en diarree,en dan echt heel erg. Op het laatst stond mijn moeder wel tig keer per dag diarree en spuug van de poes op te ruimen. Het is toen in een nacht helemaal mis gegaan. Heel de keuken onder de diarree en spuug van de poes. Ze kwam wel voor aandacht naar ons toe maar toch hadden we de dierenarts gebeld. De dierenarts zei al snel na een kort onderzoekje dat de poes echt op was en zich echt niet goed meer voelde. Hij zei ook dat we het konden proberen met medicijnen te rekken maar dat zou zorgen voor een (hele) korte opleving en dan zou het erger terug gaan komen. Advies van de dierenarts was toch om in te laten slapen. Puur voor het beestje omdat ze echt op was en het zielig zou zijn om het even te rekken en vervolgens met een nog ziekere poes terug te komen. Ze is toen daar ingeslapen en het was inderdaad de beste keuze. Ze was zo weg en dat was voor de dierenarts het teken dat ze echt op was. Overleg met de dierenarts wat je het beste kan doen. En kijk naar de kat,is het nog waard om haar zo te laten leven,heeft ze misschien geen pijn? Is ze angstig? enz...
Ik heb zojuist overleg gehad met de dierenarts, en die zei ook dat ze gewoon echt op is en dat het beter is om haar te laten gaan. Morgenochtend is het zover. Pff valt me erg zwaar. Moet maar voor ogen houden dat het het beste is voor haar.
Als alles al is onderzocht en er is geen oplossing uit voortgekomen is inslapen de juiste keuze! Heel veel sterkte. Ik merk overigens wel dat sommige mensen denken dat bij een ouder dier klachten als braken, vermageren, ander gedrag,etc. "de ouderdom" is. Ouderdom is geen ziekte! Ouderdom is het gegeven dat een dier op leeftijd is, maar geen aandoening. Daarom moet je altijd bij dit soort klachten gaan zoeken naar de oorzaak. Dat kan bijv. nierfalen zijn, hartfalen, suikerziekte, een schildklierprobleem, ga zo maar door. Sommige dingen zijn niet te behandelen, anderen wel. Ik noemde eerder al een schildklierprobleem als voorbeeld van een aandoening waar braken, diarree, hard en veel mauwen, onrustig gedrag, etc. bij kunnen horen en wat met behandeling ALLEMAAL weer normaal kan worden. Daarom ook in mijn eerste post mijn mening dat ieder dier met dergelijke klachten op zijn minst goed onderzocht moet worden, incl. bloedonderzoek, voordat de conclusie getrokken mag worden dat er geen oplossing bestaat voor het probleem waar het dier nu aan lijdt.
Klopt hoor Whabbit.. Mensen zeggen heel vaak als een beestje oud wordt en afvalt: ja dat is van de ouderdom.. Terwijl het dan juist andersom zou moeten zijn.. Als je ouder wordt beweeg je minder en zou je juist dikker moeten worden.. Afvallen heeft altijd een oorzaak.. Is altijd goed om eerst te onderzoeken wat er aan de hand is.. Samama heel veel succes morgen! Tuurlijk is het moeilijk, maar je bespaart haar er verder lijden mee.. Ik zeg altijd: Als het je niets zou doen zou ook raar zijn.. Heel veel sterkte, en je doet echt het beste voor haar en ze heeft een prachtig leven gehad.. Geniet nog lekker even van haar vandaag!