Mijn zoon heeft 2 teentjes die een beetje aan elkaar vast zitten. De kinderarts zei dat we die uiteindelijk wel moesten laten scheiden maar dat het geen haast had, zo rond de eerste verjaardag was vroeg genoeg. Zijn er hier meer ouders met kinderen die dit hebben/hadden en wanneer hebben jullie dit laten verhelpen? Ik vraag me af of het zou moeten voordat hij begint met lopen...
Ik heb geen kinderen die dit hebben, wel een vader. En die is al in de 80 en ze zitten nog aan elkaar (vrijwel helemaal). En bij een goede vriendin zijn er juist twee operatief aan elkaar gezet vanwege betere stabiliteit. O, nou ik goed naar de foto kijk, zo heb ik het aan beide voeten. Heeft de arts uitgelegd waarom zou dat los moeten? Ben ik wel benieuwd naar. Edit: even bij slapende kids gekeken, daar ook, wel iets minder dan bij je zoon.
Noor heeft het ook, ik denk ongeveer net zo als op je foto. Hier hoeft er niks aangedaan te worden en ook de klinisch geneticus vond het geen reden tot verder onderzoek (Noor heeft ook een schisis, dus dan kom je standaard een keer bij de klinisch geneticus). Hier trouwens niemand in de directe familie ermee. Ze loopt nu sinds een paar weken en dat gaat gewoon goed.
Bedankt voor de reacties! Ik zal nog eens overleggen met de kinderarts. Mijn zoon heeft geen afspraken meer staan (jippie) maar mijn dochter wel dus dan kan ik het nog ter sprake brengen. Als het niet noodzakelijk is kan ik het laten zitten tot Jasper zelf kan beslissen wat hij ermee wil.
Mijn moeder, ik en mijn dochtertje hebben dat ook, precies zoals op jouw foto. Bij mijn dochtertje ging één van die teentjes onder de andere en alleen daar werd op gelet maar verder was er nooit sprake van scheiding. Ze zitten toch niet helemaal aan elkaar? Zowel ik als mijn moeder hebben er nooit hinder aan ondervonden en ook bij mijn dochtertje is het helemaal goed gekomen.
Hier nog een foto van Noor dr teentjes. Ze heeft het ook aan dr andere voet, maar dat is wat minder uitgesproken.
Misschien behalve met de kinderarts ook eens een consult met een (kinder-)orthopeed aanvragen. Ik denk dat dit meer onder dat specialisme valt. Een orthopeed zal ook beter weten of dit een probleem zou kunnen worden op later leeftijd. Mijn 'boerenverstand' zegt dat je het in ieder geval niet moet doen in de periode dat een kind net leert staan / lopen. Want na zo'n ingreep zal die ontwikkeling wel even stilstaan. Dat zou ik dus liever doen vóór hij begint met lopen of juist ruime tijd erna, als het leerproces er al een beetje uit is. Maar goed, dat klinkt voor mij logisch alleen ben ik geen arts. Ik zou dus echt even met een specialist overleggen.
huh ik heb dat ook, en mijn kindjes ook..is nooit over gesproken! Mijn kindjes hebben het hetzelfde als die van jouw...vreemd hoor!
Volgens mij is de plastisch chirurg degene bij wie je dan moet zijn. Die zitten ook in het handenteam (en die kijken ook naar voeten) Maar Noor is bekend bij kinderarts, plastisch chirurg en klinisch geneticus en niemand heeft het over een ok hiervoor gehad.
Bij ons in de familie komt syndactylie (want zo heet het) relatief veel voor. Ik heb het zelf ook, maar dan 2 tenen volledig tegen elkaar. Dus daarmee vergeleken, valt het bij jouw zoontje wel mee. Volgens mij komt het best vaak voor dat tenen een beetje aan elkaar vast zitten. Ik ken overigens niemand die er last van heeft of die zijn tenen heeft laten scheiden. Lijkt me ook geen pretje, want dan kom je toch een stukje huid tekort? Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig welke reden de kinderarts hiervoor heeft. Kun je dat hier nog even laten weten?
Sam heeft het ook. Hij is geboren met polydactylie en syndactylie aan 1 voetje. Het extra stukje is operatief verwijderd door een plastisch chirurg, maar los maken doen ze eigenlijk nooit, omdat je daar geen last van hebt. Beetje wazige foto, maar zo was het dus..
De dochter van een vriendin van mij is ermee geboren. Ze had er op zich geen last van maar ze hebben haar toch laten opereren omdat het nou eenmaal esthetisch niet mooi is om het zo te laten. Je wilt later toch waarschijnlijk wel eens in slippers lopen en verder op het strand, zwembad enz. heb je natuurlijk ook geen schoenen aan. Volgens hun kinderarts waren er weinig ouders die hun kind NIET lieten opereren vanwege voornoemde redenen.
Maar dit is toch niet cosmetisch storend (zoals bij zoontje ts of mij dochter), tenminste dat vind ik dan . Mijn schoonzusje heeft 4 tenen per voet en dat is me pas na een poos opgevallen. En mocht Noor er tzt zelf wat aan laten doen, dan staat ze daar vrij in. In het geval van het zoontje van Marloes snap ik heel goed dat hij geopereerd is. Noor heeft ook al 4 maanden een (cosmetische) operatie gehad, namelijk een lipsluiting, en dat ging toen al een beetje tegen mn moedergevoel in. Natuurlijk is het alleen maar goed voor dr geweest, maar ik weet nog goed dat ik dr toen wel heel klein vond voor een operatie die medisch gezien niet echt noodzakelijk is.
Ik zou het toch nog bij een specialist navragen als je zelf twijfelt of het nuttig is om er wat aan te laten doen. Ken wel iemand die ook twee tenen aan elkaar heeft, maar dat valt niet zo op en ze heeft er nooit last van gehad.
Ik heb zelf aan beide voeten twee tenen aan elkaar. Dezelfde tenen en ongeveer dedezlefde mate (misschien iets meer nog) als jouw foto. Mijn moeder vond het er vroeger erg eng uitzien en is ook voor consult gegaan om het te laten scheiden. Haar is het juist ernstig afgeraden. Het is een lastige, smetgevoelige plek om te opereren. voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Advies was om het zo te laten, mits ik er geen last van zou krijgen. Dit was echter niet te verwachten. (Deels) aan elkaar gegroeide tenen schijnen de meest voorkomende aangeboren afwijking te zijn, die er bestaan. Ik heb er nooit last van gehad (zou ook niet weten waarom) en nu, 36 jaar later, zitten ze nog steeds aan elkaar. Ik zou dan ook nog eens goed overwegen wat je er mee wilt. O, en slippers draag ik al 36 jaar in de zomer en het is mijn omgeving nog nooit opgevallen dat ik deze aangeboren afwijking heb. Dus zelf vind ik een operatie om esthetische redenen onzin. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.
Vaag, mijn oudste zoontje heeft dit ook. Heb er nooit aan gedacht hier naar te laten kijken? Hij loopt ook prima trouwens dus zal hier ook geen last van hebben
Ik heb dit (syndactylie) ook aan twee voeten, evenals mijn moeder. Ik heb er nooit last van gehad hoor. Ja, ik kan geen teensokken aan. Maar ik kan daarentegen wel weer heel hard zwemmen!
Ik heb precies hetzelfde als bij TS. Nooit last van gehad ook niet met evenwicht (heb geturnd op redelijk hoog niveau) ik draag slippers en het valt niemand op en ook nooit nare opmerkingen over gekregen. Als het medisch niet nodig is zou ik het niet laten opereren. Bij een operatie kunnen altijd complicaties optreden dat wil je je kind niet zomaar aan doen lijkt me. Ik zou het latere aan het kind overlaten wat diegene wil.
Ik heb het zelf ook aan allebei mijn voeten, ook precies dezelfde tenen als jouw zoontje. Mijn jongste zoontje heeft het ook. Onze kraam viel het als eerste op. Ze deed veel met voetreflexmassages, magneten e.d. en vroeg of ik brildragend was ( alleen voor veraf en niet altijd op ) maar zij zei dat zulke teentjes dus veel voorkomen bij brildragers. Of het echt waar is weet ik niet hoor, maar vond het wel grappig om te vertellen Ik heb er overigens nooit problemen mee gehad en mijn zoontje tot nu toe ook niet. Hij liep met 11 maanden en gaat als een trein.