Waarom worden baby's 'pas' voor het eerst ingeënt als ze 2 maanden zijn en waarom niet meteen of een week na de geboorte? Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor, maar ik zat het met gisteren opeens af te vragen
Goede vraag, hoewel ik 2 maanden al vroeg vind. Mijn vraag is dan ook eigenlijk, waarom niet later? Ik denk persoonlijk dat ze 'pas' met 2 maanden beginnen, omdat de baby in de eerste weken al genoeg op zich afkrijgt qua bacteriën en virussen. Ze baarmoeder was 100% bacterie- en virusvrij hè.
Ik vraag me idd ook af, waarom er niet later ingeënt word. wij hebben bewust de vaccinaties tot minimaal 6 maanden uitgesteld, omdat we haar te klein en kwetsbaar vonden. (ze gaat niet naat het kdv, en verder ook niet naar andwre baby activiteiten zoals zwemmen enz. Anders hadden we misschien anders gehandeld) Ik denk namelijk dat er zo vroeg gestart word met vaccineren ivm het kdv, en alle virussen die daar rond zwerven.
Geen flauw idee waarom zo vroeg al. In een aantal landen om ons heen beginnen ze later, (vanaf 6 maanden tot pas rond 2 jaar). Wij waren van plan om naar aanleiding van onze ervaringen met onze oudste de vaccinaties pas bij 6 maanden te gaan geven. Toen bleek onze jongste een hartritmestoornis te hebben die getriggerd wordt door vaccinaties en hebben we gewacht tot dat een beetje stabiel was. Dat was met een maand of 6, dus ze heeft nu de eerste prik net gehad.
Maar waarom zouden ze dat dan doen? Je wordt niet tegen die virussen gevaccineerd, dus denk niet dat dit opgaat. Geen idee waarom ze beginnen bij 2 maanden eigenlijk. Misschien staat er wel iets over op de site van het RIVM. Wij volgen het reguliere schema, dus met 2 maanden idd de eerste vaccinaties gehad. Onze dochter heeft er gelukkig nooit last van gehad, alleen een beetje verhoging en wat langer slapen bij sommige prikjes.
Ik weet wel dat ze van de prikjes vaak koorts krijgen . Koort is de eerste weken is vaak een infectie , dus dan zouden de signalen van de "ziekte" over het hoofd gezien worden en de klachten zouden dan geplaatst worden in het hokje "last van de prikjes" . Terwijl het misschien wel iets spoedeisends is .
@sempje Da's waar wat je zegt. ik bedoel eigenlijk meer dat de ziektes waar ze tegen ingeënt worden vaak opgelopen worden op plekken waar veel mensen komen, zoals kdv's enz.
Ik denk dat zo vroeg begonnen wordt omdat je genoeg antistoffen moet opbouwen. Na 1x inenten is waarschijnlijk niet genoeg om er niet ziek van te worden. Als je dat dan pas met 6 mnd doet is de kans dat ze toch D, K, T of P krijgen misschien wat groter. Met name kinkhoest komt toch nogal eens voor.
Maar hoe vroeger je begint, hoe lastiger de opbouw van antistoffen verloopt en hoe meer prikken je dus nodig hebt. Dus dat lijkt me niet helemaal logisch
Ik vind het veel te vroeg. Bij de eerste niet nagedacht en gewoon bij twee maanden begonnen. Bij de tweede pas rond 5 maanden en wilde nog later beginnen tot hij wat sterker was maar kinkhoest heerste heel erg dus wilde daar geen risico op nemen.
Ik vind het ook te vroeg. Bij de oudste overigens wel gedaan. Jongste heeft pas 1x DKTP gehad (zouden rond 6 maanden starten maar daarna steeds verkoudheid/tandjes of ik was aan het werk). Tussen de 1e en 2e wil ik 2 maanden dus binnenkort krijgt ze de 2e. Hier ook maar 1 prik per keer. Pneumokokken heeft ze maar 2 prikken nodig als ze met 12 maanden starten en aangezien ze 'm anders nu zou krijgen, maakt dat eventjes ook geen verschil. Voordeel van later enten is idd dat ze minder prikken nodig hebben. Scheelt hier 1 DKTP en nu 2 Pneumokokken.
Er word "pas" na 2 maanden gevaccineerd omdat de eerste maanden na de geboorte het kindje nog antistoffen in het bloed heeft tegen deze ziekten van de moeder (die de ziekte doorgemaakt heeft of gevaccineerd is) bij borstgevoede kindjes is dit effect het langst aanwezig.
Red88 Hoe ziet jou ent - schema eruit? ons cb wil niet met ons mee denken wat betreft het anders dan het reguliere schema vaccineren. Op internet vind ik niet echt de zelfde schema's..
Lekker is dat, zo'n CB Ons CB denkt wel met ons mee, (onze vaste arts dan, laatst een andere vanwege verschuiven afspraak, en die zat toch wel erg vast in het normale schema en was helemaal van de leg van ons... ). Wij hebben afgelopen maand de eerste DKTP gedaan, komende maand de tweede en dan 6-7 maand later de derde en dan zijn we klaar met DKTP. Pneumokokken wil ik af laten hangen van hoe de DKTP gaat, (eerste prik ging goed, normale reactie en niet de heftige reactie die Thirza altijd had), dus als we die ook gaan doen, wordt dat wat Red zegt: 2 keer. Ben even kwijt hoe lang daar dan tussen moet, dacht gewoon een maand. BMR doen we niet, die kan ze evt zelf nog doen voor ze aan kinderen wil beginnen
Dank je lau83!! Trouwens nooit over nagedacht of bij stil gestaan om later te beginnen met vaccineren. Maar ik vroeg het me opeens af, omdat een baby van jonger dan 2mnd ook al overal kan komen zoals psz, kdv, wachtkamer huisarts etc. Wij nemen ons kleine ventje al vanaf de kraamweek overal mee naar toe hoor, maar dat kun je hebben he dat je opeens over iets gaat nadenken hahaha...
Een baby heeft nog geen afweer, of nauwelijks. Veel vaccins worden zo vroeg gegeven, omdat ze niet zo goed blijken te werken. Wat doe je dan? Je vervroegt gewoon het tijdstip waarop je de prikken geeft. In andere landen, wordt er voor de twee jaar niet ingeent, omdat dit weinig zin heeft. Zo ook met het kinkhoest-vaccin. Ondanks de hoge vaccinatiegraad, komt het nog geregeld voor. Maar wij als moeders geven er ook geen antistoffen meer voor door, omdat we flesvoeding geven of het zelf niet hebben gehad. Weet je wat er allemaal met vaccins mee wordt gespoten in je baby? Ik zou het niet in een baby van twee maanden laten spuiten zeker niet in een nog kleinere baby. De werkzame bestanddelen van een vaccin zijn: 1. Antigenen: dit zijn levende, verzwakte of gedode bacteriën en virussen die verondersteld worden de ziekte te veroorzaken. En de andere bestanddelen o.a.: 2. Adjuvants: hulpstoffen om de productie van antilichamen te versterken bv. aluminiumfosfaat of squeleen 3. Chemische Conserveermiddelen: zoals 2-phenoxythanol, formaldehyde 4. Chemische Stabiliseermiddelen: gehydroliseerde gelatine, monosodium glutamaat of phenol 5. Additieven om te verdunnen of emulsiefieren: bv. polysorbaat 80 6. Antibiotica: bv. neomycin, streptomycin 7. Vervuilingen: bv. onbekende virussen, of erfelijk materiaal (stukjes RNA en DNA) afkomstig van het medium waarop vaccins op gekweekt worden 8. Water: hierin worden de ziekteverwekkers, chemische en andere ingrediënten van het vaccin opgelost, zodat ze makkelijk ingespoten kunnen worden. Er zijn drie soorten vaccins: bacterieel, viraal, en toxoid (gemaakt van het gif van de bacterie), en ze worden als volgt geproduceerd: Er wordt een micro-organisme onttrokken aan een ziek individu door uit de ontlasting of lichaamsvochten de betreffende bacterie of het virus te 'isoleren' en vervolgens op een kweek te zetten. Voor vaccinproductie op grote schaal zijn dit hele grote bioreactoren een soort grote tonnen met juiste condities zodat de 'ziekteverwekker' zich kan vermenigvuldigen. Voor bacteriële vaccins is dit relatief eenvoudig: bacteriën hebben alleen voeding nodig, vaak kalfsplasma. (plasma is die waterige, doorzichtige vloeistof die je soms ziet als wondvocht bloed zonder rode bloedlichaampjes zeg maar, maar dan van een kalfje) Virussen, gebruikt voor de 'virale vaccins', hebben niet alleen voeding nodig maar ook gastheercellen. Ze zijn namelijk zo minuscuul klein, dat ze zich niet zelfstandig kunnen vermenigvuldigen. Virussen moeten om te overleven parasiteren op de bacterie,- of de weefselcellen waar ze zich in nestelen. De gastheercellen die voor de productie van virale vaccins gebruikt worden, zijn afkomstig van: o.a. kippen -, en apennieren, en zelfs geaborteerde menselijk embryo's. De voeding voor virussen is meestal weer plasma onttrokken aan het bloed van de foetus van koekalf.
Wat je hier zegt klopt niet helemaal. Vaccins bij jonge baby's werken inderdaad minder goed omdat een baby nog geen "geheugen" immuniteit kan opbouwen. Kortdurend biedt het zeker wel bescherming maar het afweersysteem maakt nog geen "geheugen" aan om op latere leeftijd ook bescherming te bieden. Om deze reden worden deze vaccins op latere leeftijd dus nog eens extra gegeven (dit verklaart bijv. de extra dktp in de serie als je begint met vaccineren volgens het rijksvaccinatieprogramma)