Hoi allemaal! Vriendlief en ik hebben besloten om de eerste weken na de bevalling de mini bij ons op de kamer te laten slapen o.a. omdat ik graag borstvoeding wil geven. Morgen gaan we een lief schommelwiegje ophalen dat we via marktplaats op de kop hebben getikt Ik was wat op zoek naar ervaringen van andere gebruikers hierover en kwam dit topic tegen: http://www.zwangerschapspagina.nl/de-babyuitzet/418692-niet-op-ouderlijke-slaapkamer-laten-slapen.html. Hierin (o.a. op p.1) wordt een aantal keer aangehaald dat wordt aangeraden om je kindje de eerste weken / maanden bij je op de slaapkamer te laten slapen "ter preventie van wiegedood". Dit wordt heel stellig gezegd, maar gek genoeg zit er geen verklaring bij. Daarom mijn vraag: waarom is het laten slapen van je kindje de eerste paar maanden bij je op de kamer goed om wiegedood te voorkomen? Wat heeft de ouderlijke slaapkamer wat de babykamer niet heeft? Als ouders slaap je ook en krijg je misschien niet ieder zuchtje van de kleine mee. Daarbij: wil je je baby in de gaten houden, dan is daar een nannycare matje voor (poosje terug al besteld) en/of een babyfoon. Begrijp me niet verkeerd, dit is geen kritiek ofzo, maar ik vind de opmerking "ter preventie van wiegedood" een beetje magertjes over komen zonder uitleg erbij. Wát aan die situatie voorkomt dan precies wiegedood? Gewoon nieuwsgierig Ook in deze topics wordt het een aantal maal genoemd, maar wederom nergens een (uitgebreide) verklaring: http://www.zwangerschapspagina.nl/de-babyuitzet/408696-wieg-ouderslaapkamer-moet-echt.html http://www.zwangerschapspagina.nl/baby-dreumes/401792-wiegje-de-ouderslaapkamer-beter-niet.html
Wiegendood is volgens mij een tijdelijke stop van communicatie tussen kleine hersenen en rest van het lijf, maw, hartstilstand... Ik zie niet hoe dat voorkomen kan worden... Dood door verstikking (bijv als t kindje op de buik slaapt, wat sowieso wordt afgeraden!) kan ik me voorstellen, maar dat is geen wiegendood, dat is dood door verstikking
Ja, inderdaad. Waarom zou het dan bij jou op de kamer veiliger zijn als op de babykamer? Of hoor je dan wanneer je kindje die problemen krijgt die leiden tot wiegedood? Maarja, dan zou een babyfoon ook afdoende kunnen zijn en de Nannycare waarschuwt bij afwijkingen in de hartslag.... Wie o wie heeft het verlossende antwoord?
hoi, bij ons komt het kindje minimaal 6 maanden bij ons op de kamer. ook vanwege borstvoeding. bij onze oudste 2 is dit ook goed bevallen. wat ik heb begrepen (destijds) is dat een mogelijke oorzaak van wiegendood is dat het kindje te diep slaapt. door het kindje bij je op de kamer te slapen hoort het jullie ademhalen, draaien in je slaap en voorkom je dat het kindje in een te diepe slaap komt. geen idee of dit nu nog de verklaring is die ze geven. (verandert volgens mij ieder jaar..) wij vonden dit wel een goede reden om het kindje 6 maanden bij ons te laten slapen, daarnaast erg handig icm borstvoeding en we hadden er geen last van. overdag sliepen de kinderen trouwens wel op hun eigen kamer om er toch aan te wennen.
Natuurlijke waakzaamheid je merkt sneller als je kind in nood is, wanneer je dichter bij hem bent. Verstikkingsdood wordt vaak wel onder het kopje wiegendood genoemd (onterecht). Het bij je laten slapen (1e 6 maanden) heeft meer met veiligheid te maken, dan alleen dus met wiegendood.
Dit. En als ouder heb je ook een instinct waardoor je wat lichter schijnt te slapen. Ze zeggen dat ALS je kindje een ademstop krijgt je als moeder uit instinct zal gaan zuchten of omdraain in je slaap. Dit hoort je kindje en hier reageerd het weer op door te ademen.
Mee eens. Je gaat teveel op die dingen vertrouwen ipv op je instinct/gevoel. Die dingen reageren ook niet altijd goed. Gaan vaak af terwijl er niks aan de had is. Mama en hartverzakkng om niks. En na 5x vals alarm zal je de 6e keer al gauw denken dat er niks aan de hand is,
Er zijn ontzettend veel voordelen aan samen slapen met je kindje. Op deze pagina kun je veel artikelen lezen die (soms zelfs wetenschappelijk onderbouwd) uitleggen wat er zo goed aan is: Rubriek: Samen slapen
Maar leg dit soort uitspraken eens uit dan. Waarom is het niet veilig? Ik persoonlijk kan zo weinig met dit soort uitspraken als er niet een vorm van uitleg/toelichting bij zit. Schijnveiligheid, oke... zit iets in, maar ik denk niet dat je alleen maar op een Nannycare af moet gaan.
Ah, oké.... ik vind er iets in zitten, maar is dit "voordeel" (om het zo maar even te noemen) ooit in een onderzoek aangetoond ofzo? De voordelen van samen slapen zien wij ook wel in en staan, wat mij betreft, hier ook niet ter discussie. Het gaat mij er meer om waarom het samen slapen wiegedood kan voorkomen /edit: ah, zo bedoelde je dat Marlett Ik zie op de website waarnaar je linkt het volgende staan:
Nanny care staan bekend om zijn valse alarmen en juist niet alarmeren. En als je kind door het bedje beweegt gaat het principe ook weg.
nanny care heeft bij mijn twee kinderen nog nooit een vals alarm afgegeven. Gaf alleen alarm als ik voor de duizendste keer vergat dat ding af te zetten als ik mijn kiddies er uit op tilde En tsja, of ie ook werkt als er een ademstilstand optreedt daar hoop ik nooit achter te komen. Feit is wel dat hij in ieder geval altijd af gaat als ik vergeet dat ding uit te zetten.
@ Edelweiss: ah, oké.... Zijn daar artikelen (onderzoeken) over verschenen? Dan wil ik dat namelijk wel graag lezen. Ik heb dat namelijk nog niet eerder gehoord. /edit: in ieder geval bedankt voor je toelichting
pfff soms weet je toch niet meer wat je moet doen? In mijn folder van de kraamzorg stond juist dat aangeraden werd om de baby de eerste tijd bij de ouders op de kamer te laten slapen.... en nu blijkt weer anders te zijn.....hihih je word soms ook gek gemaakt met alle informatie tegenwoordig! Wij zien het wel als de kleine man er is! de ledikant heeft wielen en we rijden hem zo van de ene kamer naar de andere kamer !
goede oplossing! Als de inzichten dan weer veranderen, rol je hem zó weer terug! Moet ik wel zeggen dat onze primaire redenen om de mini bij ons op de kamer te laten slapen niet direct met veiligheid te maken hebben, als wel gemak (borstvoeding) en het bieden van geborgenheid. Tja, ik merk ook al wel dat er zoveel verschillende inzichten, meningen en manieren zijn om iets te doen, dat je soms ook gewoon je eigen plan moet trekken en goed moet luisteren naar je eigen gevoel.
Het is nooit bewezen dat deze producten echt werken. Fabrikanten spelen in op de angst van ouders met het aloude "jewilttochhetbestevoorjekindje". Dat het beste (wel bewezen ) de nabijheid van de ouders is, is in een maatschappij als de onze haast onvoorstelbaar. Jonge baby's 'moeten' veel volgens de klok en volgens een schema en vooral alleen, want stel je voor dat ze verwend raken. (Oké, dit is heel gechargeerd... ) Maar kijk maar eens in je cb-boekje: voorál ook alleen in de box laten spelen en alleen in de wipper laten liggen. Er zijn heel veel zaken die je als ouder sowieso kostenloos kunt doen om het risico op wiegedood te verminderen: slaapkamer ventileren, geregeld bed verschonen/luchten, niet (binnen) roken, borstvoeding geven, kleinere porties uit de fles ipv een extra volle fles voor het slapen en dus ook samen slapen omdat je ongemerkt biologisch zo geprogrammeerd bent dat je ook in je slaap reageert op je kindje.
Volgens mij weten ze niet precies waardoor wiegendood wordt veroorzaakt en waarom het bij het ene kindje wel gebeurt en het andere niet. Daarom is het ook moeilijk om aan te geven waarom iets helpt of juist niet. Ze verzamelen wel vele gegevens en aan de hand daarvan zien ze dat bijv. wiegendood (iets) minder voorkomt bij baby's die op de slaapkamer van ouders slapen. Ze hebben daarvoor een aantal theorieen, die hier al vermeld staan: toch de natuurlijke waakzaamheid (sommige ouders worden wakker als ze de baby niet meer horen) en de geluiden die ouder maakt die de baby weer activeren.
Oké, bedankt voor alle reacties! Fijn om even te lezen wat de gedachte is die erachter zit. Op zich best een logische gedachte, moet ik zeggen. In ieder geval goed om te lezen dat we een "goede" keus maken door de kleine de eerste paar weken bij ons op de kamer te laten slapen
Het grootste verschil is dat je als je kindje op je kamer slaapt je het slaapritme en de slaapgeluiden van je kindje kunt leren kennen. Daardoor ben je sneller gealarmeerd als dat ritme verandert. Je bent er sneller bij dus mocht het kindje ophouden met ademhalen. Dat het kindje liever niet in bed bij de ouders slaapt komt omdat het gebeurt dat je als ouder op je kindje rolt en het hierdoor stikt.