Vader gaat trouwen, hoe zit dat met de erfenis?

Discussie in 'De lounge' gestart door Napoleon, 10 jun 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. zoe1

    zoe1 Fanatiek lid

    9 feb 2012
    2.070
    0
    36
    NULL
    NULL

    Maar het is toch niet bizar als je aanspraak maakt op jouw kindsdeel van je overleden ouder, als het anders naar de nieuwe partner gaat of de kinderen daarvan?
     
  2. knap

    knap Niet meer actief

    Dit kan wel een nadeel zijn als je ouders hertrouwen. Je kinds deel kan je pas krijgen na dat de andere partner ook overleden is en is het altijd maar de vraag is er nog iets over. Deze wet is jaren geleden veranderd omdat er wel eens ouders uit hun huis werden gezet door hun kinderen nu is het dus zo als je getrouwd ben in gemeenschap van goederen de langs levende even niks af genomen kan worden. Het is een beetje een bescherming.s wet voor de aangetrouwde kant. Maar of het handig is voor de kinderen die achter blijven denk soms niet. Het beste zou zijn denk vooral de emotionele waarde ( spullen van je moeder, Het met je vader het er over te hebben zo dat hij ze klaar kan zetten voor jullie mocht hem wat over komen( testament bijvoorbeeld).

    Geen stickers dat zie je wel eens van doe stickers op de spullen voor de gene van wie het zou mogen zijn. Kunnen ze als nog ruzie om gaan zoeken.
     
  3. Krissie85

    Krissie85 Niet meer actief

    je blijft altijd recht houden op je kindsdeel en als je het idee hebt dat de achtergebleven ouder jouw kindsdeel op maakt kun je dit wel degelijk aanvechten... wel moet je je afvragen of je het geld de ruzie/onenigheid/ontwrichte verhoudingen waard vind..

    Dit kindsdeel gaat ook bij een huwelijk in gemeenschap van goederen niet naar de nieuwe partner.. het is namelijk gewoon van het kind, alleen blijft het bij de achtergebleven ouder tot deze overlijdt...

    Wel kan de achtergebleven ouder in zijn/haar testament laten vastleggen dat het kindsdeel waar je recht op hebt van zijn/haar deel bij de nieuwe partner blijft tot deze overlijdt of dit zelf al wil geven...
    Het kindsdeel wat je van de al overleden ouder hebt geerfd kan door de achtergebleven ouder los van zijn/haar deel worden gezien, maar kan ook weer in dat testament blijven bij de nieuwe partner... maar als die nieuwe partner dan overlijdt heb je recht op het eerste en tweede kindsdeel..

    dit is volgens mij zoals wij het bij de notaris te horen kregen... (pin me er dus niet 100% op vast want ben zelf geen notaris, spreek slechts uit mijn eigen beperkte en bescheiden ervaring)
     
  4. sjorsje

    sjorsje VIP lid

    17 aug 2007
    11.361
    266
    83
    Noord-Brabant
    Mijn broer moest ergens in 2001 bij de notaris komen omdat zijn biologische vader was overleden. Die was inmiddels hertrouwd en daar werd verteld dat hij alleen moest komen omdat hij nou eenmaal op papiier zijn zoon was. Zijn nieuwe vrouw heeft alles gekregen en mijn broer zou nergens meer recht op hebben, zelfs niet na overlijden van die vrouw. Het enige wat mijn broer graag wilde hebben, was een pinkring die onze moeder nog ooit gegeven had. Zelfs die heeft hij niet gekregen.
     
  5. cvm1985

    cvm1985 Fanatiek lid

    2 aug 2010
    3.692
    32
    48
    Mijn man heeft twee zoons en samen hebben we een dochter. Als hij eerder overlijd maken zij nog nergens aanspraak op tot ik overleden ben. Als wij beiden.overleden zijn worden al onze bezittingen gedeelt door twee. Zijn.50% is voor zijn drie kinderen, ieder een gelijk deel. Mijn 50% is alleen voor mijn lind. Onze dochter krijgt dus totaal 66.6% van onze bezittingen, haar halfbroers ieder 16.6%. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn stiefzoons niet mee te laten erven in mijn helft van de bezittingen. Zij hebben zelf.nog een moeder waarvan ze kunnen erven, onze dochter heeft alleen ons.
     
  6. Bambi93

    Bambi93 Fanatiek lid

    4 apr 2013
    1.173
    0
    36
    Zo hebben wij het ook voor mijn stiefzoontjes. Ik zie ze doodgraag, maar ze zullen nooit aanspraak kunnen maken op mijn deel. Ook niet als mijn partner bvb morgen sterft, dan zou zijn ex beslisingsrecht hebben, ook zij kan dan nergens aankomen tot ik sterf. En dan nog krijgt onze dochter 4/6. Sluit wel wat verassingen uit.

    Mijn vader is ook hertrouwd 25 jaar geleden, mijn broer zal bij overlijden van mijn vader geen groter deel krijgen omdat hij het geld van zijn moeder al gekregen heeft. Wel zal hij erven van mijn moeder omdat zij hem ziet als zoon. Maar ze heeft ook haar hele leven voor hem gezorgd. En nee dat stoort mij absoluut niet.
     
  7. Joycie02

    Joycie02 Bekend lid

    12 apr 2007
    635
    0
    16
    Trouwen onder huwelijkse voorwaarden maakt sowieso niets uit. Dat zorgt er alleen voor dat in geval van een scheiding het geld van je moeder niet naar de nieuwe partner gaat.
    In geval van overlijden van je vader is zijn nieuwe vrouw sowieso wettelijk erfgenaam, ongeacht hoe ze gehuwd zijn!
     
  8. Krissie85

    Krissie85 Niet meer actief

    Dat is niet waar hoor... als wij niks hadden vastgelegd zouden de kinderen van mijn man gewoon erfgenaam zijn samen met mij.. en niet alleen ik...

    Maar wij hebben het idd ook zo geregeld dat de kids van ons samen 50% krijgen en de kinderen uit eerdere huwelijk 50%.. wel zo eerlijk lijkt mij...
     
  9. Napoleon

    Napoleon VIP lid

    19 jan 2009
    11.632
    0
    0
    Docente
    Bedankt voor jullie reacties. Het gaat mij vooral om de spullen. Geld is er niet echt, ze hebben alles in het huis gestoken zegmaar. Dus daar gaat het niet om. Ik vroeg me af hoe het zat en eerlijk gezegd wel handig om te weten. Mijn ouders hadden geen testament gemaakt, mijn moeder heeft bij leven nog wat voor haar emotionele dingen verdeeld en de rest mocht mijn vader doen. We hebben toen besloten om de dingen eerst zoveel mogelijk te laten staan.
    Ik zou het ook niet erg vinden wanneer mijn vaders vrouw gebruik maakt daarvan (voor zover dat kan) maar wel wanneer er spullen van mijn moeder naar haar kinderen zouden gaan.
    De erfenis hebben we beneficiair geaccepteerd.
     
  10. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Wij hebben in ons testament moeten zetten dat wanneer 1 van ons komt te overlijden de kinderen niet direct hun kindsdeel kunnen opeisen. Normaal kan dat nl wel. Aangezien de waarde dan voornamelijk in ons koophuis zit zou dat kunnen betekenen dat het huis verkocht moet worden om de kinderen te kunnen betalen. Daarom is alles op de langstlevende gezet.

    Ons vertelde ze dus dat wanneer je niks op papier zet, kinderen automatisch hun deel kunnen opeisen.
     
  11. mol

    mol Fanatiek lid

    14 feb 2013
    1.860
    0
    36
    Vrouw
    verpleegster(nu op ziekteverlof)
    belgie
    ik denk dat je de erfenis krijgt wanneer hij overlijdt en niet wanneer hij trouwt :D
    oei slechte humor :x
    geen idee,dat hangt er idd van af wat hij op papier zet denk ik
     
  12. Maria999

    Maria999 Fanatiek lid

    5 jan 2012
    4.525
    2
    36
    Napoleon, bespreek dit anders met je vader en ga langs de notaris voor een gratis adviesgesprek. Die hakken dagelijks met dit bijltje tenslotte.
     
  13. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Wat ik me nu wel bedenk, stel dat hij iets bezit van waarde (buiten jullie kindsdeel) zal dit naar jullie stiefmoeder gaan. Zij zal wanneer ze komt te overlijden alles nalaten aan haar kinderen omdat jullie geen erfgenaam van haar zijn. Je geeft aan dat het je alleen om emotionele dingen gaat. Ik raad je aan hierover met hun in gesprek te gaan en eventueel wat op papier te zetten.
     

Deel Deze Pagina