Hier is dochter na haar eerste verjaardag ook slechter gaan eten. Er zijn dagen waarop ze in totaal net een hele boterham eet. Sja dan eet ze maar niet...meestal wisselt t per dag een beetje. Ene dag bijna niks, volgende dag kun je boterhammen blijven smeren... Zolang ze verder actief is, goed slaapt en goed groeit maak ik me er niet zoveel zorgen om en als ze een paar dagen slecht gegeten heeft zorg ik gewoon eens voor iets wat ze zeker weten lekker vind (en dat is meestal iets ongezonds hahaha)
De redenering die ik zou maken is als volgt. Toetje is onderdeel van de avond maaltijd dus die is niet als vervanging maar als onderdeel. Net zoals bevoordeeld het vlees niet helemaal opeten en de groente wel. Broodje of fruit horen niet bij de avond maaltijd dus das een vervanging. Ben het met de dames eens dat een keer met honger naar bed gaan geen kwaad kan. Je hebt echter kinderen die heel volhardend zijn in hun eigen wil dus zou dit zelf geen wekenlang volhouden maar zou het zeker eens een week proberen en dan wel een toetje dan.
Gefeliciteerd, je bent in de welbekende fase terecht gekomen waarin ze van lucht en liefde leven... Je kindje heeft door dat ie nee kan zeggen en probeert dat dus met eten ook uit. GEEN alternatieven aanbieden, want daarmee leer je hem dat hij bepaalt wat hij eet en wanneer. Jij bepaalt de momenten dat hij eet en je bepaalt WAT hij eet. Hij bepaalt hoeveel. Als ze honger krijgen, gaan ze echt wel eten, daar moet je echt niet bang voor zijn. Toetje gewoon wel aanbieden: dat is geen vervanging, want daarmee is zijn maag echt niet helemaal gevuld ineens, (uiteraard de normale hoeveelheid aanhouden). Hier ook een slechte eter en ondanks dat ze vrijwel niets at, groeide ze tussen 1 en 3 jaar wel normaal. Onvoorstelbaar, maar waar. Met groeispurts ging ze vaak ineens wel lekker eten, dus daar waar ze het nodig hebben, pakken ze het wel, en vanaf 3 jaar ging het geleidelijk aan steeds beter. Onze oudste is nog steeds geen super-eter, maar ze eet iig wel weer wat we d'r voorzetten
Nog even als toevoeging: het eerste jaar groeit je kind heeeeeeel erg hard en heeft dan dus ook veel voeding nodig. Die voedingsbehoefte loopt sowieso een heel eind terug vanaf de eerste verjaardag, omdat je kind gewoon veel minder hard gaat groeien. Minder eten is dus normaal, voeding weigeren hoort bij het mentaal meer kunnen en snappen dat ze invloed hebben op wat er gebeurt.
Wat ik in die periode deed is van heel veel dingen soep maken. Brocollisoep, wortelsoep, courgettesoep.( en dan wel met heel weinig zout) J kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er soep van maken. Meestal at mijn dochter het dan wel. Dan hebben ze toch maar weer wat groente binnen. En tomaatjes tussendoor. Of juist smiddags proberen om vast iets van groente aan te bieden, meestal een eten ze smiddags beter. En als ze niet at gaf ik vaak ook nog een boterham, maar dan niet direct aan tafel,maar vlak voor het naar bed gaan, zodat ze de link niet kon leggen met het niet willen avondeten. Vaak gewoon een kale boterham.
Hier ook van die periodes gehad hoor met als oorzaak: - doorkomende kiezen - sprong - fase - ????? Zeker op die leeftijd krijgen ze echt al weer door dat ze de strijd om eten kunnen/gaan winnen... Die moet je dan ook nooit aan willen gaan. Hier hielp het volgende: - Zelf laten eten, en ja dan beland er ook veel niet in de mond, maar dat is een fase waar ze doorheen moeten of je nu met 6 maanden start met zelf laten eten of bij 2 jaar. Voer er desnoods zelf nog wat hapjes bij tussendoor. Vanaf 1 jaar zullen de meeste kinderen toch al wel zelf eten! (met vork/lepel/handjes oid) - Samen eten: allemaal hetzelfde op het bord! - Niet willen eten: prima! Dan nog een toetje en daarna lekker naar bed. Nog nooit wakker geworden van honger hier! - Maak (nu nog steeds) ook regelmatig soep of pastasaus van verse groenten, dan gaat het er goed in! Dus dat compenseert weer een dag slecht/niet eten... Er zullen nog heel wat van dit soort fases volgen! Succes! Oh overigens: hier over het algemeen wel een goede eter met deze aanpak, die alles proeft en ook goed kan aangeven wanneer ze klaar is/ vol zit ook als haar bord niet leeg is (dus niet alles maar naar binnen werken wat voor haar neus komt te staan...al hebben we hier altijd wel goed voor gewaakt). In zo'n situaties hoeft ze ook zelfs geen toetje oid.