Hoe gaan jullie om met tegenstrijdige voedingsadviezen en wat eten jullie wel of niet? Mijn zus kreeg in België het advies dat je, net als in Nederland, rauwe groenten en fruit goed moet wassen ivm zowel toxoplasmose als listeria. Dat doe ik zowiezo al, er zitten namelijk ook bestrijdingsmiddelen op die je zo min moglijk wil binnnkrijgen. Echter op restaurant of bij de voorverpakte rauwkost in de supermarkt heb je niet de garantie dat dit goed is gebeurd. In België is rauwkost (dus ook een salade!) op restaurant of uit de supermarkt daarom uit den boze. Eerder deze week gingen we uit eten in een middenklasse restaurantketen met een standaard driegangen keuzemenu (ga de naam niet noemen). We kregen salade bij het hoofdgerecht en ik gaf aan dat ik graag gekookte of gegrilde groenten in de plaats wilde omdat ik geen rauwe groenten mag eten. Bij navraag in de keuken bleek dit niet te kunnen ondanks dat er een klein beetje warme groenten in mijn gerecht verwerkt zaten. Ik heb niet van de salade gegeten, als de koks niet in staat zijn om wat groenten te snijden en te koken betwijfel ik het of ze de moeite nemen hun sla te wassen. Gaan jullie ervan uit dat groenten en fruit in een restaurant goed gewassen worden? Ik neig ernaar om het niet zomaar overal te vertrouwen, al zal het bij een sterrenkok wel goed zitten. De komende maanden koop ik ook even geen rauwkost, gesneden sla of fruitsalades bij de supermarkt!
Lastig. Ik heb er zelf nooit moeite mee gehad. Voor mijn werk eet ik wekelijks in een hotel/restaurant. Wel vaag van die koks trouwens zeg..
Tja, sorry, maar daar kijk ik niet echt naar, ik eet alles in een restaurant ( behalve dan de dingen die echt niet moren zoals, tiramisu enzo)
Ik eet ook gewoon rauwe groente in een restaurant ofzo en moet zeggen dat ik de sla/groente uit een zak niet eerst weer ga wassen Maar misschien ben ik daar wel te makkelijk in hoor....
De kans is natuurlijk erg klein dat je het daardoor oploopt, daarom snap ik niet dat ze zwangeren onnodig ongerust maken door het te gaan verbieden. Net als met zalm, daarvan zeggen ze dat de voordelen van de extra omega 3 opwegen tegen de negatieve effecten van de dioxines die erin zitten. Als ik de keuze heb tussen een salade of een garnaalkroket als voorgerecht kies ik normaal gezien voor de salade maar nu zou ik dus een ongezonde keuze maken!
Ik neem gewoon geen rauw kost salade in een restaurant, thuis weet ik wel wat er wel en niet vers is. En in een sterrenrestaurant krijg je geen rauwkost bij je eten (niet dat ik daar elke week kom ) Mijn man mag van mij geen 35% stickers meer kopen op salade etc... dat deed hij vaak, maar ik wil nu gewoon 'vers'en eventueel verhit. Maar 'raar' restaurant dat ze dat niet even voor je wilde klaar maken.
Ik eet het gewoon, een beetje vertrouwen in de kok mag wel. Ik zie de moeilijkheden niet, als ik alles niet zou doen, wat misschien niet mag ik nog niet meer alleen de weg oversteken. Ik bedoel alleen, tuurlijk ik was mijn groeten en fruit. Maar ik neem alles met een spreekwoordelijk korreltje zout.
Ik heb tijdens mijn eerste zwangerschap ook geen rauwkost aangeraakt van restaurants, gewoon omdat je nooit weet of het (goed) gewassen wordt. Voor die paar maanden vond ik het niet echt een opoffering om dit te laten en weegt het voor mij niet op tegen de gevaren van toxoplasmose.
Ik denk niet dat een restaurant ongewassen rauwkost op tafel zet. Zoiets kan hen hun reputatie kosten... Waarom zou je geen sla of salade bij de supermarkt kopen? Dat kun je toch altijd zelf nog een keer wassen als je je er goed bij voelt? En fruitsalade is over het algemeen geschild en gesneden. Ook niet overdrijven, hoor! Weet je wel hoeveel bacillen er op de handvat van een winkelwagentje zitten of in je aanrechtdoekje? Als je zo gaat denken moet je in een bubbel gaan zitten de komende maanden.
Dat gevoel van die bubbel heb ik nu wel hoor, ik eet normaal echt alles, Ben verzot op rauwe vis en vlees (hmmmm, rauwe biefstuk gehakt met een rauw eitje erdoor of sashimi, oesters, zwaardvis,...) Voor mijn gevoel mag er nu echt niks omdat ik net de dingen heerlijk vind die niet mogen.
Je hoeft niet in een bubbel te gaan zitten natuurlijk maar een beetje verantwoordelijk met je eten omgaan vind ik wel aan te raden tijdens de zwangerschap. Heb in verschillende restaurants gewerkt, en ja de salade werd wel gewassen maar vooral snel en zeker niet zorgvuldig. Buiten de deur zal ik persoonlijk dus geen salade aanraken, daar ik geen immuniteit heb voor Toxoplasmose, maar heb geen moeite met bacillen op mijn winkelwagentje of vaatdoekje.
Ik ben ook niet zo moeilijk met eten, maar ik weet uit ervaring hoe resaurants omgaan met salades, én ik weet ook waar een toxoplasmose beestje zich het fijnste bij voelt Dus ach, ik laat het even staan..... Is het me het risico niet waard.
Je krijgt geen toxoplasmose van groente uit een restaurant Toxoplasmose komt van katten af en vandaar dat er afgeraden word om groente uit EIGEN tuin te pakken of in de tuin te werken. En anders goed wassen/koken. Het enige waar je in een restaurant toxo van kan krijgen is van rauw vlees. Half gebakken biefstuk of filet americain. Ik denk dat een aantal hier toxo verwarren met listeria. Listeria ontstaat door salades die bijv te lang bewaard worden en producten die niet verhit worden voor gebruik. Zoals rauwe melk, rauwmelkse kazen, voorverpakte vis en salades, pate, verpakte vleeswaren enz.
Ik maak me er niet zo druk om. Ik eet sowieso geen (half) rauw vlees, voorverpakte vis en rauwemelkse kazen. Salades voorverpakt ook niet. Geen groente uit eigen tuin. Na kattenbak verschonen en rauw vlees vast pakken gewoon goed je handen wassen. Groente en sla en restaurants worden echt wel goed gewassen. En dan nog, heeft niks met toxo te maken. Het gaat er alleen om dat ze niet te lang bewaard zijn in de koeling.
Ik ontwijk salades en dergelijke in restaurants. Thuis was ik alles heel goed. Ik vind niet dat je overdrijft. Gaat niet alleen om toxo maar ook om de listeria-bacterie en die wil je echt niet krijgen!
Inderdaad, het gaat wel om toxoplasmose én ook om listeriose. Ik neem het risico ook niet. Heb ooit al eens geweten dat er op restaurant een slakje zat in iemands salade! Ik geloof echt niet dat ze zich overal en altijd de moeite nemen om de groenten te wassen. De kans is dan misschien niet zo groot dat je iets besmet eet, maar ik zal in elk geval niet het risico lopen.
Ik ga gewoon niet uit eten (als je de McDrek niet meetelt ) Hihi! Maar even zonder gein... Ik zou het thuis allemaal gewoon goed wassen, maar als ik uit eten zou gaan, zou ik het gewoon eten hoor! Ook noem je bestrijdingsmiddelen... Die kun je het niet afwassen of afschillen, helaas! Dus ik koop (deed ik voorheen ook al) alleen biologische groenten. Overigens alles behalve komkommer, want alle komkommer uit NL wordt bio gekweekt (nou vooruit, niet overdrijven 99% dan) Verder eet ik ook gewoon uit mijn eigen moestuin hoor! Ik was wel alles wat ik rauw eet, waar ik voorheen vaak tijdens het tuinieren vanalles gewoon in mn mondje stopte... (zolang ik niet zo gauw beestjes kon ontdekken )
Joh het is echt een wonder dat ik straks 3 gezond kids heb. Ik eet gewoon uit eigen tuin waarom niet? 80 procent van de groentes hier komen uit eigen tuin. Ik zou me meer zorgen maken over e nummers of zaken als aspartaam dat is gevaarlijker als sla