Dalton onderwijs - hoe weet je of het iets is voor je kind?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Jatobe, 27 jul 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief

    ik heb daltononderwijs gehad, toen ik daarop zat was het nog echt wel heel anders dan het reguliere onderwijs, maar ik weet niet of mijn moeder wist of ik daar echt geschikt voor was...gelukkig bleek dat dit precies bij mij pastte, maar het had ook best anders kunnen gaan;)
     
  2. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Dit zou voor onze kindjes helemaal niks zijn ookal is zijn de oudste en jongste heel zelfstandig.

    Ik heb wel een vraag, voel je alsjeblieft niet aangevallen, zo bedoel ik het niet. Maar ik begrijp uit andere topics dat jouw dochter het echt niet naar haar zin heeft op school terwijl ze wel heel pienter is. Zou deze vorm van onderwijs wel bij jouw dochter passen? Wellicht is zij meer gebaad bij structuur, veiligheid en wat sturing. Het stukje wat jij beschrijft komt best pittig over voor jonge kinderen.
     
  3. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ja, maar dat zul je dus echt altijd en overal hebben: wel of niet de klik met de leerkracht die -mede door wel of niet een klik- een kind ook goed of juist totaal niet aanvoelt. En daar heb je wel heeeeel weinig controle over, want wie er nu voor de klas staan, dat kan over 3 jaar wel totaal anders zijn.
    Maar dat herken ik ook wel hoor!

    Naar TS leek het me vooral handig om te weten dat er niet 1 onderwijsvorm is die er echt uitspringt omdat ie beter zou zijn dan de andere. Als het bij jou als ouders past en jij voelt je prettig in een school, zal dat meestal voor je kind ook wel opgaan en moet TS vooral doen waar zij zich goed bij voelen :)
     
  4. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Mijn ouders hebben er over nagedacht, om mij naar dalton te doen, maar hebben toch voor de gereformeerde school gekozen waar de rest van onze kerk naartoe ging. Hebben ze enorm veel spijt van gehad en ik wens nog steeds wel eens dat ze anders besloten hadden.... Had me een hele vervelende tijd op school bespaard :(
    Mijn broer en zus zouden dan wel naar de gereformeerde school zijn gegaan, (jonger dan ik), want die floreerden meer bij duidelijke structuur van buitenaf :)
     
  5. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm eigenlijk is het heel duidelijk.
    Je weet precies wat er wordt verwacht.
    Wat je moet doen als het niet lukt...
    En daarbij wordt je vooral geĆÆnspireerd om ook anderen te helpen of je te laten helpen.. Oftewel teamwork.

    Maar goed.. Het is lastig uitleggen in 1 forumpost :)
     
  6. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja ze heeft vooral met de dingen die juist wel moeten problemen lijkt het...
    En het is niet alsof ze heel de dag zelfstandig werken he... Ze beginnen er 's ochtends mee mbv een timetimer en dan verder is er een duidelijke dagplanning mbt pictogrammen en een planbord voor de tijden dat er "gewerkt" wordt.
    Deels vult juf die in.. Deels mogen ze dat (binnen de regels) zelf invullen.
    Je mag bijv niet 2x per dag in de poppenhoek enzo..
    Of elke dag alleen maar met de Lego.
    En juist de momenten van verplicht extra werk aan een tafeltje met klokje erbij... Vind ze fijn.
    Verder gaat ze het liefst naar de plusklas, naar muziekles, engels, naar voorbereidend groep 3 les, 1-op-1-les.. De meer niet-spelen-activiteiten zegmaar :)

    We gaan het zien komend jaar... Groep 3 is natuurlijk heel anders dan de kleuterklas. En zo niet... Gaan we inderdaad wat anders bedenken.
    Maar aldus de expert die op school was.. Lag het vooral aan de manier waarop juf haar benaderde.... En dat risico loop je op een andere school natuurlijk net zo goed. Dit jaar een juf zonder 30 jaar leservaring... Hopelijk gaat dat beter. En meer werken... Ook goed denk ik.

    We wachten het af...
     
  7. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Gevoelig in welke zin?
    Ik heb een hooggevoelig kind en Dalton is hem op het lijf geschreven. Zou niet weten waarom het niet zou passen bij een gevoelig kind?
     
  8. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    nou dames, haha, ik zie dat jullie een boel geschreven hebben. Ik vind t wel goed, laten we maar discussieren, juist goed denk ik. Wij zijn toch later weer tot de conclusie gekomen dat we ook nog een gesprek aanvragen bij PC basisschool die meer regulier onderwijs geeft en waar in de schoolgids staat dat er veel structuur geboden wordt, maar tevens ook deels op de 'nieuwere' wijze gewerkt wordt, in groepjes. Zoveel moeite is het natuurlijk niet om daar nog een gesprek aan te vragen en echt de twee scholen te kunnen vergelijken. Het zal wel na de zomervakantie worden. Ik ben wel heel benieuwd. Ik zal ook laten weten wat nu de verschillen gaan zijn tussen de scholen.
     
  9. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Misscien heb ik er een heel verkeerd beeld bij, het kwam op mij echt een beetje chaotisch en heel zelfstandig over zeg maar. Als ik dan zou kijken naar mijn kinderen zou het echt niet werken.
    Bij ons zitten ze op gewoon basisionderwijs en hierin doen ze ook veel aan zelfstandigheid, zelf plannen en kiezen en is er ook veel ruimte mee te liften op een niveau hoger. Zo heeft onze dochter van 4,5 het eerste halfjaar school alleen groep 2 en pluswerk gehad en hebben ze een plan gemaakt voor groep 2. Maar dit alles wel binnen de structuur van de klas. Zij zou anders echt "verzuipen". Zij kiest overigens ook nooit meer spelactiviteiten. Wordt helemaal wild als ze lekker gaan klimmen en klauteren in het speellokaal maar verder kiest ze zelf bewust allemaal echte werkjes.
     
  10. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    Ik zou zeggen "volg je gevoel". Je zal gewone scholen hebben die fantastisch zijn en methodescholen die echte bagger zijn.

    Bij mij gaf volgende de doorslag: juffen en kinderen gaan vriendelijk en geinteresseerd met elkaar om; in de school hangt het vol met tekeningen/verjaardagskalenders/kunstwerkjes; er is werk gemaakt van een leuke speelplaats (hier zelf met kippen). Kortom, je zag direct dat alles vanuit het kind werd gezien en niet dat het kind maar MOET voldoen aan hun standaard.

    En dat is het belangrijkste dat je kind er welkom is en dat er naar de kinderen geluisterd wordt. En ofdat nu gestructuureerd of los is maakt niet uit, de meesten kunnen wel lezen tegen dat ze 12jaar zijn. Maar een gevoel van niet welkom te zijn/ niet naar jou geluisterd te worden, krijg je er erg moeilijk uit
     
  11. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Dit ben ik niet met je eens. Al deel ik je mening wel dat kinderen zich veilig en welkom moeten voelen op een school. Er zijn toch echt een hoop kinderen die gebaad zijn bij wat meer structuur, die letterlijk verzuipen in vrij onderwijs. Andersom is het wat makkelijker. Onze middelste kan zich nog zo welkom voelen op een school maar het zou op "vrij" onderwijs compleet de weg kwijt raken terwijl ze met wat structuur hele mooie resultaten heeft.
    Ik denk dat wanneer je voor een speciale vorm voo ronderwijs toch ook echt naar het kind moet kijken.
     
  12. IngeM

    IngeM Fanatiek lid

    17 dec 2011
    1.590
    0
    36
    Goeree Overflakkee
    Ik ben dalton leerkracht en ik kan je wel vertellen dat het zelfstandige langzaam wordt opgebouwd, een kind wordt niet zomaar in het diepe gegooid met een weektaak, zoek het maar uit. Dat wordt heel zorgvuldig opgebouwd.

    Op bijna elke reguliere school wordt een soort van dalton onderwijs gegeven, kinderen mogen naar de wc dmv de wc ketting, hangt die er niet kan je even niet en moet je wachten. Ze kiezen zelf een werkje van het planbord, doen er een fiche achter als ze klaar zijn, hebben werkjes die ze die week af moeten hebben enz. Komen ze in groep 3, moeten ze vragen of ze naar de wc mogen en doen allemaal hetzelfde op hetzelfde moment en moeten het ook op hetzelfde moment af hebben, weg is alle opgebouwde zelfstandigheid van de kleuters... Afschuwelijk toch??

    Ik ben ervan overtuigd dat elk kind geschikt kan zijn voor daltononderwijs, maar sommige moet je meer leiden en anderen kan je meer begeleiden. Ik vind het heerlijk werken en mijn leerlingen hebben er allemaal van geprofiteerd!

    Oh enne vrij onderwijs is het zeker niet, iederwijs, dat is vrij. Bij dalton ben je vrij in gebondenheid, je mag je eigen draai eraan geven maar uiteindelijk worden er wel eisen aan je gesteld.
     
  13. Jatobe

    Jatobe Fanatiek lid

    9 jun 2013
    1.868
    2
    38
    Twinkle star, dat denk ik dus ook.......maar hoe is dat nu in te schatten voor een driejarige? Dat blijft een heel moeilijk iets vind ik.
     
  14. Ikapika

    Ikapika VIP lid

    21 okt 2012
    5.073
    0
    0
    omgeving Haarlem
    Ik ben zelf Dalton leerkracht. Tegenwoordig wordt er op de meeste scholen niet meer het puur klassikale onderwijs gegeven zoals een aantal van ons dat nog kent. Zelfstandig werken en werken in groepjes, zoals dat binnen Dalton ook gebeurt, doen de meeste scholen wel. Veel scholen werken met een takensysteem. Differentiatie op drie niveaus gebeurt ook aangezien handelingsgericht werken met groepsplannen een verplichting is. M.a.w. het verschil met andere scholen is minder groot geworden. Er zijn genoeg scholen die dus eigenlijk Dalton werken maar niet zo heten. Dalton richt zich de laatste jaren meer en meer op bijv. reflectie. Daarin onderscheiden ze zich o.a. weer wat meer t.o.v. reguliere scholen. Als onze directeur een rondleiding geeft dan betrekt hij vaak de kinderen in het verhaal. Zij leggen aan nieuwe ouders uit hoe bepaalde systemen werken. Misschien is het een idee om tijdens een rondgang eens aan de kinderen te mogen vragen hoe zij de school ervaren.
     
  15. Leanna

    Leanna Actief lid

    12 apr 2013
    302
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb niet alles gelezen, maar wil toch even reageren.

    Zelf heb ik op een dalton basisschool gezeten. We werkten met behulp van taakbladen en kozen dan zelf per dag aan welk vak we gingen werken (per persoon dus). Aan het einde van de activiteit hield je bij hoeveel je af had. Sommige vakken had je sneller af omdat het je beter lag en zo kon je de rest van de tijd spenderen aan het vak wat je bijv. nog niet af had. Afijn, iedere week moest je je taken klaar hebben. Voor degenen die makkelijk leerden waren er extra taken beschikbaar en voor diegenen die moeilijk leerden was er huiswerk.

    Mijn ervaring is dat het uitermate geschikt is voor vroegwijze kinderen en zelfstandige kinderen. Het is juist minder geschikt voor kinderen die moeite hebben met initiatieven nemen, die veel structuur nodig hebben en concentratieproblemen hebben. Met vroegwijze kinderen moet je echter ook oppassen omdat die misschien niet echt leren om te leren (geen huiswerk).

    Ach, en zooooveel verschil is er niet met regulier onderwijs hoor! Ik kwam er later pas dat het bij ons er iets anders aan toe ging.
     
  16. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    @twinkle star: dat is juist de kern van Dalton.
    Het onderwijs wordt passend gemaakt aan het kind , niet omgekeerd.

    Mijn dochterjte is ook erg gestructureerd en nood aan vaste rituelen/personen/dagindeling.
    Maar dat is er ook op hun school, elke dag is het kringgesprek en dan overlopen ze hun dag, zo heeft ze al de structuur van "eerst spelen dan potje en dan verhaaltje voorlezen".
    Ik vind dat ze erg opengebloeid is het voorbije schooljaar.

    Maar is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring, iemand anders kan een andere overtuiging hebben.
     
  17. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Het is niet zo dat vernieuwingsonderwijs vrijheid blijheid betekent. Er heerst tot op zekere hoogte keuzevrijheid. Een kind is prima in staat om te kiezen welke taak het eerst maakt. Ik als leerkracht ben er om instructies te geven en de kinderen te begeleiden. Ik help ze bij het werken en het maken van keuzes, indien ze dat nodig hebben. Er is een heel duidelijke structuur en regels waar ze zich aan moeten houden. Idd vrijheid in verbondenheid. Kinderen met concentratieproblemen kunnen het hartstikke goed doen bij ons. Ze hoeven niet de hele dag stil te zitten en te doen wat iedereen doet. Er zijn momenten waarop dat moet, maar ook veel momenten waarin ze kunnen bewegen, samen kunnen werken, maar ook juist stilte op kunnen zoeken. Gelukkig kan dat in het klassikaal onderwijs ook steeds meer. Tja ik ben gewoon voor vernieuwingsonderwijs!! :p
     
  18. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Het is ook lastig uitleggen in een forumpost vind ik.

    Weet wel dat wij een hele goed georganiseerde klas hebben waar iedereen precies weet wat er wordt verwacht.
    Em dat is op zich wel iets wat ze fijn vind. Weten waar je aan toe bent :)
    Maar goed.. Eindelijk vakantie nu!
    Ben heel benieuwd hoe het volgend jaar gaat.
    Samen met een paar klasgenootjes zit ze in een combiklas (met groep 4) ipv enkel groep 3.
    Dit omdat er te weinig leerlingen waren voor nog een klas extra en te veel voor een klas minder.
    Allemaal "voorlijke" leerlingen... Zowel van groep 3 als van groep 4.
    Ben heel benieuwd hoe dat gaat :)
     
  19. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Maar dan moet zelfstandigheid wel bij een kind passen neem ik aan, of heb ik dat verkeerd.
     
  20. Natasja

    Natasja VIP lid

    1 aug 2005
    25.784
    22
    38
    docente engels
    Capelle aan den IJss
    Ik heb het topic even onder peuter kleuter gezet ipv de lounge.

    Mijn zoontje zit ook op Dalton, alles behalve chaotisch, erg leuk.
    Hij vindt het geweldig en leert echt heel veel over samenwerken, elkaar helpen enz.. echt top.
     

Deel Deze Pagina