Ik zie in mijn omgeving diverse vrouwen die een keizersnee hebben moeten ondergaan en het niet voor elkaar hebben gekregen borstvoeding te geven, hoewel ze wel vooraf zeiden het te willen. Op 1 na (medisch onmogelijk) hebben ze het wel geprobeerd, maar bleef het bij een paar dagen klungelen. Toen toch maar overgestapt op de fles. Ik vind bv echt heel erg belangrijk en ik wil dit dus eigenlijk 'gewoon doen'. Maar ik ben nu toch wat geschrokken van deze negatieve verhalen. Ik kan helaas niet uitsluiten dat het een keizersnee gaat worden vandaar mijn vragen: Wie is het wel gelukt? En heb je tips voor me?
Ik zelf niet. Wel twee succesverhalen in mijn omgeving (geven beide nu al bijna een jaar borstvoeding). Bij 1 geen succes ondanks poging (maar ze heeft niet heel fanatiek alles uit de kast getrokken, bv was geen perse moeten voor haar). Als je weet dat het een ks wordt dan zou ik sowieso contact opnemen met een lactatiekundige en iemand van LLL /VBN. En misschien ook kijken bij het borstvoedingsdraadje hier en op Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding
Ik ben al naar zo'n inloopspreekuur geweest over borstvoeding en ga van de week naar een voorlichtingsbijeenkomst. Ik heb het bij de intake voor kraamzorg ook aangegeven en zal zeker gebruik maken van een lactatiekundige als dat nodig mocht zijn. Men zegt dat het moet kunnen, maar het scheelt gewoon als je positieve verhalen uit de praktijk hoort; geeft een mens weer moed
Mij is het gelukt en ik heb zelfs een keizersnede onder algehele narcose gehad Ik geef nog steeds borstvoeding en ben van plan dat nog lang te doen! Ik was echt vastberaden het te laten slagen en toch bij dag twee gaf ik bijna op! Hij wilde constant drinken en verging echt van de pijn. Niemand deed me echt goed voor hoe ik hem goed moest aanleggen en iedereen zat maar aan mijn tepels te trekken en te doen. Mijn vriend kon dit niet goed aanzien en had zoiets van ga toch over op kunstvoeding. Voor mij was de steun die mijn Doula mij gaf het belangrijkst, zonder haar was het me niet gelukt. Ook de kennis die ik zelf had opgedaan door er heel veel over te lezen heeft geholpen, omdat mensen om je heen niet zien hoeveel de baby binnenkrijgt hebben ze de neiging te zeggen dat hij niet genoeg binnenkrijgt als hij veel huilt. Het heeft echt wel even geduurd voordat het echt goed opgang kwam, het is vooral belangrijk dat hij veel bij je is en je hem vaak aanlegt. Ik heb ook gemerkt dat stress echt heel slecht is voor de borstvoeding, de eerste vier weken was ik echt op van de stress omdat er teveel mensen in mijn huis waren. Na die vier weken was ik alleen met mijn vriend en zoontje, toen ging het opeens zoveel beter! Het slagen van borstvoeding bij mij kwam dus door drie dingen: vastberadenheid, kennis en steun Misschien een wat warrig verhaal, maar ik hoop dat je er wat aan hebt!! Succes
Mij is het gelukt Ik heb een keizersnede gehad omdat onze dochter niet meer bewoog. Ze heeft een pittige start gehad en heb haar kunnen voeden met gekolfde melk. Na de keizersnede is ze binnen een uur aangelegd en ze was heel fanatiek...daarna ging het met haar slechter en ben ik met hulp van verpleegkundigen gaan kolven. Dit kwam na 2 dagen goed op gang door om de 3 uur te kolven. Na 4 dagen mocht ze weer zelf bij mij drinken Uiteindelijk heeft ze 11 maanden bv gehad. Met goede hulp en meewerking van je lijf moet het lukken!
Mij, al 3 keer! De eerste keer wel met vallen en opstaan en als ik geen hulp had gehad had ik ook opgegeven. Ik heb 12, 14 en 18 maanden gevoed. Hier in het ziekenhuis hebben ze een lactatiekundige en bij de laatste heb ik voor de bevalling een gesprek met haar gehad en dat ga ik nu weer doen. Verder heb ik de goede hoop dat nu ik een natuurlijke keizersnede krijg de borstvoeding sneller op gang komt.
mij is het ook 2x heel goed gelukt. Ik had van te voren een cursus van 3 avonden gevolgd en voelde me daardoor goed voorbereid. Bij de eerste was het een ongeplande ks. Op dag 4 was ze iets te veel afgevallen, net op de grens. Protocol zei bijvoeden maar dat zag ik eigenlijk helemaal niet zitten. Kreeg stuwing en in overleg met de vpk nog een halve dag aangekeken, lekker bij me gehouden en nog met nog beter op hongersignalen letten ging het opeens zo goed. Bij de 2e ks na 3 kwartier bloot bij me gekregen. Ze wilden nog helpen aanleggen op de verkoever maar dat was niet nodig. Ging allemaal zo vanzelf eigenlijk. De eerste dag kon ik niet veel en ze was 's nachts onrustig en heeft heerlijk bij me in bed gelegen en vaak aangelegd. Bv kwam meteen heel goed op gang. Mijn ervaring is dat het belangrijk is dat je je kleintje dicht bij je houdt. Vaak aanlegd, goed op eerste hongersignalen let, smakken sabbelen en een beetje vertrouwen er in hebt.
Geen probleem, de borstvoeding kwam gewoon op gang na mijn keizersnede. Ik heb mijn dochtertje gewoon aangelegt verder niets bijzonders gedaan.
Zelf geen keizersnede (wel een vroeggeboorte en met veel moeite de eerste maanden een jaar BHV gegeven), maar ik ken meerdere vrouwen in mijn omgeving die na een keizersnede bv hebben gegeven. Ik denk dat je niet moet twijfelen of het wel lukt. Ik heb zelf in het begin alleen maar gekolfd, en dat heb ik ook vol kunnen houden!
bij mij is het niet gelukt, mede doordat ik er geen kennis over had en in t ziekenhuis was er geen tijd/aandacht voor. even snel aanleggen en dan weer pleitte, en dan 10 min wachten tot er iemand komt om te helpen aanleggen. Vervolgens steeds verpleegsters die t allemaal anders deden enzo.Lactatie kundige was een paar dagen afwezig dus daar had ik ook niets aan. Ze lieten bij mij teveel tijd tussen de voedingen en ik wist niet dat dat niet zo hoorde. Helaas Verder denk ik dus dat je een hele eind moet komen als je zelf kennis hebt en goede begeleiding krijgt. In ziekenhuizen ontbreekt het vaak aan die laatste.
Ik heb ook een keizersnee gehad. Helaas moest mijn meisje daarna door naar de kinderafdeling. Ik ben fanatiek blijven kolven. Daarna spruw. Ik heb lactatiekundige er meerder malen bijgehaald. Ze wilde helaas niet meer rustig deuken en maakte alles stuk bij mij omdat ze de constante stroom van de fles gewend was. Nu is ze 12 weken en ze krijgt nog steeds afgekolfde melk voor 3/4 omdat ik niet genoeg heb. Ik vind het zo belangrijk dat ze moedermelk krijgt. Het heeft wel heel veel energie en tranen gekost.,maar door goede begeleiding van de verpleegkundig en lactatiekundige is het gelukt. Ik zou als ik jou was nu vast heel veel informatie tot je nemen en daarna een lactatiekundige in de arm nemen. Ze hebben in het ziekenhuis soms ook voorlichtingsavonden. Heel veel succes, het gaat je zeker lukken!
Ik heb precies een maand geleden een keizersnede gehad en geef borstvoeding. Direct na de ingreep heb ik haar aangelegd op de recovery, dat was denk ik ongeveer drie kwartier na de geboorte van mijn dochter. De eerste twee dagen waren wat lastig, maar dat had niks met de keizersnede te maken, onze dochter was erg slaperig door te lage glucosewaarde. Ze heeft toen een infuus gekregen en ik ben haar gewoon blijven voeden, , heb wel na elke voeding afgekolfd om mijn productie goed op gang te krijgen. Op dag 3 was kolven niet meer nodig en sindsdien gaat het prima. Overigens vond ik de begeleiding in het ziekenhuis juist erg goed, , hoewel ik mezelf wel had voorbereid door het boek van Stefan Kleintjes over borstvoeding te lezen. Echt een aanrader.
Hoi, heb bij mn eerste ook een keizersnede gehad. In het begin veel aangelegd en gekolfd, dag 3 had ik stuwing en daarna ging het super!! Deze ronde (ben 21-08 bevallen) vond ik het juist moeizamer gaan, deze keer wel een natuurlijke bevalling. Dus het kan echt hoor, ik had ook niet gehoord dat het moeilijker zou gaan met een keizersnede.....wel volhouden en zorgen dat je iemand in het ziekenhuis heb, die je goed uitlegd hoe je moet aanleggen, want meestal gaat het daar al verkeerd. Ik had deze ronde ook gevoelige tepels en kapotte tepel door het verkeerd aanleggen. Op internet kan je veel opzoeken, die dit van te voren. Het hoort geen pijn te doen hoor, misschien bij het aanhappen, maar daarna niet meer! en niet alleen je tepel geven ook een stukje er omheen, anders zuigt hij/zij verkeerd en gaan je tepels kapot. Heel veel succes en lekker genieten van de kleine!
Mij is het, helaas, niet gelukt. Was naar voorlichtbijeenkomst geweest, ingelezen, lactatiedeskundige aan mijn bed, kolven... Helaas na 2 weken kwam er nog nagenoeg niks uit.... Hopelijk heb jij meer geluk!
Hier ook een succesverhaal ook hoor. Na de ks dochter dochter even een minuut mogen zien en daarna een uur niet. Toen ik haar wel vij me kreeg, uur na de geboorte, hebben ze haar gelijk aangelegd. Zeker wel tegenslagen gehad, maar bv is ook niet makkelijk maar wel goed, mooi, het beste en geweldig! Ik hen het 8,5 gegeven.
Ik krijg aanstaande vrijdag een keizersnee en wil borstvoeding geven. Onze andere kinderen heb ik probleemloos borstvoeding gegeven, maar toen ben ik vaginaal bevallen. Ik ga proberen voorafgaand aan de ks te kolven.
waarom zou je voor de ks kolven??? Is echt niet nodig hoor. Bij de 2e had ik een geplande ks , was dus geen enkel signaal dat er wat ging veranderen en de bv kwam toch meteen op gang.
Mij ook gelukt! Geweldig, omdat keizersnede al zo onnatuurlijk voelde was ik super blij dat de bv goed ging. Wel tepelhoedjes gebruikt omdat ze nietgoed hapte en mijn hele tepel kapot ging. Dat hielp goed! Ook de tepel kloven zalf van medela die ik in het ziekenhuis kreeg hielp goed. Bijvoeden was niet nodig en ga hier niet te snel voor was het advies van mijn kraamverzorgster. Heb in ziekenhuis ook een keer gekolft, paar ml, omdat mijn dochter te moe was om te drinken en er anders teveel uur tussen zou zitten met risisco op stoppen van de bv. Dit kreeg ze met een spuitje. Kortom. Soms zijn er wat hulpmiddelen nodig, maar echt zwaar de moeite waard om door te zetten! Uiteindelijk met veel plezier 18 maanden lang gevoed. Veel succes alvast!
Hier ook zonder problemen gelukt. Zodra ik op de kamer kwam werd de kleine bij mij gelegd en heb ik haar aangelegd. Borstvoeding kwam gewoon prima op gang. Ik heb haar ook niet bij hoeven voeden ofzo.