Ik hoorde van mijn moeder, dat zowel zij als haar moeder (mijn oma dus) "zevenmaandskindjes" waren, dus na een zwangerschapsduur van 7 maanden geboren zijn. Aangezien mijn oma zestig jaar geleden geboren is (helaas is ze er nu niet meer ) dacht ik bij mezelf: hoe deden ze dat toen in godsnaam?! Was er 60 jaar geleden al een coufeuse? Want een zwangerschapsduur van 7mnd is dus, als ik het juist heb omgerekend, 30 weken? Soms als een kindje nu geboren wordt met 30 weken is de toestand al kritiek, hoe deden ze dat toen dan, toen er nog helemaaal niet zoveel medische kennis/medicijnen/etc. waren?
Ik sprak laatst een patient van 80 jaar die met 27 weken geboren werd. (We hadden het erover omdat ik van zo vroeg ben... dus hij was best wel trots mij te ontmoeten ). Hij vertelde dat ze toen aan wisselbaden deden. Koud/warm om de weerstand te versterken. En dat hij in een mandje, in een deken, voor de kachel op temperatuur gehouden werd. Voor de rest was het hopen en bidden. Volgens de dokter zou hij het niet overleven... maar zoals ik al zei... hij's nu 80 .
Wow... indrukwekkend zeg! Dat leek me pas een moeilijke periode voor de ouders..... ( nu ook natuurlijk, maar nu hebben ze er wel "spullen"voor)
in 1857 is de eerste couveuse al gemaakt. zie hier voor de ontwikkeling van de couveuse: http://neonatologie.mysites.nl/mypages/neonatologie/257593.html Mijn tante (vaderskant) is geboren op 18-12 (lang geleden hihi, zo'n 53 jaar geleden volgens mij) en was ook 2mnd te vroeg. Dus waarschijnlijk waren mijn oma en ik op ongeveer dezelfde dag uitgerekend. @Denise, wij hadden dus een kindje wat zo kritiek lag, en ik denk dat het niet uitmaakt of je 50 jaar geleden bent geboren of nu, voor de ouders is het even erg.
55 jaar geleden hadden ze voor heel premature kindjes wel couveuses, mijn moeder is een 5,5 maandsgeval. Moest je net geluk hebben in het juiste ziekenhuis te liggen. Maar wat ik mij bedacht, is de term 7 maands-kindjes niet iets wat ze zeggen als je een moetje bent? Dus kindjes die 7 maand na het trouwen geboren worden, een 7 maandskindje maar stiekem wel voldragen? Oh en dan nog, toen kreeg je natuurlijk ook geen 12 weken echo, dus hoe 7 maanden is 7 maanden dan eigenlijk? Als je cyclus wat onregelmatig was had je dus eigenlijk al een 8 maandskindje ... ?
TS jij zit jezelf behoorlijk op te naaien nietwaar? Ik lees wel meer topics van je en je maakt heel erg veel zorgen. Probeer het los te laten meid. Het zit vast goed!
Euhh...nee, dit heeft helemaal niets met MIJN zwangerschap te maken, ben gewoon heel benieuwd hoe men dit vroeger deed! Ik maak me idd vrij snel zorgen, maar hierover nog niet zozeer...
Ik weet van m'n overgrootmoeder die al 13 jaar gestorven is dat ze er 1 tej hadden en het werd in een schoendoos gelegd met strooi en hooi rond. Deze werd naast hun leuvense stoof gelegd om het lekker warm te houden. En dit was m'n grootmoeder dus werkte wel
Mijn oma kolfde melk om aan het dochtertje van de buurvrouw te geven, die had het anders niet overleefd. Ze lag toen in een ziekenhuis verderop, dus de melk werd door de buschauffeur bezorgd... Ook het nichtje van mijn moeder kreeg in diezelfde tijd melk van mijn oma, ze waren allebei net zo oud als mijn moeder (geb. 1946). Ik weet nu wel hoe ik zo'n bv-freak ben geworden...
De term zevenmaand kindjes ken ik ook maar op een andere manier! Vroeger, in de tijd dat het nog taboe was om seks voor het huwelijk te hebben.. Stapten een verloofde man en vrouw soms plotseling in het huwelijksbootje als ze erachter waren gekomen dat de vrouw zwanger was. Het resultaat was dan niet na 9 maanden, maar na 7 maanden op de wereld!