Onze dochter gaat naar een kinderdagverblijf. Op zich bevalt het prima. Fijne, betrokken meiden die hartstikke lief voor haar zijn. Maar ik vraag me toch een paar dingen af. Als ik dochter op kom halen is ze vaak op een andere groep dan waar ze normaal zit. Daar zit dan één leidster op. Het zijn best grote groepen. Als ik er naar vraag zeggen ze dat ze alleen die uurtjes alleen staan, dus heel vroeg en eind vd dag. Ik weet niet wat de regels zijn. Maar merk dat ik het niet altijd prettig vind. Wie kan mij vertellen hoe het zit? Ik dacht namelijk dat je niet alleen mocht staan op een groep....
Toen ik nog op het kinderdagverblijf werkt mocht je wel alleen staan, maar dan met minder kinderen uiteraard. Ik weet dat er na die ellende in a'dam een nieuwe regel is dat er altijd 4 ogen moeten zijn maar weet niet of dat altijd 2 leidsters moeten zijn of dat er gewoon ergens nog iemand in het pand moet zijn...evt. schoonmaakster, unitmanager. ophalen en brengen in andere groepen gebeurd vaker..als ze weten dat er voor 8 uur bv maar 4 kindjes zijn dan is het niet rendabel om daar 2 leidsters op te zetten en de kinderdagverblijven hebben natuurlijk al totaal geen ruimte om eens extra uit te geven.
Vanaf 1 juli 2013 is het vierogenprincipe van gang. Dit betekend simpelweg dat er ten alle tijde 4 ogen moeten meekijken of meeluisteren. Bij ons kinderdagverblijf betekend dit dat er camera's hangen. Veiligheid kinderopvang | Kinderopvang | Rijksoverheid.nl
Okay... Dat gebeurt hier duidelijk niet. Er zit 9 van de 10 keer in dat eerste of laatste uurtje één leidster op de groep. Sporadisch is daar een stagiaire bij. Ik heb niet het gevoel dat er dingen gebeuren waarover wij ons zorgen zouden moeten maken en snap ook dat bepaalde dingen niet rendabel zijn voor een kinderdagverblijf. Maar ik had inderdaad begrepen dat je niet meer alleen mag staan op een groep. Dat gebeurt hier wel. Het fijne weet ik niet van de regels. Ik ga eens even lezen. Hoe kan ik dit aankaarten zonder dat men het idee krijgt dat ik ze niet vertrouw? Dat is nl niet aan de orde. Maar ik verwacht wel dat men volgens de voorschriften en regels werkt.
Je zou toch kunnen vragen van hoe laat tot hoe laat er maar 1 leidster aanwezig is? Hier is het ook zo dat tussen 7.30 - 8 uur 1 leidster op de groep staat en er dan groepen samengevoegd worden, waardoor je brengt/haalt op een andere dan de vaste groep. laatste half uurtje/45 min precies hetzelfde. Ze zijn wel gebonden aan max kindaantallen die ze mogen hebben op 1 leidster. Weet ik niet precies. maar als je het aan een leidinggevende vraagt, kunnen ze je dat waarschijnlijk precies vertellen. Ook leuk als het kan: gewoon een keer tussendoor binnenvallen. zie je vanzelf hoe het eraan toe gaat. Hier wel al een aantal keren eerder gehaald, of bv. rond 16 uur. Dan zijn ze gewoon op de eigen groep met 2 leidsters.
Als je denkt dat het niet gebeurd zou ik er even naar vragen hoe of wat. Wettelijk gezien zijn ze verplicht, tenzij het om een zeer kleinschalige opvang gaat (zoals gastouder), om het vierogenbeleid op te volgen. Over 1 leidster; overdag is het zo dat er max een x aantal kinderen per leidster aanwezig zijn (leeftijdsafhankelijk). Het eerste uur en het laaste uur geldt deze regel dus niet. Ik merk in de praktijk weinig. Ik breng de jongens 's ochtends bij de ene leidster (een aanwezig) en haal ze bij de andere (spelen ze doorgaans buiten, gezamelijk, of binnen bij een andere leidster). Op het gebouw hangen er wel bordjes dat er camera toezicht is en het is ons medegedeeld (nieuwsbrief).
Het vierogen (of oren) principe gaat er om dat er altijd iemand moet kunnen meekijken en of meeluisteren. Een leidster mag dus wel alleen staan met een maximum aantal kindjes maar er moet altijd iemand zijn die onverwacht kan komen mee kijken/luisteren. Dit kan bijvoorbeeld een leidinggevende, een groepshulp, een ouder of een stagiaire zijn. Je zou eens in het pedagogisch plan van de organisatie kunnen kijken, waarschijnlijk staat daar wel in hoe ze met het vierogenprincipe omgaan. Daarnaast kun je de vragen die je hebt altijd stellen aan een leidinggevende/leidster. Ik ga er van uit dat ze liever iets uitleggen dan dat ze met ongeruste (ontevreden?) ouders hebben. Dat is bij ons op het kinderdagverblijf in elk geval wel zo. In het convenant kinderopvang (een pakket afspraken tussen de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang en de brancheorganisatie) staat ook veel informatie. Kijk bijvoorbeeld eens bij de drie-uursregeling, hier staat welke afspraken er zijn over minder leidsters op de groep aan het begin en einde van de dag.
Dank voor jullie reacties ik ga me er in verdiepen en navraag doen bij het kinderdagverblijf. Gewoon zodat ik weet hoe het precies zit. Dat voelt beter.
Ik heb inderdaad ook begrepen dat de extra 2 ogen van ouders mogen zijn die onverwacht binnen komen lopen. Zeker in het eerste en laatste uur van de dag is dit bijna aan de lopende band het geval. Bij ons geldt een open deuren beleid van 3 verticale groepen en staat er op geen enkel moment van de dag iemand helemaal alleen. Worden de groepen kleiner in de loop van de dag, worden ze samen gevoegd en staan er gewoon 2 leidsters op de dan Volle groep. Op iedere afzonderlijke groep is er eind van de dag 1 leidster van 5-6 (dus in de grote ruimte 3 leidsters) en 's ochtends beginnen er leidsters van 2 groepen om 7 uur, dan om 8 uur 1 van de derde groep en de andere 3 leidsters starten om 9 uur. Heel soms gaat er 1 leidster extra eerder weg als het rustig is eind Vd dag, maar dan blijven er altijd 2 over.
En wat ook mag qua vierogenprincipe is het gebruik van een babyfoon. Op elke groep een babyfoon aan en de leidsters (die alleen zijn) kunnen elkaar dan horen. Persoonlijk denk ik niet dat dit in de praktijk ook maar iets uithaalt (hoe moet de alleen werkende leidster in geval van nood naar de andere groep zonder de kinderen alleen te laten), maar dan is er wel aan de regels van de wet voldaan.
Ik heb gister gesproken met de leidinggevende op de locatie van onze dochter. Uitgelegd waar wij mee zitten en dat onze bewuste keuze voor een bepaalde groep voor ons gevoel een beetje onzinnig was, want ze is er nauwelijks. We zijn serieus genomen. Ze heeft uitgelegd hoe het zit. Dochter zit vaak op een andere groep dan haar eigen groep. Dit heeft te maken met terugloop van kindjes, dus dan voegen ze groepen samen. Dat kan ik begrijpen, maar prettig vind ik het niet. En steeds een ander gezicht is omdat ze proberen het grootste deel vd dag de vaste leidster op de groep te hebben. Maar die kan niet én starten én afsluiten. Ook dat snap ik. Maar het zijn veel verschillende gezichten en een aantal ken ik niet. Ik weet dan niet wie er bij onze dochter is. Leidinggevende had er begrip voor, heeft ons uitgelegd waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en dat ze proberen toch voor vaste gezichten te zorgen. Man en ik gaan de komende weken opletten welke gezichten we zien etc. En we denken er over na. Over het algemeen vinden we het een prettige plek, we hebben het idee dat dochter er een goed plekje heeft met fijne mensen. Ben blij dat we n gesprek hebben gehad. Nu weten we hoe het zit en kunnen we erover nadenken. Dank voor jullie info dames