Vraagje voor de leerkrachten onder ons

Discussion in 'De lounge' started by dds, Nov 14, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dds

    dds Fanatiek lid

    Jan 1, 2009
    3,936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Hallo!

    Ik werk in het basisonderwijs en op dit moment hebben we het zwaar. We zitten in een inspectietraject (zeer zwakke school) + verhuizing (MFA). We hebben het ontzettend druk met tussenevaluaties, invullijst sociaal/emotionele ontwikkeling en oudergesprekken. Nu wil de directie van alles veranderen op het laatste moment.....we moeten a.s maandag het lesrooster + weekplanning + weektaak veranderen....Het wordt het team allemaal te veel. Dus hebben we vandaag als team dit tegen de directie gezegd. Maar we krijgen alleen te horen dat het MOET....dat snap ik.....maar waarom wordt dit niet aan het begin van het schooljaar gezegd als we ermee bezig zijn....Alles komt op ons bordje terecht terwijl de directie veel fouten maakt en slecht kan plannen....Dus wil ik verdere stappen ondernemen....maar hoe en bij mij?
     
  2. liekeb

    liekeb Lid

    Jan 19, 2011
    86
    11
    8
    Wat vervelend! Ben je lid van de vakbond? Zij kunnen je precies vertellen wat wel en niet mag en binnen welke termijn. Ze kunnen je ook helpen in de te nemen stappen. Als je zelf geen lid bent van een vakbond zou ik even bij je collega's vragen of er iemand lid is.
    Ik ben lid van CNVO en ben al een aantal keer goed geholpen. Het is mij mijn lidmaatschapsgeld in ieder geval waard!

    Succes!
     
  3. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    May 7, 2011
    10,899
    3,931
    113
    Ik zou me richten tot de bovenschools directie, en dan collectief met het hele team. Als je directeur niet luistert naar het team moet je het daarboven zoeken.
    Bedoelde je al bovenschoolse directie die zeggen dat het moet, tja dan heb je weinig keus. Vraag de Intern begeleider om steun.
     
  4. Senais

    Senais Fanatiek lid

    Jul 27, 2008
    3,089
    0
    0
    Ik PB je even...
     
  5. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    May 13, 2010
    11,413
    2,718
    113
    Ik zou inderdaad eens naar de vakbond stappen. Ze kunnen je echt goed helpen vaak. Heb ik ook ervaring mee.

    Daarnaast zou ik naar de bovenschoolse directie stappen. Zij kunnen jullie misschien meer achtergrond vertellen en misschien kunnen jullie een stappenplan opstellen.

    Dat jullie bijvoorbeeld eerst een aantal weken krijgen om je weekplanning en lesrooster aan te passen en te implementeren en daarna de rest. Niet alles kan tegelijk. Wel laten weten dat jullie willen, maar dat misschien stap voor stap beter is voor jullie en voor de directie zelf.
     
  6. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Met jouw bericht en je provincie die je vermeldt weet ik waar je werkt... Dit ter zijde.

    De druk die op een zeer zwakke school ligt is enorm. Er zijn blijkbaar een heleboel dingen niet goed (je wordt niet zomaar zeer zwakke school) en de inspectie zit jullie op de hielen. Dit is niet niets en vraagt ontzettend veel van alle mensen binnen de school. De schoolleider vraagt jullie waarschijnlijk nu van alles omdat het eerder niet werd overzien. Voor 1 december moeten alle juiste gegevens bij de inspectie liggen en dit kan een reden zijn waarom er nu van alles moet.

    Ik denk dat je moet voorkomen dat het wij-zij wordt. Jullie moeten als team én schoolleiding de krachten bundelen en samenwerken! Niemand heeft er iets aan als er een conflict ontstaat. Denk altijd eerst aan wat het beste is voor de kinderen: ik stel mezelf en mijn teams altijd de vraag 'is deze aanpak in het belang van de kinderen?' en meestal is het antwoord 'ja'. Kinderen hebben niets aan een ruziënd team en het levert alleen maar slechte energie op. Ombuigen die hap!

    Benoem richting je schoolleider dat je graag als team om tafel wilt om af te spreken welke aanpak jullie gaan hanteren en koppel er een tijdpad aan. Zo stel je je professioneel op en hebben de kinderen, het team, ouders en de schoolleider er baat bij.
     
  7. Mirtje87

    Mirtje87 Bekend lid

    Apr 1, 2013
    638
    0
    16
    Female
    Inderdaad de vakbond. En is er misschien een vertrouwenspersoon binnen jouw stichting waar je dit kan melden? Die weten vaak wie jij moet hebben en welke stappen je zou moeten ondernemen...
     
  8. jippie84

    jippie84 Bekend lid

    Mar 13, 2013
    665
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hier ben ik het wel mee eens... En als alles bij het oude kon blijven hadden jullie vast niet alles hoeven veranderen. Blijkbaar is het nodig, omwille van de kinderen en omwille van je eigen baan.... Bij ieder bedrijf is het super lastig om veranderingen door te voeren. Er zijn in ieder team altijd mensen die hun kont tegen de krib gooien... Dat kan een bedrijf (maar ook een school) echt breken... dus ga inderdaad samenwerken in plaats van tegenwerken want anders heb je straks helemaal geen baan meer! (hier in de buurt ook een school waar bijna geen leerlingen meer op zitten door dit soort gedoe)
     
  9. Sallie

    Sallie VIP lid

    Sep 27, 2008
    8,257
    292
    83
    Voor de klas
    Noord-Holland
    Lastig voor je! Kan me helemaal voorstellen hoe je je voelt.

    Wij zitten in een fusietraject, blijven wel open maar dan als locatie. Er komt zoveel ( extra ) bij kijken.

    Ik vind de vakbond een goede tip, dacht er ook aan. Bovenschools denk ik dat je weinig bereiken kan, zij sturen dit juist aan. Mijn ervaring is ook dat zij weinig zicht hebben op de dagelijkse praktijk.

    Verder ben ik ook wel nuchter, zet een stapje ( of meer ), harder. Op dit moment is het voor mij 8 anderen, dus heb ik weinig keus. Ook merk ik dat een flexibelere instelling ook helpt. Een beetje go with the flow en we zien wel, achteraf zie je vaak dat het een goede stap is geweest die genomen is...

    Succes met alles!
     
  10. Zoumooizijn

    Zoumooizijn Actief lid

    Jun 22, 2013
    477
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ook ik weet over welke school je het hebt nav je verhaal.. Ik ga mee met Mol81, wees blij dat je nog een baan hebt in het onderwijs en probeer samen te werken.
     
  11. tupp

    tupp VIP lid

    Jun 13, 2009
    22,766
    18,911
    113
    Female
    lerares basisonderwijs
    @dds: Je verhaal is herkenbaar. Eén van de scholen binnen ons bestuur heeft een soortgelijk traject doorlopen. Een vriendin van mij werkt daar en ik weet dat het ontzettend zwaar is en dat een heleboel dingen ongelooflijk nutteloos lijken. (En waarschijnlijk zijn sommige dingen dat ook!) Ik moet zeggen dat dit hele gebeuren ook echt als zwaard van Damocles boven de hoofden van de andere scholen hangt hoor. "Jullie moeten zus en zo, want anders..."
    Het is voor die school echt twee jaar knokken, bikkelen en overleven geweest. Maar ze kunnen nu wel trots zijn op het resultaat. Ook al voelt het nu niet zo, dat zal voor jullie over een tijd ook zo zijn.

    Neem inderdaad contact op met de vakbond en blijf ook aan de bel trekken bij directie en bestuur. Misschien dat er mogelijkheden zijn om tijdelijk (bovenschools gefinancieerd) extra personeel te krijgen. Dit kan voor jullie al wat druk van de ketel halen. En voor het bestuur is het ook van belang dat jullie zo snel mogelijk weer goed scoren.
     
  12. dds

    dds Fanatiek lid

    Jan 1, 2009
    3,936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Dit komt een beetje "hard" over. Ik ben niet vies voor hard werken, ik steek meer dan mijn "betaalde" uren in mijn werk en ga er 200% voor. Maar de directie moet beter plannen en haar team niet overschatten.
     
  13. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Wat wil je bereiken met weerstand en 'het hogerop zoeken'? Ja, misschien moet de directie beter plannen en het team niet overschatten, maar jullie school zit niet in de positie om alles lang van tevoren te plannen, soms moet er direct iets gebeuren. Dan is krachten bundelen en er voor gaan beter voor iedereen dan mopperen.
     
  14. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Ik snap wel wat jullie bedoelen hoor, maar jullie snappen lijkt me ook wel dat de werkdruk op deze manier waarschijnlijk veel te hoog is. Ik denk dat we allemaal weten dat je in het onderwijs vaak sowieso al meer dan je betaalde uren werkt. Als daar dan ook nog eens veel extra uren bovenop komen, met korte deadlines, waarbij de toekomst van je baan op het spel staat, is het wachten tot de eerste mensen uitvallen wegens burn out o.i.d. Als je als team aangeeft dat te veel te veel is, vind ik het wel erg makkelijk om meteen te zeggen dat het "mopperen" is. Wel moet je als team eerlijk naar jezelf kijken. Is wat gevraagd wordt echt te veel?

    Ik vind het idee van Tupp om te kijken of er tijdelijk extra personeel aangenomen kan worden wel een goed idee. En anders zou je kunnen kijken of de MR contact op kan nemen met de vakbond om advies te vragen. (Dat je contact opneemt met de vakbond betekent niet meteen dat je je kont tegen de krib gooit!)
     
  15. sjak

    sjak Niet meer actief

    #15 sjak, Nov 14, 2013
    Last edited by a moderator: Nov 14, 2013
    Onze school heeft eenzelfde traject ondergaan en we zijn er nog steeds mee bezig. Van zeer zwak naar nu zwak en we hopen aankomende inspectie weer een stap vooruit te maken. Ik ben het met Mol eens, maar weet ook dat het veel tijd en veel inzet vereist.
    Bij ons zijn er ook een aantal mensen vertrokken, omdat ze dit niet aankonden of aan wilden gaan. Je hebt een keus. Mijn keus is blijven omwille van de kinderen. (Ik zit in een gesloten jeugdinrichting)
    Succes het is niet eenvoudig!
     
  16. Ikapika

    Ikapika VIP lid

    Oct 21, 2012
    5,073
    0
    0
    omgeving Haarlem
    Ik vind het wat kort door de bocht als er wordt gezegd dat je blij mag zijn dat je nog een baan hebt. Dat er veranderd moet worden staat vast, maar dat moet ook niet ten koste van een team gaan. Verandering wil alleen lukken als het team er ook achter staat. Anders ben je gedoemd te falen. Ik denk dat het belangrijk is om een goede dialoog te hebben waarin haalbare doelen worden gesteld. Er zal hard gewerkt moeten worden, maar dat lukt alleen als iedereen ook achter realistische doelen staat. Die formuleer je toch ook voor je leerlingen? Op dit moment lijkt er niet veel vertrouwen te zijn. Een gesprek is dus heel belangrijk. Je kunt de situatie voorleggen aan de vertrouwenspersoon van je stichting. Hij/zij kan advies geven hoe jullie nader tot elkaar kunnen komen. Sommige zaken zullen nu eenmaal moeten gebeuren, maar wel met een realistische planning. Succes!
     
  17. mol81

    mol81 Niet meer actief

    Ik kan je alvast vertellen dat er geen extra geld vrijgemaakt gaat worden, want... dat geld is er simpelweg niet. Ik ken je situatie en je school en deze optie valt echt af.
    Praat!! Niet vechten maar veerkracht ontwikkelen met elkaar en elkaar stimuleren om er collectief voor te gaan is echt een beter plan.
     

Share This Page