Wij zitten een beetje rond te kijken naar scholen voor ons zoontje. Nu heeft degene die wij op het oog hebben en continurooster. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen volgens jullie? Vooral manlief twijfelt.
Ik vind het ideaal. Omdat : -ze eten alleen met de klas ( bij overblijf hoor ik vaak dat ze in de aula eten met alle klassen - ze hebben een vast ritme, elke dag op school lunchen, het is dan niet zo dat het ene kindje elke dag thuis eet en de ander vaak op school. - het grootste voordeel vind ik dat ik niet 4 x per dag naar school hoef. Gewoon sochtends brengen en smiddags ophalen. Dan hoef ik mijn dochtertje ook niet elke keer mee te slepen. Plus dat ik de dagen dat ik werk dus geen overblijf hoef te regelen. Ik betaal 40 euro per jaar voor de pleinwacht. Nadelen: -geen
http://www.zwangerschapspagina.nl/schoolkinderen-pubers/476685-continurooster-wie-voor-wie-tegen.html pas was er nog een soortgelijk topic - scheelt me weer wat typewerk
Wij hebben geen ervaring met het thuis lunchen. Toen onze dochter in september naar school ging, begon de school ook net met het continurooster. In heb begin was ik bang dat het te heftig zou zijn voor haar. Te veel indrukken en dat ze wellicht meer behoefte heeft aan het thuis zijn en even uitrusten. Maar het is toch anders gebleken. Ze vindt het hartstikke leuk en wat een enorm voordeel is; ze eten echt samen en daardoor veel beter Overal gaat het anders, dus dat is goed om naar te informeren. Bij ons is er sprake van een Daltonschool en wat hier echt heel goed is geregeld is dat de oudere kinderen de kleuters op komen halen om te eten. Uiteraard is er begeleiding bij, maar de kinderen doen het echt samen. De verbondenheid tussen de leerlingen op school zie ik hierdoor echt heel goed terug en dat vind ik echt heel fijn en leuk. Ik ben er ook van overtuigd dat dit het pestgedrag bijvoorbeeld enorm kan verminderen. Na het eten is er van alles te doen. Leerlingen kunnen naar buiten, een spelletje doen, de oudere leerlingen kunnen in een lokaal naar het jeugdjournaal kijken en voor de leerling die liever even alleen is, is er ook een plek geregeld waar ze wat kunnen lezen e.d. Het bijkomende pluspunt voor mij als ouder is dat ik niet heen en weer hoef en dus mijn taken heel fijn kan plannen. Hier begint de school om half negen tot 14.00 uur m.u.v. de woensdag, dan gaan ze tot 12.30 uur naar school en eten ze dus wel thuis. Daarnaast is het ook zo dat ze altijd wat eerder naar huis kan, mocht ze echt te moe zijn. Die leeftijd heeft ze nog. Tot nu toe nog niet nodig gehad.
Ik zie weinig nadelen aan continurooster, voor mijn dochter iig niet. Het ligt misschien aan t kind, als ze tussendoor even rust nodig hebben (maar dan moet je wel dicht bij school wonen, anders is t een gehaast en kan soms ook een gedoe zijn om een kind 's middags weer naar school te krijgen). Dochter vindt t prima, die weet ook niet beter en ik zelf vind t heerlijk. Ik werk 3 dagen thuis en dan kan ik lekker doorwerken of evt een keer nog ergens naartoe, zonder te haasten. Enige 'nadeel' is dat ze wat vroeger uit zijn (8:30-1445u) en op vrijdag maar een halve dag hebben, 1x per maand vrijdag helemaal vrij. (Maar gelukkig gaat ze op vrijdag naar de bso ) Klinkt misschien een beetje raar, maar anders duurt t weekend voor haar wel erg lang en dan gaat ze zich vervelen..
Ik denk dat een continue rooster wel fijn is, mijn dochter heeft het niet dus ik ren me elke dag rot samen met baby 4 x op en neer. Ik zou het heerlijk vinden als ze het hier invoeren!
Ik hoop ook dat ze het volgend schooljaar hier in gaan voeren, lijkt me echt ideaal. Gewoon iedere dag hetzelfde en niet de ene dag thuis eten en andere dag weer niet... Scheelt hoop geregel met overblijven als ik moet werken en als zoonlief er straks is hoef ik hem ook niet steeds op sleeptouw te nemen. Heb er zo nog geen ervaring mee maar zou zo geen nadelen kunnen bedenken!
Ik werk op een school zonder continuerooster. ( groep 1) ik zie dat veel kinderen minder geconcentreerd zijn als ze 's middags op school hebben gegeten bij de overblijf. Ik pleit er dus voor om lekker thuis te eten als het kan, veel kinderen hebben dat rustpuntje nodig. Een continuerooster vind ik alleen maar handig voor de ouders.
Maar misschien zou het schelen, als ze in de klas juist eten met elkaar - onder begeleiding van de juf? Ik denk dat dat een héél verschil is met de overblijfmoeder. De juf houd toch de rust/structuur erin en je eet dagelijks -net zoals thuis zou zijn- met dezelfde kinderen. Ik denk dat dat toch wel een verschil is met overblijven...
Nogal kort door de bocht gesteld zeg. Je hebt kennelijk geen idee welke organisatie het vraagt om als werkende ouder maar eventjes het rooster bij je werkgever om te zetten, Ineens een BSO in moet schakelen etc. etc. Het is ook heel gezellig om als ouder in je eentje te moeten lunchen. Heel handig om op warme dagen te denken aan het feit dat je geen bederfelijke dingen in het trommeltje stopt, je suf piekert hoe het allemaal koel blijft en je hoopt dat er op school genoeg controle is op je kind om te zien of ze genoeg eten of drinken. Heel handig dus.
Ik zou een continurooster ideaal vinden. We rennen nu tussen de middag naar huis, proppen er een boterham in, en hollen weer terug. We hebben maar een half uurtje om echt thuis te zijn? Aan de andere kant worde de BSO veel duurder, want die moet je ineens 1,5 uur extra afnemen.
Hier continurooster. De prestaties van de klas van mijn zoon zijn enorm gegroeid. En het is voor mijn zoon veel rustiger op schooldagen. Niet de onrust met het tussen de middag naar huis.
Hier geen continurooster maar ik laat mijn zoontje sinds kort ook op mijn vrije dag overblijven. Ik vind het tussen de middag naar huis gaan namelijk helemaal geen rustpuntje. Mijn zoontje eet graag 4 boterhammen tussen de middag en heeft daar best wat tijd voor nodig, vaak moet ik dan mopperen dat hij door moet eten, omdat we alweer moeten gaan. Ik had vroeger tussen de middag bijna 2 uur pauze, mijn zoontje nu nog maar krap 1 uur, dan is het voor een kind ook alleen maar gehaast en gesjees (we wonen 10 min fietsen van school). En ja, ik vind het ook heerlijk 😉 Volgend jaar willen ze ws een echt continurooster invoeren, helemaal prima wat mij betreft!
Niet mee eens. Op onze school is er 3 kwartier pauze. Dus 12 uur kind halen. Thuis snel een boterham erin proppen. Dan weer terug racen naar school. Lekker rustpuntje. We hebben er dus heel bewust voor gekozen om onze zoon alle dagen te laten overblijven. Dit gebeurt bij ons trouwens in de eigen klas met een overblijfmoeder. Echter.. Een continuerooster is iets heel anders dan overblijven alleen. Bij de enige school waarvan ik weet dat er een echt continuerooster is mag je je kind om 8 uur brengen en om 5 uur halen. Elke dag. En op die dag wordt er afwisselend geleerd, gespeeld, gegeten en gesport. Ook zijn er verschillende clubjes waaraan de kinderen kunnen meedoen. Dat lijkt me een prachtig systeem wanneer je zelf elke dag werkt, en je kind toch alle dagen naar de BSO zou moeten. Maar het lijkt me niks wanneer ik op woensdag vrij ben (ik werk 4 dagen), en ik mag mijn zoon pas om 5 uur halen.
Bij ons hebben ze sinds dit schooljaar ook een continurooster: maandag t/m donderdag tot 14.00u en t/m groep 2 vrijdag tot 12.00u, daarna vrijdag ook tot 14.00u. Vorig jaar had ze nog een gewoon rooster, maar bleef ze wel alle lange dagen over, omdat de jongste anders in de knoei kwam met haar middagslaapje. Woensdag tot 12.00u brak wel lekker de week en vorig jaar had ze de ene vrijdag tot 12.00u en de andere vrij. Persoonlijk vond ik dat prettiger! Mijn jongste is net 2 en die slaapt nog tussen de middag. Nou moet ik haar op woensdag al heel vroeg in bed leggen en altijd wakker maken om 13.45u, terwijl ze op vrijdag juist weer niet voor 12.45u in bed ligt. En over 2 jaar gaat de jongste naar school en moet ik haar op vrijdag om 12.00u ophalen en de oudste om 14.00u. En inderdaad: 1 uur extra BSO op een dag! Dus ik ben er niet heel blij mee eigenlijk. Enige is straks dat als ze allereerst naar school gaan, ik de woensdagochtend ook kan werken tot 13.30u en we dan nog maar 1 middag BSO nodig hebben, maar dat duurt dus nog 2 jaar :-D
Hier geen continu rooster, maar van mij zouden ze het zo mogen invoeren. En dan niet omdat dat voor mijzelf en zoontje "handiger" is (want laten we eerlijk zijn het is gewoon praktischer dat je niet 4x per dag op en neer hoeft, helemaal wanneer je nog jongere kinderen thuis hebt), maar vooral voor mijn dochter. Het uurtje tussen de middag is echt geen rustmomentje hoor, het is vooral veel haasten. Snel naar huis, jas uit, eten, even plassen, jas weer aan.... Helemaal niets rustigs aan. Met een continue rooster heb je een langere middag, dus meer tijd om in op te laden voor de volgende schooldag en/of meer tijd om te spelen. Als ze ouder zijn komen er ook nog allerlei sporten bij, voetbal, zwemmen, etc is vaak om 17:30 of 18:00 of zo dus dan blijft er helemaal geen middag meer over. Ik denk echt dat een continu rooster meer rust geeft.
Hier is het Ma di do van 8:30 tot 14:30 woensdag en vrijdag van 8:30 tot 12:15 groep 1 is de vrijdag vrij In groep 3 gaat de vrijdag ook naar 14:30.
Hier nu ook sinds vorig schooljaar continurooster. Helemaal goed,dat heen en weer racen was echt niet fijn.. Maar 1 klein nadeeltje;voorheen was oudste op woensdagmiddag vrij. Lekker met opa en oma weg,was eigenlijk vaste prik. Dat is nu echt krapjes. Ik mis wel een middagje wat meer tijd. Maar voor de rest:top!
Maar ik denk dat dat op weinig scholen zo is hoor (van speciaal onderwijs weet ik overigens niets). Er zit nogal wat verschil in continueroosters hier in de gemeente (3 dorpen) maar de meeste scholen zijn ergens tussen 2 uur en 14.45 uit. Eén school heeft wél een vrijwillig aanbod van buitenschoolse activiteiten ingevoerd, juist voor de ouders om de overgaan wat soepeler te maken zodat ze niet gelijk met werk etc zitten. Zodat kinderen toch nog tot 15.30 op school zijn. Maar hier in de gemeentes zover ik weet geen basisscholen waar kinderen fulltime naar school gaan.