Groentebouillon maken voor soep, zonder E nummers en zout

Discussie in 'De lounge' gestart door Delta, 19 dec 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Delta

    Delta Niet meer actief

    Ik ben dol op soep. Alleen.. Je hebt er bouillon voor nodig, tablet of zo een glazen pot, maar, daar zit altijd wel de bekende e621 ofwel, gistextract in. Ook in die van de reform winkel heb ik gezien. Hoe maken jullie bouillon voor de soep? Ik wil zo graag echte verse soep! Alleen, wij eten ook bijna geen vlees, kip kan wel, liever van alleen groente.
    Ik hoor het graag van jullie!
     
  2. Blub69

    Blub69 Fanatiek lid

    1 mrt 2012
    2.177
    0
    0
  3. chocotof

    chocotof Bekend lid

    28 dec 2010
    704
    1
    0
    Werkveld jeugdzorg
    Achter de duinen
    * 1-2 winterwortels in enkele grote stukken gesneden;
    * 1/4 knolselderij, schoongemaakt en idem in stukken ; * 1 ui, schoongemaakt maar heel ; * stuk prei (mag heel blijven) ; *2-3 knoflooktenen ; * bos selderij ; * klein bosje peterselie ; * 1 tomaat, heel (hoeft niet, mag wel) ; * zout naar smaak, kan ook later toegevoegd worden ; * paar peperkorrels ; * 2-4 verse salieblaadjes ; * (eventueel) wat koreanderzaadjes ; * als je het kan krijgen: een klein handje wijnruit ; * en natuurlijk water!

    In de soeppan alle ingredienten doen zoals boven aangegeven, vervolgens water erbij tot de hoeveelheid zoals je die wilt hebben. Bouillon moet trekken, niet koken, zie mijn oma altijd en daar had ze gelijk in! Dus, wel even op hoog vuur het water aan de kook brengen, maar vervolgens op een heel zacht pitje lekker laten garen, mag best langer! dan een uur. Bij vleesbouillon laat je de ingredi:enten vaak uren trekken, bij groentebouillon mag dit wel korter maar nooit te kort!

    Recept van het internet. Succes :)
     
  4. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Zelf fruit ik altijd wat groentes aan: prei, ui, knoflook en bijv wortel met evt een beetje kruiden van het een of ander en dat is meestal mijn basis (met water uiteraard). Moet zeggen dat ik het bouillonblokje niet mis, maar wij eten verder ook vrij zoutloos dus misschien mis ik het daarom wel totaal niet meer haha :p
     
  5. Delta

    Delta Niet meer actief

    Oef, hele ingrediënten lijst, en ik ben totaal geen keukenprinses haha. Dat zie ik niet zitten om te maken, helaas. Voor een snel, simpel soepje. Toch bedankt voor het mee denken!
     
  6. Delta

    Delta Niet meer actief

    Hm, gewoon wat groente die veel smaak geven aanfruiten in de pan, met verse kruiden en water, en hoe lang moet dat op laag vuur staan dan?
     
  7. Delta

    Delta Niet meer actief


    Is dat je basis bouillon? Klinkt goed, wat voor soepen maak je er allemaal mee? Ben wel benieuwd naar een recept van jou!
     
  8. Pippamoi

    Pippamoi Actief lid

    28 jul 2013
    278
    0
    0
    NULL
    Zuid-Holland
    Ook minimaal een uur :) Bouillon moet nu eenmaal trekken. Na afloop zijn de groenten kapotgekookt (hebben al hun smaak afgegeven aan het water) en zeef je ze eruit. De bouillon kun je eventueel nog iets inkoken voor de smaak. Bouillon zelf maken is gewoon een tijdrovende klus, vandaar dat blokjes zo populair zijn! Niks aan te doen.

    Alternatief is soep zonder bouillon maken (of wilde je iets anders met bouillon maken?): bijvoorbeeld tomaten-, pompoen- of paprikasoep.
     
  9. IS88

    IS88 Fanatiek lid

    8 jul 2012
    1.133
    1
    38
    NULL
    NULL
  10. flerk

    flerk Niet meer actief

    Ik gebruik bouillonblokjes van de reformwinkel, zonder gist!
     

Deel Deze Pagina