Hoe ver gaan om peuter (2 jr) over te halen om avondeten te eten?

Discussie in 'Voeding' gestart door Janna, 19 jan 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Toen onze dochter met 6 mnd bijvoeding kreeg, vond ze alle groenten een feest. Broccoli, worteltjes, bloemkool, aardappel, sperziebonen, you name it - alle groente ging op.

    En toen - met ongeveerl 12 mnd - stopte ze van de ene op de andere dag volledig met avondeten. Na ongeveer drie maanden at ze af en toe weer een klein beetje: of een paar stukjes vlees, of een paar stukjes aardappel. Het blijft echter weinig en ik gok dat ze 4 á 5 dagen per week zonder eten naar bed gaat.

    Nu weet ik dat er heel veel kindjes zo'n fase hebben waarin ze slecht groente eten. Mijn beeld is echter dat de meeste kindjes toch wel bepaalde dingen hebben die ze wél eten. Bijv. vlees, of spaghetti, enz. Klopt dit? Het enige dat mijn dochter wél standaard eet is appelmoes. ;)

    Wij hebben tot nu toe steeds de door het voedingscentrum en cb aangegeven methode gehanteerd: gezellig houden aan tafel, geen druk opleggen, het kind bepaald zelf of en hoeveel het eet. Wij bepalen echter wat ze krijgt voorgeschoteld. Als ze niks eet, krijgt ze geen alternatief.

    We vinden deze fase echter wel heel lang duren (> 1 jaar) en beginnen ons toch een beetje zorgen te maken over het feit dat ze al zo lang geen groenten eet. Vanavond hebben we het daarom voor het eerst over een andere boeg gegooid. We hebben drie stukjes groente op haar bord apart gelegd en gezegd dat als ze die op zou eten, ze appelmoes zou krijgen. Ze heeft gehuild! :( Zo zielig. En maar proberen om die stukjes kwijt te raken door ze van haar bord te vegen: op tafel, op papa's bord, enz. Maar we legden ze consequent weer terug en gaven haar geen appelmoes. Eén stukje wortel heeft ze wel meteen opgegeten. Na ongeveer 10 minuten hebben we de andere stukjes weggelegd en er een tweede stukje wortel voor in de plaats gelegd en gezegd dat ze appelmoes kreeg als ze dat stukje op at. Uiteindelijk heeft ze dat gedaan, gelukkig niet meer huilend, en heeft ze appelmoes gekregen.

    Dit was een succes in de zin dat:
    - Zij twee stukjes wortel gegeten heeft.
    - Wij consequent zijn gebleven en haar die appelmoes alleen hebben gegeven nadat ze haar wortel op heeft gegeten.

    Het was geen succes in de zin dat:
    - Ze de andere groenten niet wilde proberen.
    - Ze heel erg heeft gehuild. We vonden het zo zielig en willen ook niet dat ze een negatieve associatie krijgt met het eten van avondeten. We willen dit daarom eigenlijk niet meer doen, maar we weten ook niet hoe we het wél voor elkaar kunnen krijgen dat ze gaat eten.

    Ik vraag me nu af of - en vanaf welke leeftijd - je dit soort dingen gaat doen om je kind over te halen, of zelfs enigszins te dwingen om te eten. En wat voor dingen zet je dan in? Hoe denken jullie hierover?
     
  2. Mykelti

    Mykelti VIP lid

    3 apr 2010
    11.110
    3
    0
    Ik zou denk ik hetzelfde proberen als jullie nu doen. Hier ook wel eens gedaan als hij iets gekozen had op brood en toch wat anders wilde.

    Lust ze ook geen soep? Hier eet hij nu ook veel slechter dan voorheen, maar soep gaat er altijd wel in, dus wat we dan hebben, gooi ik wel eens in de staafmixer als hij een aantal dagen geen/weinig groenten heeft gegeten.
     
  3. ratatosk

    ratatosk VIP lid

    16 mrt 2010
    5.429
    5
    0
    Drinkt of eet ze over de rest van de dag niet te veel?
    Hier bleken ze significant minder of zelfs niets te eten wanneer ze smiddags veel gedronken hadden.
     
  4. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Nou, het stomme is dat we niet denken dat ze het niet lust. Ze vertikt het gewoon. Ze eet dus ook geen soep.

    De laatste tijd betrekken we haar veel meer bij het koken (aardappels en groente in de pan doen, wassen, kijken, enz.). Ze heeft laatst gezien dat ik soep maakte en toen wilde ze ineens mijn soep. Toen ze het op had, vroeg ze om meer. De volgende dag heb ik dus weer een bord van diezelfde soep opgewarmd, maar ze weigerde ook maar één hap te nemen! :$:( We hebben uitgelegd dat het soep was en dat ze die lekker vond, maar nee hoor, de kaken bleven op elkaar.

    Met brood doen wij min of meer hetzelfde: ze mag zelf kiezen wat ze erop krijgt, maar als ze eenmaal aan het eten is, mag ze niet halverwege een nieuwe boterham met iets anders. Ze moet dan eerst haar boterham opeten. Meestal doet ze dat wel, maar regelmatig ook niet. Alleen met brood maken we ons niet zo zorgen, want ze eet heel veel brood: zowel bij het ontbijt als bij de lunch meestal twee boterhammen. Als ze dus eens een keer wat minder eet, vinden we dat niet zo'n probleem. Bovendien maakt ze daar lang niet zo'n drama van. Ze huilt er niet om, al zeurt en sputtert ze wel wat.
     
  5. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    1
    36
    Ik weet het eerlijk gezegd ook niet zo goed. Aan mij heb je dus niet veel.
    Wel wat herkenning in die zin dat ik ook een dochter heb van 2 jaar ( en 5 maanden) en daarnaast een zoon die net als jouw dochter absoluut geen groenten wilde eten.
    Hij at dan wel macaroni of patat en meestal ook vlees maar echt geen groenten. Wat wij hebben geprobeerd ( en wat niet hielp, maar misschien bij jullie wel?): groentenburgers/ groenten("vis")sticks, groenten verstoppen in een pasta saus ( echt helemaal pureren tot gladde saus). Belonen met stickers ( op deze manier hebben we hem wel rauwkost leren eten).
    Het " dwingen" van 1 hapje eten werkte hier averechts. Huilen en uiteindelijk kokhalzen. Sindsdien eet hij ook echt niet meer wat hij toen moest eten ( wortel).
    Vindt het overigens erg lastig. Enerzijds zijn we ca 2 jaar bezig geweest om hem aan d groenten te krijgen. Het resultaat is nu dat we helemaal niks meer aan dwang doen. Gezelligheid is belangrijker. We " accepteren" dat hij een moeilijke eter is. Hij hoeft zijn bord nooit leeg te eten. En dat hij alleen rauwkost als groenten eet. Elke dag eet hij dus iets van snoeptomaatjes, komkommer, rauwe paprika of olijven. Tomatensoep lust hijnook,dus dat eet hij ook minimaal 1 x per week, en verder ook wat verstopt in een saus.
    Fruit gaat hoed, dus zodoende komt hij ook aan zijn vitamines en vezels.
    Maar anderzijds bekruipt me toch het idee dat ik misschien iets niet goed heb aangepakt.had ik niet meer moeten dwingen? Moet. Er ju hij ouder is, niet alsnog meer werk van maken? Inmiddels moet hij 4 hapjes van alles eten, hij is vier jaar. Maar als hij iets echt niet lust ( wortel dus, terwijl hij er vroeger geen genoeg van kon krijgen) dan hoeft hij die niet van ons. Soms denk ik: hij is nu toch oud genoeg voor wat meer dwang? Zou het zo jammer vinden als hij later niks lust, alleen maar omdat hij nu niks wil proberen...
    Ik voel je dilemma.
    Mn dochter van 2 eet veel makkelijker, maar die angst om weerzin tegen eten te krijgen zit zo diep dat ik niks opdring. Eet ze niet, dan niet. Wil ze niet, pech. Geen alternatief.
     
  6. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Nooit gedacht dat ik nog eens zo'n lijstje met het dagmenu van mijn dochter zou maken, maar hier komt ie! ;):D

    ontbijt: 1 of 2 boterhammen en een beker melk
    tussendoor: 1 of 2 stuks fruit
    lunch: 1 of 2 boterhammen en een beker melk
    tussendoor: glas diksap / thee + koekje / snoepje / plakje ontbijtkoek / enz
    avondeten: niks + 1 of 2 glazen diksap

    Ze heeft tot op een maand of twee altijd heel slecht gedronken. Die bekers melk en diksap gingen heel vaak niet op en soms dronk ze er zelfs helemaal niet van. Ik heb zelfs wel eens bij de ha gezeten omdat ze vaak niet eens 300 ml per dag dronk. De laatste tijd gaat het beter. Ze kan pas sinds kort drinken uit open bekers en vindt dat leuk. Ze krijgt ook regelmatig thee (zonder suiker) bij een van de maaltijden. Nu schat ik dat ze dagelijks ongeveer tussen de 300 en 500 ml komt.

    Dat is dus op zich niet veel. Al is het dus wel zo dat ze veel drinkt tijdens het avondeten. We hebben wel het gevoel dat ze bij het avondeten zoveel diksap wil, om haar honger te stillen. Maar omdat ze dus altijd zo weinig dronk / drinkt, beperken we haar niet in haar vochtinname. Misschien zouden we dat bij het avondeten wel moeten doen. Bijv. 1 glas en pas meer nadat ze iets heeft gegeten.
     
  7. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    1
    36
    Mijn zoon drinkt als het aan hem ligt ook onwijs veel en ben daarom ook gestopt om te kijken of hij meer gaat eten. Ik zou idd ook afspreken dat ze pas wat krijgt als ze eerst wat eet. Met diksap kan je goed maagjes vullen! Er zitten vrij veel calorieen in.

    Mn dochter drinkt superweinig, maar omdat ze best flink is wil ik niet meer dan max een sapje/ limonade per dag geven. Dat is het enige wat ze zo achterover klokt. Er zijn dagen dat ze om 15 uur nog maar 100 cc op heeft, dus ik begrijp dat het aantrekkelijk klinkt om dan sap te geven. Ik persoonlijk denk dan maar: als ze echt dorst heeft dan drinkt ze ook water.Of thee. En zolang ze plast en ook fruit of yoghurt eet dan komt ze ook wel aan haar vocht.
     
  8. Janna

    Janna Fanatiek lid

    @druif: Lastig. Ook wel pittig om zo lang bezig te zijn. Weet je zeker dat hij met goed fruit eten toch aan zijn behoefte aan vitamines en mineralen komt? Mijn dochter eet 's ochtends tussendoor fruit en daarvan eet ze dus wel heel goed. Dat is ook de reden dat ik me er meestal niet heel druk maak. Maar ik ben soms bang dat ze dan misschien bepaalde vitamines en mineralen toch mist, omdat die misschien te weinig in fruit zitten ofzo. Dit is trouwens ook de reden dat ze gerust 2 stuks fruit krijgt, zolang ze zelf dooreet! :D
    Maar tijdens het avondeten eet ze dus echt helemaal niks! Ik zal niet zeggen dat ze niks lust, maar ze eet het niet. Dus ook geen pastasaus, waar ik iets door kan pureren. Trouwens ook geen pasta. Geen soep. Geen rauwkost (overdag of bij het avondeten). Geen vlees. Geen aardappels. Geen rijst. Alleen appelmoes. Ja, en patat, maar dat helpt ook niet en eten we ook bijna nooit. ;)
     
  9. Janna

    Janna Fanatiek lid

    We verdunnen die diksap ook echt heel sterk hoor. En zoals gezegd is het regelmatig ook thee, of soms zelfs water. Het wisselt.
     
  10. Druif78

    Druif78 VIP lid

    11 feb 2008
    9.724
    1
    36
    Frustrerend he? Omdat ze het vroeger wrs wel at en nu ineens niet meer. Bij mn zoon denk ik ook dat het koppigheid is. Aan wortel bijvoorbeeld zit toch een zoete smaak, een kind wat boontjes niet lust... Alla, maar wortels niet?!:$:( Heel veel wil hij niet eens proeven, omdat hij het niet kent. Ook eens witlof geprobeerd met ham en kaas, nope... Ik probeer steeds weer wat anders in de hoop dat hijhet nu wel eens wil proeven of dat we iets nieuws ontdekken wat hij wel wil.
    Ik zou echt gewoon door blijven gaan met aanbieden. Klein mini schepje en aan tafel blijven. Eet ze niet? Prima, geen aandacht aan besteden. Eet ze wel, ook niet overdreven complimenteren, eten is tenslotte niet meer dan normaal mar wel je waardering tonen. Gewoon gezellig houden. Zolang het gezellig is, willen ze ook aan tafel blijven zitten en gaandeweg snacken ze dan toch wat mee. Pasta deed ik vroeger trouwens apart van de saus. Zoon at dan alleen droge pasta. Tegenwoordig doe ik alles door elkaar. Hij vist de pasta er dan wel uit, maar er blijft toch wat ( groentensaus) aanplakken.
    Lust ze ook geen pizza? Kun je ook aardig verstoppen. En snoeptomaatjes of schijfjes komkommer op een ander tijdstip aanbieden? Zodat het geen avondeten is ( want druk) maar meer " snoep" ? Tijdens het avondeten hoeven ze vaak niet maar als ik het rond 16 uur op tafel neer zet is het binnen no time op!
     
  11. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Dit doen we nu.

    Dat van die worteltjes is heel bekend! Toen mijn dochter op een gegeven moment na haar abrupte stop weer af en toe begon te eten, waren er twee dingen die ze wel at: worteltjes en rode bieten. Die hebben we dan ook een paar maanden wekelijks gegeten. ;) Toch is ze ook daar weer mee gestopt en ze weigert tegenwoordig het in haar mond te stoppen. Zo frustrerend, want dan denk je: "meid, dit vind je LEKKER"! :(:x

    De pasta en de saus doen we ook apart, maar dan nog eet ze het niet. (Ook niet als we wel mengen.)

    Van pizza wil ze alleen de korst. Zodra er ook maar het kleinste beetje groente of tomatensaus op zit, stopt ze het niet in haar mond, of spuugt ze dat stukje met saus weer uit.

    Rauwkost lust ze ook niet op andere momenten van de dag. We hebben geprobeerd: snoeptomaatjes, komkommer, paprika en champignons. Die laatste vinden wij rauw erg lekker en heeft ze ook een tijdje gegeten, dus toen gaven we haar soms gewoon een paar rauwe champignons op haar bord tijdens het avondeten. Maar ook die eet ze nu niet meer. Die andere spuugt ze uit, of probeert ze niet eens meer.

    Bedankt voor het meedenken trouwens!

    Ik kan nu morgen pas weer reageren, want ik ga naar bed.
     
  12. ratatosk

    ratatosk VIP lid

    16 mrt 2010
    5.429
    5
    0
    Tja dan ben ik bang dat er weinig aan te doen is..
    Het enige wat ik zelf nog zou testen is of het aam het tijdstip ligt en dus een paar dagen warm eten en lunch omdraaien. Eten ze hier dan nog geen warm eten dan weet ik het ook niet meer en krijgen ze savonds een bord met een kleine hoeveelheid van wat wij ook eten om naar te staren en ging ik zelf lekker eten. Daarna opruimen en verder met de avond..
     
  13. Janna

    Janna Fanatiek lid

    :D

    Dit doen we nu dus ook.

    Lunch en avondeten omdraaien hebben we een paar dagen gedaan, maar dat maakte niks uit. Dat is echter wel erg lang geleden (maanden), dus we zouden het nog een keer kunnen proberen. Maar bedankt voor de tip!
     
  14. Lief

    Lief VIP lid

    26 sep 2007
    5.028
    2.835
    113
    Mijn dochter eet maar 1 soort groente..komkommer en volgens mij zit daar vooral water in..

    Maar ze eet dus verder wel vanalles zoals pasta, rijst, aardappeltjes (niet gekookt). En deze eenzijdigheid begin ik ook aardig irritant te vinden. Ik lees dus graag mee voor de tips. Bij onze dochter heb ik trouwens het idee dat ze veel dingen ook écht niet lust, ze probeert nl wel af en toe.

    Ik ben ook van het niet dwingen, wel aanbieden. Ooit zal het wel goedkomen toch..

    Overigens zou ik in jouw geval wel een boterham aanbieden, maar dat is vast niet pedagogisch verantwoord haha.
     
  15. Yotsuba

    Yotsuba Fanatiek lid

    22 jul 2009
    1.980
    0
    0
    Dispuutbehandelaar
    Omgeving Utrecht
    Ik denk dat je het prima hebt aangepakt.
    wij zijn nog net iets strenger maar het helpt wel.
    Hier was het ook ellende en inmiddels eet ze toch best goed.
    regel hier is dat ze in elk geval van alles op haar bord iets geproefd heeft omdat ze bij voorbaat iets niet wilt als ze het niet kent. (ook taart en toetjes niet)

    Ze hoeft nietwaar bord leegte hebben en als ze het écht niet lukt hoeft t ook niet.
    Maar vaak nadat ze met pijn en moeite wat geproefd heeft komt ze tot de conclusie dat het misschien toch wel lekker is :p
     
  16. Zonnetje1981

    Zonnetje1981 Actief lid

    19 mei 2011
    278
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb niet alle reacties gelezen dus wellicht dubbelop.
    Gelukkig heb ik er zelf niet in deze extreme mate mee te maken maar een vriendin van mij wel. Haar zoon is gestopt met avondeten toen hij 14 maanden was en tot op de dag van vandaag (hij is nu 3 jaar en 3 maanden) eet hij niks 's avonds. Eerst nog brood aangeboden maar ja, dat is ook niet de lange termijnoplossing. Dan stimuleer het het warme ook niet. Het enige wat nog wel eens wil lukken is pizza. Die maakt ze vers en pureert dan allemaal groenten door de saus heen. Maar om dat nou 7 avonden te eten. Elke avond krijgt hij een bord eten aangeboden maar hij weigert het. Ze heeft het ook als ontbijt en lunch aangeboden, werkt niet. Ook het CB heeft geen tips. Alles geprobeerd. Zelfs macaronie op brood. (omdat hij brood en fruit wel gewoon eet) CB geeft nu ook aan om maar te bljiven aanbieden en hij gaat vanzelf wel eten. Maar frustrerend lijkt het me wel!
     
  17. Janna

    Janna Fanatiek lid

    En over welke leeftijd heb je het dan?

    Mijn dochter probeert inderdaad ook geen taart en toetjes.

    Bedankt voor het compliment... :)
     
  18. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    10.058
    1.290
    113
    Nederland
    Hier ook een anti-groente eter. Pasta of rijst met groente erin, dat eet hij wel. Of boerenkool, maar losse groente bij aardappels... vergeet het maar. Ik heb geen zin in een grote strijd aan tafel. Hij is op dit moment wel in een periode dat ik hem moet helpen en dus voeren. Dit vind ik prima, omdat ik er dan tenminste iets in krijg. Voorheen at hij alleen een paar stukjes vlees en verder niets. De tijden omwisselen hebben we ook geprobeerd, maar dat helpt ook niets. Gelukkig eet hij overdag als een bouwvakker :D wel letten we erop dat hij na 15:00 niets meer krijgt, zodat hij wel 'honger' heeft tijdens de warme maaltijd.
     
  19. Kellebel1987

    Kellebel1987 Fanatiek lid

    20 mrt 2013
    2.583
    16
    38
    NULL
    NULL
    Omg, als ik dit zo lees hou ik mijn hart vast bij mijn dochter... Die gaat nu ineens fruit weigeren en avondeten ook drastisch minder... Succes!
     
  20. Juudje81

    Juudje81 Fanatiek lid

    14 mei 2010
    1.216
    0
    36
    NULL
    NULL
    Heel herkenbaar!!

    Hier begon zoon ook met een maand of 14 groenten te weigeren. Nu at hij nog wel aardappels en pasta (zonder saus) dus dat scheelt wel, kreeg hij nog íets binnen.

    In het begin probeer je vanalles, eigenlijk alle tips die je al hebt gekregen. Hier werkte dat niet. Op een gegeven moment dan ook de keuze gemaakt om het los te laten. En dan ook écht los te laten. Deed ik daarvoor hier nog wel eens voor tips kijken, toen ik het compleet los had gelaten, had ik daar zelf ook geen behoefte meer aan.

    Een héle tijd hebben we hem dus zijn gang laten gaan, vaak dus niet eten. Op een gegeven moment begon hij zelf een beetje te spelen met zn groenten. En soms klein stukje te proeven. Om het dan ook heel snel weer uit te spugen ;) dat was wel het moment (hij was ruim 2 volgens mij) dat we hem min of meer hebben gedwongen 1 hapje te nemen en op te eten. Begonnen met vriendelijke groenten als wortel en biet. Als hij een hapje had genomen, kreeg hij een toetje. Geen hapje was ook geen toetje. Een methode waar ik vantevoren op tegen was, maar het werkte wel!

    Hij is nu bijna 3 en sinds een paar maanden probeert hij uit zichzelf weer vanalles. Onbekend is nog steeds wel lastig, maar hij is nu op een leeftijd dat er veel uit te leggen is. Hij weet nu: hij is 2 en moet dus ook 2 hapjes eten. En nu blijkt hij ineens boerenkoolstamp ed erg lekker te vinden ;)

    Heel verhaal hahaha.
     

Deel Deze Pagina