Sinds de start na de vakantie, zit onze meid op een nieuwe school. Dit vanwege een verhuizing. Op de oude school was ik al met de leerkracht in overleg om haar meer niveau 2 taakjes te laten doen (dochter is 4 en zit in groep 1). Maar omdat ze plotseling naar een nieuwe school ging, kreeg dat gesprek een hele andere wending De eerste week was ze ziek (griep), de tweede week ging redelijk goed. Opstandig, maar gaf het de schuld aan het verhuizen. Vandaag komt ze boos uit school, er zou iets gebeurd zijn en de juf zou boos geworden zijn. Ik tussen de middag verhaal wezen halen op school.... blijkt niets aan de hand. Thuis is ze soms zo chagerijnig en verdrietig om niets. Ze klaagt sinds kort ook weer over buikpijn. Beestjes die in haar buik zitten. Vanochtend zat ze even bij de juf (die was bezig met groep 2) en ze mocht mee doen. En wat vond mevrouw dat leuk... Ze kon thuis alles na vertellen en je had haar smile moeten zien. Toen ik vroeg bij welk groepje zou je het liefste zitten, zei ze groen en blauw. Ze zit nu in geel en dat is groep 1. Groep 2 is blauw en groen. Toen ik haar vroeg waarom ze in groep 2 wil zitten, zei ze... daar leer ik wat. Wat moet ik doen? Ik neig heel erg na ... een gesprek met de juf / directrice aan gaan. Maar misschien verbeeld ik het me in en komt het allemaal door de verhuizing. Maar daar had ze op de vorige school ook geen last van. Iemand die ook in zo'n situatie zit? Wat kan ik het beste doen? Met wie kan ik het beste praten? XXXX
Jep, klinkt alsof ze meer uitdaging nodig heeft dan groep 1 haar kan bieden. Dus met de juf praten hierover.
Dank... Voel me net zo'n bemoeizuchtige moeder. Omdat dit pas eigenlijk de tweede week is van haar. @Cygnet2, inderdaad je hebt gelijk.
Ik zou een gesprek aanvragen. Mijn oudste is/was precies hetzelfde en het werden echt gedragsproblemen thuis in groep 3. Hij is extern getest en word op school nu doorgetoetst om te kijken waar hij nu zit. Adh daarvan wordt een plan gemaakt. Misschien gr 3 en 4 in 1 jaar. Als je vragen hebt kun je altijd een pb sturen!
Is er geen communicatie geweest naar haar nieuwe school? Via de oude school of in een begingesprek?? Dan zou ik de informatie/afspraken die er daar zijn gemaakt opvragen (of evt haar oude juf iets laten schrijven?) en dit overhandigen tijdens een gesprek met de nieuwe juf. Zoiets ga ik iig zeker doen als wij gaan verhuizen! Ik hoop toch niet dat ze op haar nieuwe school weer helemaal opnieuw doorgetest moet worden en weken/maanden wachten tot ze precies weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Daarbij kan het natuurlijk ook zijn dat ze haar oude school mist/moet wennen/nog niemand kent. En zich daardoor juist ook meer richt op de leerstof, omdat dat nu eenmaal 'bekend' is.
Ik ga er niet vanuit. Zelf heb ik aangegeven op de nieuwe school dat ze erg voorliep met dingen. Dat ze al kon lezen en schrijven. Op de andere school waren we net bezig met de juf met gesprekken. Toetsen deden ze op die school niet, pas aan het eind van het jaar. (soort cito?) Maar wel bedankt voor je reactie. Ik heb volgende week een gesprek op school, ga het zeker even aankaarten wat ze hebben meegegeven op de oude school
Maar wellicht is het de juf ook opgevallen dat ze het leuk vond om mee te doen met gr2 (wellicht is t niet voor niets dat ze mee mocht doen?). Misschien heeft ze haar in eerste instantie niet te hoog ingedeeld ivm het eerst even wennen en zélf observeren. Even rustig aankijken, ook hoe ze omgaat met de kindjes in haar groepje en niet direct bij de oudere? Persoonlijk ben ik er dan wel van om het een tijdje (langer) aan te kijken. Aangezien je al wat aangegeven hebt, zou ik persoonlijk na 2 weken niet alweer aankomen met dat ik vind dat er niet genoeg aandacht aan geschonken wordt (de juf heeft nog meer kinderen). Het kost nu eenmaal wat tijd, dat heb je met een verhuizing. Tenzij je het echt een onhoudbare situatie zo vindt voor haar. Info van de vorige school kun je natuurlijk wel altijd doorgeven en evt kort aangeven wat jou indruk van je dochter is momenteel, maar ik zou daar dus zeker nog niet al té dwingend in zijn. Hier hebben ze niet van die kleuren en groepjes. Mijn dochter en een ander kindje hebben speciaal materiaal, waar ze in mogen werken, af en toe of als ze er zin in hebben. Maar zij zit niet in een combinatieklas. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze puur daardoor na 2 weken al ongelukkig wordt, dan zou ze er ws thuis (ook) meer mee bezig gaan. Maar das míjn dochter dus he Ze zijn daar nou ook weer niet enorm veel tijd mee bezig toch in de kleuterklas. Iig, in mijn beleving is t in de kleuterklas nog heel veel spelen en af en toe een werkje. Mijn dochter kon bij binnenkomst al wat lezen en schrijven, maar heeft pas sinds kort echt materiaal gekregen dat in de buurt komt van uitdaging. Maar ze vindt/vond t verder altijd heel leuk op school.
ik vond het ook snel dat ik het begon te merken. maar me dochter is echt zo chagerijnig als ze thuiskomt. altijd buikpijn (dokters hebben haar nagekeken - noest aan de hand) ze geeft zelf aan dat ze wil leren en dat ze niet saai wil spelen natuurlijk is het een kleuter en vind het heerlijk om te spelen, maar de spelletjes op school is ze snel op uitgekeken dat ze met groep 2 mee mocht doen was omdat het dag zwaaien niet zo goed ging. ze mocht even bij de juf op schoot zitten. juf was bezig met groep 2. en dochter deed vrolijk mee
Zeker even je zorgen bespreken met de leerkracht! Bij een verhuizing vindt er tussen scholen en leerkrachten ook altijd een overdracht plaats. In ieder geval schriftelijk, soms ook telefonisch (of persoonlijk). Haar dossier, waar dus alles in staat van de vorige school, klas, extra uitdaging of instructie, soc.emotionele ontwikkeling etc. Gaat dus mee naar nieuwe school en leerkracht. Je kunt eens navragen of er al een overdracht heeft plaatsgevonden en wat de nieuwe leerkracht daarvan meeneemt in de nieuwe klassensituatie. Ben zelf kleuterjuf, dat is een heel normale vraag.
Ze hebben inderdaad telefonisch contact gehad (zowiezo). Ook zei de juf van de oude school dat er een dossier meegestuurd word. Zal er volgende week zeker naar vragen, dank je wel.
Onze dochter kwam vandaag thuis met het gegeven dat ze van spelen niets leert. Me hart brak!!! Voel me soms echt niet begrepen door mensen in mijn omgeving, ben heel blij dat er hier mensen zijn die er ervaring mee hebben of in ieder geval niet gelijk hun woordje klaar hebben Veel mensen vinden me verhalen opscheppen over me dochter. Maar ik kan je verzekeren, dat het geen pretje is om elke dag je dochter huilend van school te halen en naar school te brengen. En sinds kort dus 4 keer per dag Wil gewoon het beste voor me kind....
Je kunt haar ook leren dat spelen de belangrijkste leervorm is en hierbij voorbeelden geven uit het dierenrijk... Misschien een tikje betweterig maar als je dochter inderdaad al leest en schrijft (wat ik trouwens prima geloof) dan lijkt het me wel zaak dat je zelf het beste voorbeeld geeft. Je berichten zijn verre van foutloos. Misschien iets om op te letten?
ach.... ben het wel gewend dat er altijd mensen zijn die het beter weten ik weet hoe het zit en vroeg alleen maar om advies voor mij kan dit topic gesloten worden ben een stuk wijzer geworden door mensen die in hetzelfde schuitje zitten.
Ergste is nog.. Dat ze best wat leert. Alleen niet wat ze had verwacht waarschijnlijk. En inderdaad.. Die keerzijde van het "opscheppen" zien mensen vaak niet. Maar let maar eens op... Er zijn meer mensen in hetzelfde schuitje dan je op het eerste gezicht ziet.
Sommige kinderen gedijen niet zo goed in de kleuterklas. Mijn dochter had het er over het algemeen ook niet naar haar zin. Ik zou het er snel met de juf over hebben. Als jij merkt dat ze met tegenzin gaat is het erg belangrijk dat je elkaar op de hoogte houdt want soms laten kinderen iets heel anders zien op school, passen ze zich daar aan en dat maakt het allemaal nog veel moeilijker. Als je een kind erg lang ongelukkig laat doormodderen kan haar vertrouwen ernstig geschaad worden is mijn ervaring. Cygnet, beetje flauwe reactie. Ze laat haar dochter dit toch niet lezen? Het vrij spelen in de kleuterklas vond mijn dochter wel leuk, maar in haar ervaring was het grootste deel verplicht stomme werkjes maken en vooral wachten, wachten, wachten....
precies wat mijn zoon denkt. vanaf de dag 1. ' je hebt toch dat spelletje met paddenstoelen gedaan met de juf? was dat niet leuk?' nee mama dat was geen speel, juf wilde dat ik de getallen las! hij ervoer t niet als een spelletje dus.