Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen die dit roept, maar ik weet het ook niet meer. Mijn zoon (bijna 7) doet het dramatisch op school. Juf weet niet meer wat ze met hem aan moet. Hij zit nu helemaal alleen aan een muur zodat hij niet zoveel prikkels krijgt, maar zijn prestaties blijven slecht. We lopen nu wel bij een stichting en hij heeft kenmerken van ADHD, autisme, add. Een beetje van alles, maar niet genoeg om te bewijzen dat hij het echt heeft. Binnenkort krijgt hij een IQ test en wordt hij geobserveerd in de klas. Heeft iemand nog ideeën wat ik nog meer kan doen.
Wat voor stichting is dit? Werken daar psychiaters? Want die heb je nodig voor een diagnose. Wat school kan doen is een HGPD (handelingsgerichte procesdiagnostiek) invullen om te kijken hoe ze hem het beste kunnen helpen. Ik zou een gesprek plannen met de juf en de intern begeleider met de vraag hoe ze hem verder gaan helpen.
Bij die stichting zitten psychologen en psychiaters ja. Dus als er wat is, kunnen zij hem testen. Maar dan moet hij wel de kenmerken hebben.
je kan hem een koptelefoon opgeven in de klas. Die zijn er speciaal voor kids die niet tegen teveel prikkels kunnen. Allemaal in hippe kleuren speciaal voor kids Daarnaast kan je veel dingen lezen over autisme en adhd. Als ie niet genoeg kenmerken heeft maar wel wat kenmerken heeft het altijd nut om datgene in te voeren wat goed werkt bij kids met autisme. Dus voorspelbaarheid, dingen visueel maken etc etc.
Dank jullie wel. Ik heb zo het idee dat de juf al haar expertise en opties heeft uitgeput. Uitleg gaat helemaal langs hem heen en hij kan niet stilzitten in zijn stoel. Waarschijnlijk moet hij nog een jaar groep 3, dat vind ik niet erg. Maar ik wil wel dat het op een gegeven moment goedgaat. Over een paar weken de IQ-test en dan zien we wel wat voor plan van aanpak ze gaan voorstellen. We hebben ook visolie in huis gehaald om te kijken of dat kan helpen met zijn concentratie.
Zegt de term hooggevoelig of hoogsensitief je iets? Je kunt er hier meer over lezen. Google eens, dan vind je nog veel meer informatie. Dit is geen diagnose en geen disorder. Het is een eigenschap. Een eigenschap met een gebruiksaanwijzing zegmaar. Velen kennen of erkennen dit niet en daarom wordt vaak -onterecht- gedacht in termen als A(D)HD of autisme. Ik zou je aanraden er over te lezen. Voor kinderen heb je ook veel boeken over HSP. (Highly Sensitive People) Voor jonge kinderen kan ik de serie van Kabouter Langmuts van harte aanbevelen! Onderzoek wat het kan zijn, maar vergeet niet de focus te houden op hulp voor jou en je kind. Een etiket is echt niet zaligmakend, vaak wordt begeleiding niet of nauwelijks gegeven, dus dan heb je er nog niet zoveel aan. Volg je gevoel en neem je kind serieus. Op Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen kun je ook veel informatie vinden. Onthoud dat bij veel leerkrachten de eigenschap niet bekend is, en dat zij bovendien geen psychologen of psychiaters zijn. Zij zijn dus niet bevoegd diagnoses te stellen!! Al denken ze soms van wel helaas.. Nogmaals, volg je gevoel, focus op hulp en laat je niet gek maken!
Er schijnt ook heel veel met voeding gedaan te kunnen worden. Geef hem zo min mogelijk kleurstoffen en suikers. Zoals eerder ook gezegd, maak z'n dagen voorspelbaar, steeds dezelfde volgorde, een planner zodat hij weet wat hij wanneer moet doen. Op school kunnen ze dit ook doen. Wellicht kunnen ze hem even een rondje schoolplein laten rennen als zijn concentratie op is. Bij de ggd hebben ze folders met info voor ouders en leerkrachten. Vraag daar een gesprek aan om tips te krijgen.
Wacht even het iq-onderzoek af. Daar komt zoveel uit! Ook de mensen die het onderzoek afnemen weten zoveel en kunnen weer andere wegen aanbieden. Aan zo'n onderzoek heb je meestal heel veel en blijf natuurlijk in goed overleg met de juf.
Hier ook een stuiterbal in de klas, onze boef is een jonge leerling, is 6 geworden in groep 3 en kan totaal niet stilzitten in de klas. Add/ADHD is niet uitgesloten, alleen wij laten hem niet testen. Misschien heeft de juf dit al geprobeerd maar ik opper het toch maar even. Onze boef krijgt nu een dikke duimen kaart. Voor iedere keer dat hij zijn werk afheeft krijgt hij een sticker, bij 10 zit de kaart vol en krijgt hij van de juffen een beloning. Heeft hij het niet af dat moet hij ook benoemen waarom niet. Dit heeft bij ons als resultaat dat meneer in 2 weken tijd bijna al 2 kaarten vol heeft, hij is er heel erg gevoelig voor. Misschien dat het bij jouw zoontje ook helpt? In ieder geval veel succes!
Bedankt voor de tip. Ik heb vanmiddag een gesprek met de juf en zal het aan haar voorstellen. Dinsdag werd hij geobserveerd, maar toen gedroeg hij zich voorbeeldig. En toen degene die kwam observeren wegging, verviel hij weer in zijn oude gedragspatroon.