@ zoe wat betrefd die lk , is idd meer om dat het soms een behoorlijk bedrag is om ineens op te hoesten, heb trouwens nog wel lk ook gebeld ivm borstonsteking en de toen verminderde productie . met ook tips van veel andere mamma's mocht het niet baten haha achteraf denk ik toch nog best goed gedaan 4 maanden voor een mama die eerst bv niet zag zitten haha zou mooi zijn als , ze net zoals de gratis bevallings voorlichtings avond ook een gratis info avond over borstvoeding geven , ben nu wel erg nieuwsgierig hoe ze eigenlijk die wet gaan handhaven, wat zijn de "maatregelen" als iemand geen bv kan geven..
Een (bijna) gratis voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding is er al. Vaak wordt zoiets gegeven via kraamzorg of verloskundige (maar misschien wordt dat alsnog te weinig onder de aandacht gebracht). Wat ik daar miste was een realistisch beeld van de bv. Dat het nodig kan zijn dat je hulp nodig hebt, er werd toch wel gedaan alsof je het zo wel even doet.
Die avonden zijn er,maar de "promotie" er voor zou ook beter kunnen! VBN en LLL organiseren ook voorlichtingsavonden. Ik denk dat ook vanuit de VK er nog wat meer gedaan kan worden. Des te meer kennis, des te beter de voorbereiding, dat geld voor bijna alles
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de arbeidsparticipatie van vrouwen in Abu Dabhi.. iemand enig idee?
Die is volgens mij wel goed.Voor zover ik weet gaan meisjes gewoon studeren en mogen ze ook werken. Ik meen.zelfs dat ze op dit vlak voor lopen op de rest van de arabische wereld.Maar dat is natuurlijk maar een deel van het verhaal.De keerzijde is dat ze vaak volledig gesluierd de deur uit gaan, volgens mij niet mogen autorijden en sporten...
Mijn oom werkt/woont in abu dhabi. Ik krijg via hem niet de indruk dat het zo conservatief is. Hij had laatst nog een foto op Facebook waarbij vrouwen hun baby in de wipper naast hun bureau hadden liggen. Best netjes op zich. Scheelt misschien per bedrijf/baas. Vrouwen waren wel gesluuerd maar cerder gewoon in eigen kleding dus niet volledig bedekt.
Niet mogen autorijden is waar ik woon, Saoedie Arabie. In Saudi zijn er ook veel vrouwen die studeren. Maar werken doen ze niet zoveel. Ik weet ook niet hoeveel vrouwen hier bv geven. Ik weet wel dat er in Saudi een hoop moet, maar bv 'moet' niet.
Ho, ho (ik val er ook zo maar even in), soms gaan er wel dingen fout als er geen KV beschikbaar is, hoor. Het oudere zusje van mijn opa is overleden aan koemelk die met een onjuiste verdunning is gegeven. Als mijn overgrootmoeder haar nog aan de borst had gehad, was dit dus vermoedelijk niet gebeurd. Ik weet wel dat ze haar hele leven verdriet heeft gehad van de dood van haar dochtertje. Dus kennelijk had mijn overgrootmoeder geen voeding meer of niet genoeg en is ze haar kindje koemelk (bij) gaan geven. Met in dit geval een fataal gevolg. Dus het wil niet zeggen dat je geen problemen meer hebt als er KV is. Vroeger was de zuigelingensterfte hoog, ook omdat BV niet altijd lukt. Waar een wil is, is een weg. Maar soms lukt BV gewoon niet, of niet langer. Ieder moet daarin zelf haar grens bepalen. De één gaat langer door dan de ander. Met de juiste voorlichting of hulp kunnen wel problemen voorkomen of verholpen worden. Verder ben ik 100% pro borstvoeding, maar 100% tegen verplichting ervan. Uiteraard. En ik wil ook nog even reageren op de opmerking in het artikel dat een vrouw die wel kan, maar niet wil voeden geen medicatie krijgt om de BV tegen te gaan. Ik heb een dochter verloren voor de geboorte. Dus ik kon toen ook echt niet voeden. Toen werd mij (na de opgewekte bevalling) verteld: "De BV zal op gang komen, draag daartegen een strakke BH, ook 's nachts en het zal vanzelf stoppen. We kunnen je medicijnen geven, maar dat doen we liever niet. Je lichaam zal het zelf oplossen. Als het toch niet gaat, contact opnemen". Ik heb gedaan wat ze hebben gezegd en ik heb inderdaad stuwing gehad, maar het is ook weer binnen afzienbare tijd overgegaan. Het was heus te verdragen. Dus ik zou het van de gekke vinden om iedere vrouw die KV wil geven, medicatie te geven om de BV te stoppen. De vrouw die het artikel schrijft, zegt zelf dat ze zieke borsten had. Dus waarschijnlijk was het in haar geval echt (medisch gezien) ongewenst dat ze stuwing zou krijgen. Toch jammer dat zulke onzin dan weer opgeschreven wordt.
Volgens mij zijn o.i.v. welvaart en 'westers' prestige (vooral jaren 70) de bv-cijfers daar bedroevend laag.
Ik denk ook dat er heel veel moeders zijn die zeggen dat ze het om medische redenen niet kunnen, of dat het mislukt is, omdat ze het gewoon niet wilden. En opzich begrijp ik dat wel. Ik ga gelijk fv geven omdat ik geen bv wil geven. En ik heb me al zo vaak moeten verdedigen! Wat ik dus niet doe want ik ga niet in discussie. Voor mij voelt bv niet goed en het staat me heel erg tegen (om het zelf te geven dan he, niet bij anderen) Het is eigenlijk triest dat vrouwen er over 'moeten' liegen...
Het is vooral triest dat we elkaar niet in de waarde kunnen laten met de keuzes die voor jou goed zijn. Ik moet me regelmatig verdedigen dat ik "nog" bv geef. Maar ook op allerhande andere vlakken lijkt het vaak alsof vrouwen het nodig vinden om elkaar onderuit te trappen. Teveel werken, te weinig werken. Rapley of potjes, meenemen of thuislaten enz. Denk dat het een hoop zou schelen als je gewoon rustig verschillende ervaringen zou kunnen krijgen ipv een afkeuring. Veel in de opvoeding zou veel makkelijker gaan als we advies zouden geven aan elkaar, maar het ook gewoon accepteren als de ander het advies, om wat voor reden dan ook,naast zich neerlegt.
Heb je helemaal gelijk in femkes! Ook andersom (langer bv geven) word er geoordeeld! Helaas begint het al met de zwangerschap "je moet dit doen je moet dat doen" terwijl alle moeders weer andere ideeen hebben of andere gevoelens. Vrouwen bemoeien zich gewoon iets teveel met elkaar Leven en laten leven!
Waarom zou je er over liegen? Ik erger me dood aan al die smoezen die gegeven worden, en het valse vragen om medelijden! Daarmee worden vrouwen bij wie het echt niet lukt, en die daar verdriet over hebben beledigd en in een dubieus daglicht gezet. Ik vind dat heel kwalijk. Zeg gewoon dat je het niet wilt. Of er discussie over komt hangt helemaal van jezelf af, van je houding en van hoe je het brengt.
En aan de ander ik zeg niet dat het goed is om te liegen maar soms best begrijpelijk. Als iemand aan me vraagt: ga je bv of fv geven? En ik zeg: fv Vragen ze waarom dan?? Dan geef ik antwoord waarom, en krijg ik commentaar: nou dat is geen reden. Ja dat vind jij...... Vind ik erg onbeschoft eigenlijk.
Zoals sommige anderen ook al zeggen: verplichten gaat te ver, maar meer begeleiding en informatie is misschien wel nodig. Opmerkingen als 'waar een wil is, is een weg' en 'er wordt niet genoeg doorgezet' etc. Vind ik echt te kort door de bocht. Hier in de kraamweek 2 keer de lk over de vloer gehad, omdat meneer de borst ging weigeren omdat hij het aanhappen als stressvol ervoer (ivm afgeplatte tepels). Vervolgens ben ik in volle overtuiging gaan kolven, maar kreeg te maken met een borstontsteking en als gevolg daarvan teruglopende productie. Vervolgens een borst die 'op slot' ging, weer lk over de vloer gehad. Nu heb ik continue compressie nodig, dus dubbelzijdig kolven is ook geen optie meer. Ik ben nu dus minimaal 40 minuten per voeding aan het kolven. Ik heb gelukkig nog de energie, rust en tijd om toch door te zetten en te blijven kolven. Dat levert ca 3 van de 7 voedingen aan bv op. (Hopelijk wordt het nog iets meer door clusterkolven) Nu vind ik dat nog acceptabel, maar kan mer voorstellen daf als je al een peuter hebt rondlopen bijv. Het niet te doen is. Dat heeft niks met doorzettingsvermogen of wil te maken, maar met je eigen lichamelijke en geestelijke welzijn en je energie.
Mijn kinderen kwamen uiteindelijk aan de (ingetrokken, platte) borst m.b.v. een tepelhoedje, waardoor na 10 weken kolven niet meer nodig was. Heeft de lk dat met je besproken?
Hangt volgens mij 100% af van hoe je zegt 'ik wil het niet' of je wel of niet zo'n reactie krijgt. Als jij laat merken door je intonatie of lichaamstaal dat je niet zeker bent over je keuze dan is de kans dat iemand die twijfel oppikt groter. Even een vergelijkbaar iets: Nederlandse kinderen 'moeten' als kleuter naar zwemles, en ze 'moeten' tot jaren van dagen in een kinderstoeltje in de auto. Mijn kinderen gingen niet naar zwemles, en niet altijd in een autostoeltje. Gewoon omdat wij als ouders dat niet nodig vonden. En zo zeiden we dat ook. weinig tot geen commentaar gehad, en als er commentaar kwam, geen discussie maar kortweg: niet nodig, punt uit. Persoonlijk snap ik niet veel van je kind surrogaat geven, maar als dat is wat je wilt, blijf bij je standpunt en straal geen onzekerheid uit.
Ik kan met zekerheid zeggen dat ik wat dat betreft geen onzekerheid uitstraal, en al was dat zo, praat dat wat goed over de manier waarop je word aangevallen? Ik doe toch wat ik denk dat het beste is voor mijn kind en mezelf hoor maar ik snap best dat andere vrouwen er heel onzeker van worden (ook de andere kant op hoor!! "Stop toch met die bv joh") Ik snap weer absoluut niets van geen autostoeltje gebruiken voor je kind maar zou er niets van zeggen tenzij me advies gevraagd word.