Omdat ik hier in de stad een school ken die zich laat leiden door die scores. Haalt een kind 539 ipv 540, dan moet ik flink hard praten om het daar op de havo binnen te krijgen. Vorig jaar was dat iets minder, maar toen hadden ze ook minder aanmeldingen. Het gebeurt dus echt, helaas...
Ik vind het trouwens wel goed om de vraagstelling te oefenen, daar ben ik het zeker mee eens. Wij doen in december altijd een proefcito; we maken dan de toets van het jaar ervoor, zodat de kinderen kunnen ervaren hoe zoiets in z'n werk gaat, zodat ze nog vragen kunnen stellen over hoe het gaat, zich wat zekerder voelen, enz. Als je zo'n training gaat doen zodat je kind vwo advies kan krijgen, terwijl het echt mavo-niveau heeft, dan ben je verkeerd bezig. Ik vind het goed om uit een kind te halen wat erin zit, ook als je hier moeite voor moet doen, maar trainen om een Cito goed te maken? Nee. Absoluut niet. Cito is idd geen doel en zo maak je het wel een doel.
Dan denk ik dat sommige basisscholen zich te veel laten vertellen. Want scholen die geen cito afnemen hebben geen probleem met kinderen plaatsen vanwege een slechte score
Ik vind het juist wel goed dat die CITO gedaan wordt. Anders hangt het alleen van de mening van een school af, en CITO is toch een soort neutraal meetmiddel. En ik geloof niet dat je met heel veel trainen opeens een VWO advies zou kunnen krijgen terwijl je MAVO-materiaal bent. En helaas zijn meningen ook vaak persoonlijk en niet altijd even eerlijk.
Ik weet niet hoe het in andere steden werkt, maar hier is het zo dat je je aanmeldt bij de school van je eerste keuze. Je geeft ook een tweede en derde op. De school kan jou dan of plaatsen, of uitloten, of afwijzen. Bij uitloting kom je sowieso op de school van je tweede of derde keuze terecht. Word je afgewezen, heb je pech, maar dan kom je niet op dat niveau binnen op een andere scholengemeenschap binnen de stad. Heel jammer dus dat die ene school zó strak vasthoudt aan de scores. Ze wijzen dan een kind af en daar kunnen wij als basisschool dan niks meer aan doen... Ik vind het prima om een onafhankelijke toets te laten doen. De manier waarop en de druk die kinderen ervaren is in mijn ogen niet de juiste.
Maar een oprechte vraag, hier is een school die aangeeft dat je de VWO + brugklas mag doen met een score van 544. Wanneer de score lager is, wordt het de HAVO/VWO brugklas. Het waren ze heel stellig in. Ons zoontje heeft VWO advies maar ze gaven aan echt deze score te hanteren. In zijn schoolwerk is hij heel goed, zit met alles in de 3 ster groep en heeft een plus map. Zijn gewone cito-scores zijn allen A+ maar zijn entreetoets heeft hij verpest door het niet goed lezen, volgens zijn meester. Zijn cito bracht hem op HAVO/VWO advies. Wat nu als zijn die door de spanning oid lager uitvalt?
Bij ons in de gehele stad zijn zelfs afspraken over toelating adhv citoscores. Voor elke brugklas is vastgelegd met welke citoscores je daar geplaatst kan worden. Over het algemeen zijn deze scores dus wel degelijk leidend. Maar wanneer een leerkracht van de basisschool echt een goede reden heeft waarom hiervan afgeweken moet worden, dan kan er nog een intakegesprek komen en een leerling ergens anders geplaatst worden. Maar de citotoets is zeker wel voor een groot deel bepalend....
Geen idee, maar hier in de stad zijn scholen die wel een cito eindtoets doen en scholen zonder. Er zijn ook scholen voor VO die beweren dat ze dus zo'n minimale score eisen, maar dat kunnen ze nooit hard maken...want ook de kinderen die van een school zonder cito eindtoets komen worden geplaatst, daar gaat de VO school dus uit van het advies en het leerlingvolgsysteem van school. Als ik een ouder was van een leerling die net een punt ofzo te kort kwam zou ik nooit accepteren dat mij kind niet mocht komen...want van de school 100 meter verderop bij wijze van zijn dus geen citoscores en die mogen ook komen. En steeds meer scholen stappen van de cito af hoor..ik ben benieuwd hoeveel scholen over een jaar of 5 nog een cito eindtoets doen.
En wat gebeurd er met leerlingen van een school die geen citoeindtoets doen??? Die mogen niet naar het VO?? Je snapt toch zelf wel dat dat niet kan.
Kinderen zonder toets of kinderen met 1 punt te weinog op de scoreworden als eerste afgewezen..of je krijgt te horen: sorry vol. Soort natuurlijke schifting.
Het zijn niet mijn regels he! Ik had in ieder geval een een leerling die ik niet binnen kreeg vanwege die 2 punten te weinig en die het nu fahtastisc doet op een havo in een andere stad.
Nee dat snap ik maar daarom zou ik er als school of ouder geen genoegen mee nemen..mogen ze mij uitleggen waarom een kind zonder cito wel binnenkomt. Want als ik dat zou weten zou mijn kind geen eindcito doen.
Ik heb niet het hele topic gelezen, alleen het begin en het eind, maar wilde hierop reageren. Het feit is heel simpel. De basisschool komt met een advies en de VO-school beslist waar het kind geplaatst wordt. De ervaring is dat een kind met een lagere score voor de Eindtoets wat lastiger geplaatst wordt. Bij ons in de omgeving heeft de basisschool nog steeds wel een grote stem in het geheel, dus bijna altijd wordt een leerling wel geplaatst waar de basisschool het kind zou willen hebben. Tenslotte kan je als leerkracht aantonen wat het kind in de laatste jaren heeft laten zien. Ik vind het oefenen van de Cito prima, als het doel is om het kind te leren omgaan met de manier van vragen. Cito toetst met de eindtoets op een heel andere manier dan de toetsen van de methodes. Dat kan bij kinderen zorgen voor verwarring. Het is ook jammer als een kind een lagere score heeft dan verwacht, omdat het niet voorbereid is op de hoeveelheid vragen en de manier van vragen. Een groot deel van de toets is begrijpend lezen/studievaardigheden. Ik denk dat dat iets is dat niet echt te trainen valt. Inzicht is namelijk best lastig aan te leren.... Ik vind het een goede zaak dat kinderen alvast wat voorbereid worden op wat ze tegen gaan komen in de toets. Het doel moet echter altijd zijn om met de toets aan te tonen wat het kind al jaren laat zien.
de kinderen doen toch 2 keer per jaar ook de periodetoetsen die zijn ook onderdeel van Cito. Dus de vraagstellingen zullen bij de eindtoets toch niet zo heel veel anders zijn.
maar dat bedoel ik dus ook...hier is het gelukkig ook niet zo moeilijk. Maar als ouder accepteer je toch niet dat jouw kind met 1 punt te weinig niet geaccepteerd wordt op de HAVO terwijl een kind van een school in dezelfde buurt zonder citoeindtoets wel geaccepteerd wordt??
Ik ga ervan uit dat scholen die die norm zo strak hanteren, ook niet mild zijn met leerlingen die geen eindtoetsscore hebben.
Dat is hier niet zo hoor. De hele klas van mijn oudste heeft de cito eindtoets niet gemaakt (en zo lang ik weet de schooljaren daarvoor de groepen 8 ook niet). Alle kinderen zijn gewoon naar de school gegaan waar ze heen wilden en waar de basisschool en ouders achter stonden. Hier hanteren ze alleen bij het gymnasium een lotingssysteem. Verder kun je op elke school geplaatst worden.