Toevallig zat ik hier gister ook over na te denken en zie ik nu dit topic. Leuk! Wat mij aan het denken heeft gezet is de aflevering van vorige week donderdag van de keuringsdienst van waarden over broodverbeteraar. Ik hou van brood, maar sinds het zien van die uitzending kan ik er eerlijk gezegd niet meer van genieten. Dus een mooi alternatief zou zijn om zelf brood te gaan bakken. Weet iemand of in de kant en klare mixen ook broodverbeteraar zit?
Durf het niet met zekerheid te zeggen maar volgens mij wel. Krijg op internet geen hele duidelijke ingredientenlijsten te zien. Als je zelf gaat bakken met meel van de molen bijvoorbeeld zit het er sowieso niet in. Er zijn veel leuke recepten te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Levine, uitdekeukenvanarden.nl
Wij bakken sinds een aantal maanden ons eigen brood in een bbm. De pakken broodbakmix halen we in Duitsland, daar kosten ze 85ct per kilo en daar bak je twee broden van. Ze hebben daar ook lekkere speltmix. Ik heb wel eens geprobeerd om met puur speltmeel een brood te bakken, maar ik kreeg er geen lekker brood mee. Maar in Dld zijn de broodbakmixen zo goedkoop dat ik dat ook niet hoef te proberen. Ik bak denk ik zo'n 3-4 broden per week (mijn man eet bijna geen brood). Het brood laat ik afkoelen en dan snijd ik het in plakken en vries ik het in. Gaat prima en je hebt altijd vers brood Goed idee van de broodverbeteraar Eriva, ik moet die aflevering nog zien. Ga zeker even opzoeken of dat in de kant en klaar mixen zit!
Recept van pizzadeeg ken ik niet helemaal vanbuiten. 400g meel voor wat brood, 4 eetlepels olie, ik geloof 280ml water en 1 theelepel droge gist denk ik dat het is. Bij elk broodmachine zit een boekje met recepten in. Je kan er zelfs confituur mee maken of brioches, noem maar op. Heel gevarieerd zo'n toestel! Als puur speltbrood niet lukt, je kan het altijd mengen met ander meel. Vb. 250g spelt en dan 250g wit meel of zo. Je kan eindeloos variëren! Invriezen is inderdaad geen probleem. Als brood afgekoeld is in een zak doen, goed dicht knopen en zo in de diepvries. Het uitstellen vind ik ook super handig!
Hier bakken we al 6 jaar zelf brood. Wat betreft kosten van electriciteit ed heeft mijn man het eens zitten berekenen (dus electriciteit, afschrijving, extra afwas voor maatbeker ed) en hij kwam op 90cent voor 1 groot brood. Wij doen elke avond apart meel, water, boter, gist, zout en suiker in het machine en dan hebben we elke ochtend vers brood. We bakken wel elke nacht (we zijn met 5 en komen toe met 1 groot brood per dag). Wel opletten met welk merk, wij hadden een Domo, maar die ging elk jaar stuk. Toen eens een vergelijkend warenonderzoek op internet gevoerd en daar kwam panasonic als de beste uit. En idd, die panasonic doet het nog steeds als een tierelier. Dus ik stem voor dit merk
DE tip voor hard worden. Als het afgekoeld is en je hebt er van gesneden en je wilt het nog wat bewaren, stop het terug in het bakblik en doe het deksel dicht. Zo blijft het mals (schoonzus me verteld, zij bakt al ongeveer 15 jaar zelf)
Broodmeel halen wij altijd bij de molen, of bij de welkoop. Heerlijk! Wat ook lekker is, is om s'avonds een witbroodje te bakken, in kleine stukjes snijden en dan kipkerrie/kruidenboter/etc erbij +glaasje wijn+goede film
Interessant topic. Ik wil ook weer zelf gaan bakken en was vooral nog op zoek naar ervaringen met bepaalde merken. Nu dus maar eens op Panasonic gaan zoeken!
Wij bakken sinds een maand of 6 ook ons eigen brood. We zijn met z'n tweeën. Ik bak dan een brood in maatje L (onze Panasonic kun je instellen op maat M, L of XL). Dat snijd ik doormidden en één van de twee doe ik dan in de vriezer. Met een half brood doen wij ongeveer 3 dagen, en op de 3e dag is het nog prima te eten. Ik doe meestal 300 gram broodmix voor bruin brood en 200 gram wit meel (en daarbij natuurlijk het water en boter/olie). Dan rijst het nog steeds even goed, het is minder zout en nòg goedkoper. Ik heb broodmixen geprobeerd van de AH en van de Lidl, werkt allemaal prima en smaakt heel goed. Wij hebben ook berekend dat we uiteindelijk goedkoper uitkomen, maar wij kochten wel wat duurder brood (van de vers afdeling van de AH) omdat we de rest niet lekker vonden.