Maar je kunt het ook omdraaien; in andere culturen is het heel normaal dat baby's van hand tot hand gaan, hier in Nederland is dat minder. Ik vraag me ook echt serieus af wat jij onder racisme vindt vallen? Generaliserend oke, maar racisme? Dat vind ik hier echt niet van toepassing hoor. Ik sprak laatst een aangetrouwd familielid van mijn man, zij is Surinaamse, en daar gaan de kinderen pas rond 22.00 uur naar bed. Nederland is gewoon erg van het ritme, regelmaat etc. Wij eten netjes om 18.00 uur en kleine kinderen liggen voor 20.00 uur op bed. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het bij ieder Nederlands gezin zo is, maar het is wel degelijk een cultuurverschil. Zo zie ik het ook bij baby's van hand tot hand geven. Ik denk dat andere landen en culturen daar best in verschillen.
Ja maar ik hoef hier niet over te discussiëren hoor. De opmerking die TS maakte ging over racisme en denigreren en dat vind ik hier helemaal niet van toepassing. Generaliseren prima, ik vind ook inderdaad dat Nederlanders verschillen m.b.t. kinderen opvoeden ten opzichte van andere culturen maar daar hoeft toch ook niets mis mee te zijn!? In Turkije krijgen ze ook andere dingen mee dan bijvoorbeeld in Amerika. Daarom zijn er ook cultuurverschillen. En ik vind dat Nederlanders anders omgaan met een baby van hand tot hand geven, dan andere culturen. En daarmee wil ik NIET zeggen alle Nederlanders. Ik bedoel gewoon gemiddeld genomen. En dit is geen racisme of denigreren. En ik wil daar ook niet mee zeggen, dat dat iets verkeerds is! Het is gewoon anders.
@niekepiek: ik had misschien wat duidelijker moeten zijn waarom ik refereer aan het racisme. Dit was neer gezet als spastisch gedrag van Nl vrouwen. Ik vind dus dat dit wel een vorm van racisme is omdat je je eigen cultuur/ ras daarmee boven een ander zet. (dus superieur aan die van, in dit geval Nl) En ik heb het geluk gehad dat ik in veel gezinnen welkom was/ben die een andere cultuur hebben. Ik vind dit echt heel echt fijn en leer hier veel van. Maar als ik wordt aangesproken op NL gedrag die spastisch is omdat wij onze kinderen te veel beschermen en/of niet rond laten gaan. Dan ja, vind ik dit erg raar want het is een mening van 1 persoon. Als je de reacties van andere moeders leest hier op het forum op mijn topic. En er vanuit gaande dat ze nl zijn..... Dan zit er niet zon veel verschil tussen de ene mening (wel kind rondgeven) en de andere (niet rondgeven). Hoe kan je dan beweren dat het bij een cultuur hoort... De meningen zijn letterlijk verdeeld... Dus nogmaals. Ik vind het op grond van je eigen bevindingen spuien van je mening in de bewoordingen spastisch gedrag van nl discriminerend. Maar goed. Ik merk dat een aantal mensen dit niet zo vind.
Maar het is niet zo dat ze jou daar persoonlijk op aan sprak. Ze zei zelfs met alle respect. En waarschijnlijk is het voor haar ook raar want ze is dat niet gewend vanuit haar cultuur. Net zo goed als dat jij niet kunt begrijpen dat er mensen zijn die hun baby bij jan en alleman op schoot zetten. En dat ik niet kan begrijpen dat kleine kinderen altijd pas om 22.00 uur naar bed gaan. Maar dat wil niet zeggen dat die opmerking racistisch is. Ik vind het eerder gewoon een kwestie van een cultuurverschil en elkander daarin niet begrijpen. Maar ik snap wel dat spastisch niet zo'n handige uitdrukking is geweest.
@Niekepiek: Ik denk dat we een gedeelte wel hetzelfde erover denken. Toch blijf ik het met sommige dingen oneens met je zijn. (eh, sorry voor de niet al te goede nl zin.... gehehe) Maar dat mag! Vond het een "fijn gesprek". Moeten er meer zijn zo in de wereld! Maar ik hou het hierbij m.b.t. deze discussie (cultuur/discriminatie e.d).
Prima, is ook helemaal niet erg dat we het over sommige dingen oneens zijn. Ik snap jou nu ook iets beter na je vorige uitleg. En ik denk inderdaad dat we niet zo heel verschillend denken. Ik probeerde de opmerking van mijn voorganger alleen iets te nuanceren, omdat ik het zelf ook zo zie (behalve dan het spastische gedeelte). En nogmaals, ik bedoel er helemaal niet mee dat ik het "slecht" vind om je baby niet van hand tot hand te geven. Dat jij jezelf daar niet prettig bij voelt is heel logisch en helemaal niet raar!
Ik pakte onze dochter gewoon weer terug van oma en zette haar dan weer bij mij neer of bij mijn man en zei gewoon van zullen we haar eerst even laten wennen aan dit alles, dan zien we zo weer verder. Maar gelukkig gaf mijn dochter heel goed aan bij wie ze wel wou zitten en bij wie niet want dan begon ze oorverdovend de krijsen. En als ze er genoeg van had dan gingen haar armpjes omhoog en begon ze te huilen want dan wou ze weer naar papa of mama toe, niet iedereen vond dit leuk maar daar had/heb ik echt lak aan het is mijn kind en niet die van iedereen.
Dankjewel voor jouw uitleg, je haalt me de woorden uit mijn mond. Beste TS: ik verbaas mij erover dat je als een racistisch iets opvat. Generaliserend, oké. Maar racistisch, hoe verzin je het. Nu moet ik inderdaad toegeven dat spastisch geen juiste woordkeuze is geweest. Dat komt misschien ook fel over waarvoor mijn excuses. Blijf van mening dat de meeste Nederlandse vrouwen zeer beschermd zijn over hun kinderen en dat het niet normaal is als je op bezoek gaat bij zelfs je nicht of schoonzus of vriendin dat je even de kleine beet mag houden. Dat is gewoon iets wat mij opvalt. En daar mag ieder verder zelf van vinden wat hij of zij wil.
Ik vind je helemaal geen over beschermende moeder hoor het is juist jou taak om je dochter te beschermen ook tegen te veel prikkels je kan zelf het beste inschatten of het te vermoeiend voor haar is een teveel indrukken. Hier juist een kleintje die ssuper eenkennig is. Probeer juist op verjaardagen hem uit te dagen contact met anderen te maken maar heeft het echt nodig eerst een half uur iedereen te observeren voor hij los komt. Ook veel enthousiaste grootouders die hem graag direct overpakken maar niemand wil een pruillip en krijsend kind op schoot dus al snel duidelijk gemaakt dat met wat geduld hij veel gezelliger is en uiteindelijkook lekker voor hun Ik zeg volg je kind een jammer voor iedereen die daar geen begrip voor heeft
Ik vind een baby/dreumes vaak zo'n openbaar bezit. Je kruipt als volwassenen toch ook niet bij elkaar op schoot? Waarom zou een kindje dan wel bij jan en alleman op schoot moeten zitten? Ons meisje, nu half jaar, was in begin ook snel overprikkeld. Ik hield haar zoveel mogelijk bij me, of bij papa op schoot. Bij de opa's en oma's zit ze wel regelmatig, want ik vind het belangrijk dat ze een goede vertrouwensband met ze op bouwt. Maar ze kent mijn ouders beter dan schoonouders, de mijne passen namelijk regelmatig op/komen vaker langs omdat zij al met pensioen zijn en mn schoonouders niet. Gelukkig heb ik niet van die bezitterige (schoon)ouders en rest van familie is ook niet zo van "hier met dat kind!". Laatst hadden we een nieuwjaarsborrel met schoonfam. Zag er als een berg tegen op, al die drukte, zoveel mensen. Maar onze dame had het reuze naar haar zin. Heeft tussendoor wel even half uurtje in kinderbedje op slaapkamer van schoonouders gelegen om even te relaxen, maar ze vond het heerlijk om bij de verschillende familieleden op schoot te zitten. Vond het zelf ook wel even lekker, dat iemand anders haar bezig hield, hihi. Ben namelijk thuisblijfmoeder, dus ben 24u per dag met haar bezig. Als ik jou was zou ik gewoon je gevoel volgen, welke fam. of vrienden vertrouw jij met je kleine? Vaak merk je aan je uk al of die een bepaald persoon mag of niet. En nogmaals, je kindje is geen openbaar bezit, als jij niet wil dat ze als een soort object de hele kring door gaat, dan gewoon lekker niet. En over jaloerse mensen moet je je al helemaal niet druk maken!
Ik snap niet zo goed waarom het willen vasthouden van een kindje gelijk staat aan dat het kindje openbaar bezit zou zijn ... Dat familie mijn kindje wil vasthouden komt echt niet doordat ze het als bezit zien, gewoon omdat ze het leuk vinden om met mijn kindje te spelen en knuffelen! Bezit heeft er helemaal niks mee te maken voor ons? Ik wil het beste voor mijn kind, maar mijn familie ook hoor! Als zij zien dat dl het zat is dat accepteren ze dat, maar bewust mijn kind niet laten knuffelen met familie dat komt niet eens in me op!
Ik vind het ook heel vervelend. Nu trouwens minder omdat ze zelf goed kan aangeven als ze het zat is. Onze regel is overdag prima tot ze het zat is of ik het genoeg vind voor haar. Savonds de eerste maanden niemand. Nu hooguit 1 iemand die haar minimaal 15 minuten vasthoud. Ze werdt daar knettergek van en slaapt dan niet meer snachts. Wij zitten ermee en die lieve familie ligt allemaal op 1 oor te ronken. Dus niet gek. Maar ik heb er wel moeite mee hoor mijn grens dan aan te geven. Ik liet het al gauw gebeuren en zat er dan wel van te balen. Volgens mij door de hormonen kon ik er dan niets van zeggen. Heb mn man de opdracht maar gegeven er op te letten.
Inderdaad, ik denk trouwens ook dat het wel cultureel bepaald is, overigens betekent dat niet dat alle vrouwen in Nederland zo zijn en ook niet dat de nederlandse cultuur de enige is die zo is. Ik herken mezelf (als nederlandse) er helemaal niet in. Mijn zoontje gaat van hand tot hand als hij zich goed voelt en vrolijk is. Is denk ik juist heel goed voor hem. Als hij ziek of moe is, hou ik hem bij mij. Dat respecteren mensen dan ook, want ze weten dat er dan iets aan de hand is. Gelukkig is hij meestal heel vrolijk. Ik hou hem zelf ook heel veel bij me, ik draag hem veel, hij slaapt in een cosleeper en nooit alleen. Minder 'typisch Nederlands' dan dat hij op zijn eigen kamer hoort, maar toch een vrij grote groep die het zo doet. Als opvoeding al niet meer cultureel bepaald is/mag zijn, wat dan wel?
Lijkt me lastig, helemaal wanneer je ziet dat je kindje het niet fijn vindt. Maar dat laten ze natuurlijk ook wel merken met huilen (en ik neem aan dat ze dan wel stoppen met het kringetje rond gaan?) De familie bedoelt het goed, en zullen zeker het beste voor hebben met hun nieuwe fam. lid. Bij de neefjes en nichtjes kun je misschien (helemaal wanneer ze nog niet zo oud zijn) het wel aangeven. Dat de baby nu moe is. Of dat ze haar handje mogen vasthouden, iig niet zelf op schoot. Ik zelf heb er weinig moeite mee. Helemaal bij de fam. van mijn vriend gebeurd dat veel. Echt op z'n Afrikaans. Ik heb vooral moeite met vreemden, ik vind het verschrikkelijk als iemand ongevraagd aan mijn kind komt. Zaten we een keer in de bus, een vrouw (heel vriendelijk hoor, maar zo onhygiënisch) ging met haar vinger die er echt megavies uitzag (leek op jodium gemengd met haar wond) aan Lino z'n gezicht zitten. Aaarghh ik was te laat, want mensen zijn vliegensvlug als ze weer eens een schattig kindje zien. Jakkk!
Oow en over het racistische, dat vind ik echt totaal niet. Het is meer iets wat met de cultuur te maken heeft. Ik zit midden in 2 totaal verschillende culturen. Ieder doet het op zijn manier. De Afrikaanse kant hier zijn veel uitgelatender, tonen meer emoties, zijn gemakkelijker met kinderen, maar kinderen zijn ook echt hun alles. Hun familie, hun bloed. Lino is mijn kind, ik ben zijn moeder. Maar als we op een verjaardag van een fam. lid van mijn vriend zijn en hij heeft een poepbroek vragen ze niet aan mij; wil je hem even verschonen (als hij bij hen op schoot zit). Dan pakken ze gewoon een luier en doen het. Prima toch Ze dansen en zingen met ze. Fam. van mijn kant vind Lino ook helemaal geweldig, meer op de Hollandse manier een knuffel geven, liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen, woordjes leren, even in de box leggen, rustig bij opa op schoot. Heeft hij gepoept bij hen, dan is het antwoord verschillend. Of ze vragen aan mij of ze hem even moeten verschonen of ze zeggen aan mij goh hij heeft gepoept (zo van maak je hem even schoon) Ieder op zijn manier, en bij allebei de families is Lino even graag
Bij de oudste was het geen punt. De hele kring rond ging me wat ver, maar hij werd wel bij verschillende mensen gezet en vond dat prima. Nu merk ik aan de jongste dat hij wel moeite heeft met drukte. Dus laat ik hem liever alen bij mij of mijn man als er veel visite is, of als we in een vreemd huis zijn. Vandaag nog verjaardag van de oudste gevierd, maar meteen duidelijk gemaakt dat baby last krijgt van teveel prikkels. Op het einde toen iedereen was vertrokken nog wel even bij oma op schoot. Ieder kind is anders en iedere familie is anders. Blijf bij je eigen gevoel erbij. En maak het je omgeving duidelijk. Is er iemand echt teleurgesteld, stel dan voor om eens apart af te spreken, zodat ze in alle rust even met baby kan knuffelen.
Ik vind een verjaardag op zaterdag of zondagmiddag realistischer dan verwachten dat kleine kinderen vrolijk mee kunnen doen op een avond verjaardag. Die moeten dan idd eten en slapen.
Ik heb niet alles terug gelezen.. Maar ik vind het ook vervelend als onze kleine meid de hele kring rond gaat. Ze is af en toe eenkennig.. Ik vind het vervelend als ze dan van hand tot hand gaat en zeker als ze huilt. Sommige tantes en zeker de oma's proberen ze dan te troosten, wat meestal niet lukt.. Ik voel me dan vaak bezwaart om te vragen dat ze ze maar aan mij moeten geven, zodat ik ze kan troosten. En ze is dan ook vrijwel meteen stil. Mijn zus heeft ook 2 kleintjes, die gaan wel vaak van hand tot hand in de familie.. Zij vinden dit niet erg en de kindjes vinden dit zelf ook prima. Maar als wij dan samen op een feestje zijn, heb ik vaak wel het idee dat ik erop wordt aangekeken dat onze kleine meid niet graag bij een ander op schoot zit.