Een vraag voor een vriendin van mij. Ze heeft me vanmiddag iets verteld waarvan ik me afvraag of dit mogelijk is. Zij heeft met ex een vennootschap gehad waarin leningen zijn afgesloten door haar ex. Nu ze uit elkaar zijn stopt de samenwerking ook. Haar ex wil dat hij aansprakelijk is voor de schulden en zij nergens meer voor aansprakelijk gesteld kan worden. De bank zegt akkoord te zijn, maar kan dit wel??? Ik dacht namelijk dat je altijd aansprakelijk blijft voor de schulden die er tijdens een vennootschap zijn ontstaan. Weet iemand dit, of eventueel tips waar zij nog op kan letten? Er gaat voor haar nu veel veranderen en ze solliciteert zich helemaal suf, maar het valt niet mee nu. Ze heeft ook geen recht op ww met een eigen zaak. Waar kan zij informatie krijgen over de dingen waar ze recht op heeft? Mijn man en ik willen haar zo graag helpen maar helaas kunnen wij dat ook niet financieel dus ik wil haar alle andere hulp bieden die er maar is.
Dat is een beetje afhankelijk van welke rechtsvorm. Als ze een BV hadden en ze waren beiden DGA, dan vallen de schulden in de vennootschap en kan volgens mij de ene DGA de andere uitkopen. Bij een VOF zijn beiden aansprakelijk (DGA = Directeur GrootAandeelhouder ). En Nederland is geen paradijs voor mensen die het proberen met een eigen bedrijf. Mijn man heeft ook geen ww gehad, het enige waar ze voor in aanmerking zou kunnen komen is bijstand, maar dan moet ze naar de sociale dienst gaan.
Ze had het over VOF. Hij zegt een brief van de bank te hebben ontvangen met akkoord dat alleen hij aansprakelijk is. Sociale dienst inderdaad, maar volgens mij is dat max. 700,- wat ik ooit eens heb vernomen. Daar kun je toch helemaal niet van leven? De vaste lasten alleen zijn al meer.
Bijstand is minimum salaris volgens mij, maar zitten dan ook nog wel aanvullende bijstand etc mogelijkheden bij.
Bijzonder ... ik denk dat de belastingdienst daar anders over gaat denken hoor ... VOF is beide partners aansprakelijk ...
Zo dacht ik het ook altijd inderdaad, beide aansprakelijk. Kan dat ook nog ja? De leningen lopen bij de bank namelijk. Stel dat die brief er echt is van de bank en ze ondertekenen deze allebei kan het dan alsnog dat de belasting daar moeilijk over gaat doen?
Je kan informatie krijgen bij de gemeente, team werk en inkomen. Vraag een gesprek aan over de situatie. Mijn schoonouders hebben ook al een plan uitgezet voor als de ww van mijn schoonvader afloopt en hoe te handelen met het huis en de ontslagvergoeding. Ze hebben ook een deel besproken met de notaris. Ik hoop dat ze nu weer gelijk open staan voor een gesprek, mijn man en ik moesten de vier weken afwachten terwijl onze situatie ook niet normaal is...ze hadden er voor die vier weken geen boodschap aan.
Bij de sociale dienst van de gemeente van inschrijving. Meestal gewoon in het stadskantoor, en dan bij de balie vragen om een afspraak (kan natuurlijk ook telefonisch een afspraak maken) het meeste kun je ook op internet terug vinden (bij mij wel althans). Wat ik zo weet is dat je bijstand hebt, aanvullende bijstand (ook bij lage ww), tegemoetkomingen in bepaalde kosten (zoals school voor de kinderen etc) en via stichting leergeld en vergelijkbaar voor sport etc. Kwijtschelding van bepaalde belastingen. Hou er overigens wel rekening mee dat een eigen huis ook gezien kan worden als eigen geld. En je moet bij bijstand eerst evt vermogen 'opeten'! Ik heb er uiteindelijk geen gebruik van hoeven maken, maar misschien heeft ze er iets aan.
Zolang de VOF bestaat, is er een belastingplicht. Dan kan de bank wel zeggen dat het prima vinden, de belastingdienst zal indien er alsnog belastingschulden zijn, alsnog bij beiden aankloppen. De wet is daar erg duidelijk in. Die zullen geen nota nemen van een brief van een bank. Ze zal dus officieel uit moeten treden bij de VOF, maar daar weet ik te weinig van, dus het lijkt me zaak om even onafhankelijk advies in te winnen daarover en niet de woorden van een ex en zijn bank daarover blind aannemen. De schulden gemaakt tijdens hun samenwerking daar zal ze wel aansprakelijk voor blijven volgens mij.
Informatie halen bij zelfstandigenvereniging zoals unizo ofzo. Die kunnen op al deze vragen antwoorden. Ivm financiele kan ik enkel maar denken aan ocmw (moet je nadien wel terugbetalen). En zo snel mogelijk werk vinden uiteraard.
Bedankt voor jullie antwoorden, ik ga ze zeker aan haar voorleggen. Nu is het wel zo dat haar ex op eigen voet verder gaat. Van een vof naar een eenmanszaak. Ik weet niet of dit nog verschil maakt ergens in.
Misschien dat de bank de leningen wil overzetten op naam van de eenmanszaak? Hij zal de bankrekening moeten wijzigen en de bank zal bij akkoord een nieuwe kredietovereenkomst moeten maken op naam van de eenmanszaak, ondertekend door haar ex. Hiermee wordt hij alleen aansprakelijk voor de leningen bij de bank. Als de bank hier geen akkoord voor geeft, dan heeft hij misschien daar toegezegd alles zelf te betalen. Het zal de bank een zorg zijn wie betaald. Je bent immers beide voor 100% aansprakelijk. Als er maar betaald wordt. Stel dat hij daar niet aan zal voldoen, dan komen ze daarna echt nog wel bij je vriendin lijkt me. De bank is niet gek.
Volgens mij blijf je verantwoordelijk voor de schulden die tijdens de samenwerking zijn ontstaan. Mogelijke schuldeisers zullen het bij haar gaan zoeken. Maakt niet uit wat je doorvoor op papier zet en of de bank ermee akkoord is. Op zich ook wel logisch je stapt samen ergens in met de daarbij behorende regels. Stel dat je heel vals wilt zijn ontrek je al het kapitaal en zet dit op naam vd vertrekkende partner. Daarna laat je de boel failliet gaan. De schuldeisers kunnen dr dan naar fluiten.
Als je in een vof zit ben je beide aansprakelijk voor de schulden die zijn aangegaan. Wat ik me nog wel kan voorstellen is dat (wanneer alles hetzelfde blijft) de bank heeft gezegd dat zolang de schulden worden afbetaald door haar ex, de bank niet bij je vriendin zal aankloppen. Echter, wanneer de ex niet aan zijn betalingsverplichting voldoet zullen ze gewoon bij je vriendin aankloppen.
Bedankt voor alle reacties. Mijn vriendin heeft de brief. Ik ga morgen hier de tekst plaatsen, ik hoop dat jullie er dan even naar willen kijken.
Dit staat in de brief: Afstand vorderingsrecht Mevr.... Thans wonende te......(hierna,te noemen u of aanvrager) heeft zich (tezamen met anderen) als hoofdelijk aansprakelijke jegens,de (rechtsvoorganger van de ) bank blijkens akten respectievelijk dd 10 november 2003 ,8febr 2010 en 6 sept 2011 heeft verbonden terzake van het verstrekte krediet(en) in rekening courant thans groot ..... Aanvrager heeft de bank verzocht als hoofdelijk aansprakelijke voor het krediet te worden ontslagen. De bank verklaart jegens aanvrager afstand te doen van haar vorderingsrecht uit hoofde van het krediet. Mevrouw.....verklaart tegelijktijdig geen aanspraak meer te maken op enige financiele vergoeding/verplichtiging van de heer...... En dan staat er nog onder....door t ontslaan van mevr.......uit haar hoofdelijkheid is er geen sprake meer van een vennootschap onder firma. U bent hiervan op de hoogte. Ik wil u vragen uw eenmanszaak bij de kvk te laten inschrijven,en ons te berichten wanneer dit heeft plaatsgevonden. Wij zullen dit dan in onze systemen verwerken. Gelieve voor een spoedige inschrijving zorg te dragen. Willen jullie hier eens naar kijken?
Alimentatie is er niet. Zoon is al meerderjarig en woont niet meer thuis. Hij heeft ook in deze vof gezeten maar is er al 7 jaar zo ongeveer uit.