Ik probeer de laatste tijd zoveel mogelijk gezond te eten en koken, dus nu ben ik zoek naar recepten van basisgerechten, maar dan zonder de pakjes en zakjes. Wie van jullie kookt er zonder en vooral hoe? Dus de "simpele" gerechten zoals macaroni, nasi, ovenschotels, wokgerechten... Als ik die maak pak ik standaard pakjes met kruidenmix, of bij de wokschotel die flesjes woksaus, maar dat moet toch ook anders kunnen? Wie o wie helpt deze kookkluns een beetje op weg?
Kijk eens op lekkerensimpel.com Daar haal ik ook wel veel recepten vandaan. Voor macaroni pak ik gewoon gehakt, italiaanse groente of zelf groente snijden, tomatenpuree, tomatenblokjes, italiaanse kruiden en voor de rest gewoon naar smaak kruiden. Je moet er eigenlijk gewoon voor zorgen dat je genoeg kruiden in huis hebt Daar kun je heel veel mee.
Grotendeels wat hierboven staat. Zorg ook altijd voor knoflook en uien in huis voegt ook echt smaak toe in een saus. In mijn kruidenkastje staat wel 15 verschillende kruiden potjes (als het niet meer is)
Jamie Oliver heeft ook superlekkere recepten op zijn website staan voor oa tajine en moussaka. Ik gebruik dit recept altijd voor een heerlijke vegetarische lasagna: De lekkere vegetarische lasagna | Pink Bullets Als je gewoon het gerecht googled wat je graag wilt kan je veel recepten vinden en dan kies je gewoon datgene wat je het lekkerst lijkt of je combineert tot je eigen perfecte recept. Ik zou ook zeker zoals de dames hierboven al zeggen investeren in je eigen kruiden en specerijen en altijd knoflook, ui en eventueel verse gember in huis hebben. Succes en veel plezier ermee! Het is heel voldoenend om je maaltijd helemaal zelf gemaakt te hebben
O, en bij het recept voor de lasagna vervang ik de 2 blikjes tomatenpuree door 1 blikje tomaten op sap (vind ik lekkerder) en de geitenkaas (die lust ik niet) door mozarella. En het is veel makkelijker om de aubergine in de oven te bakken ipv in de pan, want dat kost eeuwen en liters olie! Gewoon in een ovenschaal met wat olie eroverheen (borstelen met een kwastje bijvoorbeeld) tot ze goudbruin zijn en klaar is Kees!
Inderdaad wat de anderen zeggen. Zelf kruiden toevoegen, tomatenblokjes/gezeefde tomaten gebruiken bij pasta. Karin Luiten heeft een leuk kookboek geschreven: Koken met Karin zonder pakjes en zakjes. Sluit perfect aan bij je vraag www.kokenmetkarin.nl
Ik gebruik nooit zakjes en pakjes. Wel kant-en-klare bouillon. Zoveel mogelijk verse groenten. Recepten haal ik overal en nergens vandaan. Allerhande, kookboeken, internet etc. Je zou eens moeten weten hoe simpel het is om vers te koken. Je moet er alleen wel wat meer voor snijden. Ik heb ook een hele voorraad kruiden. Tijm, oregano, rozemarijn, basilicum (vers), peterselie (vriezer of vers), selderijblad (vriezer of vers), munt, salie, nootmuskaat, kaneel, gember (vers), knoflook (vers), chilipoeder, paprika, kerrie, koriander, komijn, karwei, kruidnagel, laurier, kurkuma. Maar ik zou niet zomaar lukraak kruiden in huis halen. Begin bij de recepten en haal die kruiden in huis. Dan bouw je vanzelf voorraad op. Als je de smaken eenmaal een beetje kent kun je zelf wat gaan variëren.
Hier een paar recepten om eens uit te proberen! Gebraden kip in roomsaus Braad kip (kippenpoten, -karbonades of dijen vind ik het lekkerst) aan in boter (ik zweer bij Croma). Peper en zout erop strooien. Na plm. 15 minuten braden (soms omkeren), zet je het vuur laag en gooi je er een paar tenen knoflook, een gesnipperd uitje en een paar blaadjes laurier bij en een goed glas water. De kip hoeft niet helemaal onder te staan (liever niet!!), maar net genoeg om het niet te laten uitdrogen. Als je in het hapjespan maakt, kun je de deksel erop doen om te voorkomen dat het uitdroogt. Na ongeveer een half uur sudderen kun je er room (ik vind room culinair fijn) bij gooien. Oppassen dat je het vuur laag houdt, anders gaat de room schiften. Naar smaak nog peper, zout en peterselie toevoegen, de blaadjes laurier er even uitvissen en klaar! Is erg lekker bij pasta, maar ook bij gebakken aardappeltjes en groenten. Soort van roti kip Wederom kip aanbraden in een braadpan met deksel en kruiden met peper, zout en flink wat kerriepoeder. (naar smaak hot curry of gewone) Ondertussen aardappelen schillen en sperziebonen doppen. Als de kip ongeveer een kwartier bakt, onderzetten met water, blokje kippenbouillon toevoegen en de aardappelen (in stukken gesneden) erop leggen. Deksel op de pan en wacht tot het water aan de kook is. Gooi dan de sperziebonen op de aardappelen en laat het geheel nog plm. 20 minuten koken. Als de aardappelen en boontjes gaar zijn, is het klaar. Roti (pannenkoekjes) erbij kopen bij de toko en smullen maar! Ovenschotel (bijgerecht) Aardappelen in dunne schijfjes snijden. In een kom room of water (afhankelijk wat je lekker vindt, of hoe vet het mag zijn ) mengen met nootmuskaat, zout, peper, zakje soepgroenten (of welke groenten dan ook. Prei, wortel, courgette en paprika doen het bv goed) en geperste knoflook door elkaar mengen. Aardappelschijfjes erdoor roeren. Het geheel (niet te nat!) in een ovenschaal doen en bedekken met geraspte kaas en ongeveer een uurtje in de oven op 180/200 graden. Ideale manier om groenten te verstoppen en lekker bij elk stukje vlees of vis. Eet smakelijk!
Check! Alle kruiden die je opnoemt staan in mijn keukenkastje, kook heel graag speciale recepten, dus heb wel een aardige stash aan kruiden opgebouwd maar ik wilde nu dus eigenlijk ook de simpele gerechten zonder pakjes maken, dus net wat mamaG al zei, macaroni is gewoon simpel, tomatensaus met italiaanse kruiden enzo... maar ik zou het graag uitbreiden, dus ook voor de nasi, wokgerechten, voor alles eigenlijk Op de site lekker en simpel staat iig al een kruidenmix voor bami!
Als je eten uit pakjes lekker vind he, kijk dan voor de grap eens op de achterkant van zo'n pakje... Gebruik dan kruiden uit je eigen keuken, soms ook wat bloem, en voila je maakt het zo na (zelfs lekkerder omdat je de smaken zelf bepaald)... Tis zo simpel
Voor nasi: Kook in de ochtend al de rijst zodat die mooi droog is. Fruit teentje knoflook en ui. Gooi dan de rest van groentes erbij die je lekker vind. Hier meestal paksoi en champignons. In een andere pan twee eieren bakken en die daarna in reepjes snijden. Als de groente goed gebakken is een kipboullionblokje erin verkruimelen. Peper en zout nog een beetje erbij soms doe ik er ook paprikapoeder bij. Dan een scheut ketjap en vissaus erbij. Dan de rijst en het ei erbij. Dit nog ff doorbakken Niet de originele versie maar wel erg lekker. En verder googele staat vol met recepten. Als is het soms lastig de goeden van de slechten te onderscheiden. Wat ik raar vind is dat er heel veel recepten? Waarbij je ook een pakje moet gebruiken
Bami: Bami koken volgens verpakking Lekker veel groente wokken Blokjes ham maken en die erbij in de wok met een lepel citroensap en twee lepels ketjap manis. Op smaak maken met vijfkruidenpoeder (zonder zout) Even proeven anders van alles wat extra. Bami erdoor roeren en klaar. Is echt heerlijk!
Is pesto uit een potje ook goed? Das maar een beetje smokkelen, toch? Dan heb ik nog een hele lekkere en snelle pasta: Deze is nl. fijn: Grand'Italia - De beste combinatie met je dagelijks leven Kip in stukjes snijden en in een pan met olie bakken. Ondertussen pasta koken. (vorm naar keuze, maar spaghetti en penne doen het goed bij deze) Rode paprika in reepjes snijden. Vuur lager zetten en pesto, paprika en evt verse basilicum aan de kip toevoegen. Pasta afgieten (altijd een soeplepel kookvocht aan de pastasaus toevoegen voordat je afgiet!) en bij de kip in rode pesto gooien. Opdienen en naar smaak verse rucola en evt een pijnboompitje toevoegen. Echt heel snel en heel lekker! Je kunt ipv de kip ook grote garnalen gebruiken en dan ipv rucola zeekraal. Ook lekker!