Hallo dames, Mijn zoontje is bijna 9 maanden en we hebben een moeilijke start met hem gehad; vroeggeboorte door hellp-syndroom. En hij heeft zelf last van KMA en reflux, al gaat dat met medicatie en speciale voeding hartstikke goed. Laatste tijd minder aandacht besteed aan (bij)voeding en meer aan het vinden van een goed ritme en het leren slapen overdag wat altijd een drama was. Dit gaat nu eindelijk ook goed. Meneer heeft al opvolgmelk (nutramigen 2) maar zit nog wel op 5 flessen. Op dit moment heb ik dit schema: 08.30/09.00 Fles 190/6 + 6 scheppen pap 10.30 Zelfgemaakt fruithapje (slapen) 13.00 Fles 190/6 + 1 schep JBPM 14.30 Tussendoortje met water (slapen) 17.00 Fles 180/6 (of 150/5) + 1 schep JBPM 18.30 Half groentepotje (olvarit) 20.00/20.15 Fles 210/7 + 2 scheppen rijstebloem (slapen) De fles van 17.00 doe ik soms al minder wanneer hij lang geslapen heeft. Ik neem aan dat dit ook de fles is die ik kan afbouwen. Maar hoe en wanneer? Mijn zoontje drinkt elke fles tot op de laatste druppel leeg, hij zal nooit iets laten staan . Dus dit is voor mij nog nooit een graadmeter geweest. Ik ben pas net begonnen met het geven van brood, ik geef dit nu nog in kleine hoeveelheden als tussendoortje om te proberen. Moet ik wachten met het afbouwen van de fles tot hij een boterham kan eten? Of kan ik bijv. ook de groente iets eerder doen en dan een heel potje? Wie heeft er tips? Eind deze maand moeten we ook weer naar de kinderarts, daar zal ik het zeker ook overleggen maar ben benieuwd naar jullie ervaringen of tips.
Hem dan eerst de groenten geven en dan daarna pas de fles? 17.00 is een mooie tijd voor het avondeten nl. En dan kijken of hij daarvan alles lust ipv een half potje. Is dat een groentenpotje zonder aardappel of rijst enzo? Zo ja dan dat zelf erbij doen daar heeft hij ook wel de leeftijd voor en langzaam ook vlees introduceren als jullie dat willen geven. Dan heeft hij automatisch minder plek voor de fles. Als je zelf ook een fruithapje maakt probeer dan ook eens de groenten. Zeker als hij 9 maanden is dan komt met de pot mee eten ook steeds dichterbij.....
Hij krijgt de 6+ maanden potjes waar alles al in zit, hij lust hier elke smaak wel van met en zonder vlees. Omdat in de 8+ maanden potjes harde stukjes zitten wil hij dat niet eten (ik vind ze zelf ook te hard), daarom ben ik ook al begonnen met zelf hapjes te maken. In tegenstelling tot het fruit, wil hij dit echter nog niet eten. Maar ik blijf zeker proberen en tot die tijd misschien wat meer aanbieden, eens zien hoeveel hij lust. Ik heb de fles van 17.00 vanmiddag weer wat kleiner gemaakt (150/5) en hij was er tevreden mee, dus misschien zo langzaam afbouwen en meer warme hap aanbieden eerder op de avond. Wanneer hij straks een boterham kan eten met daarna de fles van 13.00 iets later, maakt het de middag ook weer minder lang natuurlijk..
Je zou om 12-13.00 een bord pap kunnen maken..dit vult lekker..dit wordt later dan de boterham Idd om 1700 eerste volle warme hap en daarna yoghurt oid voorzover dat kan En dan zijn fles om te slapen Nutramigen verteert sneller, kindjes zller eerder honger hebben. Maar je kind zal het ook zelf aangeven En zelf de groentehapjes maken. En kijken hoeveel hij ervan eet, de mijne 7 mnd eet nu een flinke portie echt meer dan een potje...en wil daarna nog ( krijgt ie niet, want krijgt 2 uur later slaapflesje)
Echt zelf hapjes maken. Hoe langer je de potjes blijft geven, hoe moeilijker het wordt om af te leren. Vers vult meer. En ik zou je aanraden te stoppen met rijstebloem. Dan blijft er ruimte over voor de normale pot.
Hoe doen jullie dat dan, als je wilt toewerken naar het kind met de pot mee leren eten. Wij zelf eten namelijk pas rond 18.15 uur, dan is 17.00 weer veel vroeger. Of kan ik dit op een later moment wat meer gelijk trekken? Toetjes zijn nog geen optie vanwege koemelkallergie en rijstebloem gaat op dit moment nog door de laatste fles vanwege vulling maar vooral omdat hij anders 's nachts veel ligt te spugen. Maar de hoeveelheid is al aardig minder geworden. Tja wat dit soort dingen betreft sta ik echt een beetje blanco in het moederschap.. ik had vrijwel geen ervaring met kinderen dus nu moet ik alles maar uitvogelen en overal hoor en lees je nu eenmaal weer wat anders. Het meeste is zelf wel uit te vogelen, maar wat advies is toch wel eens prettig. Dank jullie wel voor het meedenken!
Soya toetjes kan toch wel? Heb geen ervaring met koemelk allergie maar die van mij hebben een lactose intolerantie en die eten soya toetjes.
Dat is natuurlijk inderdaad een optie. Het is ook niet gezegd dat hij last blijft houden van de KMA, volgens mij wil onze kinderarts over niet al te lange tijd ook een provocatietest doen om te zien hoe het nu is. Laatst, alhoewel ook weer bijna 2 maanden terug, zaten we door een fout van de apotheek even een dag zonder de juiste voeding en moest ik wel 'gewone' uit de winkel geven.. toen was het wel gelijk mis.
Wij hebben zeker tot ze 1,5 was dus om 17u gegeten. Als ze dan nog op het kinderdagverblijf was dan gaven we een bakje eten mee. Zeker doorzetten met zelf maken!
Zelf eerder eten gaat hier in elk geval niet. Ik heb vanavond in ieder geval zelf weer wat klaar gemaakt en het kostte de nodige moeite maar ik heb enkele happen naar binnen gekregen. Nu maar stug volhouden dus. Uit de hakmolen komt het ook wel wat grover van structuur dan uit zo'n potje, maar fruit wat hij op dezelfde manier krijgt vindt hij dan geen enkel probleem dus hij kan het toch echt wel hebben haha.
Wij eten geen toetjes, hooguit soms wat fruit, dus dat probleem hebben we nooit gehad Hier hebben ze vanaf het begin met de pot meegegeten (KEA en borstvoeding), heel simpel, als ik iets at, bood ik kind ook iets aan. Potjesprut hebben we nooit gegeven. Als het qua tijd beter uitkomt dan zou je de warme maaltijd ook tussen de middag kunnen geven, of gewoon samen tussen de middag warm eten. Dan krijgt papa gewoon in de avond wat je over hebt van de lunch. Ik zou niet malen of pureren, hij is 9 maanden, gewoon prakken zou echt voldoende moeten zijn. Maak gewoon de flessen kleiner en kijk hoe hij reageert.
Eigenlijk tot de conclusie gekomen dat ik vooral zelf bang ben om af te bouwen, uit 'angst' dat hij 's nachts niet goed doorslaapt. Nadat hij de eerste maanden een echte huilbaby was zit die stress er nog heel diep in! Vanmorgen dus besloten om vandaag zijn schema te veranderen en gewoon maar te kijken hoe het gaat. Als ik eerlijk terugkijk heeft hij nooit moeilijk gedaan wanneer ik hem ineens iets anders gaf. Omdat hij 's ochtends al pap krijgt ga ik het fruithapje omwisselen met het tussendoortje en tussen de middag een boterham proberen. De fles van 17.00 laat ik weg en dan kijk ik gewoon wanneer hij honger krijgt, dan krijgt hij het (zelfgemaakte) avondeten. Gewoon maar even zien hoe hij dan hiermee de dag (en nacht) doorkomt, zegt moeders vol goede moed.
Je kan ook nog na het avondeten een klein flesje geven dat hebben wij heel lang gedaan omdat ze weinig dronk en ook geen toetjes kon eten ivm kma en ze anders ook niet aan de aanbevolen hoeveelheid flesvoeding kwam.
Bedankt voor de tips allemaal. Vandaag is in ieder geval goed verlopen. Dit schema aangehouden: 08.30 Papfles 180/6 10.00 Soepstengel + water 50cc (slapen 1,5 uur) 12.45 halve boterham met halvarine 13.15 Fles 180/6 15.45 Fruit (slapen 2 uur) 18.20 Avondeten 19.40 Fles 210/7 Het fruit kreeg hij wat later vanwege het uitlopen van een afspraak bij de huisarts, maar het ging verder prima. Ik moest hem wakker maken toen wij gingen eten, kon hij mooi meedoen. Hij heeft nog geen grote hoeveelheid gegeten, wel iets meer dan de vorige keer. Hij had nu duidelijk trek in de laatste fles, maar daarna is hij tevreden in slaap gevallen.
Inmiddels al een tijdje op 3 flessen en het gaat hartstikke goed. Even los van de problemen door de doorkomende tandjes. De warme maaltijd doe ik nu half potje/ half zelfgemaakt omdat hij anders weigerde te eten en met een fles minder vond ik dat niet geschikt. Ik doe er steeds wat minder uit een potje door en heb wel het idee dat dit voor hem de goede manier is om het te leren eten. Vanochtend weer bij de kinderarts geweest. Het advies gekregen om zijn medicatie (ranitidine) langzaam aan te minderen en dan eens een provocatietest te gaan doen door hem iets te geven waar koemelk in zit en kijken hoe hij daarop reageert. Wanneer dit geen reactie geeft, kunnen we ook de nutramigen 2 afbouwen/ omwisselen voor gewone opvolgmelk. Ik hoop natuurlijk van harte dat hij over zijn koemelkallergie gaat groeien! Ik heb al een hele moeilijke eter thuis (lees: man) en dat vind ik wel voldoende haha.