Medische urgentie woningbouw en/of gemeente

Discussie in 'De lounge' gestart door azucena, 2 mrt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. azucena

    azucena Fanatiek lid

    28 feb 2012
    2.366
    1
    36
    Net toch even naar de woningbouw gebeld, moest ook nog wat andere dingen weten, ik had de situatie een beetje uitgelegd. Toen vroeg ze of de woonruimte dan niet geschikt was. Als antwoord gaf ik dat we drie hoog wonen, geen lift en dat dit behoorlijk zwaar is. Toen zei ze al, oh ik snap het helemaal! Dus misschien dat het toch niet zo moeilijk hoeft te zijn..

    Advies was om eerste contact op te nemen met de gemeente, mochten we daar niet genoeg duidelijkheid krijgen, kon ik hun terugbellen. Dus dat gaan we doen!
     
  2. wheelie

    wheelie Bekend lid

    11 apr 2013
    782
    0
    0
    dit is inderdaad zo. mijn moeder had een aangepaste woning (voor mij toen) en ze verhuisde voor het werk van mijn stiefvader naar een andere stad. maar daar kreeg ze geen aanpassingen vergoed want dan had ze maar niet moeten verhuizen.

    wijzelf hebben ook te horen gekregen dat we nu geen recht meer hebben op een andere aangepaste huurwoning. als wij willen verhuizen (of het nu een huurwoning of koopwoning word) dan zullen wij alle aanpassingen zelf moeten bekostigen. daar zijn we nu ook druk voor aan het sparen en de kosten zullen bij ons rond de 11.000 euro zijn.
     
  3. timafem

    timafem Actief lid

    14 mrt 2013
    164
    0
    16
    Even goed de verordening van jouw gemeente erop naslaan. Hier in Den Haag is in de verordening vastgesteld dat eens in de 7 jaar verhuizen een "normale verhuiscarrière" is. Wij hanteren dan ook als vuistregel dat als je binnen 7 jaar verhuist, je zelf nieuwe aanpassingen moet bekostigen (je had immers een adequate woning). Na 7 jaar kan gekeken worden of je in aanmerking komt voor compensatie uit de Wmo. Dan willen we wel weten waarom je bent verhuisd.
    Echter, de Wmo is een kaderwet. Er moet altijd gekeken worden naar iemands individuele omstandigheden. Een 'gewone wens' om te verhuizen geldt niet als zwaarwegende omstandigheid om toch binnen 7 jaar te compenseren, maar stel dat je wilt verhuizen omdat je aantoonbaar psychische klachten krijgt van criminele buren (ik laat even mijn fantasie de vrije loop ;) dan kan er wellicht worden afgeweken van het standaard beleid.
     
  4. Hanneke23

    Hanneke23 Bekend lid

    20 jan 2012
    642
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb zelf wel ooit een medische urgentie gekregen voor een andere woning. Maar dat kwam omdat ik in een appartement woonde met 4 trappen, moest geopereerd aan mijn heupen, met het vooruitzicht op verdere achteruitgang.
    Ik heb toen een keuring gekregen via de woningstichting bij een ggd arts.
    Ik weet wel dat ze tegenwoordig niet meer zo makkelijk zijn met die medische urgentie, maar ik zou het zeker proberen als ik jou was.

    Verder heb ik nog wel een tip voor je. Mocht je ooit aanpassingen in je huis nodig hebben voor je zoontje die niet vergoed worden of verstrekt door de gemeente.
    Dan zou je eens in de bibliotheek kunnen kijken. Als het goed is hebben ze daar een fondsenboek.
    Hier staan allerlei instanties in die bereid zijn mensen te helpen met aanpassingen enz.
    Dit moet dan natuurlijk goed onderbouwd zijn enz.
    Ik kreeg dit zelf als tip van iemand bij de gemeente toen we geen traplift konden krijgen via hun.
     
  5. timafem

    timafem Actief lid

    14 mrt 2013
    164
    0
    16
    Hier in Den Haag geldt dat je een medische keuring moet ondergaan om in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring. Op basis daarvan wordt vastgesteld of er sprake is van een medische noodzaak om te verhuizen. In een woning met trappen wonen terwijl je een kind hebt dat geen trappen kan lopen, en je kunt ook niet meer tillen, is hier wel reden om een urgentie te krijgen. Er moet echter wel sprake zijn van een ontwrichtende situatie, als het nog houdbaar is en je verwacht over een jaar een probleem, krijg je de urgentie (nog) niet. Dan moet eerst het reguliere proces geprobeerd worden.
    In de medische verklaring wordt ook vastgesteld wat voor soort woning geschikt is (b.v. alleen flat met lift).
    Bij ons geldt echter dat als je dan een woning krijgt aangeboden, je deze ook moet accepteren, anders raak je de urgentie weer kwijt. Als je via het reguliere proces zoekt heb je veel meer invloed op waar je terecht komt, dat is prettiger dan verhuizen met een medische urgentie.

    Verder is informeren bij de Wmo een goeie. Beleid verschilt per gemeente. In de Haagse verordening bijvoorbeeld wordt gesteld dat 'men rekening dient te houden met de levensomstandigheden'. In jullie geval zou dat betekenen dat je een woning kiest die (ook op langere termijn) geschikt is voor jullie zoon. Als je een woning kiest die bijvoorbeeld niet rolstoeltoegankelijk is (of gemakkelijk te maken is) terwijl je nu al weet dat de kans groot is dat je kind in een rolstoel komt (ik weet niet of dit voor jullie geldt, maar even ter voorbeeld) en je staat over 2 jaar voor de situatie dat je dan een probleem hebt, is de kans groot dat je zelf voor een oplossing van je probleem moet zorgen. Dat kunnen onaangename verrassingen zijn als je er niet goed over hebt nagedacht. Door te overleggen wat er wel en niet kan kun je dat voorkomen.

    Succes met zoeken naar een andere woning!
     
  6. azucena

    azucena Fanatiek lid

    28 feb 2012
    2.366
    1
    36
    wheelie, wat oneerlijk.. Ik vind zulke dingen zó krom. Je wil een huis waarin jij je comfortabel voelt, maar wat ook geschikt is voor je gezin. Gezonde gezinnen mogen ook verhuizen, je woonwensen en behoeften kunnen toch veranderen..
    Ik begrijp het als iemand elk jaar verhuisd en elke keer verwacht dat de woning aangepast gaat worden, maar in de meest situaties moeten ze verder kijken dan de regeltjes.

    Hanneke23, dankje voor de tip!

    timafen, dat je nu geen urgentie krijgt voor een situatie die pas over een jaar speelt, snap ik. Maar wel fijn om te horen dat enkel de omstandigheden die voor mij(n gezondheid) spelen al een reden zou zijn voor urgentie bij jou.
    Ik heb nu wel gelezen dat je inderdaad de woning moet accepteren, doe je dit niet, mag je pas na een jaar weer opnieuw een aanvraag doen. Het is dus niet zo dat je dan nooit meer aanspraak maakt op een urgentie woning :).
    Op langere termijn geschikt wil ik ook zeker naar kijken. De kans is aannemelijk dat de woning ook rolstoelgeschikt moet zijn/worden. Ik neem het mee in het gesprek!

    Ik ben nu wel steeds nieuwsgieriger naar het beleid in onze gemeente. Het liefste zou ik er zelf langs gaan, maar daar heb ik volgende week donderdag pas tijd voor. Nu ben ik ook ongeduldig ook :p. Dus misschien dat ik donderdagochtend gewoon even bel. Hopelijk kunnen ze dan ook alle info geven die ik graag wil hebben.
     
  7. Snoopy82

    Snoopy82 Fanatiek lid

    23 mrt 2009
    3.755
    0
    36
    WMO taxi pas kan je proberen aan te vragen , pgb , zorg in natura , gemeente helpt ook bij aanpassingen in t huis denk aan handvaten stoel etc in badkamer en eventueel in keuken etc ..

    Urgentie maak je denk ik wel kans op
    Met de dingen die je benoemt , alleen een brief bij voegen van een huisarts , fysio etc is altijd goed en telt goed mee ! Proberen kan altijd t aanvragen ja heb je nee kan je krijgen .... In jullie geval een aangepaste woning wel nodig . Succes ! Ik zou zeggen benader even de gemeente en woningbouw en eventueel een maatschappelijk werker .
     
  8. Hanuna79

    Hanuna79 Fanatiek lid

    10 nov 2009
    1.379
    0
    36
    Huisvrouw haha
    Spijkenisse
    Ik zit een beetje met het zelfde probleem
    Ik woon 4/5 hoog zonder lift, mijn zoontje is bijna 2½ jaar en kan nog steeds geen traplopen, sinds hij loopt loopt hij op zijn tenen, daarbij hebben wij meerdere problemen met hem, in jul/aug gaat hij naar een MKD daarvoor, dan heb ik nog een dochtertje van bijna 1½ jaar en ook nog niet los kan lopen dus ik moet haar dus ook nog tillen. omdat mijn zoontje problemen heeft zou het voor hem goed zijn een huis met een tuin te hebben, maar die zijn hier niet zo veel in de buurt, heb al wel verder gekeken maar dan kom ik in een hele andere plaats te wonen, dus niet in mijn buurt helaas, ik heb al eens via de dokter geprobeerd urgentie te krijgen maar dat doen ze tegenwoordig niet meer :( en de woningbouw kan alleen maar zeggen ja sorry mevr dan had u maar geen kinderen moeten nemen :$ we wonen in een 4 kamerwoning wat verder groot genoeg is voor ons gezin, alleen komen mijn kinderen en ik maar 1x in de week buiten omdat we de trap niet af komen, door mijn zoontje zitten wij nu ook bij stichting Mee en die zouden mij verder helpen maar daar heb ik ook nog steeds niks van gehoord grrr. gelukkig krijg ik nu al wel thuishulp van het MKD zij helpen mijn zoontje nu de trap af te lopen, maar dat gaat natuurlijk nog niet zo snel, hij kan misschien al over een paar weken naar een andere speciale kinderopvang totdat hij naar het MKD gaat, maarja dan moet hij toch echt al te trap af kunnen lopen :(
     
  9. Zwaluw88

    Zwaluw88 Bekend lid

    18 okt 2013
    610
    0
    0
    Zeeland
    Ik ken iemand met een soort gelijke situatie...
    Maar die mocht al niet in een sloopwoning, omdat je met kinderen niet in een sloopwoning mag wonen werd er gezegd. Urgentie werd alleen verleend als je huis afbrand....

    Ik ben benieuwd hoe het bij jou verder gaat. Veel succes en ik hoop op een mooie aangepaste woning voor je gezin!
     

Deel Deze Pagina