Help??? Onduidelijkheid heupdysplasie...

Discussie in 'Aangeboren afwijkingen' gestart door Stoffeltje, 10 mrt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Stoffeltje

    Stoffeltje Fanatiek lid

    25 mrt 2008
    1.293
    0
    36
    Afgelopen donderdag ben ik met mijn dochtertje naar het ziekenhuis geweest voor een echo van haar heupjes omdat ze tijdens de zwangerschap in stuit en dwars in mijn buik heeft gelegen.

    De radioloog gaf tijdens het maken van de echo aan dat haar rechterheup niet ontwikkeld was en we door moesten voor een röntgenfoto. Vanmorgen ben ik bij de huisarts geweest voor de uitslag en die zegt dat er over drie maanden weer een nieuwe echo gemaakt moet worden. Ik vind dit allemaal erg raar verlopen en ben bang dat ik straks te laat ben als er iets zou moeten gebeuren. Ik heb begrepen dat hoe vroeger je behandelt hoe beter.

    Is het normaal dat de foto niet door een orthopeed beoordeeld wordt? Is het zinvol om voor een second opinion te gaan? Zo ja, waar zal ik dan naar toe gaan in het zuiden van het land? Zien jullie iets op de foto of zie ik spoken. Ik snap er in ieder geval niets van dat de radioloog eerst zo'n uitspraak doet en dat er dan vervolgens pas over drie maanden weer onderzoeken gedaan zouden worden.

    Wat zouden jullie doen?

    Rontgen Heupen.jpg
     
  2. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.148
    1.072
    113
    Heb dit bij oudste dochter gehad. Op echo li heupje niet helemaal goed dus op initiatief van radioloog een gewone foto gemaakt. Wij hebben echter de uitslag van kinderorthopeed gehad, deze heeft onze dochter ook gezien en onderzocht. Conclusie was geen heupdysplasie, maar een onrijpe heup die zich iets trager ontwikkelde dan andere kant. 99% kans dat dit spontaan zou bijtrekken, kleine kans dat afwijkend zou blijven en dan was behandeling wel nodig, maar dat zou bij 6 maanden vroeg genoeg zijn. We moesten na 3 maanden afwachten terugkomen, met nieuwe foto om zeker te weten. En toen was alles goed, geen verschil met links en rechts.

    Dus op zich is bet beleid niet heel vreemd, maar je zou bij huisarts kunnen navragen of een orthopeed de foto vezien heeft. Kan goed van wel hoor!
     
  3. Stoffeltje

    Stoffeltje Fanatiek lid

    25 mrt 2008
    1.293
    0
    36
    Bedankt voor je reactie. Vandaag heb ik de dvd met de echo en de foto opgehaald en gevraagd of deze ook waren bekeken door een orthopeed, dit was niet het geval.

    Onderstaand is de informatie die door de radioloog is toegevoegd.

    Echografie heupen
    Normale echografische morfologie van de beide alfa en betahoeken. Rechts is nog geen ossificatie proximale femur epifyse kern. Derhalve werd nog aanvullend RX abdomen uitgevoerd. D.d. variant van het normale? Onrijpe heup?

    X-bekken
    Aanvullende opnamen bevestigt de afwezige proximale vena ossificatiekern rechts. Evenwel symmetrische acetabulaire index. Geen lateraliseren inflatie tekens.
    Conclusie: nog geen ossificatie van proximale femur epifyse kern rechts, doch geen aanwijzingen voor congenitale heupdysplasie. De echografie wordt best nog eens herhaald na drie maanden.

    Hij heeft mij gewoon ongerust gemaakt door zijn opmerkingen tijdens de echo. Waarschijnlijk zitten wij nu in dezelfde situatie als bij jouw kindje, maar is het jou wel goed uitgelegd.
     
  4. mama van ruben

    mama van ruben Fanatiek lid

    2 aug 2010
    1.094
    0
    0
    NULL
    NULL
    Hoi, wat naar dat de radioloog je onrustig heeft gemaakt. Denk dat je gewoon moet wachten, maar als je iets afwijkends ziet als beenlengteverschil, ene kant minder goed bewegen dan de andere gelijk aan de bel trekken. Tussentijds kom je ook niet meer bij het CB? (niet dat ik die artsen daar nog vertrouw nadat ze bij ons te laat heupluxatie vaststelde maar die zijn er op getraind om dysplasie te herkennen)
     
  5. Jurassic

    Jurassic Actief lid

    13 jan 2014
    475
    68
    28
    Bij mijn zoon werd met vier maanden vastgesteld dat hij aan beide kanten milde vorm van hd heeft. We moesten toen twee maanden oefeningen met hem doen. Benen buigen en voetje in zn mond. Ook een ergonomische drager wordt aangeraden, vanwege de natuurlijke spreidhouding. Bij onze zoon mocht het niet genoeg baten en hij heeft alsnog een spreidbroek voor in bed.

    Maar dat de radioloog uberhaubt uitslag geeft en niet doorspeelt naar de orthopeed vind ik vreemd. Bij mijn zoon ging het zo: echo bekken; niet duidelijk. rontgenfoto; naar de orthopeed; uitslag. De huisarts kwam hier niet aan te pas.
     
  6. miesemies

    miesemies Actief lid

    25 mrt 2013
    374
    0
    0
    NULL
    NULL
    Als de foto door de huisarts is aangevraagd moet je met de huisarts de foto/uitslag bespreken. Die kan je verder inlichten of hoe of wat. Dit is nl. per ziekenhuis verschillend. En over een foto en uitslag kunnen wij op dit forum geen uitspraken doen, we zijn tenslotte geen arts.
     
  7. Stoffeltje

    Stoffeltje Fanatiek lid

    25 mrt 2008
    1.293
    0
    36
    Dat begrijp ik. Ik hoop reacties te krijgen van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. De foto heb ik geplaatst omdat die misschien een en ander verduidelijkt en omdat ik wel verschil zie tussen rechts en links. Verder wilde ik gewoon wat meningen/ervaringen lezen voordat ik een second opinion ga 'eisen'. Ik heb vier jonge kinderen en voor mijn lol plan ik nu liever geen extra afspraken in mijn overvolle agenda. Dus als het niet nodig is ben ik alleen maar blij. :D

    De afspraak is nu dat de huisarts, cb-arts en wij alles goed in de gaten houden en als ze 5-6 maanden is er weer een nieuwe echo wordt gemaakt in de hoop dat er dan wel verbening van haar rechterheup is te zien.
     
  8. Jurassic

    Jurassic Actief lid

    13 jan 2014
    475
    68
    28
    Persoonlijk denk ik dat je tot die termijn wel "safe" zit. Mijn zoon was ook al een half jaar toen hij zn stoere spreidbroek kreeg. Wat overigens geen grote ramp is hoor, kids zijn er zo aan gewend. Alleen is het lastig dat je elke vier weken naar het orthopedisch centrum kan om dat ding te laten stellen. Maar wie weet hersteld jouw dochtertje uit zichzelf, alle opties zijn nog open.
     

Deel Deze Pagina