Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik helemaal niet goed vlees kan bereiden. Iig geen vlees waarvan je lekkere jus krijgt. We gebruiken nu instant jus uit een pakje. Niet echt lekker... Eigenlijk eten we wat dat betreft wel eenzijdig. Ik weet niet hoe je jus krijgt en welke vleessoorten daarvoor geschikt zijn. Dus hoe doen jullie dat, vlees bereiden? Welk vlees is geschikt om lekkere jus van te krijgen en hoe bereid je het? Hoe krijg je vervolgens daar jus van?
Bijna alles wat je ongeveer een half uurtje in de pan moet hebben krijg je lekkere jus van. Verse worst, braadworst, karbonade, sudderlappen, varkenslappen. Eigenlijk alles behalve kip. Basisbereiding: Olie of braadvet in de pan, vlees even stevig aanbakken aan beide kanten zodat het dichtschroeit. Beetje water erbij (of wijn of bouillon, ligt aan wat je maakt) en dan een deksel erop en op laag vuur laten sudderen. Af en toe kijken of het niet inkookt. Maar soms laat ik de eerste hoeveelheid vocht ook even helemaal wegkoken omdat dat vaak een lekkerder jus geeft, en dan vul ik het weer aan met een beetje afgegoten water van de gekookte aardappelen. Daar zit zetmeel in en dat dikt de jus ook iets, of maakt het wat glazig. Ook lekker om een fijngesnipperd uitje de laatste 10 minuten erbij te doen. heerlijki!
En als je een stuk vlees braadt in de oven kun je als dat klaar is en ligt te rusten ook gewoon het beetje aangekoekte braadsel in de braadslee aanlengen met afgiet water van de aardappels, of een beetje heet water. Snel even op een hoog vuur en stevg roeren, en dan heb je ook wat jus. Daar komt alleen nooit zo heel veel van af, dat is meer lekker om weer over het braadvlees te gieten. Je aardappelen gaan er niet van zwemmen
Haha ik lees het al, jij bent wel een echte keukenprinses . Zou het zelf ook graag zijn, hopelijk is dit een begin! Ga beginnen met verse worst, die doe je in een braadpan met deksel toch? Die heb ik pas sinds 2 maanden, haha huishouden van jan steen... Je hoeft verder geen zout meer bij de jus te doen? De jus wordt zout door het zout in het vlees? En sudderlappen, zijn die niet heel droog? Ik heb echt iets gemist in mijn opvoeding, want dit soort dingen weet ik echt niet .
Verse worst hoeft geen uur in de pan hoor! De lekkerste jus krijg je van roomboter vind ik. Boter smelten in de pan en wachten tot het uitgebruist is en beetje bruiner wordt (niet te donker) dan het vlees in de pan aanbakken aan alle kanten. Vuur beetje lager, klein beetje gekookt water erbij, deksel op de pan en nog een kwartiertje laten sudderen. De laatste 5 minuutjes de deksel eraf zodat het weer een beetje inkookt. Ik gebruik vooral niet te weinig boter! Ik hou niet van water jus! Verder de lekkerste jus is die van gehaktballen vind ik! Maar ook biefstuk geeft heerlijke jus! Als je liever in olie bakt kun je ook de laatste paar minuutjes wat boter meesmelten zodat je heerlijke jus hebt! Dingen die gepaneerd zijn geven over het algemeen minder lekkere jus. Verse worst hoef je niet meer te kruiden, die zijn vaak al gekruid.
Verse worst hoef je inderdaad niet te kruiden, en ik doe die meestal in een hapjespan. Maar ik heb ook wel braadpannen met een zwaar deksel, dat gaat net zo goed. Het is maar net wat je gewend bent Half uurtje is voldoende, maar als je te vroeg bent begonnen kan het ook langer. Het voordeel van braden, het komt niet zo nauw met de tijd. Ik doe meestal half vloeibare boter/ half olie maar dat is omdat er veel hoog cholesterol en hartproblemen in de familie voorkomen dus ik ben voorzichtig met harde botersoorten. Maar roomboter kan dan wel weer want geen transvetten.
Bedankt voor alle tips! Nu de verse worst aan het braden, maar volgens mij heb ik straks weinig jus. Zou ik dan meer bakboter in de pan moeten doen of meer water? Ik heb er een scheutje water bij gedaan. Ik heb de verse worst gebakken in Bertolli trouwens. Als dit niets wordt, koop ik roomboter!
Je kan ook heerlijke jus krijgen met suddervlees (hashee). Eerst de boter in de pan en bruin laten worden (of je kan ook olie gebruiken). Dan de blokjes vlees erbij en laten bruinen tot al het vocht is verdwenen en alleen de boter/olie over is. Dan 1 gesnipperde ui erbij en zacht laten worden. Dan 1 of 2 tomaten erbij en zacht laten worden. Peper en zout erbij naar smaak. Dan water erbij tot alles onder staat en laten sudderen tot het gaar is (blijven checken of er nog genoeg water is). Je krijgt hiermee een heerlijke dikke saus.
Thanks! Gevoel heb ik er nog niet echt bij, maar dat gaat vast komen als ik het vaker doe! De worst is inmiddels klaar en het ruikt nu lekker in de keuken. Hoop dat het gelukt is, we gaan em morgen pas eten. Ik kan het wel zolang bewaren toch in de koelkast?
Bedankt voor de tip! Hoe lang laat je dat vlees sudderen? Volgens mij liet mijn oma dat altijd uren en uren sudderen namelijk.
Vlees bakken of braden in boter/bak en braad. Dan doe ik -als het vlees bijna klaar is- wat extra (warm gekookt) water in de pan met een klein beetje ketchup. Heerlijke jus! Als je jus over hebt, kun je die gewoon invriezen voor als je een keertje geen jus hebt (bij bijvoorbeeld kip of vis).
Wat mijn moeder deed om de jus in te dikken was wat maizena mengen met water. Jus van het vuur nemen (mag niet meer koken) en het mengsel eronder roeren. Dan jus weer op het vuur en laten koken terwijl je goed blijft roeren om in te dikken. Tegenwoordig heb je ook express maizena (hoef je niet op te lossen in water en zijn korreltjes in plaats van bloem). Deze kan je wel rechtstreeks bij de kokende jus doen. Ook goed roeren terwijl het indikt.
Varkenshaas of biefstuk geeft heel lekkere jus. Even binden met bloem of maizena of alleen een beetje water op het laatst.
Ik braad het altijd de dag van tevoren aan ivm tijdgebrek en bewaar het niet eens in de koelkast, maar zelfs gewoon in de pan op het vuur. Dus dat gaat helemaal goed komen, eet ze vandaag
Ja, ik heb het toch wel minimaal 2,5 uur sttan. Maar ik zet het zachtjes in de oven in een braadpan, dan vervliegt er minder vocht en bakt et minder snel aan.