Speltbrood/producten baby

Discussie in 'Voeding' gestart door Inge88, 15 apr 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Inge88

    Inge88 Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    2.264
    0
    0
    Ik ben sinds kort meer producten van spelt gaan eten (brood, pasta, crackers). Voor mij echt een goede keuze, valt veel beter en ook met mijn darmen gaat het veel beter. Nu heb ik mijn oudste dochter sinds gisteren ook speltbrood gegeven. Ze moest wennen maar het ging wel op. Ik neem aan dat het voor een peuter sowieso geen kwaad kan toch?

    Maar hoe zit het met een baby? Uiteraard krijgt mijn jongste nu nog geen brood of pasta oid maar als ik straks met brood mag beginnen, mag ze dan mee speltbrood eten? En speltpasta e.d.?

    Ik ben overigens zelf nog zoekende in het speltbrood. Laatst bij de bakker gehaald maar dit is volgens mij geen volkoren spelt. Het was erg licht namelijk. Ik neem aan dat als spelt zou mogen, het juist ook geen volkoren mag zijn?

    En als iemand mij nog wat meer kan vertellen over o.a. speltbrood hoor ik het uiteraard ook graag :D
     
  2. Carino

    Carino Fanatiek lid

    2 feb 2011
    4.277
    0
    36
    Wij eten bijna altijd speltbrood. Ik vind dat ook beter dan gewoon tarwebrood. Denk ook dat veel mensen reageren op tarwe. Soms eet mijn dochter ook wel volkoren, wissel wat af.

    Ik koop zelf brood bij de biowinkel. Ik heb geen idee hoe het brood van de bakker is, zou het gewoon navragen als je er bent.
    Ik zag ook speltbrood bij AH, bij de ingrediënten zag ik geen tarwe dus wellicht is dat ook goed.

    Verder lijkt het me beter voor kinderen ook. Zou niet kunnen bedenken waarom een baby het niet mag. Mijn zoon krijgt straks ook spelt. Hij is allergisch aangelegd en denk ik beter af met spelt dan tarwe. Maar ik ben geen expert :D
     
  3. Zolief

    Zolief Fanatiek lid

    2 jan 2012
    1.413
    44
    48
    Onderin Nederland
    Ik heb mijn dochter het gewoon gegeven. Overigens speltbrood van de c1000. Die vind ik tot nu toe het lekkerste.
     
  4. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    29 aug 2010
    12.876
    25
    38
    Rotterdam
    Er is een tijdje terug een test geweest van speltbroden, daaruit bleek dat in veel speltbroden van supermarkten ook nog andere ingredienten zitten maar niet in die van de AH. Die eet ik zelf altijd, en mijn zoontje ook. Net als speltpasta, crackers.... Zou ook niet weten waarom een kind dat niet zou mogen :)
     
  5. Fritsie

    Fritsie Actief lid

    11 dec 2012
    352
    8
    18
    NULL
    NULL
    Hier eet ze ook vaak speltbrood, wel zelf gebakken. Bevalt prima!
    S'ochtends geef ik vaak speltpap, vind ze erg lekker en kan het goed verteren!
     
  6. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.806
    5.942
    113
    Vrouw
    Dat speltbrood van de AH is erg lekker inderdaad, mijn jongste dochter is er dol op. Ik merk ook zo'n verschil qua darmen!
    Het speltbrood van de markt (echt dat zware brood) is denk ik wat minder geschikt voor een baby?

    @fritsie,ik heb een broodbakmachine, heb je het recept voor speltbrood van internet? Of koop je dat ergens kant en klaar qua meel? :)
     
  7. Inge88

    Inge88 Fanatiek lid

    22 mrt 2011
    2.264
    0
    0
    Dank jullie voor de reacties! Dan gaat ze gewoon lekker speltbrood mee eten :)

    Ik dacht op internet tegen gekomen te zijn dat speltbrood van de supermarkten (ook AH) toch niet 100% spelt is ook al zegt het etiket van wel. Hier bijvoorbeeld:
    Misleiding met speltbrood uit supermarkt in 'Kassa Groen' | TVvisie

    Nou heb ik niet veel verder gezocht hoor qua informatie maar ik dacht wellicht is het bij de bakker toch 'veiliger'?

    Eten jullie dan gewoon spelt? Of volkoren spelt?
     
  8. Fritsie

    Fritsie Actief lid

    11 dec 2012
    352
    8
    18
    NULL
    NULL
    Pond speltmeel
    10 gr. verse gist (of 5 gr. droge)
    10 gr boter of olijfolie
    315 ml water
    Evt. mespuntje zout, maar die laat ik er uit.

    Ik bak in de oven, maar mijn zus gebruikt geloof ik het volkorenprogamma van de broodbakmachine.

    Speltmeel haal ik hier bij de lokale molen, maar ik geloof dat een groenwinkel deze ook verkoopt.
     
  9. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.319
    238
    63
    Ja hoor speltbrood kan gewoon voor kids. Hier eten we alleen maar speltbrood. Wij hebben een speltbakker in het dorp. Daar kopen wij ons brood. Geen ervaring met de speltbroden uit de supermarkt.
     
  10. adi

    adi Niet meer actief

    Misschien rare vragen van mijn kant, maar:

    - Spelt is een soort tarwe [binnen granensoorten valt spelt in familie 'tarwe']. Volgens mij kun je daardoor tarweallergie niet oplossen met speltproducten.

    - Speltgraan wordt gepeld na het oogsten. Wat is dan de volkorenversie van spelt?
     
  11. Fritsie

    Fritsie Actief lid

    11 dec 2012
    352
    8
    18
    NULL
    NULL
    Zover ik weet kan je met een tarweallergie alleen zuiver spelt eten, echter zijn bijna alle spelrsoorten gekruist met tarwe. Spelt is geschikt doordat de eiwitten anders zijn.

    Volkoren spelt? Dat ken ik niet, misschien door de kruisingen?
     
  12. Lotte1986

    Lotte1986 Fanatiek lid

    29 aug 2012
    1.140
    0
    0
    Ik heb speltbrood van de bakker ivm koemelkallergie.
     
  13. Beatissimam

    Beatissimam Fanatiek lid

    23 sep 2013
    4.559
    0
    0
    NULL
    NULL
    Spelt en tarwe zijn idd heel verre familie van elkaar.
    Iemand met een echte tarwe-allergie mag idd geen spelt.

    Er bestaat zeer zeker wel volkorenspelt! Hier alles (brood, crackers, pasta) van volkorenspelt. Omdat spelt van nature een stevig graan is, vind je bij supers, multiketennakkerijen en -marktzaken veelal produkten van wit spelt.
     
  14. adi

    adi Niet meer actief

    Dat verre familie valt wel mee hoor, spelt en tarwe lijken erg veel op elkaar, qua groeicultuur en samenstelling. En spelt valt binnen dezelfde familie als tarwe. Spelt heeft een extra 'schil' welke verwijderd wordt na het oogsten, iets meer vezels en iets andere gluten. Door andere samenstelling van gluten bakt spelt anders en heeft het een andere structuur.

    Maar ik vraag me af of in Nederland brood van 100% speltmeel wordt verkocht (zonder speltbloem en tarwevermenging), want dat is net baksteen, bijna niet te snijden.
     
  15. tuc

    tuc Niet meer actief

    Nee zonder tarwevermenging niet, want bij ons iemand met coeliakie em die mag dus absoluut geen spelt..i.t.t. wat veel mensen denken, maar het zal allicht veel minder zijn dan in een gewoon tarwebrood dus daarom beter te verteren misschien.

    Ts, zou niet weten waarom baby's dat niet zouden mogen hoor
     
  16. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    De verwarring zit 'm in het soort allergie...je mag spelt als je een tarweallergie hebt. Bij coeliakie mag je geen gluten. Spelt bevat geen tarweeiwitten, maar wel gluten, zij het minder en iets andere dan in tarwe.
     
  17. Beatissimam

    Beatissimam Fanatiek lid

    23 sep 2013
    4.559
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik zou zeggen: ga eens langs bij de molenaar, de betere biobakker of natuurwinkel, daar kunnen ze je van eerlijke informatie voorzien.

    En volkorenspelt is helemaal geen 'baksteen', gewoon vol brood en pasta met een heerlijke smaak!

    Ik heb heel gevoelige darmen, coeliakie in de familie, maar dat heb ik niet. Sinds ik geen tarwe meer eet, gaat het zoveel beter met mijn buik!
     
  18. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    29 aug 2007
    22.170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik koop als ik in Nederland ben speltmeel, speltbloem en volkoren spelt bij de natuurwinkel. Niet vanwege allergie of zo, maar de smaak van dingen die je met spelt bakt vinden wij veel beter.
    Geen bakstenen overigens, wel heerlijke crackers!
     
  19. adi

    adi Niet meer actief

    Ik ben Zuid Duitse of zelfgebakken spelbrood gewend en dat is een stuk harder dan wat verkrijgbaar is bij de bio-biowinkel hier in de buurt. Speltmeel rijst namelijk maar heel weinig, en wordt daardoor niet luchtig. En in Duitsland is het productnaam 'speltbrood' wettelijk beschermd, wat in Nederland (nog) niet is. Hier mag iedereen dus zelf weten wat ze onder speltbrood/pasta verstaan.
     
  20. adi

    adi Niet meer actief

    Dat is niet waar, spelt bevat zelfs meer gluten als tarwe en vrijwel net zoveel eiwitten (en vezels), maar de speltgluten zijn beter verteerbaar voor veel mensen.
     

Deel Deze Pagina