Als je op een doordeweekse dag tussen half 4 en 6 bezig bent met helpen met huiswerk, waarom kan dat op de laatste dag van een vakantie niet?
dat laatste waar de moeder te ver in gaat dat is precies het ondermijnende...... en daar gaat die moeder te ver in....
Ik heb niet het hele topic doorgeploegd, maar kun je er geen "open boek toets" van maken? Hebben ze wel de toets, maar mogen ze een hulpmiddel bijgebruiken. En ik plaats van allemaal feitjes, verander je een paar vragen in inzicht vragen.
Jeetje, wat een heisa om een aardrijkskunde toets. Hier ook een leerkracht, toevallig ook groep 7 (en 6). En meningen als; Ik zou niet blij zijn met jou als juf.... Pfoe, je hebt het wel snel verpest als juf tegenwoordig als je eens iets doet wat een ouder niet zint! Allereerst; ik zou hem ook niet gelijk na de vakantie plannen. Maar als een ander dat wel doet? Ach, in eind groep 7 is het inderdaad niet raar om alvast een beetje te wennen aan wat meer huiswerk en wat meer "druk". Je gaat nota bene je laatste jaar in voor de middelbare school, waar de druk alleen maar groter wordt. En geloof me, de kinderen zijn echt geen hele vakantie alleen maar bezig met zo'n toets. Een uitzondering daar gelaten. En ik snap wel waarom ze de toets niet verzet. Fijn dat het een leermoment is geweest, waardoor ze dit waarschijnlijk niet nog eens zo zal inplannen. Maar als je dit gaat verzetten komen ouders daarna met allerlei vragen en "eisen", want tsja...je hebt het de vorige keer toch ook aan kunnen passen? (Neeeeeeeee, zeker niet alle ouders zijn zo. Maar ze zijn er wel degelijk. Het scheelt ook nog eens enorm op wat voor school je werkt).
Ik kan het nu verkeerd hebben hoor, maar ik vind jou (TS) nu ook een beetje overkomen alsof je de 'machtsstrijd' met alle plezier aangaat. Uiteindelijk ben je de leerkracht, ja. Maar een hoop ouders zijn tegen de onnodige druk op kinderen van een bepaalde leeftijd. Op 10-jarige leeftijd aan het leren slaan in een vakantie is daar één van. Als ouder zijnde mag je daar best voor staan, daar best een 'probleem' van maken. Nu zou ik het zelf op deze manier verwoord hebben tegenover een leerkracht, maar ik snap de beweegredenen wel. Ik denk dat je als leerkracht zijnde ook de ouder niet teveel moet ondermijnen, deze staan namelijk in de eerste instantie wel voor het welzijn van HUN kind. En hoewel educatie een heel belangrijk onderdeel is, is ontspanning misschien net zo belangrijk.
15 minuten per dag leren op een week vakantie, me dunkt dat je dan nog meer dan genoeg tijd overhoudt voor ontspanning.....
Nou, ik weet niet hoe het zit met jou. Maar ik kon daar vroeger oprecht tegenop kijken. Wetende dat ik nog echt MOEST leren en dat terwijl andere kindjes al of nog lekker aan het buitenspelen waren bijvoorbeeld. Ik kon mij dan ook echt voor geen meter concentreren. Resultaat? Er ging 0.0 mijn hoofd in en er ging voor mij heel veel kostbare tijd verloren aan het opzien tegen het huiswerk.
Mijns inziens is het juist op deze leeftijd belangrijk om het 'plezier hebben in leren' te stimuleren, dit in plaats van de nadruk te leggen op het 'moeten'. Houd school en vakantie dan ook gewoon lekker gescheiden voor zo lang het kan. Ik snap de contante prestatiedrang jegens kinderen van die leeftijd (en jonger) gewoon echt niet. Super als je een leergierig, superintelligent kind heb hoor. Maar het gemiddelde kind verafschuwt huiswerk en speelt liever buiten.
Geloof het of niet, maar heb het hele topic doorgelezen Ik had het als ouder geen probleem gevonden als die toets gelijk na de vakantie kwam. Liever zelfs dan zomaar doordeweeks. Doordeweek zijn de middagen na school al zo kort..in de vakantie is er genoeg tijd om leuke dingen te doen en een klein beetje aan school. Niks verkeerd aan toch..mama doet het in de vakantie ook wat relaxter aan maar het huishouden gaat ook nog door.
Dat is natuurlijk niet anders als je op een doordeweekse schooldag zou moeten leren. Dus na schooltijd, alsnog niet buiten kunnen spelen, maar ook moeten leren. Hoe deed je het dan? Dan had je dus ook 0,0 kunnen leren, volgens jouw beredenering. Dan denk ik dat je in de vakantie die 15 minuten echt wel ergens kan missen. Na je ontbijt 15 minuten leren, je maakt mij niet wijs dat om 9 uur 's morgens al iedereen buiten aan het spelen is. En zeker in groep 7-8 is dat al heel anders dan in groep 4-5. En hoe ik dat vroeger zelf deed? Ik ging gewoon leren. Klaar. Niet naar buiten voordat je je taakje af had. Zo werkt het nog steeds, als de kinderen iets moeten doen (wat dan ook, al is het hun vuile kleren in de was doen), je mag pas spelen als je je taakje af hebt. Zo werkt het later ook in de "grote mensen-wereld" tenslotte. Ik heb ook vakantie, maar wie komt dan mijn huishouden doen? Zal toch ook gedaan moeten worden. En zo zit het met een leertaak ook.
Heeft echt niets met prestatiedrang te maken. een dag heeft 24 uur, dus 1440 minuten. Van die 1440 minuten 15 minuten besteden aan een leertaak is MAAR LIEFST 1,04% van de gehele tijd. Daar zie ik de druk (prestatiedrang) echt niet aan af.
Ik werk zelf in het voortgezet onderwijs en ik plan mijn toetsen eerlijk gezegd nooit direct na een vakantie. Kinderen zijn ook toe aan vakantie, ik gun ze dat dan ook. Even lekker genieten, die toets komt daarna wel
Even direct reagerend op TS en één van de eerste posts: Ik ben docent in het vo en dit is de enige reactie van een ouder waar ik wat mee zou doen. Laat ik voorop stellen dat ik dit soort "conflicten" altijd vermijd door niet eerder dan de 3e dag na de vakantie toetsen / s.o.'s in te plannen, dus echt handig getimed vind ik het niet. MAAR als een ouder mij gaat mailen met de opmerking dat haar dochter niet gaat leren voor de toets, gaan bij mij gelijk de hakken in het zand. Sinds wanneer kunnen we niet meer normaal overleggen? Bij mij kan er heel veel, zolang het maar in overleg gebeurt. Kortom: netjes en beleefd een reactie terug naar de ouders dat de toets doorgaat als gepland, het niet aan de ouders is om te bepalen wanneer er wel / niet geleerd hoeft te worden, je verwacht dat er voor de toets geleerd gaat worden zoals tijdig opgegeven en je verwijst ze door naast de schoolleiding als ze zich niet kunnen vinden in jouw e-mail. Klaar!
even nuanceren, uiteraard niet op de dag precies maar ze geven wel de weken aan wanneer er getoetst wordt. Of het dan dinsdag of donderdag wordt ligt idd aan de leerlingen. Soms is er een extra les nodig. Maar er vallen hier ook bijna geen lessen uit. Zijn gezegend (en dat klop ik meteen af op mijn houten tafel) met gezonde leraren & de hogere groepen hebben allemaal maar 1 leraar dus geen rekening houden met een collega op de groep. Maar goed dat je collega het wil afnemen! (overigens ben ik niet iemand die zou bellen voor zoiets hoor. Mijn dochter zal zich echt naar de juf/meester moeten schikken en zal ook echt wel in de vakantie moeten leren als dat nodig is. Maar dat betekent niet dat ik het leuk zou vinden)
die van mij ook. onze 2x2 weken vakantie is me echt heilig. Dan is die van mij en onze dochter . De dag voordat ie weer aan het werk gaat checkt ie zijn mail en kan ie nog iets voorbereiden, maar de rest van de dagen heeft hij zelf ook nodig om zijn hoofd leeg te maken. Echt te ontspannen. En ik heb echt niks tegen schoolwerk in weekenden hoor, maar ik vind dat kinderen af en toe ook wel een weekje echt mogen niksen.
Jij hebt duidelijk je huiswerk gemaakt En wat Tuc ook al zei, in de vakantie gaat het huishouden op een laag pitje, maar gaat wel door. Er is echt niets mis met 1 toets leren, ze hebben er dagen de tijd voor, dus elke avond 15 min, gaan ze echt niet dood van hoor.
Klein vraagje. Grote discussie. Maar wel goed om te lezen hoe velen er over denken. Mijn mening ergens in het topic a gegeven. De juf/meester is niet de vader of moeder en de vader of moeder zijn niet de juf/meester. Leuk is anders maar wat moet dat moet. In mijn tijd moest ik ook in de vakantie huiswerk maken. Ik vond huiswerk maken niet zo erg. Maar zoon vind het verschrikkelijk.
prestatiedrang? oke.. het is vakantie, ik zal mijn kinderen maar niet meer vragen om hun speelgoed op te ruimen, of eerst hun brood op te eten voordat ze gaan spelen Prestatiedrang is er altijd. En als ze elke dag een kwartier leren, dan hebben ze nog 23,45 uur over. Misschien moet je ook je kind leren om niet `tegen de toets op te zien`maar dat zulke dingen nu eenmaal bij het leven horen. Ik denk dat kinderen meer last hebben van het feit dat hun moeder baalt van de keuze van de leerkracht +haar mailt, en daarmee het gezag van de leerkracht in principe ondermijnt. Wil je dan als moeder dat je kind denkt dat juf het niet goed doet? TS wat is uiteindelijk je besluit aangezien de vakantie al over de helft is?