Twijfel over schoolkeuze; overplaatsen?

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by mijnhumpie, Apr 30, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mijnhumpie

    mijnhumpie Actief lid

    Jul 12, 2012
    417
    1
    0
    NULL
    NULL
    Ik wil nog even wat vertellen over de andere school. Het zoontje van mijn over buurvrouw zit daar op school en zij vertelde mij vorige week dat er een kindje bij was gekomen in de klas wat ook op de huidige school van mijn dochter zat en dat meisje was ook erg gevoelig. Haar ouders vonden de klas ook te druk en sinds dat meisje op de kleinere school zit is ze helemaal opgebloeid. Zegt natuurlijk niks over mijn dochter, dat weet ik. Maar mijn overbuurvrouw vertelde wel dat kindjes ook echt gestimuleerd worden om bijv. wat te vertellen in de kring.
    Even een voorbeeldje van mijn dochter op school: ze had nieuwe schoenen en vertelde thuis dat je dan een rondje om de tafel mocht lopen als je wat nieuws had. Toen ze thuis kwam vroeg ik of ze een rondje om de tafel had gelopen. Nee, dat had ze niet (maar ze had ook een vervangende juf, dus misschien wist zij daar niks van?). De volgende dag had ze haar eigen juf weer en ik vertelde aan de juf dat mijn dochter nieuwe schoenen had (ik dacht: misschien zegt ze er in de kring nog wat over als mijn dochter dat vergeet), maar weer had ze geen rondje gelopen om de tafel. Met 38 kindjes in de kring is er geen tijd voor elk kindje om wat te vertellen. Op de andere school wel en wat ik al zei: daar worden kindjes ook echt gestimuleerd om wat te vertellen. Op die manier krijgen de kindjes ook zelfvertrouwen. En dat spreekt mij dan weer erg aan.

    Dit wilde ik nog even aanvullen.
     
  2. Queen

    Queen Fanatiek lid

    Aug 11, 2010
    1,067
    274
    83
    Ik vind het feit dat de juf niet weet of ze wel goed kan praten behoorlijk schokkend.
    Het betekent nl dat in de zes maanden dat je dochter op school zit, de juf dus nog geen één keer een fatsoenlijk gesprek met haar gehad heeft!!
     
  3. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    En hoe groot zijn de klassen vanaf gr3, ook nog zo groot? Want die grootte veranderd natuurlijk niet meer gedurende het jaar.
     
  4. mijnhumpie

    mijnhumpie Actief lid

    Jul 12, 2012
    417
    1
    0
    NULL
    NULL
    Dat is inderdaad ook een goede vraag. Zal ik erbij zetten om in juni te vragen tijdens de rapportbespreking.
     
  5. mijnhumpie

    mijnhumpie Actief lid

    Jul 12, 2012
    417
    1
    0
    NULL
    NULL
    Mijn dochter zit per november op school en op haar rapport van februari stond een vraagteken bij mondelinge vaardigheden. Toen ik daarnaar vroeg tijdens de rapportbespreking zei de juf dus dat ze nog erg stil is in de klas en weinig zegt. Het duurde ook een tijd voor ze "ja juf" ging zeggen (dat moeten de kindjes zeggen op school).
    En ik denk inderdaad niet dat de juf echt een gesprek met haar heeft gevoerd, maar volgens mij wordt dat ook niet echt gedaan. Ik weet het eigenlijk niet. Daar is misschien het kring gesprek voor? Maar ja, 1 juf op 38 kindjes, dan blijft er weinig tijd over om echt met elkaar te praten denk ik.

    Ik stoor me daar ook wel eens over; dat je gewoon geen idee hebt hoe het er op school aan toe gaat. Er is nooit echt tijd voor een kort praatje (voor of na schooltijd). Hoe gaat dat dan bij jullie kinderen op school? Zegt de juf/meester bijvoorbeeld na schooltijd wel eens iets van: "nou, Jantje heeft vandaag zijn eigen veters gestrikt hoor" of zoiets. Gewoon een kleine opmerking over je kind. Of horen jullie ook alleen maar iets tijdens rapportbesprekingen?
     
  6. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    Oct 7, 2007
    7,759
    3
    0
    mama!
    Soms, maar meestal moet ik er wel naar vragen. Volgens mij is het wel normaal dat je iig erg weinig terugkoppeling krijgt op school, als je er niet naar vraagt tenminste..
    En als er echt iets is of ik wil een gesprek, dan maakt ze wel altijd tijd. Na schooltijd kan dan vrijwel altijd (zeker als je t bijtijds aanvraagt).

    Hoe het er nu echt aan toe gaat op school , tja dat is meestal toch een mengeling van wat ze zelf vertelt en wat de juf zegt.. denk ik..:cool:
     
  7. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Hier staat de juf bij de deur en roept ze de kinderen van wie de ouders er zijn, dus dan is er wel even een momentje om te vragen hoe het gegaan was. En anders even vijf minuten wachten tot alle kinderen de klas uit zijn. Maar goed, dat is dan wel een klas met rond de 20 kindjes.
     
  8. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    Apr 16, 2013
    4,184
    1
    0
    Ik zou kijken naar hoe ze op school "de toekomst" zien en met hoeveel ze ongeveer in groep 3 tot 8 gaan zitten.

    Is dat nog steeds 30+ kinderen, dan zou ik sowieso overschakelen naar de andere school. Want daar is je dochter duidelijk niet bij gebaat.

    Hoe er wel rekening mee dat er kennelijk meer ouders niet helemaal tevreden zijn en dat er dus wel meer "overlopers" naar de andere school kunnen zijn.

    Als ze nu 2 klassen van bijna 40 hebben, kunnen ze dan niet beter volgend jaar de boel opsplitsen in 3 klassen van 25? Da's nog groot genoeg, maar al wel "doenbaar", zeker voor maar 1 juf.
    1 juf voor 38 kinderen lijkt mij gewoon ... niet doenbaar en zorgt ervoor dat ze haar kinderen nauwelijks kent omdat ze simpelweg niet de tijd heeft om met iedereen bezig te zijn. Kan zij niks aan doen, maar de school dus wel.

    Als het niet extreem dringend is, zou ik ook wachten tot het nieuwe schooljaar. Maar als je nu eigenlijk al quasi zeker bent dat de volgende groepen ook zo groot gaan zijn en je dochter eigenlijk "verdrinkt" zou ik wel al volgend schooljaar veranderen. Anders zit ze nog een jaar in een véél te grote groep waar ze duidelijk amper mee omkan.
     
  9. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,097
    3,879
    113
    Het hangt ook erg van de juf af hoor, op de vorige school van mijn dochter waren de klassen een stuk kleiner bij de kleuters, maar veel onrustiger. Juffen die geen grip er op hadden, veel kinderen met gedrags-/leerproblemen en aan mijn dochter, die juist rustig is, werd totaal geen aandacht besteed. Ze wisten amper iets over haar te vertellen tijdens de rapportgesprekken, konden zo'n beetje alleen de cito-resultaten opratelen.
    Overigens waren daar de kleuterklassen kleiner, maar ze zitten nu in een enorme groep 3, op haar huidige school is dat juist andersom.
    Ze is na de meivakantie begonnen en mijn zoontje zit daar nu ook al ruim een half jaar op school. Ten eerste was het verschil al dat we vooraf een intake kregen van bijna een uur per kind. Na een kleine maand vanaf de eerste schooldag kreeg je een voortgangsgesprekje over hoe het ging, daarnaast nog 2 rapportgesprekken en een 10-minutengesprek per jaar.
    Het hangt dus niet alleen af van het aantal leerlingen in de klas, de juf of meester (en de hulp die ze krijgen van bijv. een onderwijsassistent/stagiair/hulpouders of tijdelijke extra juffen/meesters) is ook zeker van invloed.
     
  10. misa

    misa Niet meer actief

    Ik lees erg uit jouw reacties dat je wel graag lijkt te willen overstappen maar dat je het eng vind. Niet wetend wat goed voor haar zou zijn. Ik zou denk ik zsm naar die school gaan en misschien wel juist nu overstappen zodat ze kan wennen en weet waar ze volgens schooljaar naar toe gaat. Dan heb je niet de hele zomer of het laatste deel de spanning voor haar.
    Het kan eigenlijk alleen maar beter worden toch?

    Ik vind de keuze van een school voor zulke grote klassen belachelijk. Ook al is het toegestaan. En dat de juf niet weet of ze wel goed kan praten zegt toch genoeg. Wil niet zeggen dat de juf niet capabel is, maar het zegt zeker wat over de grootte van de klassen. Geen kans een kind te leren kennen.
     
  11. Deliana

    Deliana Niet meer actief

    Pfff lastige situatie zeg....

    Je dochter heeft het naar haar zin zeg je, wanneer ze ook vriendinnetjes heeft en verder normaal gedrag vertoont zou ik het voorlopig zo laten. Alle kinderen zijn in de eerste maanden dat ze naar school gaan dwarser en brutaler. Bij onze dochter heeft het ook zeker 6 maanden geduurd voordat ze echt gewend was....

    Wanneer het in de aankomende maanden niet beter gaat en je merkt dat je dochter last heeft/krijgt, dan kan je altijd nog een overstap overwegen.

    Vind het eerlijk gezegd wel vreemd dat de juf niet weet of ze wel goed kan praten. Ze zit sinds november op school :$ wordt er nooit in groepjes gewerkt in de klas? Bij ons op school is er dagelijks spelen/werken, de juf werkt dan met een aantal kinderen in groepjes aan een opdracht, terwijl de rest speelt. Zo krijgt ieder kind persoonlijke aandacht en kijkt de juf naar wat de kindjes kunnen.

    Ik zou zeker een gesprek met de juf aanvragen om dit nog een keer te bespreken.
     
  12. m met borisboef

    m met borisboef Bekend lid

    Jan 12, 2012
    586
    0
    0
    NULL
    NULL
    hier kleuterjuf nog eens :)
    maar ik heb ook wel eens kinderen in de klas waarvan ik na een maand of 3 ook nog niet kan zeggen hoe hun mondelinge taalontwikkeling is. Dit soort kinderen heb ik uiteraard wel in een klein groepje en speel ik extra mee, maar toch kunnen zich soms nog niet laten horen.
    vaak komen ze na een tijdje wel los en gaan ze steeds meer vertellen.
    maar ik zou wel rond de tafel met de juf gaan...geef voor iedereen een fijner beeld als juf en ouders elkaar snappen.
     
  13. mijnhumpie

    mijnhumpie Actief lid

    Jul 12, 2012
    417
    1
    0
    NULL
    NULL
    Hier ontbreekt het dus aan ben ik bang. Juist omdat de klas zo groot is, is er gewoon geen tijd voor extra aandacht.

    Sinds een week voor de vakantie moet ik haar weer huilend achter laten op school (daarvoor ging het een tijdje goed, afscheid zonder huilen). Ik dacht nog; zal wel oververmoeidheid zijn, ze was ook echt toe aan vakantie. Maar gister en vanmorgen was het weer dikke tranen voor het raam. En ze roept al vanaf dat ze wakker is dat ze niet naar school wil. Hoewel ze gistermiddag toen ik haar ging ophalen wel vrolijk was en ze had het volgens mij verder wel leuk gehad op school. Beetje dubbel gevoel...

    Verder heeft ze ook nog niet echt vriendinnetjes. Er is 1 meisje wat sinds november 3x is komen spelen bij ons, maar dat was ook echt op mijn "aandringen" zeg maar. Ze is nog niet echt toe aan het spelen. Op school speelt ze wel met kindjes en soms ook alleen.
     
  14. deepfreeze

    deepfreeze VIP lid

    Nov 29, 2007
    11,895
    42
    48
    Ik zou nog eens met de juf, of de directeur, overleggen of ze van plan zijn om volgend jaar nog iets te veranderen aan de groepen, of dat ze weer die max van 40 aanhouden..

    Mijn zoontje is ook introvert en zeker begin groep 1 ook erg verlegen. Hij heeft echt de hele kleuterklas nodig gehad om uit zijn schulp te kruipen. En nu in groep 3 is hij pas echt op zijn plek. Hij wil gewoon lekker werken. Dat snapten de kindjes in groep 1&2 niet..
    Hier gingen de kleuterklassen richting de 33/34 kinderen tegen de zomervakantie, dit jaar hebben ze de keuze gemaakt om een extra juf aan te stellen die elke dag kindje uit de klassen haalt voor specifieke werkjes (bijv groep 2-ers voor letterwerkje). Dat werkt prima, en volgend jaar gaat deze juf een extra kleutergroep starten. Vorig jaar hadden ze halverwege het jaar een extra kleuterklas gestart, maar dat was ook niet ideaal.

    Maar de juf van mijn zoon kon wel alle kinderen, had echt contact met ze, wist wat er speelde. Na een half jaar niet weten of ze praten was echt niet gebeurd. Kan ook niet echt bij montessori onderwijs trouwens.

    Als de klas volgend jaar weer zo groot blijft, dezelfde juf krijgt die blijkbaar moeite heeft goed contact met de kinderen te krijgen en de klassen vanaf groep 3 ook groot blijven, zou ik toch eens nadenken over wisselen..
     
  15. m met borisboef

    m met borisboef Bekend lid

    Jan 12, 2012
    586
    0
    0
    NULL
    NULL
    tja met 38 kids is het ook wel heel erg lastig om de kids alle aandacht te geven die ze nodig hebben (vind ik met 23 soms al), maar ik neem toch aan dat de school het beste wil voor alle kinderen en er dus samen met jullie als ouders voor een oplossing gezocht moet worden.
    overigens vind ik voor de vakantie en vlak na vakanties nooit helemaal de goede tijd om te bepalen hoe kinderen zich voelen op school. Voor de vakantie, speelt vermoeidheid vaak een rol en erna vaak het weer wennen aan het ritme.
     

Share This Page