Ik ben jaren barista geweest,heb met veel verschillende koffiebonen gewerkt. In de jaren heen ben ik 1 koffiemerk tegen gekomen die echt niet te stellen was,bleef niet lekker. Duits merk. Heel veel koffiebonen zijn lekker,maar ligt er aan wie hem zet! Belangrijkste is je molen,als je molen goed staat afgesteld maak je met de goedkoopste bonen nog heerlijke koffie. Wat drink ik thuis nu Douwe Egberts ook zwarte verpakking.
Huh? Soort Kwaliteit De juiste blend De juiste branding Versheid Dat hebben goedkope bonen gewoonweg niet!
Dus jij vind dat Douwe Egberts een slechte brand hebben? Ik ben er geweest,daar wordt met zorg koffiebonen gebrand. Ze scoren bij mij beter dan een kaldi koffie. Heb nooit met aldi of Hema koffie gewerkt maar neem aan dat ze ook een branderij hebben en dat met zorg wordt gebrand. Er zijn zoveel belangrijke punten die een koffie lekker maakt en inderdaad is dat de samenstelling en de branding maar op 1 staat de molen en de machine en wie hem zet. Met een volotomaat is dat natuurlijk anders dan espressomachine. En ja je kan ook met goedkopere merken goeie koffie zetten. Wij werden ingehuurd door bedrijven en die bepaalde welke koffiebonen we gebruikte, dus was voor mij een sport om zo goed mogelijke espresso of koffie uit de machine te krijgen.
Wat ik al zei; het gaat om een aantal punten. Ik ben me er echt in gaan verdiepen. En nee, een goedkope boon smaakt mij niet. Het gaat mij om de smaak, niet om een technisch goede koffie, al hoewel ik dat thuis ook probeer na te streven. Op een goedkope zak staat niet eens waar de bonen vandaan komen, welke soort bonen het bevat en waar ze geblend en gebrand zijn. Wel wanneer ze gebrand zijn en dat is vaak al een jaar geleden. Als barista weet je ook dat vers gebrande bonen een houdbaarheidsduur hebben van ongeveer een week.
Vriend besteld bij koffie-bestellen.nl. Eerste keer proefpakketjes en daaruit wat favorieten gevonden. Ik eet lieve de gratis amarettiNi's. Binnen een week na branden opdrinken lukt ons echt niet, maar ik denk dat dat voor veel mensen lastig is.
Wij vinden de bonen van hema en lidl ook niet lekker, hebben zelf vaak laplace, kopen met het prijzencircus groot in dan zijn ze ook maar 8 euro per kilo. Is ook online te bestellen, als je een doos van 12 kilo koopt heb je geen verzendskosten. k heb ook wel eensbonen van Koffiediscounter.nl | Espresso- en koffiemachines gehad, erglekker maar veel duurder. Zij hebben ook vaak proefpakketjes.
koffie moet je koel en donker bewaren en vacuum verpakt. meeste koffie wordt vacuum verpakt. Of jij weet als je bij de kaldi koopt of dat die week is gebrand.
Hier groot fan van de koffiecentrale. Goede service en veel verschillende soorten koffie. Onze favoriet is caffe diemme oro... Maar ze hebben nog veel meer lekkere koffie
Gevacumeerde koffiebonen zijn juist vaak oud, langer geleden gebrand. Grote commerciele ketens branden niet klassiek, maar snel en koelen niet klassiek, maar met water. En ze laten de boon niet ontgassen, maar stoppen hem hup zo in de vacuümzak. Een vers gebrande koffieboon is echt maar ongeveer een week vers. "ok, dan moet ik mijn koffie dus vacuüm bewaren?" Nou nee, want verse koffie geeft kooldioxide af omdat tijdens het branden de in de koffiebonen aanwezige suikers reageren op de hitte van het branden. Wanneer je dus verse koffie direct na het branden vacuüm zou verpakken kan de CO2 nergens heen tenzij je de koffie onmiddellijk na het branden zou invriezen of de koffiebonen dermate lang laat uitgassen tot alle CO2 verdwenen is maar dit is volgensons nou niet echt wat wij bedoelen met verse koffie. De afgifte van CO2 kan tot zelfs een week na het daadwerkelijke branden plaatsvinden. De hoeveelheid CO2 is afhankelijk van enorm veel factoren zoals: brandingsintensiteit, origin / type boon, variëteit (Robusta / Arabica) tot en met de temperatuur van de ruime waarin de bonen verblijvendirect na het branden. Ik was laatst bij Lévelt en die man achter de counter had nog nooit gehoord over vers gebrande koffiebonen. Hij pakte een gevacumeerde zak van 5 kilo met een houdbaarheidsdatum van nog ruim 1 jaar erop. Gooit hem vervolgens in zijn warme winkeltje in de silo, want dat staat zo leuk. Helaas vergaat een koffieboon door zuurstof, hitte, licht en vocht. Ik heb maanden uitgetest en de duurste boon van Lévelt, daar zat kraak nog smaak aan. Dat was echt de slechtste boon die ik heb gehad.
@beatissimam, wij zijn juist helemaal verslingerd aan de del barista koffieboon van simon levelt. Wij bewaren de koffiebonen in een afgesloten zak in de vriezer en merken geen verschil in smaak.
Sinds ons kleine lokale koffie- shopje over de kop is gegaan in de crisis, hebben we hier een bonen abbo... Moyee Coffee - Radically Good Coffee Best lekker
Ze bewaren het toch in bakken bij de kaldi? Ze branden het toch niet al minute? Dus dan weet jij toch niet hoe oud de koffie is. Kan morgen avond pas reageren morgen werken.
Mijn man drinkt ongeveer 25 koppen koffie( I know, veel te veel) op 1 dag. Wij bestellen onze bonen altijd bij de koffiepiraat.nl Wij hebben veel goede reacties gehad op de koffie, mijn tante bestelt ze tegenwoordig ook daar. Ook wij hebben een volautomaat.
Kaldi is een grote keten, handelt dus in grote partijen. Hun bonen komen in grote gevacumeerde zakken binnen. Gebrande gevacumeerde bonen zijn -volgens de zak- een jaar houdbaar. Als je bonen koopt in mei 2104 en op de zak staat mei 2015 heb je relatief verse bonen. Maar ze zitten ook nog een tijd in zo'n silo, waar ze dus aan bederf onderhevig zijn (zoals gezegd: zuurstof, licht, warmte -en vocht-), dus van vers gebrande bonen is allerzins geen sprake. De bedrijven die ik via de links gaf, branden vers en sturen meteen op; dan heb je dus vers gebrande bonen. Eenmaal geproefd wil je nooit meer anders. Ik koop geen machine van een getal met drie nullen om er ouwe meuk in te gooien..
Heb je blanche dael al eens gedronken? Bij koffiecentrale laten ze 1x keer week daar bonen branden en ik twijfel eigenlijk steeds of we ze eens moeten bestellen Wij houden van een stevige koffie die niet TE bitter is maar een beetje bitter is wel heel lekker. En bij voorkeur met een prettige nasmaak. Heb weleens overheerlijke koffie gehad waarna je een half uur met een vieze smaak in je mond liep. Die kopen we dus toch maar niet meer.