Hoi, Mijn dochter wordt in juni 2,5. Ze kan best veel zelf puzzelen gaat haar goed af en ze kan okk zelf makkelijke schoenen aan doen. ineens geeft ze aan. Het niet te kunnen. Ze pakt een puzzel en schuift met de stukjes zo drr ze goed te leggen. Ze deed dezelfde puzzel twee weken terug in twee a drie minuten zonder twijfel. Nu zegt ze dat ze het niet kan. Natuurlijk heb ik gezegt dat ze heel goed zelf kan puzzelen en heb ik het zo gelaten. Ze bleef me maar aankijken of ik een puzzel aan haar had gegeven die veel te moeilijk was. Ik vraag haar haar schoenen aan te doen. Ja....vervolgens gaat ze er mee aan de slag en lukt het niet. Ze doet het elke dag zelf al maanden. Ze blijft me aankijken met een blik dat ze het echt niet kan. Ik snap er niks van. Hebben jullie hier ervaring mee?
Zou het idd gewoon een beetje negeren. Kan ze de puzzel niet? Nou doet ze hem toch even niet... Mijn dochter doet ook heel vaak alsof ze het niet kan, maar als je niet kijkt doet ze soms stiekem een heel stuk van een veel moeilijker puzzel Wat ik soms doe, dan ga ik de puzzel maken maar doe ik met opzet stukjes verkeerd, dat vindt ze dan wel weer grappig en dan doet zij ze goed. En met dingen als schoenen aantrekken zou ik dan zelf toch even doen. Je kan moeilijk zeggen: "dan loop je maar op sokken" Heb ik overigens laatst wel gedaan toen dochter voor de 83e keer expres haar laarsjes uitschopte buiten...
Dit! Onze zoon heeft er een handje van om 50 keer per dag zijn schoenen uit te trekken en ze na 3 minuten weer aan te willen en daar ben ik onderhand wel klaar mee. Hij kan het zelf ook en zoniet, dan loopt hij maar op sokken
"Niet kunnen" zijn fases... onze vijfjarige heeft daar momenteel ook weer last van. Vaak willen ze op dat moment net even die "1-op-1-aandacht". Soms help ik ze dan even, soms geef ik aan dat ik geen tijd heb en dat ze het zelf maar moet proberen.
nou het is heel normaal bij peuters en kleuters om sommige dingen niet meer te kunnen. soms komt zoiets terug. soms niet. opnieuw leren dus, als het een paar maanden lang duurt. of gewoon zo laten. wat ze weten en kunnen; die zijn nog niet stabiel bij kleine kinderen. en een heleboel dingen die gaan gewoon weg. daarom zijn een boel testjes en toetsjes niet zinvol bij jonge kinderen. het kan ook behoefte aan aandacht zijn, maar kan ook zijn dus dat zo een kindje het echt meent dat ze het niet kan. niks forceren. vanaf leeftijd 8 of zo echt leren vindt plaats. dat niet zomaar weg kan gaan. hersenen is aan het ontwikkelen en de cellen die de info vast houden worden gebruikt in de bouw. het zit wel ergens, maar kan het kindje geen toegang krijgen. automatiseren heet het in sommige gevallen. dat je het echt geleerd hebt.