hij weet dat hij beoordeeld moet worden voor gr3. ik hoorde hem praten met een vriendin. hij zei zoiets van ;ik ben veel te jong misschien mag ik helemaal niet naar gr3. meisje zegt: maar je bent zooo slim. maar als we niet samen in gr3 zitten kunnen we op de schoolplein spelen toch. --nee dat kan niet. meisje zegt dan=ja ik zwaai je dan als ik buiten ben jou in de klas.(kleuters spelen andere tijden buiten) zoontje wil wel snel weten denk ik. vrienden van hem vragen dat steeds omdat hij nu met gr2 mee doet met alles. dus de eisen die er gesteld wordt van gr2 kinderen worden ook van hem verwacht. hij mag dus ni zomaar weg lopen, blijf zitten werkje af maken etc etc. luisteren naar de instructies. zelfs gym dus wat best pittig is voor zijn leeftijd samen met 6 jarigen. hij begon school met 1 keer per dag met de oudere kleuters in kleine groepjes les te krijgen. die dus voor gr3 voorbereid moesten worden. hij omdat hij niet wist wat hij met zichzelf moest doen. hij wil graag naar gr3 maar heeft geen bezwaar om in gr2 te blijven. want hij is bewust van zijn leeftijd en zijn maat. rommelig bericht weer..
je begrijpt me verkeerd. 7 vragen is te weinig voor hem. hij doet thuis oefenning 40 vragen gr3 binnen 10mn. ook gr4 doet hij zo snel. en allemaal zonder fout. hij gaat altijd door als het boekje echt klaar is.
maar hij verwacht wel een ster of zoiets als hij alles goed maakt!blijft dus een klein kindje. die vragen of een spelletje maakt hem niets uit. hij ziet geen verschil.
Ik begrijp je goed. Wat ik bedoelde is dat een opdracht zolang duurt als hij duurt. Dat zal altijd zo zijn: je moet die en die blz. maken. Hij vindt het te weinig, maar op en gegeven moment is 'de tijd op', dus dan zal hij het er toch mee moeten doen. En met doortoetsen gaat het al helemaal niet om het aantal vragen (en kan heel goed dat het er gewoon veel meer dan 7 zijn ), dat kun je hem toch wel uitleggen? Tijdens de basisschooltijd wordt er, meestal, wel gewerkt met krullen en stickers ed.
hhaha hij gaat het wel maken nieke! sneller dan 'de tijd op' is. hij heeft zandlopers en zo heb ik hem aan het inkleuren gekregen. hij komt dus geen tijd tekort. integendeel. hij maakt zijn werkje wel af en het is goed. maar hij weet niet wat hij daarna met zichzelf moet doen omdat iedereen nog bezig is. hij zou er dus geen 10 wekenlang aan werken. maar ik denk dat de juf het bij hem sneller doet. Saskia ik heb voor hem voor het eerst een smartgame gekocht! beginners ding met pinguïns. eerst vond hij het niet te doen, dan vertelde ik hem dat de stukjes niet vast zaten. hij heeft het geprobeerd maar toen ik zei dat hij ook de plaats van de pinguïns moest letten vond hij het weer niks. een dag daarna zei hij dat het saai is. toen vroeg ik hem mij te helpen. en hij ging zo doen en ineens vond hij het wel leuk maar dan wilde hij alle 60 opdrachten maken. nou dat kon dus niet. hij heeft besloten elke dag een paar te maken en op een lijst aanvinken. meteen 10 gemaakt. en hij gaat morgen weer door totdat het helemaal klaar is. heeft je dochter ook pinguïns smart game gehad? ze speelt wel met die dingen toch nog steeds? of waren die andere dingentjes?
Ik bedoel dat je niet meer kunt maken in een kwartier dan je kunt maken. Net zo goed als dat een bepaalde toets uit een bepaald aantal vragen bestaat en je er niet meer van kunt maken. De juf heeft naast hem nog tig kinderen, ze kan dus niet een week (of een hele dag) lang alleen met hem aan de slag (tenzij ze het geluk hebben dat er iemand extra rondloopt, maar dat geluk hebben de meesten scholen niet). Als hij een hele zooi citotoetsen moet maken, dan zal daar hoe dan ook wat tijd overheen gaan, omdat de juf het in stukken zal moeten afnemen. Maar wie weet is hij inderdaad heel snel klaar.
maar de juf zit dus alleen met hem? daarom duurt het lang natuurlijk.want ze doet dat in de les tijd. pfff. wat erg voor de juf. want ze moet dus alle kinderen zo meenemen? echt niet te doen zeg.
Ik heb natuurlijk geen idee hoe ze het bij jullie op school doen, maar mijn ervaring is dat toetsen afnemen niet in een spelende klas gebeurd. De juf kan het doen tijdens een les die door iemand anders gegeven wordt of de intern begeleider of misschien wel een stagiair doet het. Ze hoeft toch niet alle kinderen door te toetsen? De algemene cito's worden hier in kleine groepjes afgenomen, buiten de klas of tijdens de pauze ofzo. Je hebt zoveel vragen, waarom vraag je geen gesprek aan met de juf en de intern begeleider om te vragen hoe zij het voor zich zien? Schrijf al je vragen op en stel ze aan hen, dan heb je de antwoorden die voor die school en dus voor jouw zoon gelden.
Niet alles gelezen: - ik heb altijd begrepen dat de cito bv voor groep 1 en 2 dezelfde is maar dat er een ander antwoord model op ligt - WIPSSII is vanaf 2,5 jr maar ook hierbij geldt: hoe jonger hoe minder betrouwbaar. IQ's schommelen nogal.. de marge is heel groot... - met 4 jaar naar groep 3 gaan lijkt me niet de oplossing maar vooral potentieel veel problemen geven. Als hij net 4 is dan zit hij in groep 0 en dan likt het me voor de hand liggen om hem na de zomer naar groep 2 te laten gaan met verdiepingstof. Kleuterklas gaat niet om cognitieve vaardigheden...dat is bijzaak.
@Cygnet2: Over rekenen: "Er zijn twee afzonderlijke toetsen voor groep 1 en groep 2. In beide toetsen zijn alle drie domeinen voor rekenen opgenomen. De toets voor groep 1 bestaat uit twee delen van elk 23 opgaven waarvan achttien bij getalbegrip, zestien bij meten en twaalf bij meetkunde. De toets voor groep 2 bestaat uit twee delen van elk 24 opgaven waarvan twintig bij getalbegrip, zestien bij meten en twaalf bij meetkunde. De opgaven bestaan uit getekende afbeeldingen in kleur." (Bron: Analyse doelen jonge kind Cito Rekenen voor kleuters - SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (op de site van het Cito zelf schrijven ze ook over 'twee eigen toetsen')) Over taal: "Het toetspakket bestaat uit een toets voor groep 1 en een toets voor groep 2. Met opdrachten over passieve woordenschat en kritisch luisteren voor groep 1. Voor groep 2 zijn er ook opdrachten over klank en rijm, eerste en laatste woord horen, schriftoriëntatie en auditieve synthese." (Bron: Cito Volgsysteem primair onderwijs - Taal voor kleuters)
@Belize, de toetsjes die mijn dochter steeds deed (niet op de computer dus), duurden meestal iets van (max) 10 minuten. En dat waren dan iets van 25-30 korte stellingen/vragen/opdrachtjes. Volgens mij deed de juf de eerste reeks wel gewoon in de klas. De tweede reeks (gr 2) was met een andere juf, buiten de klas. Cito's die de hele klas doet, zijn ook gewoon in de klas (op pc, met koptelefoon op). Dan is er wel een 2e juf in de klas. Wat vindt hij ervan dat hij dingen 'moet' doen? Wil hij dat (altijd) ook graag? Kan hij zich ook langer blijven concentreren? Hoe weet je/merk je dat hij er geen bezwaar tegen heeft om naar gr2 te gaan? @Cygnet, met doortoetsen is mijn dochter (voor taal) apart getoetst, eerst voor gr1 stof, daarna voor gr2 stof. De vragen werden echt moeilijker. Maar dit waren ook 'oude' cito's, met scores A, B etc. Op de computer weet ik niet zeker of ze een andere toets heeft gekregen dan de rest. Maar ze kreeg wel aparte scores voor gr1 niveau en gr2 niveau (ze had gewoon 1 toets voor taal en 1 voor rekenen gedaan). En dat was dus wel een 'nieuwe' toets, met scores I(+), II etc. Misschien zit er dus ook nog verschil tussen oude en nieuwe toetsen? Verder is t op de computer ook adaptief; dus je krijgt andere/moeilijkere vragen als je er zoveel goed hebt..
ik praat wel steeds met de juf. wat ik begrepen had was dat cito met een groep ging. de juf vertelt wat de bedoeling is en dan de kinderen doen wat er gevraagd is. dat is geen probleem. in gr2 zit 12 kinderen+zoontje. en wat dan ook ze doen doen ze samen en de juf checkt, ze loopt langs elk kind om te kijken hoe ze het doen. ik heb begrepen dat de juf toets vr gr1 niet zinvol vindt voor zoontje. dat is niks voor hem. gr2 is dus met zijn groep en dat kan een effect hebben op hem. daarna moet ze met hem doorgaan.dat kan dan weer niet in een groep. ik ga de links kijken. in kleuter klassen gaat het zeker ook om de cognitieve ontwikkeling cygnet.
Maar afname in een groep (of juist alleen) kan op ieder kind effect hebben, toch? Een goede juf ziet het als dat het geval is. Dan kan er eventueel voor gekozen worden de toets de volgende keer anders af te nemen. Aan de andere kant is dat natuurlijk wel iets wat kinderen moeten leren: in het hele verdere onderwijs worden toetsen in groepen afgenomen. Cognitieve ontwikkeling wordt in de kleuterklas wel heel anders gestimuleerd dan in de hogere groepen. Veel meer door spelen en ervaren.
Ik heb niet alles gelezen maar in wat ik heb gelezen zie ik alleen maar versnellen en niet verbreden. M is zeker niet hb maar wel snel en piepjong (dec-kind dus ze starte met 5 in groep 3). Zij kan op allerlei manieren verbreden en verdiepen dus een moeilijker leesmethode (zon ipv maan) en iedere woensdag heeft ze met vijf of zes kinderen filosofie bij de ib-er (maar ze doen dan ook natuurkundeproefjes ed). Het lijkt me zinnig dat de school dit gaat organiseren als ze het nog niet aanbieden. Is namelijk niet alleen fijn voor de kinderen die hb zijn maar ook voor gewone snelle kinderen. Op onze school (jenaplan) een systeem met groep 1 en daarna groep 2/3. Hierdoor is versnellen en vertragen minder ingrijpend en is bovendien groep drie ook noh speels. Heel fijn. Hierdoor zijn de 2/3 leerkrachten heel goed in staat om te differentiëren er uiteraard zijn er momenten voor individuele aandacht. Me dunkt! Dan werken de kinderen zelfstandig en de juf zit dan met de kinderen die extra aandacht of hulp of uitleg of steun nodig hebben en op andere momenten is het vragenrondje en loopt ze rond. Kan best!