Mijn peuter van 3½ is sinds oktober overdag plas zindelijk en durft nu ook sinds 2 weken op de wc te poepen (ipv in luier). Nu weet ik niet hoe ik het moet aanpakken wat nacht zindelijkheid betreft. Niet dat er nu opeens haast achter zit, maar wil wel weten hoe ik dit met de tijd kan aanpakken. Hij gaat altijd nog naar de wc voordat hij naar bed gaat. Als hij nog wakker is en hij moet plassen, doet hij dit ook nog netjes op de wc. 's ochtends wordt hij wakker met een overvolle luier. Hij plast dus, denk ik, veel tijdens het slapen. Nu wordt er veel gezegd dat je ze als je zelf naar bed gaat nog even uit bed kan halen om te plassen, maar het probleem hier is, dat hij dan niet meer in slaap valt. Hem wakker maken zorgt altijd voor drama en strijd. Het is kind dat daar heel slecht tegen kan. Nu zit ik er aan te denken om hem op de wc te zetten als hij bij toeval 's nachts wakker wordt (dit gebeurd zeker een paar x in de week).
Waarom wil je hem snachts zindelijk hebben? Ik ben van mening dat dit vanzelf komt. Bij onze dochter ging het toevallig vrij snel, 1 week overdag zindelijk en s nachts niet, toen een week droge luiers na de nacht dus de luier maar afgelaten en geen ongelukjes gehad tot nu toe (3 mnd)
Hij hoeft ook nog niet nacht zindelijk te worden, maar was benieuwd naar de eventuele manieren hoe je het kan stimuleren.
Nachtzindelijkheid is niet te trainen. Dus wakker maken heeft geen zin. De hersens moeten er klaar voor zijn...
Als die pamper elke ochtend echt vol is, zou ik er nu ook nog niet te hard op rekenen. Hij heeft nog tijd genoeg. Ik zou toch echt wachten tot hij een paar nachten droog of quasi droog is. Of tot hij 6 à 7 jaar is (dan kan je soms wel beginnen "pushen").
Dat komt vanzelf. Bij beiden kids niet getraind (ook overdags niet) Oudste was een maand na dagzindelijk ook ' s nachts zindelijk. Nadat hij een week droge luiers had, de luier uitgelaten. De jongste 2 weken na dag zindelijk, toen was papa de luier vergeten.
Ik zeg ook, het komt vanzelf uit je kind vandaan. Fleur had tot een maandje geleden altijd zware luiers in de ochtend, maar had ook altijd steeds een beetje van 'ik wil baby zijn'. En ineens besloot ze dat ze geen baby meer wilde zijn maar juist een grote meid en dat ze ook geen luier meer aanhoefde 's nachts. Denk, ok, we gaan erin mee al zag ik he niet zitten en een aantal dagen ging het niet goed tot ik zei, we doen de luier weer om en ineens was ze droog 's nachts. Want dat wilde ze echt niet.
Hier was ze overdag zindelijk en bijma tegelijkertijd bleven de luiers droog. Na 3 weken elke dag een droge luier de luier afgelaten. Wel nog af en toe een ongelukje maar dat mag nog. Ze wil zelf geen luier meer om.
Juist wakker maken kan het zindelijk worden verstoren. Als hun hersens ver genoeg ontwikkeld zijn, en ze het goede hormoon gaan aanmaken, wordt er minder urine geproduceerd. Pas dan kunnen ze echt nacht zindelijk worden. Als je ze 's avonds makker maakt kan die ontwikkeling soms achter blijven (omdat er toch een signaal is dat het kan).. Gewoon wachten, als je merkt dat de luiers droog zijn, dan is het zover en zou je kunnen proberen hoe het zonder gaat. Evt potje op de kamer als het toilet te ver weg is.. Maar een leeftijd van 5 of 6 en niet nachtzindelijk zijn is niet raar. Dat is meer iets voor kleuters dan voor peuters
Bij mijn oudste kwam het vanzelf, ik was vergeten een luier mee te geven toen hij uit logeren ging daarna was hij ook snachts zindelijk
Onze zoon is nu een jaar overdag zindelijk. Hij heeft een paar keer aangegeven dat hij zonder luier wilde slapen en dat hebben we dan ook steeds een paar nachten geprobeerd. Maar dan heeft hij toch nog ongelukjes. Na een paar nachten ben ik dat dan, om heel eerlijk te zijn, wel weer zat. Dus dan gaan we toch weer een luier aandoen. Wel met de afspraak dat als hij 's nachts wakker wordt en voelt dat hij moet plassen, dat hij ons dan roept en dat we hem dan even helpen. (Licht aandoen enzo. Hij vindt het ook wel spannend in het donker.) Maar dat gebeurt zelden. Meestal is hij ook wel droog 's ochtends, maar een of twee keer per week toch nog wel een gevulde luier. Op het moment lijkt hij het wel best te vinden, dus hebben we het er niet over. Na de zomervakantie gaat hij naar school. Misschien dat we het opnieuw proberen als hij daar goed gewend is. Of eerder natuurlijk, als hij het zelf aangeeft. Tenzij dat is vlak voordat we op vakantie gaan. Ik wil niet dat we dan nog in de 'oefenfase' zitten.
Als de luiers elke ochtend vol zijn zou ik het echt niet doen de luier uit laten. Onze dochter is sinds 2,5 zindelijk dag en nacht maar die had al een hele tijd droge luiers 's morgens. Haar nichtjes van 6 en 4 die zijn nog niet nacht zindelijk wat ze ook proberen niets helpt. Nu krijgen ze gewoon luierbroekjes aan want elke dag een nat bed is niet fijn.
Mijn dochter is al ruim een jaar overdag zindelijk maar 's nachts nog niet. Ze kan zo maar een week een droge luier hebben en dan weer een paar nachten een natte luier. Ze krijgt gewoon een luierbroekje aan. Je kunt het niet pushen, ze moeten er aan toe zijn. Je merkt het vanzelf. Gewoon proberen. misschien lukt het, misschien niet. Geen drama van maken, komt vanzelf
Onze dochter was net drie toen ze overdag zindelijk was, gewoon's nachts nog luierbroekjes aan gedaan en na een paar weken met droge luiers wou ze hem zelf graag af. Ze was er toen blijkbaar aan toe. Hier brandt's nachts het licht in de gang en ze heeft de deur op een kier, zo kan ze makkelijk naar het toilet en dat gaat eigenlijk super! Dus inderdaad gewoon afwachten, als ze wat ouder worden dat het vervelend wordt (niet uit logeren durven omdat ze een luier om hebben etc) verder kijken. Bijvoorbeeld een plaswekker, die maakt het kind wakker zodra er plas komt. Dan letten ze ook op het juiste moment wakker te worden, bij aandrang, en niet op vaste tijden.
Mijn dochter is erg erg "makkelijk". Als je een luier om hebt, hoef je niet naar de wc te lopen. Dus iedere ochtend had ze een plasluier. Een paar weken geleden was mijn man de nachtluier vergeten en toen was ze 's ochtends droog. Sindsdien gaat ze zonder luier naar bed. En tot nu toe geen ongelukjes gehad.