Is het mogelijk om brood te maken zonder broodbakmachine? Ik ben het brood nogal tegen gegeten uit de winkel en zelfs dat van bij de bakker. Zodoende wil ik dus proberen om zelf brood te maken maar ik vraag me af of dat zonder zo een machine kan. Heeft iemand dan toevallig ook recepten en of tips?
Brood wordt al duizenden jaren gebakken dus... ja dat kan Het enige wat een broodbakmachine voor je doet is kneden (kan met je handen of misschien ook met de mixer als je een krachtige hebt) en bakken (kan ook gewoon in de oven). Daarnaast let 'ie natuurlijk op de tijd en je moet dat dan ook zelf doen (tijd om te rijzen, baktijd). Ik vind brood bakken echt niet veel werk (maar je moet natuurlijk wel eens in de zoveel tijd iets doen dus je moet daar wel thuis/wakker voor zijn wat bij een machine niet hoeft) dus alhoewel ik regelmatig brood bak heb ik ook niet zo'n machine. Ik maak alleen zelf wel Duits zuurdesembrood en lijkt me niet dat je dat zoekt dus aan mijn recept(en) heb je niet zoveel denk ik
ja hoor dat kan zonder broodbakmachine ik bak regelmatig zelf brood en haal mijn recepten vaak van de site van Levine, uitdekeukenvanarden blogspot er staan ook goede tips wat betreft vormen etc het kneden doe ik niet met de hand maar dat doe ik met de kitchenaid het kan trouwens wel gewoon met de hand er gaat alleen wel wat tijd in zitten (niet veel werk trouwens) maar door het rijzen etc
Jaaa duhhh! Wat dom dat ik daar zelf niet aan gedacht heb vroeger hadden ze natuurlijk ook geen broodbakmachines M.b.t. het zuurdesembrood heb ik juist wel interesse! Ik heb er even over gegoogled en het spreekt me heel erg aan. Ik lees alleen dat het lastig is om te maken, klopt dat?
Zelf brood maken is echt niet moeilijk, het neemt alleen wel veel tijd in beslag, dus doe het vooral als je een middagje thuis bent. Wat trouwens ook wel leuk en lekker is om te bakken met brooddeeg: cinnamon buns. Vind zelf een broodbakmachine helemaal niets, haal veel meer voldoening uit zelfgebakken brood
Nouja, lastig... Zuurdesem'starter' duurt wel een aantal dagen om te maken maar ik vond het zelf vrij makkelijk. Misschien ook omdat het me gewoon in één keer lukte (kan ook toeval zijn haha). Hier een methode die ik ook ongeveer gebruikt heb - alleen geen roggemeel gebruikt maar geloof ik volkoren meel (het kan met elk meel hoor). Oh ja, en gewoon in de keuken op kamertemperatuur gezet. Was ook een dag of iets eerder klaar dan daar beschreven wordt (door de warmte waarschijnlijk). Ik heb die starter nog steeds, al staat 'ie nu in de koelkast en wordt ca. 1x per week bijgevoed (omdat het zo koud is, hoeft het minder vaak) tenzij ik iets ervan gebruik, dan vul ik het natuurlijk gelijk weer aan. Het zuurdesembrood maken verschilt niet veel van gistbrood (als je je zuurdesemstarter eenmaal hebt), alleen duurt het rijzen wel veel langer bij zuurdesem. Ik laat het meestal een nacht staan, en dan ergens op de volgende dag (als ik zin heb ) bak ik het. Het brood dat ik meestal bak is een vrij ehm, 'nat' brood, omdat ik die uit de winkel in Duitsland ook altijd het lekkerst vond. Voordeel is dat het ook lang houdbaar is daardoor (wordt niet snel droog, en ik bewaar het gewoon bij kamertemperatuur zonder dat het ooit beschimmelt). Je hebt er wel een vorm voor nodig (ik gebruik een cakevorm) omdat het deeg dus ook echt erg nat is. Het deeg is ook te nat om te kneden eigenlijk, het is een 'roerbrood' haha. Ik weet niet of dit je ook aanspreekt (ken ook veel mensen die het maar raar brood vinden, ook uit de winkel) maar dit is het recept: 400 gr meel (ik gebruik meestal 300 gr bloem en 100 gr volkorenmeel, maar je zou ook een witbrood kunnen maken met alleen bloem, of er een ander soort meel in stoppen of zo... Maakt voor het recept verder niet uit, voor de uiteindelijke smaak natuurlijk wel) 100 gr zuurdesemstarter 4 tl zout (als je van het deeg proeft moet het iets te zout smaken in mijn ervaring) 4 el zonnebloemolie veel water Doe alle ingrediënten behalve het water in een kom. Voeg nu langzaam water toe (gewoon onder de kraan zetten, maar kraan niet ver open draaien) terwijl je het deeg roert met een pollepel of met de kneedhaken van de mixer. Blijf water toevoegen totdat het wat vloeibaar wordt. Niet waterig maar als je er bij wijze van spreken nog een balletje van zou kunnen vormen is het te droog. Je mixer of pollepel moet er (met een beetje kracht) wel in kunnen roeren, en als je het even laat staan moet het gewoon een glad oppervlak gaan vormen zonder uitsteeksels. Maar het komt niet op een millilitertje aan hoor. Het hoeft ook niet 100% klontervrij te zijn zoals bijvoorbeeld bij pannekoekendeeg. (Ik kan geen exacte hoeveelheid water geven omdat ik het nooit afmeet zelf ) Dek de kom af met folie of met een natte theedoek en laat staan totdat het zichtbaar gerezen is (je kan het tot ca. 24 uur lang prima laten staan, dus als je niet zeker weet of het wel goed gerezen is, gewoon nog wat langer laten staan) Als het gerezen is, oven voorverwarmen op ca. 200 graden (beetje experimenteren met je oven want iedere oven is weer anders). Nog een keer het deeg doorroeren. Nu moet het wel klontervrij zijn maar dat is het waarschijnlijk vanzelf al! Deeg in een vorm doen (ik bedek de vorm eerst met bakpapier, maar ik heb ook een stomme oude vorm waar het brood in de hoekjes blijft kleven als ik hem invet) en in de oven zetten, na ca. 50 minuten moet het ongeveer klaar zijn. Als de bovenkant heel donker (zwart) dreigt te worden, temperatuur lager zetten. Als je tegen het eind van het bakproces twijfelt of het gaar is kun je het er gewoon uit halen en doormidden snijden (en evt. daarna weer terug zetten); een niet-gaar brood herken je doordat er als je het doorsnijdt een gedeelte (meestal vrij onderaan) duidelijk donkerder en vaster van structuur is.
Hier geen bbm maar eten alleen zelfgebakken brood, dus ja het kan Ik bak meestal 1 keer in de week 3 broden (grote oven ). Meestal maak ik bruin brood met pompoenpitten erin, heerlijk
Wil geen zeikerd zijn maar dit moet je dus juist nooit doen! Van heet, en zelfs warm brood opensnijden verpest je het brood echt. Er is gewoon een heel simpel trucje om te weten of je brood gaar is: Klop op de onderkant van het bakblik (of gewoon op het brood zelf, als je een vloerbrood maakt). Klinkt het hol, dan is het gaar. Als mijn brood te bruin dreigt te worden dek ik het voor de resterende baktijd gewoon af met aluminiumfolie. Brood (gewoon Nederlands brood in bakblik) bak ik of net zoals een cake op 150 graden voor een uur, of op 200 graden voor 40 minuten.