Hier is inmiddels de discussie gestart om wel/niet een peettante of peetoom te vragen. Mijn vriend is van mening dat dit iets is vanuit de kerk en ik denk dat een peettante of peetoom gewoon iemand is die het kindje extra vertroetelt en eventueel de zorg voor een kind op zich neemt als wij beiden komen te overlijden. Nu vroeg ik me af hoe dit nou precies zit. En hoe we deze zaken goed kunnen regelen. Bij de notaris is dit natuurlijk ook direct weer zo duur. P.S. ik weet dat bij overlijden van beide ouders eventuele grootouders aangesteld kunnen worden als voogd, maar wij willen dit anders geregeld hebben omdat grootouders van beide kanten wel erg graag deze zorg op zich zouden willen nemen.
Als je het niet per notaris vast laat leggen dan kan er getouwtrek van komen. Of uiteindelijk een rechter die in het belang van het kind gaat kijken.... als jullie duidelijk een voorkeur hebben voor bij wie de kinderen (of kind) moet komen te wonen in geval van overlijden van jullie beiden dan zou ik dat per testament wel vast laten leggen. Geeft uiteindelijk ook meer rust en ik zou gewoon kijken waar het het goedkoopste is (volgens mij kun je bij de HEMA tegenwoordig ook voort testamenten afsluiten/kopen)
Peetoom en tante is trouwens niet automatisch ook de voogd van je kindje. Ik ben peettante van de zoon van een vriendin maar niet zijn voogd. Zij willen de kinderen graag samen houden mocht hun iets overkomen en ze hebben haar zwager aangewezen als voogd. Ook ben ik niet officieel peettante van de kinderen van mijn zus (die twee zijn niet gedoopt) en daar ben ik wel voogd van, dat hebben ze bij de notaris laten vastleggen. Maar wil je geen getouwtrek dan zul je dus inderdaad iets moeten vastleggen, maar dit staat los van laten dopen.
Je hoeft dit niet meer bij de notaris te doen. Kan nu op een andere manier. Als ik niet op m'n mobiel ben, zoek ik de link even voor je op. Er is nl. een wetswijziging geweest per 1 april. Het enige dat het je kost zijn dan de kosten voor wwn afschrift van de geboorteakte, een postzegel en wat kopieën van legitimatiebewijzen.. Scheelt je al gauw 400 euro. Daarnaast vind ik Peetoom/ peettante vooral iets wat je er zelf van maakt idd. Niet perse vanuit het geloof..
Nog een reactie gevonden van mezelf in een ander topic waar ik de link ook in had gezet: Er is een wijziging in de wet geweest. Het gezag na overlijden hoeft niet meer perse via de notaris geregeld te worden. Dit scheelt zo een paar honderd euro. Tenzij je toch al een testament laat opmaken, kan het per 1 april ook op deze manier, zie link: https://loket.rechtspraak.nl/burgers/familiezaken/48 edit: heb je al een testament maar wil je bijvoorbeeld toch iemand anders, kun je dit formulier ook insturen. De meest recente aanvraag/opmaak is geldig
Vanuit het geloof is een peetoom en tante wel heel iets, je moet ook echt aan de pastoor beloven er voor het kind te zijn en de ouders bij te staan. Maar dit is alles behalve wettelijk, meer een gevoeletje denk ik. Heel eerlijk gezegd een peetoom en peettante aanwijzen zonder te dopen vind ik een beetje gek. Na mijn idee is het dan een voogd of suikertante
Mijn allerbeste vriendin hebben wij aangewezen als voogd en enig erfgenaam mochten wij beiden komen te overlijden, bij de notaris is dit allemaal vastgelegd. Ze is niet officieel peettante omdat we onze kinderen niet willen laten dopen, maar de kinderen hebben wèl een speciale eretitel voor haar.
Mijn man en ik zijn beide niet katholiek en gaan daarom ook geen peetoom en -tante kiezen. Ik ken deze begrippen alleen maar in relatie tot het geloof. Wel gaan we mijn zwager en zijn vrouw vragen om voogd te willen zijn voor ons kindje, mocht er iets met ons gebeuren. Maar dat is voor ons meer iets wat we juridisch goed geregeld willen hebben.