Hopelijk heeft iemand hier verstand van, want ik kom er niet meer uit. Ik kreeg een brief, waarin staat dat ik in 2012 géén terugval had in vergelijking met het laatste jaar waarin ik géén ouderschapsverlof opgenomen heb. Ik moet dus een bedrag terugbetalen. De redenen, dat ik geen terugval lijk te hebben, zijn: 1) Er wordt vergeleken met 3 jaar ervoor, 2009. In de tussentijd heb ik wél salarisverhogingen gehad. Dan snap ik, dat het verschil steeds kleiner wordt. Ik houd dan wel meer over, maar ik ben relatief net zoveel gekort en absoluut dus méér. 2) Ik heb in de eerste helft van 2012 wel ouderschapsverlof opgenomen, waarmee ik dus voor 20% gekort ben op mijn salaris. Voor de tweede helft heb ik echter wél 100% gewerkt, omdat toen mijn ouderschapsverlof op was. (De exacte datum kan ik wel opzoeken, maar heb ik nu niet bij de hand. Voor het gemak ga ik uit van 1 juli). Beide zaken bij elkaar opgeteld, kom ik inderdaad iets hoger uit. Maar dat neemt niet weg, dat ik een behoorlijke duit méér had verdiend, als ik géén ouderschapsverlof had opgenomen. Daarom vind ik ook, dat ik recht heb op deze korting. Wie heeft ervaring met deze situatie? Wie kan me helpen om een goede onderbouwing te schrijven?
Tsja geen terugval is geen terugval voor de belastingdienst, en verlof opnemen is een keuze en geen moeten. Ik snap je gevoel maar de belastingdienst kijkt puur naar de feiten. Denk dus niet dat je er wat mee kunt..
Ik had een andere situatie. Ik had mijn auto niet in de bijtelling en mijn vriend wel. Ik kreeg een andere auto en toen zijn we die van mij privé gaan rijden. Ik kon dus geen gebruik maken van de korting omdat mijn belastbaar inkomen omhoog ging ondanks dat mijn salaris wel omlaag zou gaan. Ik vond dat stom, maar was niks aan te doen. Vraag me af of er bij jou iets aan te doen is, denk t niet
Op de site van de belastingdienst staat dat je loon het kalenderjaar voor je ouderschapsverlof lager moet zijn dan in het jaar van je verlof. Ik begrijp dat je in 2012 verlof hebt opgenomen en zij niet 2011 als vergelijking nemen maar 2009?
Nee hier kun je niets mee doen. Het wordt nu eenmaal berekend over het kalenderjaar ervoor of het kalenderjaar voor ingang van je ouderschapsverlof. En het wordt over een heel jaar bekeken. Ik heb het zelf ook gehad. Moest terugbetalen omdat ik met de voorlopige teruggaaf geen rekening had gehouden met de afkoop van een pensioen die is uitgekeerd in het jaar dat ik ouderschapsverlof had. Ook al had ik dat pensioen al een aantal jaar eerder opgebouwd, dat maakte niks uit. Mijn bezwaar is afgewezen en moest dus toch betalen.
Nee dat staat er niet, er staat : het kalenderjaar waarin u ouderschapsverlof opneemt, is uw loon lager dan in het kalenderjaar ervoor
Waarom? Ouderschapsverlofkorting is bedoeld om inkomensverlies te compenseren. De regel legt dat mi heel duidelijk uit.
Omdat het vrouwen niet stimuleert hogerop te komen wanneer ze jonge kinderen hebben. En je hoeft natuurlijk geen ouderschapsverlof op te nemen, maar wanneer je dat wel doet en in die periode een promotie krijgt, zie je daar financieel op dat moment minder van terug. En je hebt dan, net als ts, wel een inkomstverlies waar je niet voor gecompenseerd wordt. Ik snap het wel, maar vind het ook raar. Maar ik las ook dat de regels weer worden aangepast per 2015.
Hier hetzelfde gehad. Ik vind het ook krom, want de meeste moeder zijn nog niet uitgegroeid in salaris.
Precies dezelfde situatie? Ik wil je geloven...maar kan het me bijna niet voorstellen. Zo zijn de regels van de belastingdienst nu eenmaal. Als je idd salarisverhoging krijgt en ondanks ouderschapsverlof gelijk of hoger uitkomt in vergelijking met het jaarsalaris van het jaar daarvoor...heb je geen recht op ouderschapsverlofkorting. Vind het heel bijzonder dat je gelijk hebt gekregen, wel fijn voor je overigens!
Als je jaarsalaris in 2012 lager was dan je salaris in 2011, dan heb je recht op ouderschapsverlofkorting. Bij je aangifte moet je ook altijd aangeven hoeveel het verschil bedroeg. Heb je dit gedaan? Ik herken het ook, want ook ik had nog groei en daarom heb ik er jarenlang geen aanspraak op kunnen maken.
In de brief staat het anders. "Als het ouderschapsverlof toen ook al van toepassing was, mag er vergeleken worden met het kalenderjaar, dat er geen sprake was van ouderschapsverlofkorting." Mee eens. En er is weldegelijk sprake van inkomstenverlies. Ik werd over het geheel van 2012 dus voor 10% gekort op mijn salaris. En ja, dat is een keuze natuurlijk. Maar die regel IS er nu eenmaal om een deel te compenseren. Krom dan, dat ik er niet voor gecompenseerd word. Ja precies, daar gaat het om. Ik ben gegroeid qua salaris in die tijd!
pff je liet ons even heel hard schrikken... even alle aangiften erbij gepakt maar gelukkig (of helaas, net hoe je het bekijkt ) zijn manlief en ik niet hard genoeg in salaris gegroeid. Ik neem 4 uur ouderschapsverlof op, maar koop ook zelf 4 uur p week, dus ik heb zelf een grotere teruggang in salaris gecreëerd ... ook niet helemaal eerlijk eigenlijk, zo hou ik veel langer recht op korting. Lijkt me niet fijn, moet je over 2013 nu ook terug gaan betalen?
we zijn per 1jan 2010 begonnen met ouderschapsverlof opnemen. dus er moest gekeken worden naar 2009 of we inkomensverlies hadden dat was zo in 2011 heb je een inkomen en dan wordt er gekeken naar 2009 met inkomensverlies en dan zo verder bij ons hadden ze gekeken 2012 met 2011 en ja toen geen inkomensverlies en daardoor gegrond verklaard