De titel zegt het al: krijgen jullie kinderen zakgeld en zo ja hoeveel en hoe vaak? en moeten ze dat op de bank zetten of mogen ze er iets voor kopen? Mijn zoon is 6 dochter is 8 en ze krijgen wel zakgeld maar niet elke week en ook steeds een ander bedrag. Soms als ze hun kamer hebben opgeruimd 0.50 cent en soms tussendoor een euro. Nu hebben ze in 2 jaar tijd zo een 100 euro gespaard en wilt onze zoon graag een eigen spacescooter kopen. Op zich heb ik er geen problemen mee maar een spacescooter is 130 euro dus best een hoop geld wat hij er dan aan uit geeft en al zijn spaarcentjes zijn dan op. Ik wil eigenlijk de kinderen elke week en bedrag geven of elke maand ofzo. Ben benieuwd wat jullie kinderen krijgen , hoe vaak etc...
Ik geef nog geen zakgeld (uiteraard ), maar ik weet wel dat er onderzoek naar is gedaan door het Nibud. Zij hebben precieze cijfers en tips over zakgeld geven
Dochter krijgt sinds haar zesde verjaardag 50cent per week. Nibud zegt 1 euro, maar dat vindt ik vrij veel. Goed van je kinderen dat ze zoveel gespaard hebben!
Hier krijgen ze zakgeld als ze alle munten op een rijtje van meest naar minst waard kunnen leggen. Ik vind het belangrijk dat ze enigszins een idee van de waarde van geld hebben, voordat ik ze zelf geld geef. Oudste (7) krijgt al een paar jaar lang 50 cent per week. Hij spaart het meestal een aantal weken op en dan brandt het in zijn zak en koopt ie er wat onbenulligs voor. Middelste (5) krijgt het nog niet, die interesseert het ook nog geen hout. Hij vindt alleen van die glimmende stuivers erg mooi, want dat zijn volgens hem gouden munten. Af en toe krijgt ie er daar eentje van voor in zijn schatkist, als ik er toevallig een heb. Ze hoeven er verder in elk geval niet specifiek iets voor te doen. Oudste heeft nogal een handje van vragen om extra geld en dan laten we het hem soms wel eens verdienen door wat klusjes te doen. Maar ook weer niet altijd, want ik vind dat ze soms ook wel eens gewoon iets moeten doen, zonder dat daar gelijk een beloning voor komt.
Ik wilde er mee starten met 6 jaar, maar zoon is er momenteel erg mee bezig, met waarde van het geld, sparen voor iets wat hij graag wilt hebben etc. vandaar dat we besloten hebben hem nu al zakgeld te geven. We geven hem 0,50 ct. Hij wil sparen voor hotwheels autootjes, die kosten 2 euro dus kan hij na 1 maand er een kopen, dat is nog prima te overzien qua tijd! Hij kent het verschil in waarde tussen de centen en euro's, dat lijkt me essentieel. Verder wil ik liever niet dat hij er snoep van koopt, maar verder lijkt mij dat hij het zelf mag weten. er bestaat een app waarbij je kan berekenen wat je "moet"geven op basis van leeftijd, leefstijl etc. Hij heet "Zakgeldcalculator"
Mijn dochter van 6 krijgt elke week 1 euro zakgeld Ze spaart alles want ze wilt graag het politiebureau van de lego
Zoon van 8 krijgt elke week 1 euro, zoontje van (net) 7 krijgt 50 ct (vanaf z'n zesde) en jongste (bijna 5) krijgt 10 of 20 cent, net wat ik heb.
Mijn oudste zoon krijgt sinds zijn verjaardag 7.50. Hij krijgt dit nadat hij in het weekend zijn kamer opgeruimd en gestofzuigd heeft. Eerst kreeg hij een stuk minder, maar nu gaat hij sinds kort bijvoorbeeld met vriendjes naar het buitenbad of naar de bios. Dat geld kan hij besteden aan een ijsje of zoiets en de rest kan hij sparen. Hij wilde namelijk elke keer als hij ging zwemmen, soms 4 x per week geld mee en zo beseft hij beter de waarde. Ook moet hij als er iemand van het gezin jarig is of vader of Moederdag iets kleins kopen , kan gewoon reep chocolade van een euro zijn. Dat huh daar aan leert denken. Mijn jongste zoon is 5 en die krijgt ook na ( samen ) opruimen en stofzuigen van zijn kamer 3,50 zakgeld . Daarmee kan hij sparen voor een groot kado, en soms gaat hij met zijn grote broer een ijsje halen of zo
Vanaf 6 jaar krijgen ze hier wekelijks 50 cent en dit gaat in een eigen spaarpotje. Je krijgt hier geen geld voor werkjes die er gewoon bij horen zoals je kamer opruimen ed. Dat vind ik vreemd. Misschien later ooit voor het wassen van de auto ofzo
J. krijgt sinds ze ongeveer 4,5 is zakgeld. Ze krijgt 50 cent per week en mag zelf bepalen wat ze er mee doet. Ze heeft er tot nog toe nog niets van gekocht, ze vindt het 'om te sparen' en als je het uitgeeft dan is het op. Maar als ze het wel uit wil geven, dan vind ik dat prima, daar leren ze toch juist van? Hier ook geen geld voor opruimen of wat dan ook, dat vind ik er gewoon bij horen.
Jelle krijgt sinds zijn 6de verjaardag zakgeld, 1 euro per week, als wij (en hij) eraan denken. Eerlijk gezegd vergeten we het nog wel eens en dan krijgt hij voor een aantal weken tegelijk. Jitte krijgt ook sinds Jelle's verjaardag zakgeld, het was namelijk "Niet eerlijk!" als zij niks kreeg... Zij krijgt 50 cent per week. Het is de bedoeling dat ze er in elk geval een cadeautje voor kopen als er iemand in het gezin jarig is. Dat hoeft natuurlijk niks groots te zijn, een ding van 2-3 euro is al goed. Een stickervel voor de ander of een fles douchegel voor mama en papa is al prima. Voor de rest word het tot nu toe gespaard, ze hebben nog niet echt een doel ervoor. Ik denk dat het straks gewoon op de spaarrekening gaat.
Ze krijgt 2 euro per week, sinds ze 6 is. Maar, meestal gaat dat haar spaarpot in. Soms koopt ze er wat lekkers van of een klein speelgoedje bij action. Kamer opruimen hoort er gewoon bij. Schoonmaken en stofzuigen doe ik gewoon, vind niet dat ze dat zo jong al hoeft te doen
Hier krijgt ze sinds een paar weken zakgeld, ze is 5 (bijna 6) en krijgt 50 cent per week. Ze stopt alles zelf meteen in haar spaarpot en is niet makkelijk in geld uitgeven Als ze echt iets leuks ziet bij de speelgoed winkel en het graag wil dan koopt ze het van haar zakgeld en krijgt ze de helft van me terug in haar spaarpot (zonder dat ze het weet )
Hier krijgt mijn zoon sinds hij 7 werd zakgeld. In principe 1,50 per week, maar we hebben een jaarkalender gemaakt. Daarop strepen we af welke vrijdag hij zakgeld heeft gehad. Hij vind het soms handiger om het op te sparen, zodat hij ineens meer geld krijgt. Dus dan krijgt hij achteraf nog van een paar weken. Heeeeeel soms mag het wel eens andersom, dan wil hij iets kopen wat iets duurder is dan hij heeft en dan krijgt hij een paar weken vooruit betaald, maar dan krijgt hij dus een tijdje niets.