Ik werk in de zorg. Vorige week kregen we een mail met de mededeling dat de functie als verzorging in zwaar weer komt. We zijn allemaal op pre boventallig gezet. Houd in, nog niet zeker of je eruit gaat en of je je baan verliest. Een aantal krijgen de mogelijkheid om een opleiding naar een hogere functie te gaan doen. 1 jaar, pittig, in een andere regio/team, met behoud van je uren en salaris. 1 dag school, rest werken. Je mag al aan de manager doorgeven dat je intresse hebt. Ook mag je aangeven of je al zelf wilt vertrekken met vertrekregeling. Als al deze gegevens binnen zijn, gaan ze pas kijken in welk team er mensen boventallig zijn. Zo ja, dan volgt er een afspiegelingsregeling. Alles word in leeftijd opgedeeld, berekening hoeveel eruit moeten en diegene met de minste werkjaren in die categorie, moet eruit. Ik zit ws met 1 collega in die leeftijd die net iets langer heeft gewerkt. Nu mijn dilemma, bij voorbaat al aangeven dat je die opleiding wilt doen of niet? Eigenlijk wilde ik die opleiding alleen in het uiterste geval doen. Hij is zwaar en ik ben alleen met 2 kinderen. Moet naar een ander team. Iets wat een zware belasting voor mij is ivm mn autisme. Mijn col,ega's kennen mijn tekkortkomingen en houden hier rekening mee. Ook met dat ik alleen ben met 2 kids. Zowieso geen garantie dat je in je eigen team mag blijven. Ook geen garantie dat je uberhaupt mag blijven. Deze functie word volgend jaar misschien alsnog boventallig.. Aan de andere kant, de opleiding die ik nu heb, bestaat niet meer. Dus mocht ik eruit gezet worden, dan kom ik met dit diploma, bijna nergens meer aan de slag. Opoleiding is veranderd. Dus, ik kan nu bij voorbaat al kiezen voor de opleiding en ik overgeplaatst word wat ik niet wil, terwijl ik niet eens weet of ik boventallig ben. Of afwachten, mogelijk ontslag, dan heb ik recht op 14 maanden ww, waar ik vervolgens dat certificaat in zou kunnen halen. What to do.....
Ik zou toch voor de opleiding gaan. Even er jaar op je tanden bijten, maar 14 maanden ww en dan de opleiding doen en nog een baan vinden lijkt me erg lastig.
Mijn eerste reactie is aangeven dat je die opleiding wil gaan doen. De ww ten alle tijden proberen te voorkomen. Het is moeilijk een baan te vinden ook als je in de ww een opleiding gaat doen. Als je die opleiding mag doen, overgeplaatst wordt kun je altijd nog kiezen om dan verder te solliciteren...
Opleiding gaan doen. Zoals je zelf al zegt, de opleiding verzorgende heeft geen waarde meer zonder IG aantekening. Er zit geen toekomst in. Feitelijk kun je kiezen tussen nu deze opleiding doen, of een andere opleiding, buiten de zorg. Anders worden het banen zonder opleiding (kassa, schoonmaak etc,) en neem aan dat je daar al helemaal niet op zit te wachten. Het is hard, maar zo is het nu eenmaal.
Verschrikklijk die onzekerheid. Ik zou je sociaalplan goed doorlezen. Want misschien zijn er wel meer opties dan alleen die opleiding. Als je een vertrekplan kiest krijg je mogelijk een mobiliteitstraject aangeboden. Wil je hier meer over weten mag je me pb'en.
Opleiding doen. Wat iemand hier boven al zegt: het gaat allemaal de kant van verzorgende IG op en men is overal aan het reorganiseren binnen de zorg. Als je dan zonder baan komt te zitten is het heel moeilijk om een nieuwe baan te vinden als helpende of verzorgende EN een leerlingplaats is ook niet zomaar te vinden omdat alle andere bedrijven hetzelfde doen als jouw werkgever. Ik heb net zelf een reorganisatie uitgevoerd bij een grote zorgorganisatie en het is inderdaad heel lastig en schrijnend voor de medewerkers. Ik durf zo niet te zeggen hoe het sociaal plan er bij jullie uit ziet want wie weet zijn er nog opties. Maar ik denk dat je de beste kansen voor de toekomst hebt door die opleiding te gaan doen. Ook al is het pittig en zwaar...
Je geeft aan dat je denkt dat het te zwaar wordt 1 dag studeren en daarbij werken en de kinderen. Ik ken jou situatie natuurlijk niet, maar zouden jou ouders of familie voor dat ene jaar kunnen bespringen met de kinderen. Dan heb je daar in ieder geval al verlichting in. Ik zou persoonlijk ook voor de opleiding gaan. Mss hoef je er nu niet uit maar in de toekomst wel of wil je zelf een andere baan. Dan heb je de opleiding al vast.
Wat voor diploma heb je nu dan? Ik zou kiezen voor de opleiding, heb je die tenminste in de zak, wel handig voor in de toekomst. En ik ga duimen dat je niet ontslagen zult worden.
Opleiding doen, zeker weten. Ik zit precies met hetzelfde alleen dan geen zorgfunctie maar andere functie. En ik ga ook voor de mogelijkheden van opleiding(en) volgen. Ik heb nu de kans en die wil ik pakken ook.
Ik zou ook de opleiding gaan doen! Succes en sterkte met alles. Hoorde laatst dat ze hier ook zo met de banen aan het gooien zijn.
Ik zou zelf eerst kijken of het effectief doenbaar is om het allemaal gecombineerd te krijgen met je kinderen. Want halverwege het jaar stoppen is waarschijnlijk niet echt een optie. Daarnaast ... Hoe zeker zijn ze dat er na dat jaar nog een job is, zelfs met "verbeterd" diploma als iedereen nu eigenlijk al op de schop zit? Dat zou bij mij toch ook meespelen. En hoe graag doe jij het werk?
Die zekerheid is er niet. De collega's die op dit moment die hogere functie hebben, hebben te horen gekregen dat een groot deel wel overgeplaats word naar een ander team. En tot 2015 is er niemand boventallig. Maar het is lastig omdst ze in het algemeen praten over 3 functies ter gelijkertijd. Dus zeg, functie 3,4, en 5. Ik zou dus 3 gaan doen. Van functie 4 en 5 zijn er bij ons nu iig teveel. Dus het is onduidelijk in hoeverre die boventalligheid voor die functie 3 gaat worden. Ik ben dus functie 2 en dit zijn veeel collega's van mij. Waarschijnlijk gaat die hele functie 2 in de toekomst zi goed als verdwijnen. Word allemaal functie 3. Bijna hetzelfde als de functie 2, alleen met verpleegkundige taken erbij. Vernieuwde versie zeg maar. Tja de toekomst, niemand weet dit. De zorginstellingen niet, wij niet. Feit is dat er veeeeeel ouderen thuis blijven wonen en er dus toch echt zorg nodig is. Alleen dan de echt gekwallificeerde zorg. En ja, ik doe dit werk heel graag en ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen.
Na bovenstaand verhaal van jou zou ik zeker kiezen voor de opleiding naar functie 3. Daarbij heb je de meeste kans om je baan te behouden en mocht je later alsnog boventallig worden dan heb je een grotere kans op een baan elders. De WW wil je echt niet in en als je dan deze opleiding zou willen volgen zul je die zelf moeten bekostigen en hulp vanuit het UWV hoef je zeker niet te verwachten. En vanuit de WW is het ook moeilijker om ergens een baan te krijgen. Ik begrijp dat verandering moeilijk voor je is, maar ik denk dat het volgen van een opleiding het minst ingrijpend is voor jou omdat je dan wel bij dezelfde werkgever kunt blijven en je daar je plekje al een beetje hebt.
Ik zou gaan voor de opleiding... Als je in de ww gaat moet je ook maar het geluk hebben dat ze akkoord gaan met een opleiding. Bij mij gingen ze niet akkoord, ook al was het een opleiding waarvoor ik maar 1 dag in de 2 weken naar school moest, zelfs een bijpassende baan/stage kon doen voor de overige uren, reden: dan was ik voor minder uren dan mijn ww inzetbaar!:S
Als ik het goed begrijp is er een keuze tot gratis opleiding tot hoger niveau of mogelijk met lege handen komen te staan. Als je na de opleiding geen baan hebt dan heb je in iedergeval de opleiding. Ik zou dus voor de zekerheid gaan en de opleiding doen, mits het te regelen is met je kinderen. Anders zou je als je echt met je huidige diploma geen baan kan krijgen naar mijn idee sowieso moeten kijken voor omscholing. Succes!
Ik zou ook kiezen voor de opleiding. Heb je straks toch een hogere opleiding mocht je alsnog zonder baan komen te zitten. Als je later zelf die opleiding nog moet/ wil doen, kost het je ook veel geld en nu wordt het betaalt voor je als ik het goed begrijp?
Nee de toekomst weten we niet. Maar ik weet een beetje hoe het beleid en de toekomstvisie eruit ziet bij de thuiszorg (ik ben wijkverpleegkundige niv 5). En alle verzorgenden gaan eruit, net zoals alle helpende bijna overal al weg zijn. Ze willen toe naar alleen nog maar verzorgenden IG. Vandaar dat, zoals je zelf al zegt, de opleiding verzorgende, niet meer bestaat. Dus vroeg of laat kom je zonder IG niet meer aan het werk. Je kunt nu in elk geval IG behalen. Als je die kans laat liggen en je staat straks op straat, dan wordt het helemaal lastig. Als je IG wel haalt heb je nog geen zekerheid, maar heb je wel wat om op terug te vallen. En verzorgden IG zijn veel vacatures voor en dat blijft ook zo.
Heb een paar vrsgen gemaild aan de manager. Komt er eigenlijk op neer dat niks zekerheid biedl ik kan nu intresse tonen voor een opleiding maar het is totaal niet zeker of je die mag doen. Iedere geintresseerde moet op gesprek komen en duidelijk gaan maken dat je geschikt bent voor die opleiding. Soort sollicitatiegesprek. Nou, daar kom ik never nooit door heen. Verder was het nog geen zekerheid of je mag blijven. Ze gaf ook aan dat ik goed moest nadenken hoe flexibel ik was met mn 2 kinderen. Ik heb nu een vast rooster en dat gaat door een opleiding natuurlijk op de schop. Zal gigantisch zwaar worden om 2 dagen nawr school te gaan, 28 uur te werken en daarnaast nog alleenstaand te zijn met 2 kinderen... Ik heb iig aan gegeven dwt ik mogelijk intresse hebt maar nog nergens aan vast wil zitten. Even later kwam er een mail achteraan dat ze eerst nog goed moeten kijken hoe alles in onze regio ervoor staat er gaan er namelijk sowieso al 3 bij ons weg dus grote kans dat het bij ons team alsnog mee gaat vallen... blijft moeilijk.