Als de schoolvakantie voorbij is, wil ik mij eens gaan verdiepen in welke basisscholen hier in de omgeving zijn, om uiteindelijk een keuze te maken naar welke basisschool mijn dochter gaat. Vraag 1: Hebben jullie tips voor hoe ik dat het best aan kan pakken? Ik was van plan om eerst op de websites van een aantal scholen, waar ik wel eens langs fiets, de schoolgids te zoeken en die te lezen. Vraag 2: Waar let je op als je de website / schoolgids leest? Wat spreekt erg voor een school? Wat wekt daarentegen juist geen goede indruk? Vraag 3: Hadden jullie criteria waar een school echt aan moest voldoen? Vraag 4: Hadden jullie afknappers, waarop je absoluut niet meer voor een bepaalde school wilde gaan? Op basis van die indruk wilde ik dan kijken of ik bij twee of drie scholen een afspraak kon maken voor een rondleiding / gesprek. Vraag 5: Op wat voor soort dingen let je als je door de school loopt? Weer positief en negatief. Vraag 6: Welke vragen stel je aan degene die je rond leidt? Natuurlijk heb ik al wel een aantal ideeën, maar ik ben toch bang dat er dingen zijn, waar ik niet aan denk. Alle tips zijn welkom.
ooh jij gaat het heel goed aanpakken.. net als ik gedaan heb. Weet je.. ik had dus een hele lijst van punten en 3 scholen waarbij ik was gaan kijken en toen werd ik helemaal gek. Want de ene school scoorde op het ene punt een plus en op het andere een min.. en dan had de ene school net 3 plussen meer in totaal dan die andere 2, maar toch zei mn gevoel weer wat anders... En nu gaat mijn zoontje over 2 weken voor het eerst naar school en ik ben nog steeds aan het twijfelen of ik het nu goed gedaan heb... Vraag 1: bij ons is er een scholenmarkt, waar alle scholen zich presenteren.Dat was erg leerzaam vond ik, is er bij jullie ook zoiets? Anders: heeel veel navraag doen bij andere moeders. Als je geen moeders van een school kent , gewoon aanspreken in de speeltuin, de meeste ouders vinden het alleen maar leuk. Langsfietsen als de school uitgaat en kijken of je bekenden ziet, kijk of het ouders/kinderen zijn waar jij en je kind zich wel tussen zien staan. Vraag 2: persoonlijk vind ik een website of schoolgids niet zoveel zeggen. Tja als het echt heeeel slecht is is het echt een minpunt. Maar een supergelikte website vind ik ook niet hoeven, waarom steekt die school zoveel geld in een website en niet in andere nuttigere dingen? En het kan heel mooi opgeschreven zijn in de schoolgids, maar in de praktijk kan het er heel anders aan toe gaan. Vraag 3: Ja, de school moest op fietsafstand zijn, er moest een goede BSO bij zijn. Ik wilde geen school waarvan de bovenbouw net een halfuur eerder begint dan de onderbouw (niet handig met 2 kindjes straks). Ik wilde geen heeeele grote school, maar ook niet een piepkleintje Vraag 4: Ja zat: een gebedsgroep voor ouders (net iets te reli voor mij), een urenschrijf systeem in groep 5 waar mijn baas jaloers van wordt, allemaal oude docenten met spencers en bloemetjes soepjurken, strenge regels waar ik me niet in kan vinden (bijvoorbeeld dat je niet met een kinderwagen de school in mag omdat de gang dan vies wordt... of dat bepaalde postcodes niet op de fiets mogen komen omdat ze te dichtbij wonen) vraag 5: hangen er veel knutselwerkjes, is het gezellig maar niet te rommelig, is het rustig in de klassen, kent de directeur kinderen bij naam, hoe oud zijn de lesmethoden, hoe groot zijn de klassen vraag 6: wat doen ze met kinderen die sneller/langzamer gaan dan gemiddeld, hoe groot zijn de klassen, hoeveel waarde hechten ze aan testen, zijn er moderne lestechnieken of is het ouderwets klassikaal stampwerk, is er anti-pestbeleid, zijn er combinatieklassen, zijn er veel parttimers, hoe is de overblijf geregeld Heel veel succes!
Inderdaad kijken op de websites, vraag ook aan andere ouders uit de wijk/familie. Met ervaringen kun je ook beter een beeld vormen. ik vond de foto's wel erg fijn om te zien. Hoeveel verschillende dingen ze organiseren, hoe de groepen eruit zien, dat wil op foto's wel. Dingen als een pestprotocol, hoogbegaafdheids-plannen, etc, ze zien er vaak leuk uit, maar lang niet altijd werken ze. Dat hoor je eerder van andere ouders dan dat je op de website ziet. Ik vind de emotionele ontwikkeling belangrijk. Als een kind zich prettig voelt, dan leert het zoveel makkelijker. Dus ik heb een school gekozen waar dat ook een belangrijk punt is. Maar dat verschilt per ouder, wat belangrijk is. Voor anderen is het belangrijk dat de school in de buurt ligt, of een specifiek geloof. We hebben bij 3 scholen gekeken op de open dagen. De buurtschool, een freinet redelijk dichtbij en een montessori verder weg. De buurtschool heeft een heel mooi pestprotocol, leuke foto's op de site, maar een moeder in de buurt vertelde meer: in de klas zitten vaak de rustige kinderen tussen de drukke, als buffer. Ook leek het soms alsof de leraar blij was om controle te hebben in de klas. Maar meer was er ook niet echt te bieden. Daarnaast moest elk kind mee met alle stof, hoe moeilijk dat ook was voor een kind. Desnoods huiswerk mee in de zomervakantie.. Hier viel het. Gedrag van mijn zoon erg op. Bij de eerste 2 scholen kroop hij op onze schoot, maar bij de montessori liep hij zo richting een speelhoek. Hij voelde zich dus direct thuis. En ook bij ons was dat gevoel heel snel goed. De directrice sprak de kinderen ook allemaal bij de naam aan. Veel variatie in materiaal en knutselwerkjes. Negatief was ook de sfeer op een andere school, heel donker en best wel dwingerig in bepaalde gebieden. Dat sprak sommige ouders erg aan, dan voelt het niet dwingerig, maar juist als plus punt. Voor ons was het negatief.. De directrice vertelde bij de montessori school uit zichzelf een hoop. Ook veel voorbeelden gevraagd van situaties. "Wat als een kind niet zo goed meekomt","wat doen jullie als een kind geen zin heeft om te leren lezen","hoever kan een slim kind vooruitwerken, of juist breder werken". Bij de rondleiding mochten we ook even een kwartier in de kleuterklas zitten om te kijken hoe dat ging. Verder beetje ad-hoc kijken wat het verhaal bracht.
Vraag 1: Hebben jullie tips voor hoe ik dat het best aan kan pakken? Inderdaad orienteer je eerst via de websites. Maak een selectie van scholen die qua afstand in aanmerking komen en maak vervolgens een grove selectie van kanshebbers. Vraag 2: Waar let je op als je de website / schoolgids leest? Wat spreekt erg voor een school? Wat wekt daarentegen juist geen goede indruk? Ik heb er een aantal gelezen en ze lijken best wel op elkaar, haha. Ik keek vooral naar zaken die specifiek voor die school waren, waarmee ze zich onderscheiden. Vraag 3: Hadden jullie criteria waar een school echt aan moest voldoen? Geloofsovertuiging en in onze woonplaats. Afstand was van minder belang, want ik vind het geen probleem iets verder te fietsen als dat een school is die precies bij ons past. Vraag 4: Hadden jullie afknappers, waarop je absoluut niet meer voor een bepaalde school wilde gaan? Eén school bij ons in de buurt is een zeer zwakke school, die dus sowieso niet. En Jenaplan/Dalton viel voor mij ook direct af, ik 'ben' daar zelf niet van. Vraag 5: Op wat voor soort dingen let je als je door de school loopt? Weer positief en negatief. Uitstraling, hoe de kinderen in de klas zitten, wat voor werkjes hangen er aan de muren, is het stil of juist druk, etc. Vraag 6: Welke vragen stel je aan degene die je rond leidt? Euh, gewoon wat bij me opkwam, ook vragen specifiek in verband met mijn oudste.
Volgens mij bereid jij je al goed voor door kritisch en analytisch te zijn! Vraag 1: schoolgids lezen, website bekijken, citoscores vergelijken, en het allerbelangrijkste: via via verhalen horen over ervaringen, bekenden, buren, kennissen. En rij eens langs school rond haal en breng tij, zo zie je wat voor "soort" kinderen/ouders er op de school zitten. vraag 2: op de websites keek ik vooral naar wat ons persoonlijk aansprak: veel foto's, info in "Jip en Janneke taal" en ook naar wat een school voor visie heeft. De school van onze uiteindelijke keuze biedt ook logopedie en fysio aan. Dat leek ons wel makkelijk, voor "het geval dat". Net wat extra's. vraag 3: nee vraag 4: afknappers: in eerste instantie niet. We hebben er maar 2 in ons dorp: een Christelijke en een openbare. De websites zagen er beide goed uit. De openbare trok me iets meer in eerste instantie door de "gezellige" foto's op de site, iets persoonlijker. De website/schoolgids van Christelijke school kwam wat strenger over en zeker de visie was ons iets te veel "in de Heere". Maar uiteindelijk na de persoonlijke kennismaking knapten we onwijs af op de openbare school doordat het gesprek heel onpersoonlijk was, gehaast en routinematig. Op de Christelijke school werden we warm verwelkomt en hadden we een heel prettig, persoonlijk gesprek waarin alle tijd werd genomen en ook aandacht voor onze zoon. Daar viel dus uiteindelijk toch onze keuze op. Een kennismaking zegt zoveel meer! vraag 5: onze zoon mocht bij de een school mee kijken in de klas, dit vond ik net wat persoonlijker qua kennismaken. Verder kregen we een rondleiding van leerlingen van groep 8. Dan hoor je toch heel andere dingen dan van een volwassene Verder letten we op sfeer, tekeningen, hoe is het ingericht? Vraag 6: Gevraagd wat ze van bepaalde juffen of meesters vinden Niet zozeer veel gevraagd wel info gegeven waarvan ik dacht: oja!! Of ze veel meesters hebben ( zijn vaak in de minderheid, maar vind ik wel een pluspunt! Dat ze ideeen bussen hebben hangen voor de leerlingen ( medezeggenschap!) Vragen over pestbeleid. Schoolreisjes, ontwikkelingen zoals werken met ipads, gezond eten beleid (fruitdagen), welke visie ze aandragen qua zelfstandigheid stimuleren bijvoorbeeld, of groep 1 gecombineerd is met groep 2 of niet? Of er veel parttimers werken, indien van toepassing: of groep 1 doubleert vanaf 1 januari of 1 oktober of...?? En of en hoe ze omgaan met kinderen die buiten de norm vallen. Succes!
Je hebt al veel reacties gehad.... maar mijn advies; ga vooral op je gevoel af.... Als het goed voelt ga je voor die school, als het niet goed voelt, weet je dat meteen en valt die af.
Denk op voorhand al es na wat jullie zelf belangrijk vinden. Als je bijvoorbeeld alle twee werkt, kan opvang voor en / of na school praktisch zijn. Ben je bijvoorbeeld sterk godsdienstig, kan een katholieke / christelijke school iets zijn. Bepaal ook de afstand. Hoe veel scholen zijn er in de buurt en hoe ver wil je zelf rijden / wandelen om je kind te brengen. Is er mogelijkheid om te voet of met de fiets te gaan? Ik zou zelf niet teveel van websites uitgaan. Iedereen kan een mooie website ineen steken of laten ineen steken. Maar het kan ook zijn dat een school die hier minder aandacht aan besteedt net meer bezig is met de kinderen zelf. Ik zou dus zelf vooral de sfeer gaan opsnuiven. Kijk ook es of er geen opendeurdag of schoolfeest is. Of hoor eens in de buurt waar de buurtkinderen naar school gaan en hoe tevreden de ouders zijn van de scholen.
Heel erg bedankt voor al jullie reacties! Er zitten echt heel wat tips bij waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Helaas ken ik niet veel moeders hier in de omgeving. Zomaar op een wildvreemde langs het schoolplein afstappen vind ik eerlijk gezegd best moeilijk. Zouden jullie het niet raar vinden als een vreemde ineens op je afstapt en allerlei vragen over de school begint te stellen? Als er nog meer tips zijn, hou ik me aanbevolen.
Mijn tips: - heeft de school een pestprotocol? - een keer in de middag als de kindjes opgehaald worden gaan kijken en dan zie je of je er tussen past, want bij deze ouders gaat jouw kindje ook thuis spelen. Ik wilde de kids eerst op een school in de buurt doen maar toen bleek dat de gemiddelde moeder half naakt, peuken stond uit te trappen op het schoolplein had ik het wel een beetje gehad met deze school. - ik keek wel of de nationaliteiten op school een beetje goed zijn verdeeld want als er meer buitenlanders op zitten wordt ook deze taal op het schoolplein gesproken en sorry als ik er iemand mee beledig maar ik heb liever dat mijn kinderen zoveel mogelijk hun eigen taal meekrijgen. - ik keek naar godsdienst. Persoonlijk wil ik dat mijn dochter van alle geloven wat meekrijgt dus is een openbare school voor mij geen optie. De christelijke school geeft alleen informatie over het christendom en de katholieke school geeft van alle geloven wat mee en deze school is het ook geworden. - ik keek naar vanaf welke leeftijd engels wordt gegeven. Des te eerder des te beter is mijn idee. - wat doen ze met kinderen die wat minder hard of juist voorlopen op school? - hoe groot is de school? Groep 1 en 2 gemengd? Ik vergeet waarschijnlijk heel veel dingen haha.
Ik heb gekozen voor de vrije school. Of het voor mijn zoon gaat werken moet ik natuurlijk nog zien, maar ik vond daar heel veel dat ik in mijn eigen schoolloopbaan gemist heb. Ik denk dat het erg belangrijk is om leren de eerste jaren leuk te houden, maar vooral dat álle talenten kunnen worden ontwikkelt en een kind zijn gehele persoonlijkheid leert kennen op school, in plaats van alleen: kun jij goed leren/stampen of niet? Pas op het allerlaatste gedeelte van mijn studie was het opeens belangrijk om praktijkervaring te hebben... waarom is de opleiding daar dan niet op ingericht? Ik ben toch zo "hoog" opgeleid? Waarom weet ik dan zo veel niet? In deze abstracte wereld vind ik er veel heling in om zelf dingen te kunnen maken, dat je tot de kern van de dingen komt zonder dat alles op een onbegrijpelijke en abstracte manier wordt aangeleverd. Een school is er wat mij betreft niet om een one size fits all protocol uit te voeren, maar om uit de vruchtbare bodem (het kind dus) te halen wat er in zit. Ik merk nu al dat mijn zoontje veel creatiever is geworden. Met creatief bedoel ik niet dat je een figuurtje uit een kleurplaat knipt en het op een gekleurd vel plakt, maar de mate van zelf creatief dingen kunnen bedenken. Mag een treintje alleen op de spoorrails rijden, omdat de juf het zegt, of probeer ik het een dagje anders?
over het op een wildvreemde afstappen: ik had regelmatig zo'n speeltuin gesprek met een andere moeder die daar dan ook rondhing zo van "goh hoe oud is jouw kindje?" en ipv daarna dan ongemakkelijk naar mijn schoenen te gaan staren plakte ik daar dan daarna een vraag over schoolkeuze achteraan, of hij al naar school ging en of ze er al over nagedacht hadden.. zoiets. En als je langs een schoolplein fietst als de school uitgaat zie je misschien wel ineens een bekend gezicht. Gaat je kindje naar een kvd/psz? Je kan ook daar de leidsters vragen of andere ouders. Veel scholen hebben ook een open dag, dan kun je even vrijblijvend rondneuzen.
Vraag 1: Hebben jullie tips voor hoe ik dat het best aan kan pakken? Zoeken naar de scholen in de buurt en afspraken plannen. Vraag 2: Waar let je op als je de website / schoolgids leest? Wat spreekt erg voor een school? Wat wekt daarentegen juist geen goede indruk? Geen ervaring mee. Vraag 3: Hadden jullie criteria waar een school echt aan moest voldoen? Voorkeur was continurooster. Geen combinatieklassen. Liefst een openbare school. Pestbeleid. Vraag 4: Hadden jullie afknappers, waarop je absoluut niet meer voor een bepaalde school wilde gaan? Een nonchalante directeur die de rondleiding deed. Een situatie waar er een keer bijna 50 kinderen in een groep 8 gezeten heeft.... Vraag 5: Op wat voor soort dingen let je als je door de school loopt? Weer positief en negatief. Sfeer, gevoel, contact tussen leerlingen en leraren. Vraag 6: Welke vragen stel je aan degene die je rond leidt? Wat het pestbeleid is. Hoeveel kinderen gemiddeld of maximaal in een klas zitten. Hoe zij omgaan met late of vroege leerlingen (mijn zoontje word begin december 4 jaar en gaat pas in jan naar school, ik wil hem graag 1,5 jaar in groep 1 hebben zoals ik er nu naar kijk). Hoe zij omgaan met snelle of langzame leerlingen. Welke leermethode ze gebruiken. Wij hebben drie scholen bezocht en echt op gevoel gekozen. Deze school had ook al de voorkeur nav ervaring van mijn man en van mensen om ons heen. De eerste school heeft eens gekozen voor 50 kinderen in een klas . De directeur deed vrij nonchalant en dat voelde wat gek. Verder heerste er wel rust in de school. De tweede school was een montessori school. Voelde erg goed en het lijkt ons erg passen bij onze opvoeding. Maaaaaaar wel het verst weg, en de sterke vraag of ons dromerige zoontje daar wel goed zou gedijen. De directrice kon goed vertellen wat de methode inhield. Het voelde wel wat formeel. De laatste was de school van onze voorkeur. Het was een rommeltje (dag voor een vakantie en twee klas/groepen die ging ruilen qua ruimte). Een erg welkom en warm gevoel, geen geblabla, we voelden ons erg op ons gemak. De directrice kon ons veel vertellen en nam echt de tijd. Heerlijk informeel. Dus voor de laatste gekozen! Succes!
Ik heb ook alle schoolgidsen gelezen op internet, afspraken gemaakt op scholen, we zijn op 3 wezen kijken. Puur voor de oudste. De eerste viel af omdat: a: de directrice geen promotiepraatje voor de school wilde houden. De school stond nog onder toezicht van de inspectie dus ik had echt zoiets van: kun jij het je veroorloven niet de grote pluspunten van jou school, de aanpak en het onderwijs te benoemen? Toen ze vervolgens begon over een knutselkast in de aula en een konijn in groep 7 was ik al afgehaakt. b: ik vond de school een donker hol. Het kleuterlokaal stond ook bomvol, er was bijna geen plek om erdoorheen te lopen. Alle muren waren behangen met vanalles, er hingen allemaal lijnen door de klas waar vanalles aanhing. Een overvloed aan prikkels. Het voelde niet als een fijne plek. De tweede school viel mede af door verhalen van een collega van me, maar ook omdat het kleuterlokaal uit twee ruimtes bestond (twee lokalen met een tussendeur). En het constante geswitch tussen die ruimtes. Voor mijn zoontje niet goed. Ook vond ik de sfeer niet fijn op school. Voordeel was wel dat het een kleine school was, met kleine klassen. Bij de derde school hebben we ons zoontje toen ingeschreven. Dat voelde als thuiskomen, bij binnenkomst al. Verder was alles heel overzichtelijk en heerste er een bepaalde soort rust. Uiteindelijk is het geen van deze scholen geworden en gaat mijn zoontje toch naar speciaal onderwijs. Toen moesten we voor nummer 2 een school uitkiezen. Meteen viel de school die in onze eerste zoektocht de voorkeur had af. Dat was vijf km fietsen en voor de oudste moet er iemand thuis zijn als hij gehaald/gebracht wordt. Dan zouden we ons altijd moeten haasten. Plus dat onze jongste twee hele andere kinderen zijn. Daar waar we voor de oudste echt op zoek waren naar een school met overzicht, rust en kleinere klassen, had ik voor nummer twee echt het idee dat hij juist beter zou gedijen in een wat grotere klas. Dus toen hebben we de school die het dichtstbij staat bezocht (ten tijden van de zoektocht voor de oudste zat die vol) en die is het toen geworden. Maar vooral idd ook door verhalen van de overburen wiens kinderen daar met veel plezier naar school gaan ondanks dat ze het best moeilijk hebben.
Wij hebben gekeken naar de cijfers die de school online kreeg, de cito scores, hoe de school eruit zag en vooral goed geluisterd naar ervaringsverhalen van buren en vrienden. Een kennisje van mij werkt bij de schoolinspectie en haar kennis kwam voor ons goed van pas. Om heel eerlijk te zijn - niet heel politiek correct, sorry I know - wilden we ook het liefst een school, waar relatief veel ouders hoogopgeleid zijn. Dit betekent gemiddeld dat de kindjes toch ook net iets intelligenter zijn en het niveau net wat hoger kan liggen. Uiteindelijk hebben we het geluk gehad dat we een school gevonden hebben, die aan al onze eisen voldeed.
Cito/uitstroom kun je wel bekijken inderdaad. Maar wel bedenken dat dat ook ligt aan de ouders die hun kind erheen brengen. Bij mijn school liggen de scores boven gemiddeld, maar de ouders zijn ook vaker hoger opgeleid. Dus dat is dan ook niet raar. Een buurtschool hier heeft meer kinderen van lager opgeleiden, die scoren ook net boven gemiddeld. Dat is dan eigenlijk knapper
Van die speeltuin-gesprekken heb ik helaas nooit. De dichtstbijzijnde speeltuin wordt eigenlijk alleen door kinderen gebruikt. De meeste kinderen hier in de buurt zijn al wat ouder, dus daar zitten nooit ouders bij. Ik heb ooit één keer meegemaakt dat er een opa bij zat. Alle mensen die wij hier in de stad kennen, hebben óf nog geen kinderen, of een kind dat nog niet naar school gaat. Kortom, ik denk dat ik er niet aan ontkom: ik moet moed verzamelen en rond de tijd dat de scholen uitgaan naar het schoolplein toe om vreemden aan te spreken. Waar kun je die cijfers van de inspectie, over cito-scores en demografie e.d. vinden? Wat bizar trouwens, 50 kinderen in een klas! Stond daar dan maar één leerkracht voor?
Let vooral heel erg op je gevoel!! Als je gevoel goed is, dan gaat je kind het hier ook naar zijn of haar zin hebben. Daarnaast zou ik het belangrijk vinden om te weten wat ze doen met niveau verschillen. Wat ook een fijne check is... zijn de deuren van de lokalen gesloten of open... Natuurlijk kan een lokaal altijd dicht zijn vanwege een toets oid maar een lokaal dat open is, is uitnodigend! Die leerkracht heeft niets te verbergen en staat open voor kijkers/bezoekers!!
Nou, ik heb nu een lijst met de 5 dichtstbijzijnde scholen, met de adresgegevens en websites. Van één school heb ik de site en de schoolgids al bekeken. Daarnaast heb ik een lijst met al jullie aandachtspunten. Bedankt! En voor meer tips houd ik mij nog steeds aanbevolen.
Ik kende eigenlijk ook vrijwel niemand om na te vragen. Enkel van een van de twee scholen in het dorp. Maar alleen langsfietsen gaf ook al een bepaalde indruk. Je ziet het "slag" mens staan en zie je jezelf daartussen of toch niet? Verder toch uiteindelijk via via via wat ervaringen kunnen horen van beide scholen ( een collega van mn man, een buurvrouw van een kennis...) gewoon veel over hebben dan komen de verhalen toch vaak wel! Succes!
je pakt het goed aan. beter dan wij deden maar ik had hier 2 scholen op het oog. 1 waar ik vroegah zelf op heb gezeten waarvan mijn groep 6 leraar daar nu directeur is. geweldige vent is dat. En een Katholieke school. mijn voorkeur ging uit naar mijn oude school maar toen ik rondleiding kreeg op de andere school voelde het helemaal goed. Wij zijn totaal niet gelovig maar vond het mooi dat ze toch iets ervan meekrijgen op deze school. ze hebben geen hele lessen in katholieke sfeer maar met feestdagen leggen ze uit wat de gedachte en reden van zo'n feestdag is. met kerst pakken ze flink uit. eigenlijk met alle feestdagen doen ze echt leuke dingen en regelmatig organiseren ze door het hele jaar leuke dingen. dagjes weg, toneelstukje in het theater, school bbq, jaar afsluiting met hele school dat iedereen wat lekkers mee neemt, idem met opening van het jaar. ze werken op deze school ook met thema's. in de herfst doen ze veel met buiten dingen onderzoeken, eikeltjes zoeken. verschillende bladeren opsporen. ze hebben op school een moestuintje. nou jeetje echt heel veel. oja en wat ik erg belangrijk vond, en daar had ik zelf nog niet eens over nagedacht. is dat ze hier gemixte klassen hebben. 1 & 2 samen. 3 & 4 samen. Mijn zoontje is erg verlegen maar omdat er ook groep 2ers waren werd hij meegenomen door anderen en zo leerde hij sneller nieuwe dingen. nu is hij sinds 3 dagen een groep 2er en neemt de nieuwe kindjes ook mee om vanalles te doen. en trots dat hij zicht dan voelt je heb hele goeie punten. kijk vooral naar de dingen die jij zelf belangrijk vind. overblijf, bso, klassen indeling en ga zo maar door. maar bovenal, ga op je gevoel af succes!