In het begin at ik ook spiegeleieren.. toen ik ging google las ik ergens een verhaal dat er een mama was die door het eten van een spiegelei listeria heeft gekregen.. vanaf dat moment heb ik ze laten staan.. Tijdje terug waren we in duitsland uit eten, ik bestel me een giha schnitzel met hollandaise saus.. en dan een extra grote saus portie.. heerlijk zitten smullen! toen ik thuis kwam met mijn goedgevulde maag, kwam ik erachrer dat die saus van pure rauwe eidooiers gemaakt wordt, en niet kookt of sterk verhit wordt schrok uiteraard wel! Maarja... toen zat het inmiddels bijna in mijn darmen hahaha
Oooeeppss....het ligt eraan of ze die saus vers gemaakt hebben of dat die uit een pot/emmer kwam. Dan is er niks aan de hand.
Salmonella zit aan de buitenkant van het ei, omdat een ei door hetzelfde gat gaat als de ontlasting van een kip. De kans dat je nog salmonellabacterieen hebt in de dooier van een spiegelei lijkt me logischerwijs erg klein.
Mmm heb 2 weken terug nog een spiegeleitje gegeten dus schrik er wel een beetje van! Ik wil geen risico lopen dus denk dat ik het de rest van de zwangerschap maar achterwege laat en niks meer met eieren eet, je word toch erg bang gemaakt met al die enge dingen en durf het dan gewoon niet meer. Nu heb ik gelezen dat je klachten 1 tot 90 dagen na inname kan krijgen van die Listeria bacterie ALS je besmet bent, hoe klein de kans ook is, ik raak er nu dus wel van in paniek!
Listeria | Voedingscentrum Dit dus Gaat om listeria, niet per se om salmonella! En dit staat op de Salmonella pagina van het Voedingscentrum: Bak eieren of kook ze het liefst hard, het eiwit en de eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn.
Destijds zei mijn huisarts dat een spiegelei niet rauw is, het is wel gebakken maar minder hard en is daarom niet te vergelijken met echt rauwe eieren in bijv tiramisu. Nu (deze zwangerschap) wordt het afgeraden vanuit het ziekenhuis. Als ik het aan mijn (ex) huisarts zou voorleggen zou hij hoogstwaarschijnlijk zeggen dat het onzin is. Filet americain, gerookte zalm en rauwmelkse kazen, daarover bestaat geen twijfel. Ik ben heel voorzichtig met rood vlees, dat moet echt helemaal doorbakken zijn wil ik het eten. Anderen vinden dat weer overdreven, maar ja, heb ook geen antistoffen voor toxoplasmose.
In veruit de meeste gevallen is dit het geval ja. Het kan echter ook dat een kip salmonella bij zich draagt en dat het zo in het eigeel terecht komt.
Wat ook lekker is: egg in a basket. Maak een gat in het midden van een boterham, smelt wat boter in een koekenpan en leg t broodje erin. Tik vervolgens een ei stuk en laat dit in het gat vallen. Goed bakken, boterham omkeren, klaar! Hier moet het ei dus goed doorbakken zijn.