Mijn zoontje is nu 10 wkn en slaapt al sinds een aantal weken op zijn buik. Hij had veel last van krampjes en op zijn buik liggend was hij stil. Overdag durf ik dit wel aan. Dan ligt hij beneden in de kinderwagen te slapen. Maar s nachts vind ik het een eng idee. Hij kan nog helemaal niet zelf draaien, probeert nu wel steeds op zijn zij te draaien naar zijn buik en moppert dan. Dan leg ik hem op zijn buik en is het goed. Nu las ik hier op het forum meer verhalen van babys die net iets ouder zijn en dat het met een aerosleeper gewoon kan. En dat ze hun hoofdje op kunnen tillen dus toch wel op zij gaan liggen. Maar waar ik zo bang voor ben, en ik gehoord heb, is dat ze veel vaster slapen als ze op hun buik liggen (en dat klopt inderdaad) en dat ze nog zo klein zijn dat ze dan soms vergeten te ademen. En dat dat de oorzaak is van wiegendood. Hoe doen jullie dat?
Mijn zoontje is op zijn buik gaan slapen toen hij ca. een maand oud was. Eerst alleen overdag en na een aantal weekjes ook 's nachts. Het was dat, of een niet-slapende baby. Toen was de keuze voor mij snel gemaakt. Hij kon heel goed zijn hoofd optillen, er kwam/komt 24/7 frisse lucht in de kamer, er wordt niet gerookt in het bijzijn van de kinderen, dus ik had er wel vertrouwen in dat het goed zou komen. Overigens is hij nu ruim 3 en slaapt hij nog steeds alle avonden op zijn buik.
Ik herken je gevoel.. had ik ook.. en precies dezelfde leeftijd! Mijn zoontje sliep veel beter op zijn buik en had bovendien een redelijk ernstige afplatting van zijn achterhoofd door de rugligging.. Ik liet hem overdag sinds 8 weken op zn buik slapen, en toen hij 12 weken was stelde man s nachts ook voor.. Heb hier heel veel moeite mee gehad (angst dat er iets zou gebeuren) maar man kwam met de volgende argumenten: -zoon kan zijn hoofd al goed zelf draaien en optillen -wij sliepen als kind ook op ons buik en hij vindt het kennelijk fijner -we zetten desnoods een wekker en checken hem om de beurt elke paar uur (om het angstgevoel tegen te gaan) -nemen een babyalarm -gebruiken aerosleep (deden we al) Ik ben overstag gegaan (velen zullen het niet met me eens zijn) en onze zoon is nu 5 maanden en slaapt nogsteeds op zijn buik en hij slaapt elke nacht door! (19.00 tot 07.00) Hij slaapt in een slaapzakje en tijgert zijn hele bed door en rolt afentoe al om.. Zijn afplatting is ook behoorlijk afgenomen..
Mijn dochter sliep met 4 weken op haar buik. Ik vond dit ook super eng!! Eerst lieten we haar alleen overdag op haar buik slapen, totdat we zagen dat ze haar hoofdje goed kon draaien en het ook steeds op zij legde. Dit was al na 3 dagen. 's nachts sliep ze nog altijd niet goed, dus vanaf toen ook 's nachts gaan proberen. En het werkte, ze slaapte heerlijk!! Waar wij voor gezorgd hebben is; - een aerosleep - frisse lucht op haar kamer - niet te warm aankleden Als ik eerder had geweten dat dit zou helpen, had ik mijn dochter eerder op haar buik gelegd!
Dank je wel voor jullie reacties. Zo fijn die herkenbaarheid. En natuurlijk dat het gewoon goed gaat. Ik zal eens meer gaan lezen over het babyalarm. Dat is mogelijk nog een aanvullende optie.
Hier sliep de jongste ivm reflux ook al heel vlug (na een paar weken) op zijn buik, dag en nacht. Bij de oudste hadden we een anti reflux bedje, maar de jongste deed het dus prima op de buik. Volg je eigen moedergevoel, want buikligging is wel degelijk een risico voor wiegendood. Onze kinderarts raadde het af onder de zes maanden, maar goed, hier hebben wij dus niet naar geluisterd. Wat belangrijk is, is dat je warmte stuwing vermijd (een baby verliest nl zijn warmte via het hoofd en bij buikslapen is er minder oppervlakte om warmte kwijt te raken), niet rookt, BV vermindert de kans op weigendood, evenals een speen (niet schuldig voelen als je geen BV geeft ). Verder samen slapen! Heel belangrijk! Ik heb een co-sleeper aangeschaft, dichterbij kan je niet liggen . Verder rust en regelmaat. Als je de studies leest over wiegendood, dan overlijden relatief veel baby's op de creche of bij opa en oma. Verder is er ook kans op wiegendood bij secundaire buikligging. Dus als er van de rug/zij op de buik gerold wordt. Daarom moeten kinderen die op hun rug slapen, veel oefenen op hun buik, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze op hun buik terecht komen. Een kindje wat op de buik slaapt, weet dit echter al, dat is prettig. Een aerosleep of een alarmmatje is geen garantie tegen wiegendood hoor. Een heel verhaal, ik heb alles afwegend de keuze gemaakt om mijn jongste zoontje op zijn buik te laten slapen. Doet hij nog, nu met bijna 9 maanden, maar hij slaapt nog wel altijd bij ons op de kamer, gewoon voor mijn gevoel. Het is aan jullie om jullie eigen afweging te maken. Want de echte oorzaak voor wiegendood weten ze nog altijd niet...
Ons mannetje slaapt ook al vanaf een 4 weken op zijn buikje. Eerst alleen overdag, al snel s'nacht ook.. Hij heeft ook erge last van reflux en slaapt dus veel beter op zijn buik. Ik heb een aerosleep.
Mijn dochter slaapt pas op haar buik sinds ze dat zelf kan (secundaire buikligging). Wil je baby alleen op zijn buik slapen? Buikslaper info | [Babyblog] Slecht slapen deed ze ook op haar rug. Ik zat er vaak uren naast. Uiteindelijk hielp inbakeren wel, en het bedje verhogen ivm de reflux. Maar ik snap je dilemma wel als ze echt zo slecht slapen, en op de buik wel goed slapen. Ik durfde het echter niet aan.
Bij wiegendood is de oorzaak onbekend. Ik zou de kans op verstikking proberen te verkleinen. Ik laat bijv mijn dochter nooit met een deken slapen maar alleen in de slaapzak. En altijd met een aerosleep. En een camera vind ik persoonlijk fijn. Het geeft geen garanties, wel rust. Hierboven zijn goede tips gegeven