Katten en baby's

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door pietje1987, 14 sep 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Naar aanleiding van wat topics over honden en baby's/kinderen, zoek ik advies om onze katten zo veel en rustig mogelijk te laten wennen aan de komst van onze kleine!

    Let op: de katten gaan dus niet weg!
    Maar ik wil ze gewoon zo goed als mogelijk voorbereiden, zodat zij zo min mogelijk stress ervaren!

    Overigens komen er nu ook al regelmatig kinderen bij ons over de vloer, in alle leeftijdsklassen. Ik verwacht ook eigenlijk geen problemen, maar ben het liever voor!

    Wat heb ik al bedacht:
    - katten mogen per direct niet meer in de huidige logeerkamer/toekomstige kinderkamer
    - box en ander meubilair al vrij vroeg (enkele maanden voor bevalling) opzetten, zodat ik ze kan aanleren dat ze daar niet in mogen
    - als de kleine er eenmaal is, ze zo snel mogelijk kennis laten maken
    - misschien enkele weken voor de bevalling de katten al wat minder aandacht geven, zodat het niet als een shock komt?

    Verder komen onze katten ook in onze slaapkamer, is het wijsheid om ze dit ook vast af te gaan leren? Ivm wiegje op de slaapkamer straks...
     
  2. Manuela79

    Manuela79 VIP lid

    7 aug 2006
    10.145
    0
    0
    Hilversum
    Lijkt me dat je prima voorbereid bent! Wij hebben ook tijdens de zwangerschap de katten niet meer in de slaapkamers gelaten. Box ed gevuld met ballonnen en natsprayen met een plantenspuien als ze het toch probeerden. Toen ik thuiskwam met Louise heb ik de mc op de grond gezet zodat de katten lekker konden snuffelen. Ook met voeden en knuffelen de katten erbij betrokken. Ze gingen er prima mee om!
     
  3. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Dank je wel Manuela! Waar je allemaal niet mee bezig bent hè tijdens zo'n zwangerschap ;)

    Box vullen met ballonnen vind ik een super idee! Plantenspuit zijn ze hier absoluut niet van onder de indruk...
     
  4. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.190
    2.401
    113
    Onze kat vond dat gekke dingen (baby) maar niks en heeft zich de afgelopen jaren teruggetrokken op zolder. Eerst negeerde hij mij zelfs ook.
    Heeft nooit in box,kinderwagen of wiegje gelegen.

    Nu de oudste 7 is en hij inmiddels 14 is hij overdag beneden en laat zich knuffelen door de kinderen.

    Niets onvoorspelbaarheid dan een kat!

    Nu al minder aandacht geven zou ik trouwens niet doen, toen ik hoogzwanger was vond hij het heerlijk op m'n buik te liggen, ook als hij soms een por kreeg
     
  5. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Je bent er vroeg bij!
    de Ballonnen in de box heeft hier ook goed geholpen.
     
  6. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Hahaha ik ben van de voorbereiding ;)
     
  7. Kaila

    Kaila Fanatiek lid

    7 mrt 2014
    1.593
    215
    63
    Goed dat je er al meteen over nadenkt!

    Wij hebben ook katten en ik vraag me ook wel eens af hoe dat straks allemaal gaat. Onze katten zijn heel aanhankelijk en slapen elke avond bij ons.
    Hoe hebben jullie dat gedaan?
     
  8. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Precies hierom denk ik er al over na! Gemiddeld liggen er een of twee van de katten bij ons op bed, nummer drie ligt vaak voor de slaapkamerdeur (alles in de gaten houden!). Verder hebben we nummer drie nog niet zo lang, deze is enkele maanden geleden aan komen lopen (zwervertje)
     
  9. Onyx

    Onyx Bekend lid

    10 sep 2014
    550
    0
    16
    NULL
    NULL
    Mijn katten komen sowieso niet in de slaapkamers, dus dat scheelt al. Mooie tip die box vol ballonnen! Ga ik zeker straks proberen.
    Katten liggen erg graag bij mij, ook op m'n buikje. Lijkt me echt heel lollig om de reactie te zien als de kleine straks tegen de kat aan schopt :D
     
  10. MoedervanSafia

    MoedervanSafia Fanatiek lid

    10 mrt 2013
    2.803
    4
    38
    Ik heb twee katten.

    Ik heb ze vanaf het begin afgeleerd dat ze niet in haar slaapkamer mogen komen (nu nog steeds niet).. In de box mogen ze ook niet, als ik hun erin zie dan jaag ik ze weg.

    Verder heb ik ze meteen kennis laten maken met mijn dochter. Eraan ruiken enzo.

    Gelukkig zijn mijn katten verder heel rustig en hebben nog nooit iets gedaan bij de kleine. Nu is mijn dochter al bijna 19 maanden en zij diegene die ik weg moet trekken van hun haha.
     
  11. Lisa2005

    Lisa2005 Actief lid

    14 apr 2012
    474
    0
    16
    NULL
    NULL
    Wij hebben de katten (we hebben er 7) gewoon overal in laten liggen. In de box, in het bedje en in de kinderwagen. Tegen de tijd dat de kleine kwam was het heel normaal dat die spullen er stonden.
    Deur van de kinderkamer is alleen dicht als zoonlief slaapt, verder gewoon open. En onze katten slapen nog steeds bij ons op bed.
    Als je alles voor ze gaat veranderen dan creëer je juist problemen. Dus ga ze absoluut niet minder aandacht geven of ruimtes verbieden, daar begrijpen ze niks van.
    Hoe makkelijker jij met alles omgaat, hoe normaler het voor hen is. Bij ons is er nooit een probleem geweest, er lag wel eens een kat bij hem in de box maar de meesten deden dat echt niet.
     
  12. username

    username Fanatiek lid

    7 aug 2014
    2.917
    192
    63
    NULL
    NULL
    Onze katten mochten juist wel binnen wandelen als we in haar kamertje bezig waren met schilderen ofzo. We wilden niet dat ze jaloers zouden worden. Eerst mochten ze die kamer gewoon in en toen ineens helemaal niet meer, dat leek ons niet goed. Vandaar dat ze gewoon mochten snuffelen als wij er waren. Ze mogen niet in haar bedje en op de commode. Nog steeds niet want dat vinden we niet fris.
    Ze komen er amper. Het is niet meer interessant geloof ik. Verder ballonnen in de box. Ook daar zijn ze nooit in geklommen. Mandje van de kinderwagen was wel heel interessant ;) onze dikke rode kater wurmde zich daar heel graag in om te slapen :)
     
  13. username

    username Fanatiek lid

    7 aug 2014
    2.917
    192
    63
    NULL
    NULL
    De katten kunnen haar kamer niet in als ze slaapt. En alleen als wij erbij zijn. Verder mogen ze overal nog gewoon komen net als voor de zwangerschap. Eens met degene boven mij. Niet teveel tot verboden gebied verklaren of veranderen. Dan is het voor de katten een stuk minder ingrijpend.
     
  14. Onyx

    Onyx Bekend lid

    10 sep 2014
    550
    0
    16
    NULL
    NULL
    Vind je dat niet vies al die haren bij je baby?
     
  15. Arya

    Arya Bekend lid

    26 jun 2014
    847
    0
    0
    NULL
    NULL
    De kat heeft hier eigenlijk nooit getaald naar de baby. Hij heeft er een keer aan gesnuffeld en dat was het. Verder komt ie niet in de buurt.

    Hij sliep al niet bij ons op de kamer en mocht ook niet op de babykamer komen.
     
  16. minimuis

    minimuis Fanatiek lid

    17 aug 2007
    4.066
    5
    38
    Vrouw
    Hier hadden wij in de tijd van mijn zwangerschap 3 katten helaas is er vorig jaar 1 overleden. Hier is het altijd goed gegaan de poezen komen niet op de kinderkamer en ook niet in de slaapkamer in de box hadden wij ballonnen helaas hier hielp het niet ze gingen er gewoon tussen liggen :D toen maar vuilniszakken open gemaakt en erin gelegen dit hielp beter dan de ballonnen. De katten moeten het nu echt op een lopen zetten want ons zoontje is dol op alles wat beweegt :)
     
  17. Lisa2005

    Lisa2005 Actief lid

    14 apr 2012
    474
    0
    16
    NULL
    NULL
    @Onyx, wat is er vies aan? Haren liggen toch in het hele huis dus ik zie het probleem niet. Inmiddels is hij 2,5 jaar en is hij nooit ziek dus voor zijn weerstand is het prima geweest. En als ze gaan kruipen dan ligt er toch ook van alles op de grond? Stof heb je altijd wel wat.
    Plus katten zijn heel schoon op zichzelf.
     
  18. pietje1987

    pietje1987 Niet meer actief

    Fijn om te lezen dat we in ieder geval de goede richting in gaan! Elke kat en elk huis is natuurlijk ook anders, dus het zal voor ons ook een beetje zoeken zijn wat hier werkt :)

    Ik wil niet dat de katten in de box en bedje enzo gaan kruipen, voel me daar niet prettig bij. Liever ook niet in de kinderwagen enzo, maar dat vind ik dan weer makkelijker om mee om te gaan dan box en bedje.

    Logeerkamer is al een aantal maanden verboden terrein geweest omdat kat nr drie, het zwervertje, kittens kreeg (ze kwam zwanger aanlopen). De anderen mochten daar toen al niet in. Ik voorkom dus eigenlijk dat ze deze kamer weer in gaan pikken ;)

    Eigen kamer twijfel ik nu nog over, gelukkig hebben we nog wel even om daarover na te denken!
     
  19. Raket78

    Raket78 Fanatiek lid

    7 dec 2011
    3.002
    1.139
    113
    Vrouw
    Canada
    Wat goed dat je hier alvast over nadenkt! Het is voor de katten ook een hele verandering!

    Wij hadden 4 katten toen Raketje werd geboren. Helaas is 3 maanden later onze oudste kat overleden. Dat bleek voor onze kattengroep veel ingrijpender te zijn dan de geboorte van Raketje, die als een soort vanzelfsprekend verlengstuk van ons werd beschouwd. ;) Dit is wat bij ons prettig gewerkt heeft. Een en ander hangt natuurlijk ook o.a. van de persoonlijkheid van de katten af.

    - Paar maanden van tevoren de toegang ontzeggen tot ruimtes waar we ze na de geboorte van Raketje niet wilde hebben. In ons geval was dat beide slaapkamers. Raketje heeft de eerste 7 maanden in een wiegje en later ledikantje naast ons bed geslapen.
    - Meteen bij thuiskomst maxi cosi op de grond gezet en gekeken wat er gebeurde. Alleen ingrijpen als echt nodig. Drie van de 4 katten kwamen snuffelen. Toen er eentje bij Raketje in de maxi cosi wilde gaan zitten hebben we even ingegrepen, voor de rest hebben we ze laten gaan
    - Op de rustige momenten de katten even een korte aaibeurt geven. Je vergeet het zo snel en het kost zo weinig tijd, dus doe ik het bewust minstens 1 of 2 keer per dag. Toen Raketje eenmaal een bedtijd had, was daarna kattentijd!
    - Wij hebben niet de box of zo eerder opgezet. Wel afgedekt met een stuk plastic als hij niet in gebruik was. Handige Harry's kunnen vast ook een houten "deksel" maken voor de box. Op een dag vergat ik de box af te dekken. Toen ontdekten we dat de katten nog niet dood gevonden willen worden op Raketje's meubilair, haha!

    Van latere zorg:
    - Toen Raketje ging tijgeren, hebben we het kattenvoer en het water gezet op een plek waar zij niet bij kan, zodat de katten rustig kunnen eten en drinken. Het zou beter zijn om de kattenbakken ook op zo'n plek te zetten (maar niet naast het voer!), maar helaas hebben we daar geen plaats voor. Het heeft een periode veel energie gekost om Raketje (en haar speelgoed) uit de kattenbakken te houden...
    - We zorgen altijd dat er hoge ligplaatsen voor de katten zijn, waar Raketje niet bij kan. Zo kunnen ze zich terug trekken als ze dat willen.
    - Toen Raketje een gezonde doch ongewenste aandacht begon te krijgen voor kattenstaarten (en daar heel hard aan trekken) hebben we een paar boekjes gekocht. Helaas zijn het allemaal Engelse titels, maar er bestaan er vast ook in het Nederlands. Eentje heet "Tails are not for pulling" en behandelt hoe je met dieren moet omgaan, en eentje heet "Moo" en heeft verschillende dieren met zachte stukken stof erop geplakt die je kunt aaien. Raketje snapt inmiddels aaien, maar heeft zichzelf niet altijd onder controle. We blijven oefenen en het gaat, tot opluchting van de katten, steeds beter!
     
  20. AnnevandePol

    AnnevandePol Bekend lid

    13 jul 2014
    806
    229
    43
    Vrouw
    Haarlem
    Ik heb hier ook 3 katten rondlopen (2 ragdoll poezen van 1,5 en 1 htk katertje van 3 maanden). Ze mogen hier sowieso al niet in de slaapkamers, maar ze proberen het natuurlijk wel altijd als de deur open gaat...

    Het idee van ballonnen in de box is leuk! Ik zat me al af te vragen hoe ik ze dat moest gaan afleren (plantenspuit werkt hier niet). :D
     

Deel Deze Pagina