zijn er hier nog meer mensen die in de verzorging werken? weet iemand hoe het zit met de reistijd tussen gebroken diensten? ik weet niet beter dat de reistijd tussen gebroken diensten altijd vergoed moesten worden. voorbeeld: ik woon 20 min van huis. ik moet een ochtend en een avond werken. dus 20 min naar huis, paar uur thuis en dan weer 20 min terug naar mijn werk. nu zie ik dat deze tijd niet meer mee gerekend word onder mijn uren/reistijd? ze werden altijd meegerekend in mijn werktijd. ik heb al in CAO's zitten kijken en daar staat volgens mij dat die tijd vergoed moet worden als werktijd. weet iemand het antwoord?
Wij kregen altijd een vast bedrag per maand, dus ongeacht of je 1 of 2x per dag moest komen. Wat ik kreeg was niet veel, daar kon ik echt mijn benzine niet van betalen. Momenteel woon ik in dezelfde plaats als waar ik werk, maar ik werk ook geen gebroken diensten meer (niemand bij ons).
Nee wordt niet meegerekend bij ons.. Het is vanaf de locatie waar je werkt na de cliënt toe dan gaat het pas in en niet vanaf thuis
Bij mij/ons is het als je smorgens naar je eerste cliënt je eigen tijd maar wel kilometervergoeding. Dan van je laatste cliënt van die dienst naar huis is het reistijd en kilometervergoeding. Dan bij je tweede dienst van die dag van huis naar je eerste cliënt is weer reistijd en kilometervergoeding. En vervolgens in het van je laatste cliënt naar huis toe weer eigen tijd en kilometervergoeding. Maar eigenlijk heb ik dus geen idee of dit nou verplicht is, of dat onze organisatie dat zelf zo geregeld heeft dat ze het op deze manier doen.
jaa, dit bedoel ik. dit heb ik jarenlang gekregen en nu zie ik dat dat uur niet meer vergoed word. ik zie overal op internet dat het in de CAO zou staan en dat ze dit moeten vergoeden. ik ga het toch eens uitzoeken.
Ik werk in de thuiszorg in NL en krijg inderdaad de reistijd bij een tweede dienst op een dag uitbetaald als werktijd. (Maar ik werk voor die werkgever die elk jaar de prijs voor beste werkgever van het jaar ontvangt....alles is bij ons goed geregeld)
nou, heb al snel antwoord gekregen op mijn vraag, ik krijg het nog gewoon uitbetaald. we hebben een nieuw systeem om onze uren te registeren en mijn reistijd stond niet op de gebruikelijke plek. was erg onduidelijk maar foutje in het systeem. aan het eind van de rit werd die tijd dus wel gewoon meegerekend als werktijd. voor diegene die het niet krijgen: er is mij verteld dat iedereen dit hoort te krijgen met een gebroken dienst. je moet namelijk van je baas naar huis en weer terug komen dus die reistijd is exrta (had je met 1 dienst op een dag natuurlijk niet gehad) en dus WERKtijd.
Klopt inderdaad. Dat geld ook met je kilometers. Ik werk heel vaak dubbele diensten. Vind ze heerlijk. Wij klokken ons in bij een klant. Als we ons hebben uitgelogd bij de klant gaat het systeem op reistijd. Thuis kunnen we dan inklokken op pauze. En als we weer van huis gaan stoppen we de pauze en gaat de reistijd weer lopen tot aan de eerste klant.
dat systeem hadden wij ook! Heerlijk fraude gevoelig door bvb niet uit te klokken als je wel pauze neemt
wij moeten de reistijd naar huis handmatig inklokken. bij ons is het systeem zo ingesteld dat de reistijd automatisch na 10 min stopt.
nou, bij ons niet hoor. de reistijd stopt hier automatisch na 10 min. EN, een collega van mij heeft de taak om alle reistijden in de gaten te houden. er word gepland op zo min mogelijk reistijd. kom je daar overheen dan mag je uitleg komen geven. is de route bijvoorbeeld te omslachtig, heb je veel om moeten rijden, fiets je te langzaam of belazer je de boel bij ons word er echt bespaard op reistijd. reistijd is inproductief en 1 min inproductiviteit op alle medewerkers van dit bedrijf kost het bedrijf 5 ton per dag. (zegt men)
Bij ons gaat dat echt heel anders, maar misschien komt dat omdat wij niet echt een aparte thuiszorgorganisatie zijn. Om het even uit te leggen: Wij zijn een zelfstandige organisatie (niet gefuseerd dus) en tot februari vorig jaar was er wat betreft personeel geen verschil in intra en extramurale zorg. Maar dat is veranderd. Wij zijn nu een apart thuiszorgteam, maar staan nog wel in contact met het verzorgingshuis. Onze zorgbemiddeling wordt via daar geregeld. Er staat alleen een vast team op de thuiszorg. Als wij 's morgens beginnen starten we op, in dezelfde kamer als de teams van de aanleunwoningen (die hebben aparte teams). Wij lezen onze overdracht, pakken de papiertjes met de route die we die dag hebben en we vertrekken met de auto's van de organisatie richting de client. Rond 10 uur/half 11 zijn we allemaal terug en gaan de meesten naar huis. Er blijft 1 iemand op kantoor die de route van 11.30 tot 13.15 gaat doen en dan gaat ook die naar huis. Om 15.30 begint onze late dienst. Er is dus geen mondelinge overdracht van de dagdienst naar de avonddienst. Wij hebben geen cliënten die 's middags tussen 13.15 en 15.30 zorg nodig zijn. Mocht er toch een client bellen, dan gaat daar een collega van 1 van de andere teams naartoe. Dubbele diensten hebben we (gelukkig) niet meer. En wij hebben ook geen nachtdiensten. Als er 's nachts wat is, wordt er naar het verzorgingshuis gebeld en als degene die werkt niet weg kan (omdat hij/zij met een helpende in de nachtdienst zit), dan wordt de achterwacht gebeld.
Hmm even iets anders maar heb jij gevraagd om een gebroken dienst of is die zo gewoon ingeroosterd? Het is namelijk "verboden" volgens het CAO
nee hoor. dit is niet verboden. staat zelfs in de CAO dat dit mag. gebroken dienst in een verzorgings of verpleeghuis is verboden. in de thuiszorg zijn gebroken diensten normaal. wij hebben alleen tot max 13.00 zorg en daarna pas weer vanaf een uur of 18.00 uur. wij hebben dus wel gebroken diensten nodig om aan onze uren te kunnen komen. als deze er niet zouden zijn dan zouden we dus elke dag 1 dienst moeten werken om aan onze uren te komen. niet te doen.